Αυτόματες ταΐστρες: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σύμφωνα με τους ειδικούς

Αγορές

Οι αυτόματες ταΐστρες έχουν διχάσει τον κόσμο των γατών. Κάποιοι τους θεωρούν ένα εργαλείο που κρατά τις γάτες ταϊσμένες όταν το πολυάσχολο πρόγραμμα παρεμβαίνει. Άλλοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η εξάρτηση από ένα μηχάνημα για την ώρα του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική συμπεριφορά των αιλουροειδών. Αυτός ο διχασμός μας άφησε να αναρωτηθούμε – είναι οι αυτόματες ταΐστρες για γάτες μια καλή ιδέα; Είναι ασφαλείς ή υπάρχουν κίνδυνοι;

Για να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία, ζητήσαμε από τους κτηνιάτρους Sabrina Kong, DVM, και Megan Conrad, BVMS, τη γνώμη τους. Δείτε τι μάθαμε.

Πώς λειτουργούν οι αυτόματες ταΐστρες γατών;

Στην καλύτερη περίπτωση, οι αυτόματοι διανομείς τροφής προσφέρουν μια βολική λύση για τις φορές που δεν μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας μόνοι σας – είτε αυτό οφείλεται σε αργά εργάσιμες ώρες είτε σε βραδινά σχέδια με φίλους. Είναι επίσης χρήσιμοι για τον εξορθολογισμό της πρωινής σας ρουτίνας ή για την εξάλειψη του ξυπνήματος μιας ανυπόμονης γάτας στις 5 το πρωί.

Οι σύγχρονοι γονείς γατών θα εκτιμήσουν τα πιο τεχνολογικά μοντέλα που διαθέτουν βιντεοκάμερες, δυνατότητες καταγραφής φωνής και εφαρμογές παρακολούθησης της διατροφής. Ορισμένες ταΐστρες μπορούν ακόμη και να περιορίσουν την κλοπή τροφής μεταξύ των κατοικίδιων ζώων του σπιτιού.

Τελικά, οι αυτόματες ταΐστρες προσφέρουν στους γονείς γάτας την ηρεμία ότι ο αιλουροειδής φίλος τους δεν θα πεινάσει (μια αξιόλογη διαβεβαίωση, αν υπήρξε ποτέ). Και, όπως οι περισσότερες τεχνολογίες για κατοικίδια ζώα εκεί έξω, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το επιτυγχάνουν αυτό.

Στο πιο βασικό επίπεδο, υπάρχουν οι ταΐστρες βαρύτητας, οι οποίες λειτουργούν (το μαντέψατε) χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα. Ο κάθετος σχεδιασμός επιτρέπει στην ξηρή τροφή να γεμίζει συνεχώς το μπολ της γάτας σας καθώς τρώει. Σε γενικές γραμμές, αυτοί οι τύποι ταΐστρων δεν συνιστώνται επειδή οι γάτες είναι ευκαιριακοί τροφοδότες, δηλαδή τείνουν να τρώνε ό,τι έχουν στα χέρια τους και οι περισσότερες δεν έχουν τον αυτοέλεγχο να σταματήσουν όταν φτάσουν στο μέγιστο θερμιδικό τους όριο.

Μια ταΐστρα με δυνατότητα WiFi- σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τα γεύματα μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σας.

Αν σας αρέσει η ευκολία του χειρισμού των πραγμάτων από το τηλέφωνό σας, ένας τροφοδότης με δυνατότητα WiFi- ίσως είναι περισσότερο στο στυλ σας. Συνήθως κοστίζουν περισσότερο από τις απλούστερες συσκευές, αλλά οι “έξυπνες” ταΐστρες συνοδεύονται από μερικά ωραία προνόμια.

Μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα, να παρακολουθείτε τις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιου ζώου σας και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν είναι ώρα για ανεφοδιασμό – από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Οι περισσότερες από αυτές τις ταΐστρες διαθέτουν επίσης εσωτερική μνήμη, ώστε η γάτα σας να λαμβάνει το γεύμα της ακόμα και αν το διαδίκτυο πέσει.

Ένα μικροτσίπ ή ένας τροφοδότης RFID διασφαλίζει ότι το σωστό κατοικίδιο παίρνει τη σωστή τροφή.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον κόσμο των ταϊστρών κατοικίδιων ζώων είναι η χρήση μικροτσίπ και τεχνολογίας RFID. Αυτά τα gadgets καθιστούν την τροφή προσβάσιμη μόνο σε καθορισμένα κατοικίδια ζώα, οπότε έχουν το μεγαλύτερο νόημα σε ένα νοικοκυριό με πολλά κατοικίδια όπου η κλοπή τροφής αποτελεί πρόβλημα (ειδικά όταν πρόκειται για ακριβή συνταγογραφούμενη δίαιτα).

Τι λένε οι κτηνίατροι για τις αυτόματες ταΐστρες γατών;

Οι κύριες ανησυχίες που περιβάλλουν τις αυτόματες ταΐστρες αφορούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Και δικαίως – κανείς δεν θέλει η γάτα του να πεινάσει ή να αναπτύξει κακές συνήθειες. Έτσι, έπρεπε να ρωτήσουμε: Είναι ποτέ καλή ιδέα να βασιζόμαστε σε ένα μηχάνημα για να ταΐζουμε τις γάτες μας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι. Αλλά ένα εκτεταμένο ταξίδι δεν είναι μία από αυτές.

“Το να πάτε διακοπές και να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της με έναν τροφοδότη για γάτες μπορεί να ακούγεται αρχικά σαν μια καλή ιδέα, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά σε αυτό το σενάριο”, λέει η Dr. Sabrina Kong, κτηνίατρος που συνεργάζεται με το We Love Doodles. “Οι αυτόματες ταΐστρες είναι καλύτερες για χρήση όταν είστε στο σπίτι και μπορείτε να ελέγχετε κάθε τόσο αν λειτουργεί σωστά”.

Όπως οτιδήποτε αυτοματοποιημένο, ένας τροφοδότης μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργία. Και οι περίεργες γάτες μπορεί να τις αναποδογυρίσουν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην τροφή. Ως εκ τούτου, ένας αυτόματος τροφοδότης αποτελεί φτωχό υποκατάστατο για μια αξιόπιστη μαιευτήρα κατοικίδιων ζώων, σύμφωνα με τη δρα Μέγκαν Κόνραντ, κτηνίατρο της υπηρεσίας τηλεϊατρικής για κατοικίδια ζώα Hello Ralphie.

“Εάν οι διακοπές σας θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο ημέρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε κάποιον να ελέγχει τη γάτα σας για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλής και υγιής. Μια αυτόματη ταΐστρα είναι προτιμότερη μόνο όταν δεν μπορείτε οπωσδήποτε να είστε εκεί για να ταΐσετε τη γάτα σας την κανονική ώρα του γεύματός της, ώστε να διατηρείται η ρουτίνα της διατροφής της”, επισημαίνει η Conrad.

Τούτου λεχθέντος, οι αυτόματες ταΐστρες έχουν τη θέση τους. Οι γονείς γατών που εργάζονται με ακανόνιστα ωράρια και δεν μπορούν να είναι πάντα στο σπίτι την ώρα του γεύματος θα επωφεληθούν. Όπως και όσοι έχουν περιστασιακά καθήκοντα εκτός σπιτιού (δηλαδή, κάθε γονέας γάτας).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συνετό να δοκιμάσετε τον τροφοδότη μερικές φορές ενώ είστε παρόντες για να παρατηρήσετε πώς πάνε τα πράγματα. Αυτό θα διασκεδάσει τους φόβους σχετικά με το αν ο τροφοδότης διανέμει τις μερίδες με ακρίβεια και στην ώρα τους. Και δεδομένου ότι οι γάτες συνήθως δεν είναι λάτρεις των νέων πραγμάτων, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να δείτε πώς θα αντιδράσουν σε αυτή τη νέα προσθήκη: Τη φοβούνται; Προσπαθούν να την αναποδογυρίσουν;

Τρώνε όλη την τροφή που διανέμει;

Και τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ότι τα αυτοματοποιημένα γεύματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματα των γατών μας απέναντί μας; Έχει πραγματικά σημασία αν τα γεύματα των γατών μας προέρχονται από εμάς ή από ένα μηχάνημα; Όχι εντελώς, σύμφωνα με τους ειδικούς μας.

“Παρόλο που το τάισμα μιας γάτας μπορεί πράγματι να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιου είδους στοργή απέναντί σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας “αγαπήσει””, εξηγεί η Δρ Κονγκ. “Η αγάπη μιας γάτας για τον ιδιοκτήτη της αναπτύσσεται μέσα από πραγματικές δραστηριότητες δεσμού, όπως η συζήτηση, το χάιδεμα και το παιχνίδι μαζί της – αν λοιπόν μεταβιβάσετε τις ευθύνες της σίτισης σε ένα μηχάνημα, δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας απέναντί σας”, μας διαβεβαιώνει.

“Εάν αλληλεπιδράτε τακτικά με τη γάτα σας, η χρήση ενός αυτόματου τροφοδότη δεν θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνεται”, προσθέτει η Δρ Conrad. “Απλώς μην χρησιμοποιείτε την ταΐστρα ως λόγο για να αφήνετε τη γάτα σας μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, νομίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι τροφή και νερό”.

Τελική ετυμηγορία: Είναι οι αυτόματες ταΐστρες καλή ιδέα για τις γάτες;

Μπορεί να είναι! Εάν χρησιμοποιούνται με τακτική επίβλεψη, οι αυτόματες ταΐστρες είναι ασφαλείς για τις γάτες και δεν θα βλάψουν το δεσμό μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας. Αλλά είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε έναν αυτόματο τροφοδότη ως υποκατάστατο μιας σωστής νταντάς όταν λείπετε από το σπίτι. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε διεξοδικά έναν νέο τροφοδότη προτού αφήσετε τη γάτα σας μόνη της με αυτόν, ώστε να μετρήσετε τον κίνδυνο δυσλειτουργιών -ή μιας αδιάφορης γάτας.

Πιστεύουμε ότι οι αυτόματες ταΐστρες γάτας είναι οι καλύτερες για:

γονείς κατοικίδιων ζώων με ακανόνιστες ώρες εργασίας
ανθρώπους που θέλουν να αποθαρρύνουν την πρωινή επαιτεία
Γονείς ζώων συντροφιάς που επιθυμούν να εξορθολογίσουν τη ρουτίνα σίτισης
Σπίτια με πολλά κατοικίδια που χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενες ή ειδικές για την ηλικία δίαιτες (μόνο οι ταΐστρες με μικροτσίπ ή RFID θα είναι χρήσιμες σε αυτές τις περιπτώσεις).

Από την άλλη πλευρά, ένας αυτόματος ταϊστής δεν θα είναι ιδανικός για:

Ανήσυχες γάτες που τρομάζουν εύκολα από θορύβους ή νέα πράγματα
Ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από 1-2 ημέρες (εκτός αν έχετε επίσης κάποιον να ελέγχει)

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top