Υιοθέτησε ένα αδέσποτο και να ξέρεις ότι εκείνο θα σ’ αγαπάει για πάντα

by Έφη Αθανασίου

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι μια αξιέπαινη πράξη, στην οποία σώζεις ένα ζωάκι από το δρόμο, τις κακουχίες και το κρύο. Ίσως δε το καταλαβαίνεις στην αρχή αλλά γεμίζεις την ζωή σου με ευτυχία κι αγάπη και έτσι την κάνεις καλύτερη. Όπως άλλωστε υποστηρίζει και το παρόν άρθρο τα ζώα είναι ένας σίγουρος τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας ομορφότερη.

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο και θα βγεις κερδισμένος

Αν υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, να ξέρεις ότι θα έχεις κάποιον κοντά σου που θα σ’ αγαπάει για πάντα.

Που δε θα σ’ εγκαταλείψει ποτέ, που δε θα σε προδώσει ποτέ, που δε θα σε ξεχάσει ποτέ και που θα σ’ ευγνωμονεί σ’ όλη του τη μικρή ζωή για το καλό που του έκανες ….

Αλλά και εσύ από την μεριά σου δεν θα πρέπει:

να το εγκαταλείψεις ποτέ να το ξεχάσεις ποτέ ή να το κακομεταχειρίζεσαι.

Γι’ αυτό σκέψου το καλά πριν. Μην το πάρεις και κάποια στιγμή το μετανιώσεις και βαρυγκωμήσεις γι’ αυτό.

Υπέροχοι λόγοι να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο

Θα σώσεις μια ζωή
Είναι Υιοθεσία μικρών ζώων πολύ περισσότερα τα ζώα συντροφιάς που γεννιούνται κάθε χρόνο από τις οικογένειες που είναι πρόθυμες να αποκτήσουν. Τα καταφύγια ξεχειλίζουν από χαρούμενα, υγιέστατα κατοικίδια που λαχταρούν για μια αγκαλιά κι ένα σπίτι.

Το ωραιότερο συναίσθημα όταν υιοθετείς ένα ζώο είναι η γνώση ότι σώζεις ένα αξιαγάπητο πλάσμα το οποίο θα πέθαινε στα αζήτητα. Υιοθετώντας ένα ζώο, δεν σώζεις μόνο αυτό που επέλεξες, ελευθερώνεις μια θέση στο καταφύγιο για να σωθεί άλλο ένα.

Κατοικίδια και μικρά παιδιά

Θα βρεις το ταίρι σου
Σε αντίθεση με τους εμπόρους ζώων που πουλούν αδιάκριτα στον οποιονδήποτε, οι άνθρωποι των καταφυγίων θέλουν να ταιριάξουν τον άνθρωπο με το ζώο.

Έχοντας καταβάλει προσπάθεια για να αναστήσουν ζώα που έχουν ταλαιπωρηθεί και να τα φέρουν σε ισορροπία, γνωρίζουν καλά τον χαρακτήρα των ζώων τους. Ποιο κάνει με παιδί και ποιο όχι, ποιο είναι υπερκινητικό και ποιό του καναπέ, ποιο θέλει την ησυχία του και ποιο συνέχεια χάδια…

Εκεί θα βρεις το ζώο που ταιριάζει στην δική σου μοναδική προσωπικότητα


Περιβαλλοντικά ευσυνείδητος και τριπλά κερδισμένος.
Ανακυκλώνουμε για να είμαστε περιβαλλοντικά συνεπείς. Στην περίπτωση των κατοικιδίων, η «ανακύκλωση» παράγει κάτι πολυτιμότερο από προϊόντα, παράγει ευτυχία.

Όλα τα ζώα κάνουν καλό στη υγεία, αλλά ένα υιοθετημένο ζώο κάνει καλό και στη αυτοπεποίθηση μας. Μόνο τα selfies που θα αναρτάς με το τέλειο κατοικίδιο που υιοθέτησες, θα σου φέρνουν αξιοσημείωτη αποδοχή.

Τελευταίο, αλλά όχι αµελητέο, γλιτώνεις το κόστος ηλεκτρονικής σήμανσης, αποπαρασίτωσης, πρώτων εμβολίων και στείρωσης. Η τριχωτή «ευκαιρία» που μόλις απέκτησες θα σε ευχαριστεί με φιλιά ή γουργουρητά για πολλά χρόνια.

Η επιλογή ενήλικου ζώου
Τα ενήλικα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων, τα περισσότερα ξέρουν ήδη να μη λερώνουν μέσα.

Δεν σώζεις μόνο μια ζωή λοιπόν, αλλά πιθανά και τα χαλιά και έπιπλα του σπιτιού. Επιπλέον, αποφεύγεις την χρονοβόρα και συχνά κοπιαστική διαδικασία του μεγαλώματος ενός κουταβιού και μαζί, τις μάταιες εικασίες για το τελικό του μέγεθος ή την προσωπικότητα που θα αναπτύξει.

Δεν στηρίζεις άθελα σου εκτροφεία κουταβιών
Όταν επιλέγεις να υιοθετήσεις ένα ζώο, επιλέγεις να μη στηρίξεις τα απάνθρωπα εκτροφεία κουταβιών (puppy mills).

Τα κουτάβια που παράγονται στα εργοστάσια εντατικής εκτροφής -και στη συνέχεια πωλούνται στα καταστήματα και στο διαδίκτυο- παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, εξαιτίας άθλιων συνθηκών εκτροφής.

Υιοθετώντας από καταφύγιο, όχι μόνο αποφεύγεις αυτά τα προβλήματα, αλλά ξέρεις με σιγουριά ότι δε στηρίζεις οικονομικά αυτή την φρικτή δραστηριότητα.

Δεν θα πελαγώσεις
Πολλά καταφύγια και φιλοζωικές στηρίζουν τους ‘θετούς γονείς’ παρέχοντας χρήσιμο ενημερωτικό υλικό και συμβουλές για την εκπαίδευση, την διατροφή, τα κοινά προβλήματα συμπεριφοράς, την περιποίηση και την γενική φροντίδα των κατοικίδιων.


Η σωστή επιλογή για τα παιδιά
Αν υπάρχει παιδί στο σπίτι και ειδικά αν το νέο ζώο προορίζεται για αυτό, η υιοθεσία θα το ευαισθητοποιήσει στη μοίρα των αδέσποτων και θα το βοηθήσει να είναι συμπονετικός και ευσυνείδητος.

Το παιδί θα διδαχτεί έμπρακτα ότι οι πράξεις έχουν αντίκτυπο και θα νιώσει την υπερηφάνεια και την χαρά να έχει σώσει ένα ζώο δίνοντας του σπίτι παντοτινό


Και για τους ηλικιωμένους.
Ένα κατοικίδιο μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας είναι η τέλεια συντροφιά (Δείτε το άρθρο μας: Κατοικίδια και τρίτη ηλικια) για έναν ηλικιωμένο. Δεν απαιτεί μεγάλες βόλτες ή συνεχή προσοχή όπως ένα νέο ζώο, ενώ απαλύνει τη μοναξιά και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Κατοικίδια και Τρίτη Ηλικία
Υιοθεσία καθαρόαιμου
Αν πάλι αναζητείς συγκεκριμένη ράτσα, σκέψου και πάλι την υιοθεσία γιατί το 20% περίπου των ζώων καταφυγίου είναι καθαρόαιμα

Παράδειγμα προς μίμηση
Όταν σε ρωτούν οι φίλοι σου που βρήκες τέτοιο τέλειο κατοικίδιο, τους απαντάς «σε καταφύγιο», προτρέποντάς τους έτσι να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.

Η υιοθεσία είναι παγκόσμια τάση και το υιοθετημένο ζώο, κοινωνικό σύμβολο με ειδική ηθική αξία.

+1.
Θα ανταμειφθείς με βλέμματα σαν κι αυτά…

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr