«Για μένα δεν είναι «απλά ένας σκύλος»: Κείμενο που ραγίζει καρδιές κάνει το γύρο του διαδικτύου

Αδέσποτες Ιστορίες

Είναι αξιοσημείωτες οι αναφορές στην αγάπη του σκύλου και το δέσιμο του αγαπημένου μας τετράποδου με τον άνθρωπο υμνείται ήδη από την αρχαιότητα. Η αλήθεια είναι πως μόνο άμα έχεις ζήσει με σκύλο μπορείς να καταλάβεις, ωστόσο το σημερινό άρθρο θα προσπαθήσει να συγκινήσει και τους πιο ασυγκίνητους με την αναφορά στη μοναδική αγάπη του σκύλου. Ένα συγκινητικό κείμενο για το τι σημαίνει να έχεις σκύλο για κατοικίδιο και το πόση αξία έχει η ψυχή, η συντροφιά και η παρουσία του.

Διαβάστε το κείμενο

Μερικές από τις πιο υπερήφανες στιγμές μου τις έζησα μ’ αυτόν τον «απλά ένα σκύλο». Πολλές ώρες περάσανε με μοναδική μου συντροφιά αυτόν τον «απλά ένα σκύλο» και ούτε μια φορά δεν ένιωσα ασήμαντος. Κάποιες από τις πιο δυστυχισμένες στιγμές μου πάλι δίπλα μου ήταν αυτός ο «απλά ένας σκύλος». Σ’ αυτές τις σκοτεινές μέρες το ευγενικό άγγιγμα αυτού του «απλά ένας σκύλος» μου παρείχε παρηγοριά και σκοπό ώστε να ξεπεράσω τις δυσκολίες της ημέρας.

Μοναδική είναι η σχέση και το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Κανένα άλλο πλάσμα δεν έχει καταφέρει να μας πλησιάσει τόσο μα τόσο πολύ. Κανέναν άλλο πλάσμα δεν μας έχει γεμίσει τη ζωή με τόση αγάπη, χαρά και χαμόγελο. Κανένα άλλο πλάσμα δεν μας έχει βοηθήσει τόσο πολύ και με τόσο πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κανένα άλλο πλάσμα δεν μας καταλαβαίνει καλύτερα από το σκυλί μας.

Αν κι εσύ νομίζεις ότι είναι «απλά ένας σκύλος», προφανώς καταλαβαίνεις και φράσεις, όπως «απλά ένας φίλος», «απλά ένα ηλιοβασίλεμα» ή «απλά μια υπόσχεση».

Αυτός ο «απλά ένας σκύλος» φέρνει στην επιφάνεια τη στοργή και την υπομονή που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Χάρη σ’ αυτόν τον «απλά ένα σκύλο» θα ξυπνήσω νωρίς το πρωί, θα κάνω μεγάλες βόλτες και θα ανυπομονώ για το μέλλον.

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν πιο υγιείς σε σώμα και μυαλό

Για μένα, και για κάποιους τύπους σαν κι εμένα, δεν είναι «απλά ένας σκύλος». Ενσαρκώνει όλες μας τις ελπίδες και τα όνειρα για το μέλλον, τις αγαπημένες αναμνήσεις του παρελθόντος και την μοναδικότητα της στιγμής. Αυτός ο «απλά ένας σκύλος» βγάζει από μέσα μου ό,τι καλό υπάρχει σε μένα και απομακρύνει τις σκέψεις μου από τον εαυτό μου και τα προβλήματα της ημέρας.

Ελπίζω ότι κάποια μέρα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι «απλά ένας σκύλος». Είναι εκείνος που μου βγάζει την ανθρωπιά από μέσα μου και με κρατά μακριά από το να είμαι «απλά ένας άνδρας» ή «απλά μια γυναίκα».

Οπότε την επόμενη φορά που θα ακούσεις τη φράση «απλά ένας σκύλος», χαμογέλασε, γιατί «απλά δεν καταλαβαίνουν»…

Όταν ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του κοιτάζονται στα μάτια, έχουν και οι δύο μια αύξηση ορμονών στον εγκέφαλο. Η ορμόνη που αυξάνεται είναι η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, του κοινωνικού συνδέσμου και της ευχαρίστησης. Αυτή η ορμόνη όπως αποκαλύπτουν Ιάπωνες ερευνητές ενισχύει το δέσιμό τους.

Η εξήγηση της σχέσης λατρείας ανθρώπου και σκύλου

Ο μηχανισμός αυτός πιθανότατα προέκυψε από την αρχή της εξημέρωσης του καλύτερου φίλου του ανθρώπου η οποία ανέρχεται στα 30.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη τους στην αμερικανική εφημερίδα Science. Ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί και ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί όταν κοιτάζονται. Ο σκύλος λοιπόν μπορεί να έχει αυτή την δυνατότητα για να μπορεί να υιοθετείται από τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές, εκ των οποίων ο Takefumi Kikusui, ειδικός στις συμπεριφορές των ζώων από πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, εξέτασε και τους λύκους για την ίδια ορμονολογική συμπεριφορά αλλά αποδείχθηκε ότι αυτή την αντίδραση την έχουν μόνο οι σκύλοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την δυνατότητα οι σκύλοι δεν την έχουν κληρονομήσει αλλά την ανέπτυξαν εξαιτίας της συνεχής επαφής τους με τους ανθρώπους.

Για το πείραμα, οι σκύλοι με τους ιδιοκτήτες τους αλλά και αγνώστους χρειάστηκε να κοιτάζονται και να μιλάνε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια μετρήθηκε σε όλους η οξυτοκίνη στα ούρα, γεγονός που έδειξε τα αυξημένα επίπεδά της.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύεται πόσο καλή και ευεργετική μπορεί να είναι η σχέση μας με κάποιο ζώο και ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι αυτιστικοί και αυτοί που πάσχουν από μετατραυματικό στρες καθώς η κύρια θεραπεία γι’ αυτούς είναι η χορήγηση οξυτοκίνης.

Όταν λοιπόν σας κοιτάει ο σκύλος δεν σημαίνει πάντα ότι θέλει μια λιχουδιά!

Ανιδιοτελής αγάπη

Είναι μια μοναδική παρέα, απέραντη καλοσύνη και ευγνωμοσύνη. Μπήκε στην καρδιά μας, στη ζωή μας , στο σπίτι μας. Και είναι τόσο μα τόσο δύσκολο να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς τη λάμψη των ματιών του, χωρίς το κούνημα της ουράς του, χωρίς τις «χαζομάρες» του.

Είναι ένα δύσκολο σημείο αναφορά αλλά πρέπει να πούμε ότι όντως είναι εξαιρετικά επώδυνος ο χωρισμός μας όταν έρθει η ώρα. Είναι κάτι που ενώ ξέρουμε ότι θα συμβεί και ότι πρέπει να σταθούμε δυνατοί, λυγίζουμε. Γιατί ένα μέρος της ψυχής μας, ένα μέρος της ζωής μας, ο καλύτερός μας φίλος θα «φύγει». Δυστυχώς το μοναδικό λάθος του σκυλιού είναι ότι ζει λίγο. Και η απώλειά ενός τέτοιου φίλου, παρόλο που μας διδάσκει (ακόμα και με την αξιοπρέπεια που φεύγει, πιστός μέχρι το τελευταίο αντίο) και μας προετοιμάζει, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ένα κενό που δύσκολα καλύπτεται ακόμα και από τον… «κολλητό» μας , από οποιοδήποτε άνθρωπο.

Την τελευταία δεκαετία ο άνθρωπος έχει αρχίσει να ανακαλύπτει νέα δεδομένα για αυτό το υπέροχο ζώο. Πως μαθαίνει, πως μας «διαβάζει» , πως σκέπτεται, τι το επηρεάζει , ποιες άλλες ικανότητες και δυνατότητες διαθέτει και πολλά άλλα.

Κι όσο η σχέση μας με τα ζώα γίνεται ευτυχώς καλύτερη τα τελευταία χρόνια είναι εμφανές πως ο άνυρωπος έχει αρχίσει και εκτιμά πραγματικά το πόσα πολλά έχουν να μας προσφέρουν τα υπέροχα αυτά πλάσματα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top