Λίστα αγορών για τη νέα σας γάτα: Ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης;

by Μ. Καραμάνδου
αγορές για γάτα

Πριν φέρετε τη νέα σας γάτα ή γατάκι στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να συγκεντρώσετε ή να αγοράσετε, ώστε η γάτα σας να αισθάνεται σαν μέλος της οικογένειας και όχι σαν επισκέπτης. Κάντε το λίγες ημέρες νωρίτερα για να γλιτώσετε το άγχος τη “μεγάλη μέρα”. Μέσα στον ενθουσιασμό του να φέρετε τη γάτα σας στο σπίτι, δεν θέλετε να ανακαλύψετε ξαφνικά στις 8 το βράδυ ότι ξεχάσατε να αγοράσετε γατοτροφή. Ακολουθούν τα βασικά απαραίτητα που θα χρειαστεί η γάτα σας:

Τροφή

Αν μπορείτε να ρωτήσετε, είναι καλύτερο να δώσετε στο νέο σας κατοικίδιο όποια τροφή έχει συνηθίσει. Για γάτες και γατάκια με άγνωστο ιστορικό, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να καθορίσετε τι θα ταΐσετε το κατοικίδιό σας:
Τι να αγοράσετε για γατάκια

Αυτά τα μωρά χρειάζονται περισσότερα λίπη και πρωτεΐνες από τις ενήλικες γάτες, γι’ αυτό αναζητήστε τροφές με την ένδειξη “Πλήρης και ισορροπημένη διατροφή” στην ετικέτα. Υπάρχουν επίσης τροφές ειδικά σχεδιασμένες για γατάκια. Αυτές μπορούν να αναγνωριστούν από τις λέξεις “εξαιρετικά εύπεπτες, πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και μοναδικά σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις διατροφικές απαιτήσεις των γατών”. Τα γατάκια από οκτώ εβδομάδων και πάνω μπορούν να χειριστούν αρκετά καλά τις ξηρές τροφές, αν και οι κονσερβοποιημένες τροφές είναι πραγματικά καλύτερες γι’ αυτά.
Τι να αγοράσετε για ενήλικες γάτες

Οι κονσερβοποιημένες τροφές είναι καλύτερες για τις γάτες, αλλά η γάτα σας μπορεί να έχει συνηθίσει μόνο σε ξηρά τροφή. Οι ενήλικες γάτες προτιμούν ξηρά τροφή και οποιαδήποτε από τις premium μάρκες είναι αποδεκτή. Θα πρέπει επίσης να συμπληρώνετε με κονσερβοποιημένες τροφές, επειδή τελικά θα πρέπει να προσπαθήσετε να μεταφέρετε τη γάτα σας μόνο σε κονσερβοποιημένες τροφές.

Μπολ με τροφή και νερό

Παρόλο που τη νέα σας γάτα μπορεί να την ταΐζεται με οποιοδήποτε κεραμικό (μη μολυβδούχο) ή ανοξείδωτο μπολ που έχετε στην κουζίνα σας, ίσως νιώσετε καλύτερα με το να της παρέχετε τα δικά της πιάτα. Δεν συνιστάται η χρήση πλαστικών πιάτων για γάτες, καθώς μερικές γάτες αναπτύσσουν εξάνθημα στο πηγούνι από το πλαστικό. Υπάρχουν διάφορα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα χωρίς άκρη για κατοικίδια ζώα. Αν προτιμάτε διακοσμημένα κεραμικά πιάτα, βεβαιωθείτε ότι το γλάσο είναι απαλλαγμένο από μόλυβδο.

Οι αυτόματος τροφοδότης τροφής και νερού είναι ιδιαίτερα καλοί αν οι άνθρωποι λείπουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, π.χ. σε μια δουλειά ή σε ένα σχολείο. Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν την καθαρή, φρέσκια γεύση του τρεχούμενου νερού και τα συντριβάνια εξασφαλίζουν συνεχή παροχή καθαρού νερού.

Παιχνίδια

Όλες οι γάτες λατρεύουν να παίζουν. Το είδος παιχνιδιού “κρεμαστό δόλωμα” είναι ένα μεγάλο αγαπημένο για διαδραστικό παιχνίδι. Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε τα μικρά γατάκια να μην ξεριζώνουν φτερά κ.λπ. από το κρεμαστό μέρος. Τα ποντίκια είναι ένα αιώνιο αγαπημένο παιχνίδι. Τα σπιτάκια για γατάκια και ονυχοδρόμια μπορούν να κυμαίνονται από απλές δημιουργίες από χαρτόνι μέχρι ειδικά κατασκευασμένους συνδυασμούς “επίπλων γάτας” που κοστίζουν αρκετά.

Αξεσουάρ περιποίησης

Η ώρα του καλλωπισμού είναι μια ωραία στιγμή για να δεθείτε με τη γάτα σας ή το νέο γατάκι. Ψάξτε για μια λεπτή χτένα και μια βούρτσα με επένδυση από καουτσούκ. Ένας νυχοκόπτης σχεδιασμένος για γάτες είναι ένα πλεονέκτημα. Αν αρχίσετε να κόβετε τα νύχια της γάτας σας από νωρίς, αυτό θα κάνει το έργο πολύ πιο εύκολο όταν μεγαλώσει.

Μεταφορέας γάτας

Αυτό είναι απαραίτητο. Μην προσπαθήσετε ποτέ να μεταφέρετε μια γάτα χωρίς αυτό. Ένας απλός χάρτινος μεταφορέας (διαθέσιμος από τον κτηνίατρό σας) είναι καλός για να φέρετε μια νέα γάτα ή γατάκι στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε τελικά με έναν μεταφορέα με συμπαγή βάση από υαλοβάμβακα ή σκληρό πλαστικό με ασφαλές μάνταλο και ένα άνοιγμα με σήτα, μέσα από το οποίο η γάτα μπορεί να κοιτάξει. Ένας βαρέως τύπου υφασμάτινος μεταφορέας εγκεκριμένος από τις αεροπορικές εταιρείες είναι μια καλή εναλλακτική λύση αν τα ταξίδια είναι στο μέλλον σας.

Ονυχοδρόμιο

Η γάτα σας θα ξύνει τα νύχια της, είτε το εγκρίνετε είτε όχι. Ξεκινήστε τη σχέση σας σωστά επενδύοντας σε ένα ονυχοδρρόμιο. Μπορεί να είναι όσο απλό ή φανταχτερό θέλετε- μπορείτε ακόμη και να το συναρμολογήσετε μόνοι σας, αν είστε επιδέξιοι με τα εργαλεία.

Κουτί και άμμος

Η επιλογή του καλύτερου κουτιού με άμμο για το κατοικίδιό σας είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για τις οικόσιτες γάτες όσο και για τις γάτες εξωτερικού χώρου. Αναζητήστε ένα μεγάλο κουτί με ψηλές πλευρές για τις μεγάλες γάτες, καθώς τείνουν να πετούν την άμμο. Αυτά μπορούν επίσης να είναι τόσο απλά ή τόσο υπερβολικά όσο επιτρέπει το πορτοφόλι σας, αλλά ξεκινήστε με ένα βασικό πλαστικό κουτί για την άμμο, προς το παρόν τοποθετημένο σωστά για το αιλουροειδές σας.

Τα γατάκια θα χρειαστούν ένα κουτί που είναι αρκετά χαμηλό για να μπορούν να μπαίνουν εύκολα. Υπάρχουν διάφορα είδη άμμου και το είδος με βάση τα φυτά φαίνεται να είναι το ασφαλέστερο. Η άμμος με σβόλους από άργιλο περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να βλάψει τις γάτες αν το καταπιούν, και όλες οι άμμοι από άργιλο τείνουν να αναδεύουν σκόνη, η οποία δεν είναι υγιεινή για να αναπνέετε, είτε για εσάς είτε για τη γάτα σας.

Σκεφτείτε ένα χαλάκι κάτω από το κουτί για να πιάνετε την άμμο. Μπορείτε να αγοράσετε πατάκια για το σκοπό αυτό σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή να αγοράσετε μερικά φθηνά δείγματα χαλιού ή λινέλαιου που μπορείτε απλά να πετάξετε και να αντικαταστήσετε όταν γίνουν πολύ βρώμικα.

Ένα κρεβάτι (προαιρετικό, αλλά συνιστώμενο)

Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη σας γάτα, μπορεί πιθανότατα να κοιμάται στο δικό σας κρεβάτι, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να παρέχετε στη γατούλα το δικό της ειδικό, άνετο μέρος για να κοιμάται. Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι άνετο, να πλένεται εύκολα και να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε μια ενήλικη γάτα να μπορεί να κουλουριαστεί άνετα, αλλά όχι τόσο τεράστιο ώστε να αισθάνεται εκτεθειμένη και ευάλωτη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr