Ειδικοί συμβουλεύουν: Πως να βρείτε το σωστό ονυχοδρόμιο για την γάτα σας- Χρήσιμος οδηγός

Αγορές

Οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα – είναι άγριοι κυνηγοί, αλλά τους αρέσει να κρύβονται. Θέλουν να είναι κοντά στην οικογένεια, αλλά αποζητούν το δικό τους χώρο. Θηρευτής και θήραμα, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι μια μελέτη των αντιθέτων και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τις αγαπάμε.

“Οι γάτες δεν έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ από τους άγριους προγόνους τους”, λέει η LeeAnna Buis, πιστοποιημένη σύμβουλος εκπαίδευσης και συμπεριφοράς αιλουροειδών με έδρα το Σιάτλ και την Feline Behavior Solutions. “Εξακολουθούν να έχουν πολλές από τις ίδιες ενστικτώδεις ανάγκες [με τις άγριες γάτες] και τα γατόδεντρα καλύπτουν αρκετές από αυτές τις ανάγκες με εξαιρετικό τρόπο”.

Προσφέροντας ένα ασφαλές, σίγουρο σημείο θέασης και ένα εξαιρετικό σημείο ενέδρας σε ένα, το ονυχοδρόμιο δίνει στις γάτες διεξόδους για να εκτελέσουν τις φυσικές και επιθυμητές συμπεριφορές τους, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος τους, λέει η Ingrid Johnson, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας και ιδιοκτήτρια του Fundamentally Feline στην Ατλάντα. “Στο σύνολό τους, αναγκάζουμε τις γάτες να συμμορφωθούν σε έναν πολύ ανθρώπινο κόσμο. Τα γατόδεντρα είναι ένας τρόπος για να επιτρέψουμε στις γάτες μας να είναι πραγματικά γάτες”.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα δέντρο για γάτες – και γιατί.

Τα δέντρα για γάτες προσφέρουν ασφαλή, σόλο σημεία για ύπνο, ψηλά σημεία θέασης, σταθμούς σίτισης μακριά από σκύλους και παιδιά και τη δυνατότητα αποφυγής συγκρούσεων με άλλα ζώα-συντρόφους. Παρέχουν επίσης εμπλουτισμό, λέει η Johnson, με τη μορφή ξύσματος, ένα σημείο για να παρατηρείτε πουλιά και να κάνετε ηλιοθεραπεία (αν οι γονείς των κατοικίδιων έχουν τοποθετήσει το δέντρο κοντά σε παράθυρο) και μπορούν να είναι ιδανικά για διαδραστικό παιχνίδι. “Αν η γάτα σας είναι εκπαιδευμένη, μπορεί να αποτελέσει μια πίστα εμποδίων ή ένα κύκλωμα ευκινησίας για συμπεριφορές εκπαίδευσης με κλικ”, λέει.

Άρωμα και μεταχειρισμένα δέντρα για γάτες

Οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης, οπότε βεβαιωθείτε ότι το δέντρο γάτας δεν έχει μυρωδιά, λέει η Dr. Kira Ramdas, DVM και πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών για τις γάτες. Για το λόγο αυτό, η κτηνίατρος συμβουλεύει να αποφεύγετε τα μεταχειρισμένα δέντρα για γάτες. “Έχουν πάνω τους τις μυρωδιές άλλων γατών, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να έρχονται με ψύλλους και αυγά ψύλλων από το προηγούμενο σπίτι”.

Ύψος

Το ύψος προσφέρει ένα μέρος ασφάλειας, την ευκαιρία να επιθεωρήσουν ολόκληρο το χώρο και επιτρέπει την επιτυχή αποφυγή άλλων γατών, σκύλων και μικρών παιδιών. “Το ύψος σημαίνει άνεση και δύναμη για τις γάτες”, λέει η Johnson. “Το ύψος μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καθιέρωση ιεραρχίας μεταξύ των γατών μέσα στο σπίτι”.

Καθώς οι γάτες είναι επίσης θηρευτές, το να είναι ψηλά από το έδαφος παρέχει ένα πλεονεκτικό σημείο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του θηράματος, λέει η Buis. “Επεκτείνει τον ζωτικό τους χώρο, επειδή, σε αντίθεση με εμάς, μπορούν να σκαρφαλώνουν, να χαλαρώνουν και να κοιμούνται σε μικρά περβάζια ψηλά στον αέρα”, λέει η Buis.

Πόσο ψηλά πρέπει να ανεβείτε; “Όσο ψηλότερα τόσο το καλύτερο, καθώς προσφέρει περισσότερες επιλογές”, λέει η Johnson. “Οι γάτες σας δεν είναι υποχρεωμένες να πάνε ψηλά αν δεν θέλουν, αλλά η επιλογή υπάρχει”.

Θέσεις για να κρύβονται και να κοιμούνται

Αν η γάτα σας είναι κρυψίνους, η Johnson προτείνει να επιλέξετε ένα δέντρο με κρυψώνα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδανικά για την ώρα του ύπνου, λέει η Buis. “Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλα ώστε η γάτα σας να μπορεί να μπει μέσα και να γυρίσει άνετα”.

Επιφάνειες ξυσίματος

Καθώς το ξύσιμο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά στις γάτες για την οποία πρέπει να παρέχετε εγκεκριμένες διεξόδους, θα θέλετε αυτό το χαρακτηριστικό στο δέντρο της γάτας σας. Το ξύσιμο επιτρέπει στις γάτες να διατηρούν τα νύχια τους περιποιημένα. Επιτρέπει επίσης τη συνεχή κινητικότητα των νυχιών και παρέχει ευκαιρίες για τέντωμα.

Λάβετε υπόψη σας την κατεύθυνση προς την οποία αρέσει στη γάτα σας να ξύνεται – οριζόντια, κάθετα ή σε κλίση, και αναζητήστε επίπεδα που να ανταποκρίνονται σε αυτή την προτίμηση. Η περιοχή ξυσίματος πρέπει να είναι ελάχιστα ψηλότερη/μακρύτερη από το ύψος/μήκος της γάτας σε πλήρη ανάπτυξη, ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί σε όλο της το ύψος/μήκος και να τραβηχτεί προς τα κάτω.

Προτιμήσεις υφής

Όλες οι γάτες είναι άτομα και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις υφής. Το σισάλ είναι το υπ’ αριθμόν ένα υπόστρωμα που προτιμούν οι γάτες, αλλά σε ορισμένες γάτες αρέσουν επίσης το φυσικό ξύλο, τα κλαδιά δέντρων (με φλοιό) και το κυματοειδές χαρτόνι, λέει η Johnson. “Κάποτε ήξερα μια γάτα που προτιμούσε να γρατζουνάει τζιν, οπότε ο γονιός του ζώου της τύλιξε ένα παλιό τζιν γύρω από ένα κομμάτι ξύλο και έφτιαξε ένα σπιτικό στύλο από το υπόστρωμα που προτιμούσε η γάτα της”.

Για να μάθετε την προτιμώμενη υφή της γάτας σας, προμηθευτείτε μερικές φθηνές επιφάνειες ξύσματος και δείτε τι προτιμά η γάτα σας, λέει η Buis.

Το μέγεθος της γάτας σας σε σχέση με το ονυχοδρόμιο

Όλα τα δέντρα πρέπει να μην ταλαντεύονται και να μην κουνιούνται όταν χρησιμοποιούνται, λέει η Johnson. “Οι γάτες δεν αισθάνονται ασφαλείς σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο γάτας που ταλαντεύεται”. Η σωστή συναρμολόγηση οποιουδήποτε δέντρου γάτας είναι απαραίτητη, λέει η Johnson, “και τα δέντρα γάτας συχνά πρέπει να σφίγγονται από καιρό σε καιρό”.

Μια μεγαλύτερη γάτα θα χρειαστεί ένα δέντρο αρκετά ανθεκτικό για να τη στηρίξει – αναζητήστε μια βαρύτερη βάση, καθώς και μεγαλύτερες πλατφόρμες. “Μια μεγάλη γάτα δεν πρόκειται να αισθάνεται άνετα σε ένα μικροσκοπικό περβάζι”, λέει η Buis. “Μια γάτα που τρέχει μέσα στο σπίτι και εκτοξεύεται στον αέρα για να προσγειωθεί στο δέντρο της γάτας δεν θα τα πάει καλά με ένα ελαφρύ, ονυχοδρόμιο. Και οι δύο αυτές γάτες μπορεί να προτιμούν κάτι πραγματικά στερεό ή, ακόμα καλύτερα, στερεωμένο στον τοίχο, ώστε να μην μπορεί να ταλαντεύεται ή να ανατρέπεται”. Αυτό ισχύει επίσης αν έχετε γάτες που παίζουν μαζί στο δέντρο.

Ανακαλύψτε περισσότερα προϊόντα για τα κατοικίδια στο site ohmypet.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top