Ένας ύμνος στο γουργουρητό της γάτας, μια γλώσσα αγάπης που πάντα θα αποτελεί ένα μυστήριο

Αν δεν έχεις νιώσει το γουργουρητό και τη ζεστασιά που δίνουν τα πατουσάκια της γάτας σου όταν έρχεται να καθίσει πάνω σου και να σου δείξει την αγάπη της, δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό το άρθρο. Το γουργουρητό για τις γάτες είναι μια γλώσσα αγάπης και την μιλούν απέναντι στον ιδιοκτήτη τους και σε όποιον άλλον τους είναι οικείος και νιώθουν μαζί τους άνετα. Πολλοί ειδικοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τι είδους γλώσσα είναι αυτή για τις γάτες χωρίς να μπορούν με ακρίβεια, το σίγουρο όμως είναι πως είναι μια γλώσσα αγάπης και λειτουργεί θεραπευτικά απέναντι στον άνθρωπο.

Η ιστορία μιας αναγνώστριας

Μία φίλη μας από τα forum των γατομαμάδων μας εξομολογείται πως αν και σε νεαρή ηλικία, υποφέρει από αϋπνίες και κάποια δύσκολα βράδια σαν και εκείνα τίποτα δεν μπορεί να την κάνει καλά παρά μόνο ο γάτος της. Ο μικρός της “γιος” όπως τον αποκαλεί και πολύς κόσμος την κοροϊδεύει, έρχεται στην αγκαλιά της και γουργουρίζει και τότε μόνο μπορεί να την πάρει ο ύπνος και να χαλαρώσει. Τότε είναι που νιώθει πως έχει καταφέρει να είναι το κατοικίδιό της ευτυχισμένο και γενικώς πως έχει καταφέρει κάτι. Η αϋπνία είναι ύπουλο πράγμα, χωρίς λόγο από τη μια στιγμή στην άλλη ξεκινάς να σκέφτεσαι πράγματα που σε απασχολούν για την καθημερινή σου ρουτίνα, για το μέλλον σου, ή πολύ απλά πράγματα που μπορεί να συνέβησαν χρόνια πριν και να μην έχουν αξία πια αλλά να σε ταλαιπωρούν ψυχικά. Και εκείνες τις ώρες, το γουργουρητό από τον γάτο σου μπορεί να γίνει το μεγάλο σου όπλο στην συναισθηματική ηρεμία σου. Ξέρουμε πως για πολλούς ακούγεσαι αστείος, υπερβολικός και άλλα τέτοια, αλλά σε διαβεβαιώ ότι η επαφή αυτή είναι θεραπευτική.

Τι ήχος είναι το γουργουρητό

Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς αυτόν τον ήχο. Είναι ένας πολύ αναγνωρίσιμος ήχος για τα ζώα μεταξύ τους αλλά και μυστήριος γιατί δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς από που προέρχεται. Υπάρχουν ειδικοί κτηνίατροι συμπεριφοράς, που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην ξέρουμε τι ήχος είναι αυτός αλλά είναι ευχάριστος και ικανοποιητικός. Οι γάτες άλλωστε είναι περίεργα πλάσματα, ποτέ δεν ξέρεις τι πραγματικά σκέφτονται και σίγουρα είναι πιο περίεργες από τους σκύλους. Είναι ανεξιχνίαστες και αυτό το καταλαβαίνουμε γιατί γουργουρίζουν μεν όταν είναι ευτυχισμένες, αλλά συχνά θα τις ακούσεις να γουργουρίζουν και όταν είναι ανήσυχες για κάτι.

Γουργουρητό και άλλα ζώα

Οι γάτες έχουν την πρωτοκαθεδρία στον ήχο αυτό. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως και άλλα πλάσματα από το ζωικό βασίλειο προσπαθούν να μιμηθούν τον ήχο αυτόν, όπως οι αρκούδες και τα ινδικά χοιρίδια. Στην πραγματικότητα, μόνο κάποια πλάσματα από την οικογένεια των αιλουροειδών μπορούν να καταφέρουν να βγάλουν αυτόν τον ήχο και μάλιστα εκτός από τις γάτες του σπιτιού παρατηρείται και στις μικρές γάτες της Αφρικής. Φαίνεται να είναι κάτι που υπάρχει στο DNA τους γιατί τα άλλα ζώα μπορούν μόνο να το μιμηθούν και όχι να το καταφέρουν. Το σίγουρο είναι ότι αν είσαι κι εσύ γατομαμά ή γατομπαμπάς, το αναγνωρίζεις και σου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr