Συμβίωση γατών: Πώς να γνωρίσετε στη γάτα σας ένα νέο γατάκι χωρίς να το απορρίψει- Χρήσιμος οδηγός

Ορισμένες γάτες δέχονται αμέσως τα νέα γατάκια. Άλλες χρειάζονται πολύ χρόνο για να συνηθίσουν ένα νέο γατάκι ή μπορεί να μην προσαρμοστούν ποτέ πλήρως. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη και καλά κοινωνικοποιημένη είναι η γάτα σας όταν γνωρίζει το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

Παρόλο που η συμπεριφορά των γατών μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί μερικές φορές, μια ματιά στους άγριους συγγενείς τους μπορεί να προσφέρει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το γιατί οι γάτες μερικές φορές δυσκολεύονται να συνυπάρξουν.

Γιατί οι γάτες απορρίπτουν τα νέα γατάκια;

Οι οικόσιτες γάτες έχουν στενή συγγένεια με τα άγρια αιλουροειδή. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές, αλλά οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να έχουν ορισμένα παρόμοια χαρακτηριστικά και ένστικτα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνυπάρχουν με άλλες αιλουροειδή.

Τα άγρια αιλουροειδή, όπως οι αγριόγατες, οι λύγκες και τα σερβάλ, είναι συνήθως μοναχικά ζώα. Βλέπονται σπάνια μεταξύ τους, είναι εκ φύσεως μυστικοπαθή και νυκτόβια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε φωλιές και βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν μόνοι τους τροφή.

Οι άγριες γάτες (εξημερωμένες γάτες που έχουν μεγαλώσει στην άγρια φύση) κυνηγούν και κοιμούνται επίσης μόνες τους. Ωστόσο, μπορεί να σχηματίσουν μια αποικία με επικεφαλής μια θηλυκή γάτα (βασίλισσα), εάν τους παρέχεται τροφή από τους ανθρώπους. Οι αποικίες αποτελούνται γενικά από συγγενείς γάτες. Οι αρσενικές γάτες συνήθως εγκαταλείπουν την αποικία όταν είναι μερικών ετών.

Αυτή η ιεραρχία είναι διαφορετική από εκείνη της γάτας του σπιτιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες σπιτιού είναι συνήθως στειρωμένες, συχνά δεν είναι καλά κοινωνικοποιημένες με άλλες γάτες και ζουν σε ένα πολύ απομονωμένο περιβάλλον μακριά από άλλες γάτες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν θέλετε να φέρετε ένα νέο γατάκι ή μια νέα γάτα στην οικογένεια.

Μερικές φορές, το να δώσετε χρόνο στη γάτα σας να προσαρμοστεί σε ένα νέο γατάκι είναι αυτό που χρειάζεται. Αλλά αν η γάτα σας δεν είχε κοινωνικοποιηθεί καλά πριν από την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα πάει καλά με ένα νέο γατάκι. Στην πραγματικότητα, μερικές γάτες είναι καλύτερα να είναι η μοναδική γάτα σε ένα σπίτι.

Πώς να σταματήσετε την απόρριψη

Όταν φέρνετε ένα νέο γατάκι στο σπίτι, είναι σημαντικό να το γνωρίσετε σιγά-σιγά στη γάτα σας. Είτε το έχετε κάνει αυτό είτε όχι, αν οι γάτες δεν τα πάνε καλά, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να σπάσετε τον πάγο.

Μπολ φαγητού

Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι έχει τα δικά του μπολ με φαγητό και νερό που δεν βρίσκονται στην ίδια θέση με τα μπολ της γάτας σας. Ταΐστε τα σε ξεχωριστές περιοχές, ώστε η γάτα σας να μην αποκτήσει κυριαρχία για το δικό της φαγητό και το γατάκι σας να έχει την ευκαιρία να φάει. Αν χρειαστεί, ταΐστε μία από τις γάτες σε ξεχωριστό δωμάτιο και κλείστε την πόρτα.

Χώροι ύπνου

Παρέχετε ξεχωριστούς χώρους ύπνου και για τις δύο γάτες. Μην προσπαθήσετε να δώσετε τα παλιά κρεβάτια της γάτας σας στο νέο γατάκι. Η μεγαλύτερη γάτα σας έχει ήδη καθιερώσει την κατοχή τους και δεν θα δεχτεί με καλό μάτι ένα γατάκι να τα χρησιμοποιεί χωρίς άδεια.

Περιοχές παρατήρησης

Οι γάτες συνήθως αντιμετωπίζουν τους “εισβολείς” προσπαθώντας να τους αποφύγουν και επιδεικνύουν φανερή επιθετικότητα μόνο ως έσχατη λύση. Η γάτα σας θα πρέπει να έχει ένα ασφαλές μέρος για να απομακρυνθεί από το νέο γατάκι μέχρι να εξοικειωθούν μεταξύ τους. Προσφέρετε στην ηλικιωμένη γάτα σας χώρους εκτός της εμβέλειας του γατιού όπου μπορεί να πηγαίνει μόνο αυτή. Ένα ψηλό περβάζι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να παρατηρεί η γάτα σας το γατάκι για λίγο. Επίσης, αυτά τα μέρη μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό καταφύγιο όταν η γάτα σας χρειάζεται να ξεφύγει από ένα επιθετικό ή ενοχλητικό γατάκι.

Κουτιά άμμου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα περισσότερο κουτί απορριμμάτων από ό,τι έχετε γάτες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε δύο γάτες, θα πρέπει να έχετε τρία κουτιά άμμου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άμεση οπτική επαφή μεταξύ των κουτιών σε περίπτωση που τόσο η μεγαλύτερη γάτα σας όσο και το νέο γατάκι βρίσκονται σε διαφορετικά κουτιά ταυτόχρονα.

Φερομόνες

Αγοράστε σπρέι, μαντηλάκια και διαχυτήρες που περιέχουν ειδικές φερομόνες γάτας και χρησιμοποιήστε τα για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτές οι φερομόνες βοηθούν τις γάτες να αισθάνονται χαλαρές και ασφαλείς και μπορεί να ωφελήσουν τόσο το νέο γατάκι σας όσο και τη μεγαλύτερη γάτα σας κατά τη φάση της γνωριμίας.

Λιχουδιές

Χαϊδέψτε το νέο σας γατάκι και, ταυτόχρονα, αφήστε τη μεγαλύτερη γάτα σας να σας μυρίσει, ενώ της δίνετε τις αγαπημένες της λιχουδιές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μάθετε στη γάτα σας ότι η μυρωδιά του νέου γατιού δεν είναι κάτι κακό. Με την πάροδο του χρόνου, η μεγαλύτερη γάτα σας μπορεί να αρχίσει να συνδέει τη μυρωδιά του γατιού με τις λιχουδιές, καθιστώντας την έτσι μια θετική μυρωδιά. Κάντε το ίδιο όταν βλέπετε το γατάκι και τη γάτα σας να αλληλεπιδρούν όμορφα για να ενισχύσετε την επιθυμητή συμπεριφορά τους.

Χωρισμός

Οι γάτες δεν πρέπει να επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί χωρίς επίβλεψη μέχρι να έχουν αρκετές άμεσες αλληλεπιδράσεις χωρίς προβλήματα. Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε τη γάτα και το γατάκι σας και ανησυχείτε μήπως το ένα κάνει κακό στο άλλο, βεβαιωθείτε ότι είναι χωρισμένα με ασφάλεια. Ένα μπάνιο με κουτί άμμου, κρεβάτι και μπολ με νερό μπορεί να είναι το μέρος όπου θα μένει το νέο γατάκι όταν λείπετε στη δουλειά ή όταν κοιμάστε τη νύχτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το γατάκι σας δεν αφήνει μόνη της τη μεγαλύτερη γάτα σας.

Διατηρήστε τα πράγματα ήρεμα

Μερικές φορές ασυνήθιστα πράγματα που τρομάζουν μια γάτα θα την κάνουν να δείξει επιθετικότητα προς ένα νέο γατάκι. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, γι’ αυτό μην κάνετε μεγάλες αλλαγές στο σπίτι κατά την εισαγωγή του νέου γατάκι. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές όπως η ανακαίνιση της κουζίνας σας, το σκίσιμο χαλιών ή η διοργάνωση πάρτι με πυροτεχνήματα στην πίσω αυλή.

Μην επιτρέπετε καβγάδες

Αν και μπορεί να θέλουν να παλέψουν, μην επιτρέψετε στη γάτα σας να κάνει τίποτα περισσότερο από το να γρυλίζει και να χτυπάει το γατάκι. Αν ανησυχείτε ότι πρόκειται να γίνει καβγάς, αποσπάστε την προσοχή των γατών με ένα δυνατό χτύπημα των χεριών σας ή με πιτσίλισμα με νερό. Εάν οι γάτες σας τσακωθούν, θα πρέπει να τις χωρίσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τις επαναφέρετε αργά η μία στην άλλη σε διάστημα αρκετών ημερών έως εβδομάδων.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr