Πώς λειτουργούν οι αυτόματες ποτίστρες για κατοικίδια ζώα; – Συμβουλές ασφαλείας

Αγορές

Οι διανομείς νερού μπορούν να αποτελέσουν έναν βολικό τρόπο για να διατηρούν τα κατοικίδια ενυδατωμένα και υγιή, παρέχοντας συνεχή παροχή φρέσκου νερού. Πώς ακριβώς λειτουργούν;

Οι διανομείς νερού για κατοικίδια ζώα δημιουργούν μια ζώνη αρνητικής πίεσης που συγκρατεί αποτελεσματικά το υγρό. Όταν γεμίζει ένα μπολ νερού με βαρύτητα, εμποδίζει επίσης τη διαδρομή του αέρα μέσα στη δεξαμενή.

Το νερό στο μπολ εμποδίζει τον αέρα να ανέβει κάτω από την τροφοδοσία και να εισέλθει στο δοχείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητική πίεση που συγκρατεί το νερό.

Η επιστήμη πίσω από αυτή την αρχή μπορεί να παρομοιαστεί με την ατμοσφαιρική πίεση. Όταν το κατοικίδιο ζώο σας πίνει και χαμηλώνει τη στάθμη του νερού, η πίεση του αέρα αναγκάζει περισσότερο νερό να βγει από το δοχείο για να ισοσταθμιστεί, εξασφαλίζοντας μια σταθερή ποσότητα.

Πώς λειτουργούν οι αυτόματες ποτίστρες;

Τα αυτόματα μπολ νερού λειτουργούν χρησιμοποιώντας έναν από διάφορους μηχανισμούς για να εξασφαλίζουν συνεχή παροχή νερού. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι βαλβίδες πλωτήρα και οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες.

Οι βαλβίδες πλωτήρα λειτουργούν όπως αυτές που συναντάτε σε ένα καζανάκι τουαλέτας. Όταν η στάθμη του νερού στη λεκάνη πέφτει, η βαλβίδα κατεβαίνει, ανοίγοντας τη βαλβίδα εισόδου νερού. Αυτό επιτρέπει τη ροή περισσότερου νερού στη λεκάνη μέχρι να φτάσει στην καθορισμένη στάθμη, οπότε η βαλβίδα πλωτήρα ανεβαίνει και κλείνει την είσοδο του νερού.

Οι αυτόματες λεκάνες με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερύθρων ή εγγύτητας για να ανιχνεύσουν πότε η στάθμη του νερού είναι χαμηλή. Μόλις ο αισθητήρας ανιχνεύσει χαμηλή στάθμη νερού, στέλνει σήμα σε μια αντλία, η οποία στη συνέχεια γεμίζει ξανά το μπολ.

Είναι ενδιαφέρον πώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην καθημερινή μας ζωή έχει προσαρμοστεί για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων. Οι αισθητήρες υπερύθρων μετρούν την απόσταση από την επιφάνεια του νερού, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό επαναπλήρωσης μόνο όταν είναι απαραίτητο, εξοικονομώντας νερό και ενέργεια.

Ορισμένες αυτόματες λεκάνες νερού διαθέτουν επίσης φίλτρα, τα οποία μπορούν να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες από το νερό πριν αυτό φτάσει στη λεκάνη. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης.

Να θυμάστε:
Οι αυτόματες λεκάνες νερού πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, όπως και τα κανονικά μπολ νερού, για να αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων και άλλων πιθανών κινδύνων για την υγεία. Ένας καλός κανόνας είναι να καθαρίζετε τη λεκάνη και όλα τα αφαιρούμενα μέρη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Είναι οι διανομείς νερού καλοί για τα κατοικίδια ζώα;

Οι διανομείς νερού για κατοικίδια ζώα είναι γενικά καλοί για τα κατοικίδια ζώα, επειδή παρέχουν συνεχή παροχή φρέσκου νερού. Ακολουθούν μερικά πλεονεκτήματα από τη χρήση διανομέων νερού για τα κατοικίδια ζώα:

Οι διανομείς νερού παρέχουν στα κατοικίδια ζώα εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να απαιτείται από τους ιδιοκτήτες τους να γεμίζουν συνεχώς τα μπολ με νερό.
Η συνεχής παροχή φρέσκου νερού μπορεί να ενθαρρύνει τα κατοικίδια ζώα να πίνουν περισσότερο, διατηρώντας τα ενυδατωμένα και υγιή.
Οι διανομείς νερού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης της παροχής νερού, επειδή το νερό συνήθως αποθηκεύεται σε ξεχωριστή δεξαμενή και δεν εκτίθεται στον αέρα ή σε άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου μερικά πράγματα σχετικά με τις γάτες και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο διανομέας νερού.

Είναι οι διανομείς νερού ασφαλείς για τα κατοικίδια ζώα;

Οι διανομείς νερού είναι γενικά ασφαλείς για τα κατοικίδια ζώα, εάν συντηρούνται σωστά.

Σε πολλές γάτες αρέσει το καθαρό, κινούμενο νερό και οι περισσότεροι διανομείς νερού δεν λειτουργούν καλά με αυτές. Ένα σιντριβάνι νερού για γάτες είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για αυτές τις γάτες. Ωστόσο, θυμηθείτε να επιλέξετε προσεκτικά το υλικό.

Οι γάτες χρειάζονται φρέσκο, καθαρό νερό που να αλλάζει συχνά. Τα κεραμικά, το γυαλί ή ο ανοξείδωτος χάλυβας τροφίμων είναι προτιμότερα, επειδή το πλαστικό μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή και να δώσουν στο νερό κακή γεύση. Δεν συνιστώ επίσης φτηνά μεταλλικά μπολ. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ανοξείδωτου χάλυβα τροφίμων είναι η φυσική του αντοχή στη διάβρωση, εξασφαλίζοντας ότι το νερό παραμένει αμόλυντο από μεταλλικά κατάλοιπα.

Τα κεραμικά σιντριβάνια νερού είναι τα καλύτερα, το ατσάλι είναι το δεύτερο και το πλαστικό είναι το χειρότερο όσον αφορά τον καθαρισμό και τις αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πλαστικά κακά, και μερικά μπορεί να είναι εξίσου καλά.

Τύποι διανομέων νερού για κατοικίδια ζώα

Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι διανομέων νερού για κατοικίδια ζώα, μεταξύ των οποίων:

Διανομείς νερού που τροφοδοτούνται με βαρύτητα. Σε αυτούς τους διανομείς ένα μπουκάλι νερού κρέμεται πάνω από το μπολ νερού. Η βαρύτητα αναγκάζει το νερό να ρέει από το μπουκάλι στο μπολ νερού καθώς αδειάζει, διατηρώντας το γεμάτο.
Αυτόματοι διανομείς νερού. Ομοίως, αυτοί οι διανομείς διαθέτουν ένα μεγάλο δοχείο που χωράει πολύ νερό. Ο διανομέας γεμίζει αυτόματα το μπολ νερού ανάλογα με τις ανάγκες, ανιχνεύοντας τη χαμηλή στάθμη νερού με μια βαλβίδα πλωτήρα ή άλλο μηχανισμό.
Σιντριβάνια νερού. Το νερό σε αυτούς τους διανομείς κυκλοφορεί συνεχώς με μια αντλία, δίνοντας στα κατοικίδια ζώα πρόσβαση σε καθαρή παροχή οξυγονωμένου νερού.
Αυτόνομες λεκάνες νερού. Πρόκειται για τυποποιημένες λεκάνες νερού χωρίς ενσωματωμένο διανομέα νερού. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να τα γεμίζει χειροκίνητα.

Συνολικά, ο τύπος του διανομέα νερού που είναι καλύτερος για ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο ζώο θα καθοριστεί από το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου, τη φυλή του, τις συνήθειες πόσης, καθώς και τις προτιμήσεις και τον προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν βακτήρια σε αυτόματη ποτίστρα;

Ναι, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε έναν διανομέα νερού. Το νερό που μένει στάσιμο στο διανομέα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν και ενδεχομένως να προκαλέσουν ασθένεια εάν το νερό καταναλωθεί. Τα σιντριβάνια νερού μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτού του κινδύνου.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τους διανομείς νερού για κατοικίδια ζώα;

Προσπαθήστε να καθαρίζετε τους διανομείς νερού για κατοικίδια ζώα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων, φυκιών και άλλων μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να συσσωρευτούν στο διανομέα με την πάροδο του χρόνου. Εάν το νερό στο διανομέα φαίνεται βρώμικο ή έχει ασυνήθιστη γεύση ή οσμή, είναι καλή ιδέα να τον καθαρίζετε συχνότερα.
Είναι τα συντριβάνια για κατοικίδια ζώα καλά για τα κατοικίδια ζώα;

Τα σιντριβάνια νερού για κατοικίδια ζώα είναι ασφαλέστερα επειδή παρέχουν μια σταθερή πηγή φρέσκου, κινούμενου νερού, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί λιγότερα βακτήρια. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι γάτες προτιμούν τα σιντριβάνια από το στάσιμο νερό, αλλά συχνά πρόκειται απλώς για προσωπική προτίμηση της γάτας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top