Μακριά και κοντά λουριά σκύλων: Πώς να επιλέξετε; – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αγορές

Το λουρί του σκύλου σας -μακρύ ή κοντό- επηρεάζει τον καθημερινό ρυθμό της ζωής σας μαζί του. Το αν η βόλτα με το σκύλο σας είναι ήρεμη και ελεγχόμενη εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, από το μήκος του λουριού του. Σε ορισμένα σενάρια και με συγκεκριμένους σκύλους ένα κοντό ή κανονικού μήκους λουρί είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, εσείς και ο σκύλος σας θα εκτιμήσετε την ελευθερία ενός μακρύ λουριού. Όπως και να έχει, ένα λουρί συμβάλλει στην προστασία του σκύλου σας και των άλλων σκύλων από απροσδόκητες συναντήσεις.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λουριών σκύλων;

Ένα τυπικό λουρί σκύλου είναι ο τύπος που πιθανώς έχετε χρησιμοποιήσει και δει γύρω σας περισσότερο. Συχνά είναι κατασκευασμένο από επίπεδο υφαντό νάιλον, αλλά συνήθως διατίθεται και σε δέρμα ή σε υλικό όπως σχοινί.
Ένα κοντό λουρί σκύλου, που μερικές φορές ονομάζεται λουρί πόλης, παρέχει καλύτερο έλεγχο σε μικρούς ή πολυσύχναστους χώρους και χρησιμοποιείται συχνά σε σκύλους υπηρεσίας.
Ένα μακρύ λουρί σκύλου είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται με ιμάντα, αντί για κολάρο, για να αποφεύγονται τραυματισμοί και να παρέχεται σωστός έλεγχος σε περίπτωση που ο σκύλος σας αποφασίσει να τρέξει ή να κυνηγήσει. Ένα μακρύ λουρί είναι ιδανικό για πεζοπορία, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκύλο που ήδη περπατάει άνετα με λουρί. Όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο λουριού, διατηρήστε το χαλαρό μέρος μακριά από το έδαφος για να αποφύγετε το να μπερδευτεί.
Τα μακριά λουριά χρησιμοποιούνται συχνά για την ανάκληση ή την εκπαίδευση σκύλων στο πεδίο. Ένα λουρί αυτού του τύπου σας επιτρέπει να δώσετε στο σκύλο σας ελευθερία να περιπλανιέται, χωρίς να παραιτηθείτε από την απαραίτητη επαφή για την ασφάλεια. Είτε εξασκείστε σε ανάκληση ή ανάκτηση με έναν καλομαθημένο σκύλο, αυτά τα πολύ μακριά λουριά παρέχουν αρκετό έλεγχο.

Τα περισσότερα λουριά περιλαμβάνουν μια άνετη θηλιά για το χέρι σας, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε τον έλεγχο του σκύλου σας ενώ τον μαζεύετε. Ποτέ μην τυλίγετε τη λαβή γύρω από τον καρπό σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό αν ο σκύλος σας αποφασίσει να τρέξει.

Τα λουριά χωρίς λαβή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες δραστηριότητες, αλλά είναι πιο χρήσιμα για την εκπαίδευση χωρίς λουρί: Ενώ θα θέλατε ένα λουρί συνδεδεμένο σε περίπτωση που χρειαστεί να τον πιάσετε, μια λαβή μπορεί να σφηνώσει σε κλαδιά ή έπιπλα. Ένα λουρί χωρίς λαβή μπορεί να σέρνεται στο έδαφος χωρίς να κολλάει, αλλά εξακολουθεί να σας επιτρέπει να πιάσετε ή να πατήσετε το λουρί γρήγορα για να αποτρέψετε ένα ατύχημα.

Μήκη λουριού ανά τύπο

Τα κοντά λουριά έχουν μήκος 1,2 μ, μερικές φορές και λιγότερο.
Τα τυπικά λουριά έχουν μήκος 1,8 μ, το οποίο είναι το μέσο μήκος για τα λουριά σκύλων, συμπεριλαμβανομένης της λαβής στα περισσότερα.
Τα μακριά λουριά σκύλων μπορεί να είναι μεταξύ 2,4-3 μ.
Τα μακριά λουριά και τα κορδόνια ελέγχου διατίθενται σε μήκη 4,5μ. ή περισσότερων- ένα αγαπημένο μήκος είναι τα 9 μ., καθώς παρέχει άφθονη ελευθερία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει έλεγχο.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό λουρί σκύλου

Το τυπικό λουρί σκύλου, είτε είναι κατασκευασμένο από επίπεδο νάιλον, σχοινί ή δέρμα, είναι το προβάδισμα για περπάτημα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων. Προσφέρει άφθονο έλεγχο, ενώ παράλληλα δίνει στο σκύλο σας λίγο χώρο για να περιπλανιέται. Όταν χρησιμοποιείτε ένα λουρί που είναι αρκετά μακρύ ώστε να υπάρχει λίγη χαλαρότητα στο σχοινί, ο σκύλος σας είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξει – το ένστικτο αναγκάζει τους σκύλους να τραβούν ενάντια σε ένα σφιχτό λουρί, οπότε στοχεύστε στο περπάτημα με χαλαρό λουρί με ένα λουρί κανονικού μήκους για να αρχίσετε να αντιστρέφετε τις συνήθειες τραβήγματος. Είναι έξυπνο να κρατάτε διάφορα, συμπεριλαμβανομένου ενός λουριού από ανακλαστικό υλικό για να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή τη νύχτα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύ λουρί σκύλου

Τα μακριά λουριά σκύλων και τα κορδόνια ελέγχου χρησιμοποιούνται συχνότερα για εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ λουρί, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να ανταποκρίνεται στις εντολές “έλα”, “άφησέ το”, “κάτσε” και “μείνε” όταν βρίσκεται πιο μακριά από εσάς. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να ακούσει σε απροσδόκητες καταστάσεις, όπως η απόδραση από την αυλή.

Ένα μακρύ λουρί μπορεί επίσης να δώσει στο σκύλο σας μια γεύση ελευθερίας, ώστε να περιπλανιέται και να εξερευνά όπου θέλει χωρίς περιορισμούς, ενώ παράλληλα θα κρατά τον ίδιο και τους άλλους ασφαλείς. Ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος σε ελεγχόμενες καταστάσεις προτού τον βγάλετε βόλτα με μακρύ λουρί. Η χρήση ενός μακρύ λουριού στο σκύλο σας απαιτεί συνεχή προσοχή για να αποτρέψετε το λουρί από το να σέρνεται στο έδαφος όπου μπορεί να πιαστεί σε πέτρες, να τυλιχτεί γύρω από ένα δέντρο ή γύρω από τα πόδια του ή τα δικά σας. Θα προσαρμόζετε το μήκος του λουριού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής σας.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα κοντό λουρί σκύλου

Ένα κοντό λουρί σκύλου σας δίνει καλύτερο έλεγχο του σκύλου σας από ένα κανονικό ή μακρύ λουρί. Είναι ιδανικό για έναν σκύλο που τραβάει πάντα ή που είναι απρόβλεπτος γύρω από άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Ένα κοντό λουρί είναι επίσης ωφέλιμο όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο σας σε αστικό περιβάλλον, όπου υπάρχει πάντα πολλή κίνηση αυτοκινήτων κοντά και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα κόσμο. Και ένα κοντό λουρί μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση ενός σκύλου που δείχνει σημάδια επιθετικότητας με λουρί.

Το πρόβλημα με τα αναδιπλούμενα λουριά

Κάθε συζήτηση για τα λουριά σκύλων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημοφιλή, αλλά άκρως προβληματική αναδιπλούμενη ποικιλία. Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων και κτηνίατροι προειδοποιούν ότι τα αναδιπλούμενα λουριά διδάσκουν τα σκυλιά να τραβούν, δεν προσφέρουν αρκετό έλεγχο και, το χειρότερο απ’ όλα, αποτελούν κίνδυνο για τα σκυλιά, τους ιδιοκτήτες τους και τους άλλους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να κλειδώσουν τον αναδιπλούμενο μηχανισμό αρκετά γρήγορα όταν ο σκύλος τους τρέχει προς την κυκλοφορία, έναν άλλο σκύλο ή ανθρώπους. Τα ίδια τα λεπτά κορδόνια μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο όταν τυλίγονται και σφίγγονται γύρω από σκύλους και ανθρώπους, προκαλώντας εκδορές, εγκαύματα από σχοινί και χειρότερα. Τέλος, ο σκληρός πλαστικός μηχανισμός ανάσυρσης είναι επιρρεπής σε θραύση λόγω των κινούμενων εξαρτημάτων στο εσωτερικό του. Τα αναδιπλούμενα λουριά δεν συνιστώνται ως μέσο συγκράτησης για σκύλους, όσο καλά και αν συμπεριφέρονται στο λουρί.

Πριν αγοράσετε ένα λουρί, λάβετε υπόψη σας αυτούς τους παράγοντες:

Πόσο μεγάλος είναι ο σκύλος σας; Θα θέλετε ένα λουρί που να είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά όχι υπερβολικό. Εξετάστε το μήκος και το πλάτος του λουριού σε σύγκριση με το μέγεθος του σκύλου σας.
Είναι πιθανό ο σκύλος σας να τραβάει; Τα μακριά λουριά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα ζώα που τραβάνε – αντίθετα, ένα πιο κοντό λουρί σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο κολάρο μπορεί να παρέχει καλύτερο έλεγχο.
Πού είναι πιο πιθανό να περπατήσετε; Η πεζοπορία σε μεγάλα, ανοιχτά χωράφια είναι ιδανικά σενάρια για τη χρήση ενός πολύ μακριού λουριού, αλλά το ίδιο λουρί δεν είναι κατάλληλο για ένα τζόκινγκ σε ένα πολυσύχναστο πάρκο.

Μην βασίζεστε σε ένα λουρί για να τα καταφέρετε όλα: Διατηρήστε τα κατάλληλα λουριά σε ετοιμότητα για κάθε μία από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.
Εκπαιδεύετε χωρίς λουρί ή θέλετε να επιτρέψετε λίγη επιπλέον ελευθερία χωρίς να αφήσετε το σκύλο σας να περιφέρεται ελεύθερα; Ένα μακρύτερο λουρί είναι η καλύτερη επιλογή – επιλέξτε το μήκος με βάση την προβλεπόμενη δραστηριότητά σας. Ένα κορδόνι ελέγχου έχει σχεδιαστεί για να αντιστέκεται στο μπέρδεμα και το κόλλημα για περιπλανήσεις στο πεδίο, ενώ ένα μακρύ νάιλον λουρί δίνει στο σκύλο σας λίγη επιπλέον απόσταση, διατηρώντας τον παράλληλα ασφαλή.
Έχει ο σκύλος σας προβλήματα υγείας; Οι βραχυκεφάλιοι σκύλοι ή οι ράτσες με ευαίσθητες τραχείες δεν είναι καλοί υποψήφιοι για κοντά κολάρα που μπορεί να προκαλέσουν τράβηγμα.

Το μήκος του λουριού δεν είναι δογματικό: Το αν θα επιλέξετε ένα μακρύ ή ένα κοντό λουρί σκύλου εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση και την ιδιοσυγκρασία του καλύτερου φίλου σας. Αφού έχετε δύο δυνατές και κατάλληλες επιλογές, απομένει μόνο ένα πράγμα να κάνετε – να βγείτε έξω και να απολαύσετε τη βόλτα με το σκύλο σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top