Παιχνίδι με γάτα: Γιατί αρέσει στις γάτες να παίζουν;- Οφέλη και 5 από τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια

Αγορές

Οι γάτες και τα γατάκια είναι από τη φύση τους παιχνιδιάρικα, τους αρέσει να αλληλεπιδρούν μαζί σας και η διασκέδαση που έχουν όταν παίζουν είναι μια ανταμοιβή από μόνη της! Το παιχνίδι με γατάκια έχει πολλά οφέλη για τη γάτα σας, όπως η ενθάρρυνση της άσκησης, η βοήθεια για να δεθείτε και οι δύο και η ενεργοποίηση των φυσικών τους ενστίκτων κυνηγιού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι με τα γατάκια είναι απίστευτα διασκεδαστικό τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας! Συγκεντρώσαμε αυτόν τον χρήσιμο οδηγό γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες για να σας πούμε τα πάντα, από το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια μέχρι τους λόγους πίσω από τους οποίους οι γάτες πραγματικά θέλουν να παίζουν. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Γιατί αρέσει στις γάτες να παίζουν;

Η αγάπη του γατιού σας για το παιχνίδι σχετίζεται στην πραγματικότητα με τους άγριους προγόνους του. Αυτό που εμφανίζεται ως “παιχνίδι” είναι ότι η γάτα σας στην πραγματικότητα μαθαίνει ζωτικές δεξιότητες επιβίωσης, όπως το πώς να καταδιώκει, να κυνηγάει και να παγιδεύει το θήραμα. Ενώ οι οικόσιτες γατούλες μας δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία ανάγκη για αυτές τις κυνηγετικές δεξιότητες, το ένστικτο συνήθως παραμένει ισχυρό.
Το παιχνίδι των γατών θα ξεκινήσει από την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων και θα παρατηρήσετε ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους παλεύοντας με άλλα γατάκια, καθώς καταλαβαίνουν την κοινωνική ιεραρχία. Από την ηλικία των επτά έως οκτώ εβδομάδων, θα στρέψουν την προσοχή τους στο αρπακτικό παιχνίδι με άψυχα αντικείμενα.

Οφέλη από το παιχνίδι με τη γάτα σας

Το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένα διασκεδαστικό μέρος της ζωής με τη γάτα σας, αλλά ένα βασικό χαρακτηριστικό που τη βοηθά να παραμείνει συναισθηματικά και σωματικά υγιής. Μερικά από τα κύρια οφέλη του παιχνιδιού των γατών περιλαμβάνουν:
Βοήθεια στην έκφραση των κυνηγετικών τους ενστίκτων

Το παιχνίδι των γατών και των γατών βοηθά στην έκφραση των φυσικών τους ενστίκτων κυνηγιού, το οποίο είναι εξαιρετικό για την τόνωση του μυαλού τους και αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης της γάτας. Τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια που ενθαρρύνουν αυτό το είδος παιχνιδιού είναι παιχνίδια τύπου καλάμι ψαρέματος και μικρά, μαλακά παιχνίδια που μπορούν να κυλήσουν δίπλα τους για να προσελκύσουν την προσοχή τους και να τα ενθαρρύνουν να ορμήσουν και να κυνηγήσουν.
Ψυχική και σωματική διέγερση

Το παιχνίδι για μόλις 20 λεπτά την ημέρα προσφέρει πολλά πνευματικά ερεθίσματα και σημαντική άσκηση για τη γάτα σας, ενώ επιπλέον θα ενισχύσετε το δεσμό μεταξύ σας. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τις οικόσιτες γάτες, ώστε να διασφαλίζεται ότι καταναλώνουν την ενέργεια που κανονικά θα χρησιμοποιούσαν για την περιφρούρηση της επικράτειάς τους και το κυνήγι της λείας τους.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι ή μερικές συνεδρίες παιχνιδιού κατανεμημένες μέσα στην ημέρα. Αλλά αν έχετε περισσότερες από μία γάτες και τους αρέσει να παίζουν μεταξύ τους ή αν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη και λιγότερο δραστήρια, μια σύντομη συνεδρία παιχνιδιού θα πρέπει να είναι αρκετή.

Ο μέγιστος χρόνος παιχνιδιού του γατιού ή της γάτας σας είναι συνήθως νωρίς το πρωί και το βράδυ- επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίζετε μαζί τους πριν από τον ύπνο, ώστε το γατάκι σας να είναι εξίσου εξαντλημένο με εσάς – αυτό θα βοηθήσει επίσης να μην νιαουρίζει τη νύχτα.
Το παιχνίδι ως μορφή άσκησης της γάτας

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι καίνε πολλή ενέργεια κυνηγώντας μπάλες, παίζοντας αθλήματα για σκύλους και πηγαίνοντας βόλτες, αλλά για τις γάτες τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Λίγοι από εμάς πηγαίνουμε τους αιλουροειδείς φίλους μας βόλτες και πολλές φορές θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε – από το να τεντώνονται στον κήπο μέχρι να κοιμούνται στον ήλιο!

5 από τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία παιχνιδιών για γατάκια εκεί έξω, οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κάτι που θα αρέσει στο αιλουροειδές σας να παίζει μαζί του. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε για να απασχολήσετε τις αισθήσεις τους:
1. Κρεμαστά παιχνίδια

Είναι ένα κλασικό παιχνίδι για γατάκια και ένα από τα αγαπημένα των γατών. Συνήθως θα τα βρείτε με πράγματα όπως παιχνίδια προσαρτημένα στην άκρη τους και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίξετε με τη γάτα σας, καθώς μπορείτε να κουνάτε την πετονιά που είναι πολύ δελεαστική για εκείνες! Είναι μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η καταδίωξη και το κυνηγητό.

Cat Teaser Παιχνίδι Με Πεταλούδα

Ένα συναρπαστικό διαδραστικό παιχνίδι για τη γάτας σας, που διεγείρει τα φυσικά ένστικτα της και την διασκεδάζει για ώρα ενώ ταυτόχρονα ασκείται. Σχεδιασμένο σε σχήμα πεταλούδας μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες και μιμείται την κίνηση της πεταλούδας. Η βάση σε σχήμα λουλουδιού όχι μόνο προσθέτει γοητεία, αλλά εξασφαλίζει επίσης σταθερότητα μέσω αντιολισθητικού σχεδιασμού. Παρέχει ψυχαγωγία και ανακούφιση από την πλήξη για τα κατοικίδια ζώα και μπορεί να προωθήσει τα κατοικίδια ζώα να κάνουν σωματική άσκηση.

Χαρακτηριστικά
• Τροφοδοτείται από μπαταρία και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής της.
• Με ανθεκτική στις γρατσουνιές κατασκευή, σταθερή δομή και αποσπώμενα μέρη.
• Είναι αποσπώμενο και εύκολο στην αποθήκευση και χρήση.
• Ύψος: 6cm (κατά προσέγγιση)
• Μήκος σύρματος: 20cm
• Τροφοδοσία: 1 x μπαταρία AAA (δεν περιλαμβάνεται)

2. Παιχνίδια με ποντίκια

Οι γάτες και τα γατάκια λατρεύουν τα παιχνίδια που μοιάζουν με θήραμα και βοηθούν να ενεργοποιήσουν και τα φυσικά τους αρπακτικά ένστικτα. Μπορεί να εντοπίσετε το γατάκι σας να ορμάει πάνω τους μέσα στο σπίτι και μπορεί να είναι τόσο ευγενικό ώστε να σας φέρει μετά τα λάφυρά του. Υπάρχουν τόνοι παιχνιδιών για γατάκια όπως αυτό, συμπεριλαμβανομένων ποντικιών αρκουδάκι και ακόμη και τσαλακωτών.

Τηλεκατευθυνόμενο Παιχνίδι Ποντικάκι

Χαριτωμένο βελούδινο παιχνίδι με τηλεχειριστήριο και ρεαλιστική εμφάνιση μικρού ποντικιού που τρέχει γύρω από το δωμάτιο, θα κρατήσει το κατοικίδιό σας απασχολημένο για ώρες.

Περιλαμβάνεται τηλεχειριστήριο σε σχήμα τυριού. Το εύρος του τηλεχειριστηρίου: περίπου 3 μέτρα. Ιδανικό για λείες επιφάνειες, δεν λειτουργεί πάνω σε χαλιά.

Το διαδραστικό ποντικάκι μετακινείται προς τα εμπρός, προς τα πίσω και κάνει περιστροφή 360° υψηλής ταχύτητας.

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι με ασύρματο τηλεχειριστήριο είναι κατασκευασμένο από φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό και βελούδο, είναι ρεαλιστικό και η λαστιχένια ουρά φαίνεται σαν αληθινή. Μπορεί να μεταφερθεί εύκολα οπουδήποτε.

Χαρακτηριστικά
• Κρατήστε πατημένα 4 κουμπιά ταυτόχρονα για 4 δευτερόλεπτα για να εισέλθετε στην αυτόματη λειτουργία.
• Πατήστε το κουμπί προς τα εμπρός για 2 δευτερόλεπτα για έξοδο από την αυτόματη λειτουργία.
• Τροφοδοτείται από: 6 μπαταρίες AG13 1,5V (δεν περιλαμβάνονται).

3. Διαδραστικά παιχνίδια

Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι φανταστικά για να απασχολούν τον εγκέφαλο του γατιού σας. Υπάρχουν πολλές υπέροχες επιλογές εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των ποντικιών που ενεργοποιούνται με κίνηση, των παζλ και των κυνηγών φτερών και μερικά ενσωματώνουν ακόμη και λιχουδιές για να ενθαρρύνουν το παιχνίδι για εκείνα που χρειάζονται λίγη πειθώ.

4. Ονυχοδρόμια

Τα ονυχοδρόμια είναι απαραίτητα, ακόμη και για τα γατάκια! Αυτά τα παιχνίδια βοηθούν στην αποβολή των εξωτερικών στρωμάτων των νυχιών τους και τους επιτρέπουν να σηματοδοτούν την περιοχή τους. Εκτός του ότι τα βοηθούν να εκφράσουν τα φυσικά τους ένστικτα, θα σώσουν επίσης τα μαλακά έπιπλα και τα χαλιά σας, καθώς θα τους δώσουν ένα μέρος ειδικά για το σκοπό αυτό. Κυκλοφορούν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, όπως πύργοι, δέντρα και ράμπες και είναι καλό να έχετε μερικές σε διάφορα ύψη!

Pet Interest Ονυχοδρόμιο Tunnel 35x35x45cm

Είναι ένα ονυχοδρόμιο για γάτες με κρεμαστό παιχνίδι μπάλα και φωλιά ξεκούρασης. Θα την κρατήσει απασχολημένη για ώρες! Θα μπορεί να ξύσει τα νύχια της στη βάση της στήλης, να σκαρφαλώσει και να χαλαρώσει. Το ονυχοδρόµιο είναι επενδεδυµένο µε µαλακό υλικό για να είναι ακόμα πιο ελκυστικό στη γάτα σας! Διατίθεται σε δύο χρώματα, ροζ ή καφέ, για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο χώρο σας.

5. Τούνελ

Τα τούνελ είναι μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια για γατάκια, καθώς οι γάτες λατρεύουν να εξερευνούν σκοτεινούς χώρους και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να απασχολούν τις αισθήσεις τους. Μπορείτε να πάρετε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων, συμπεριλαμβανομένων απλών τούνελ μονής κατεύθυνσης και αυτών που συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν μικρό λαβύρινθο.

Παιχνίδι Τούνελ Για Γάτες Πτυσσόμενο 25x80cm

Παιχνίδι Τούνελ για γάτες. Έχει τρεις διαφορετικές εισόδους και μια τρύπα στη μέση για να προσφέρει στη γατούλα σας πολλές ώρες παιχνιδιού. Είναι πτυσσόμενο για να μπορείτε εύκολα να το τακτοποιείτε ή να το μεταφέρετε. Με το παιχνίδι αυτό η μικρή µας φίλη μπορεί να περάσει ευχάριστα την ώρα της, καθώς θα μπορεί να εξερευνά και να κρύβεται, αλλά και να βρει ένα ζεστό και προστατευμένο χώρο για να απολαύσει τον ύπνο της.

Η σήραγγα είναι κατασκευασμένη από εξαιρετικά ισχυρό, ανθεκτικό στο σκίσιμο πολυεστέρα που και κλειστό ατσάλινο πλαίσιο για να αντέχει στο πιο δυναμικό παιχνίδι.

Κάθε τούνελ έχει διάμετρο περίπου 25 εκατοστά και το μήκος περίπου 80 εκατοστά, δημιουργώντας ένα υπέροχο τούνελ, παρέχοντας άφθονο χώρο για ψυχαγωγία και βελτιώνοντας την ευκινησία και την υγεία τους.

Χαρακτηριστικά
• Πτυσσόμενο για εύκολη τακτοποίηση ή µμεταφορά
• Με 3 διαφορετικές εισόδους-εξόδους
• Με τρύπα στη μέση
• Με μπαλίτσα στη μια είσοδο
• Κατάλληλο για παιχνίδι και ύπνο

Χειροποίητα παιχνίδια για γατάκια

Μερικές φορές τα παιχνίδια για γατάκια μπορεί να είναι ακριβά – αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι! Μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά παιχνίδια από πράγματα που μπορεί να βρείτε πεταμένα στο σπίτι. Γιατί να μην δοκιμάσετε ένα από τα παρακάτω: – Να φτιάξετε ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για τα γατάκια σας:

 • Ένας κουβάς γεμάτος με τσαλακωμένο χαρτί ή μπάλες του πινγκ πονγκ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο αντιπερισπασμό. Όταν το γατάκι σας προσπαθεί να σας καταδιώξει, πετάξτε του μια μπάλα κάτω.
 • Αφήστε μια μεγάλη χάρτινη σακούλα στο πάτωμα για να βουτάει μέσα και να σκίζει σε κομμάτια, αλλά μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες και κόψτε τυχόν λαβές που θα μπορούσαν να πιαστούν γύρω από το λαιμό της γάτας σας.
 • Τα χαρτόκουτα για να πηδούν μέσα και έξω από αυτά είναι επίσης διασκεδαστικά. Κολλήστε πολλά κουτιά μεταξύ τους, που συνδέονται με ματάκια, για κρυφτό γατών και βάλτε μέσα μια μπάλα ή ένα παιχνίδι ποντικιού για επιπλέον ενθουσιασμό.
 • Φτιάξτε έναν σάκο από ύφασμα γεμισμένο με αποξηραμένο catnip, το οποίο τρελαίνει μερικές γάτες!

Δυνητικά επιβλαβή παιχνίδια προς αποφυγή

Υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια για γάτες με τα οποία δεν είναι ασφαλές να παίζει το αιλουροειδές σας, αυτά περιλαμβάνουν

 • Μπάλες από μαλλί ή σπάγκο
 • Λαστιχένιες ταινίες
 • Πλαστικές σακούλες
 • Οδοντικό νήμα
 • Φτερά
 • Παιχνίδια με μικρά μέρη δηλαδή παιχνίδια που είναι αρκετά μικρά για να τα καταπιεί η γάτα σας
 • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι “γατοστεγές” και μην αφήνετε τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει τη γάτα σας, να θυμάστε ότι οι γάτες είναι πολύ περίεργα πλάσματα και μπορεί να προσπαθήσουν να παίξουν με πράγματα που δεν θα έπρεπε!

Γιατί μερικές γάτες είναι πιο δραστήριες από άλλες;

Ορισμένες φυλές γατών έχουν τη φήμη ότι κοιμούνται πολύ ώρα, ενώ άλλες είναι γενικά γνωστές για την ενεργητική τους συμπεριφορά. Στις καθαρόαιμες φυλές με φήμη για μεγάλη δραστηριότητα περιλαμβάνονται η σιαμέζικη, η αβησσυνία, η ανατολίτικη και η τουρκική βαν, ενώ στις πιο χαλαρές γάτες περιλαμβάνονται οι φυλές Περσίας, Ιμαλαΐων, βρετανικής κοντότριχης και Ragdoll. Υπάρχουν όμως πολλά δραστήρια και διασκεδαστικά γατάκια σε κέντρα διάσωσης και καταφύγια που περιμένουν σπίτια και έναν νέο σύντροφο για παιχνίδι!

Οι γάτες είναι ακριβώς όπως εμείς όταν πρόκειται για άσκηση: μερικές είναι απλώς πιο δραστήριες από άλλες. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό η γάτα σας να κοιμάται όλη την ώρα και να μην ενδιαφέρεται να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας είναι πολύ αδρανής, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Αναπροσανατολισμός της επιθετικότητας

Εάν το γατάκι σας είναι πρόθυμο να επιτεθεί στους αστραγάλους σας, προσπαθήστε να ανακατευθύνετε αυτή τη συμπεριφορά στα παιχνίδια του. Αν έχετε μόνο το ένα γατάκι, ίσως μπείτε στον πειρασμό να πάρετε άλλο ένα για να λύσετε αυτή την παιχνιδιάρικη επιθετικότητα.

Οι γάτες τείνουν να είναι μοναχικά ζώα, αλλά δύο αδέλφια συχνά τα πάνε καλά και απασχολούν σωματικά το ένα το άλλο. Αλλά θα μπορούσατε εξίσου εύκολα να καταλήξετε με δύο αρπακτικά αντί για ένα! Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν συμπεριφοριστή για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση ενός υπερβολικά ενθουσιώδους δαγκωτή αστραγάλου.

Διατηρήστε τη γάτα σας υγιή μέσω του παιχνιδιού

Τα υπέρβαρα γατάκια μπορούν εύκολα να γίνουν υπέρβαρες γάτες και οι χοντρές γάτες δεν είναι υγιείς γάτες! Οι υπέρβαρες γάτες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από επώδυνη οστεοαρθρίτιδα και παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα ούρησης. Η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους της γάτας σας είναι σημαντική. Το παιχνίδι και η άσκηση των γατών θα βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους της γάτας σας και η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Για οποιαδήποτε αμφιβολία ρωτήστε πάντα τον κτηνίατρό σας και αν πιστεύετε ότι μπορεί να είναι υπέρβαρη, μπορεί να σας βοηθήσει με λύσεις για να μειώσετε το βάρος της γάτας σας. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα δραστηριότητας, επενδύστε σε μερικά παιχνίδια άσκησης για γάτες, ένα πλαίσιο αναρρίχησης εσωτερικού χώρου ή ένα ονυχοδρόμιο.  Εισάγετε τακτικές συνεδρίες παιχνιδιού και να θυμάστε ότι οτιδήποτε κινείται θα προσελκύσει τις γάτες, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να γυαλίσουν τις κυνηγετικές τους ικανότητες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top