Κτηνίατρος προτείνει: 5 καλύτερες ιδέες για να διασκεδάσει ο σκύλο σας στο σπίτι

by Μ. Καραμάνδου

Οι καθημερινές βόλτες είναι απίστευτα σημαντικές για τη σωματική υγεία και την ευεξία του σκύλου σας, αλλά όταν πρόκειται για την ψυχική του υγεία, πώς ξέρετε αν το σκυλάκι σας δέχεται αρκετά ερεθίσματα;

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σκύλο σας σε καλή φυσική κατάσταση, είναι επίσης σημαντικό να του παρέχετε αρκετά πνευματικά ερεθίσματα για να εξασφαλίσετε τη συνολική του ευημερία.

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει ανεπιθύμητη ή καταστροφική συμπεριφορά, μπορεί να έχει συσσωρευμένη ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο εμπλουτισμό στην ημέρα τους.

Η ψυχική διέγερση είναι σημαντική για τους σκύλους για να αποφύγουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία τους. Ένας σκύλος που δεν έχει αρκετή πνευματική διέγερση μπορεί να καταλήξει να αποκτήσει χρόνια πλήξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανησυχητικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος δεν έχει αρκετή πνευματική απασχόληση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπερβολικό γαύγισμα, γκρίνια και κλαψούρισμα, προσκόλληση στον ιδιοκτήτη του, υπερβολικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα, βηματισμό ή κυνηγητό της ουράς, σκίσιμο ακατάλληλων αντικειμένων του σπιτιού και υπερβολικό ύπνο.

Δραστηριότητες και παιχνίδια που παρέχουν νοητική διέγερση για το σκύλο σας

Η Kait Hembree, επικεφαλής εκπαίδευσης στο GoodPup με έδρα τη Βοστώνη, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που παρέχουν πνευματική διέγερση είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές εμπλουτισμού στο σπίτι για τους σκύλους.

Η ίδια δήλωσε: “Οι δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν στα σκυλιά είναι πολύ σημαντικές για την υγεία τους: “Δυστυχώς, δεδομένου του ταραχώδους καθημερινού προγράμματος που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αυτές οι μορφές ψυχαγωγίας συχνά δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Αλλά η παροχή καθημερινών ευκαιριών πνευματικού εμπλουτισμού στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη ή χρονοβόρα με λίγη δημιουργικότητα και σθένος”.

Μακράς διάρκειας παιχνίδια μασήματος

Μία λύση για τον σκύλο σας είναι τα μακράς διάρκειας μασητικά παιχνίδια, όπως το Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Ανταμοιβής Για Σκύλους σε Σχήμα Πλανήτη. Αυτά μπορούν να αγοραστούν εκ των προτέρων και να γεμιστούν και στη συνέχεια να διατηρηθούν στην κατάψυξη για εύκολη πρόσβαση όταν χρειάζεται.

“Εφόσον τα περισσεύματα είναι ασφαλή για τον σκύλο, ένας πολύ καλός τρόπος για να τα χρησιμοποιήσετε είναι βάλετε λίγη από την κροκέτα του σκύλου σας για γέμιση. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε αυτό το πρωινό ή βραδινό γεύμα του.

“Ή φτιάξτε ένα κουτί θησαυρού/κυνήγι γεμίζοντας ένα μεγαλύτερο χαρτόκουτο με τσαλακωμένο χαρτί και ρίχνοντας μέσα λιχουδιές για να ψάξει ο σκύλος σας. Αυτές οι δραστηριότητες είναι επίσης εξαιρετικές για τα παιδιά. Λάβετε υπόψη ότι ανάλογα με την προσωπικότητα του σκύλου σας, η άμεση επίβλεψη μπορεί να είναι απαραίτητη για αυτό το στυλ ψυχαγωγίας“, δήλωσε η Hembree.

Παιχνίδια παζλ

Τα παιχνίδια παζλ είναι ιδανικά για τον γνωστικό εμπλουτισμό του σκύλου σας, επειδή διεγείρουν το μυαλό του και τον κρατούν απασχολημένο, αφήνοντάς σας ελεύθερους να κάνετε στο μεταξύ όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Αλλάξτε τα παιχνίδια τους

Αν ο σκύλος σας έχει απίστευτα πολλά παιχνίδια, αλλά βαριέται να παίζει μαζί τους, μπορείτε να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε την επιλογή του, επιλέγοντας μόνο τέσσερα κάθε φορά και απομακρύνοντας τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας θα νομίζει ότι έχει καινούργια παιχνίδια κάθε φορά που τα αλλάζετε και θα είναι πιο ενθουσιασμένος να παίζει μαζί τους.

Ωστόσο, αν ξέρετε ότι το κατοικίδιό σας έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι στο οποίο στρέφεται για άνεση, θα πρέπει να φροντίσετε να το αφήνετε πάντα έξω.

Κάντε την ώρα του γεύματος πιο ενδιαφέρουσα

Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε το τάισμα του σκύλου σας για να κάνετε την ώρα του γεύματος πιο συναρπαστική και ευχάριστη γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με την Hembree, η ώρα του γεύματος από μόνη της μπορεί εύκολα να γίνει περιπέτειας, απλά σκορπίζοντας ή κρύβοντας κομμάτια από την κροκέτα του σκύλου σας σε όλες τις ασφαλείς για σκύλους περιοχές του σπιτιού.

Η ίδια είπε: “Αν και δεν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να έχετε την προσοχή σας στραμμένη σε όλα τα σημεία του σπιτιού: “Η 6χρονη κόρη μου λατρεύει αυτή την “αγγαρεία”. Μπορείτε ακόμη και να τη σπάσετε σε πολλαπλά κυνήγια ή “βρες το” και ενώ ο σκύλος σας είναι απασχολημένος με την αναζήτηση, εσείς μπορείτε να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα”.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr