Υγιεινή γάτας: 5 τύποι άμμου για το κουτί της γάτας σας- Τι να επιλέξετε

Αγορές

Οι περισσότερες διαθέσιμες άμμοι για γάτες έχουν φυσική βάση, με την πιο κοινή αγαπημένη να είναι η άμμος με βάση τον άργιλο. Εκτός από τις άμμο με βάση τη σιλικόνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική αν καταποθεί ή εισπνευστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κοινές επιλογές μας είναι σχετικά αρκετά κατάλληλες για οικόσιτες γάτες.

1. Άμμος με βάση το καλαμπόκι

Η Jean Broders της World’s Best Cat Litter δήλωσε στο Animal Wellness Magazine ότι το καλαμπόκι είναι ιδανικό για γάτες και ανθρώπους που έχουν “αναπνευστικά προβλήματα”. Το υλικό είναι κατά 99 τοις εκατό απαλλαγμένο από σκόνη, χωρίς σκόνη πυριτίου για να την αναπνεύσετε, και η άμμος είναι απολύτως εύπεπτη – οπότε αν τα γατάκια γλείφουν τα πόδια τους, το καλαμπόκι δεν θα τα βλάψει. Αυτές οι άμμοι καλαμποκιού διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κομμάτια θα σχηματίσουν ορατές μάζες ούρων και τα περιττώματα μπορούν εύκολα να διαχωριστούν.

2. Άμμος με βάση το σιτάρι

Το σιτάρι είναι ένας άλλος κοινός τύπος φυσικής άμμου που μοιάζει κάπως με τον πηλό στην εμφάνιση, ο οποίος είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αν η γάτα σας έχει συνηθίσει τον πηλό. Έχει δράση συσσωμάτωσης. Τα συνήθη παράπονα κατά της άμμου από σιτάρι είναι ότι προσελκύει κάθε είδους ζωύφια και ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ο έλεγχος της οσμής και η δράση συσσωμάτωσης εξασθενούν.

3. Άμμος πεύκου

Τα πριονίδια από τα ξυλουργεία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άμμου από πεύκο, τα οποία κυκλοφορούν σε μεγάλα και λεπτότερα μεγέθη κόκκων. Ορισμένα προϊόντα δεν συσσωματώνονται, αλλά διασπώνται σε πριονίδι όταν τα ούρα τα αγγίζουν. Παρόλο που μπορεί να είναι λιγότερο ακριβά από τις υπόλοιπες φυσικές επιλογές άμμου για γάτες, οι άμμοι από πεύκο δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν.

4. Άμμος από χαρτοπολτό εφημερίδας

Πρόκειται για ένα είδος φυσικής άμμου που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί, το οποίο είναι γενικά μια ωραία ιδέα. Εάν η γάτα σας είναι επιλεκτική, μπορεί να μην της αρέσει να τη χρησιμοποιεί ή μπορεί να χρειαστεί να την εκπαιδεύσετε. Η χάρτινη άμμος συνήθως δεν συσσωρεύεται, οπότε μπορεί να κάνει το σκούπισμα δύσκολο. Οι κτηνίατροι συνιστούν αυτόν τον τύπο άμμου χωρίς σκόνη για γάτες που αναρρώνουν από χειρουργικές επεμβάσεις, επειδή οι μεγαλύτεροι κόκκοι δεν θα μολύνουν τις πληγές που επουλώνονται. Η χάρτινη άμμος μπορεί να είναι λίγο δαπανηρή και ίσως χρειαστεί να την αλλάζετε συχνά.

5. Πηλός

Οι άμμοι με βάση τον άργιλο είναι η πιο αυθεντική άμμος για γάτες. Αντικατέστησαν τις στάχτες που χρησιμοποιούνταν στα απορρίμματα στα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν η ιδέα της χρήσης κοκκώδους πηλού ήρθε στον Edward Lowe. Η οικογένειά του ασχολείτο με την πώληση άμμου, πριονιδιών και κοκκώδους πηλού για την απορρόφηση λαδιών και λιπών σε εργοστάσια και σε μηχανουργεία. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Lowe The Man Who Discovered the Golden Cat (Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη χρυσή γάτα), μια γυναίκα ονόματι Kay Draper σταμάτησε στο κατάστημά του για λίγη άμμο επειδή είχε βαρεθεί να εκτοπίζει η γάτα της στάχτες από το κουτί της άμμου σε όλο το σπίτι.

Οι άμμοι με άργιλο είναι εύκολο να βρεθούν παντού. Ορισμένοι είναι αρωματισμένοι, αλλά οι μη αρωματισμένοι εξακολουθούν να είναι τα αγαπημένα των γατών. Μπορούν να μαζέψουν αρκετή σκόνη, αλλά εντοπίζουν λιγότερο. Οι μη συσσωρευμένες δεν μπορούν να σκουπιστούν εύκολα.

Πώς να επιλέξετε μια άμμο για γάτες

Οι γάτες και οι άνθρωποι ζουν μαζί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θα πίστευε κανείς ότι μέχρι τώρα θα είχαμε καταλάβει ποια άμμο για κατοικίδια θα πάρουμε, αλλά οι γάτες έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και μοναδικές προσωπικότητες, περιπλέκοντας τη διαδικασία επιλογής. Ορισμένες γάτες δεν είναι επιλεκτικές και θα ήταν άνετες με οποιοδήποτε είδος άμμου τους δώσετε, αλλά κάποιες άλλες δεν είναι τόσο ευγενικές.

Είμαι ιδιοκτήτρια τεσσάρων ενήλικων γατών που υιοθέτησα το 2017. Οι γάτες μου δεν είναι πολύ επιλεκτικές, αλλά έχουν τις προτιμήσεις τους. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούμε έως και δύο σακιά άμμου για γάτες κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει συνολικά 50 κιλά άμμου για γάτες την εβδομάδα. Συχνά περισσότερα.

Οι γάτες μου έχουν ήδη συνηθίσει τη μεσαίου μεγέθους άμμο για γάτες, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο είδος άμμου τους βάζω. Η άμμος που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι η μη συσσωρευμένη, η οποία είναι, ευτυχώς, μία από τις πιο εύκολες να βρεθούν. Αυτός ο τύπος άμμου για γάτες περιέχει αρκετή σκόνη και δεν απορροφά το υγρό. Τα ούρα θα αρχίσουν τελικά να μυρίζουν, οπότε θα πρέπει να την αλλάζω πιο συχνά -τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Οι αγορές για άμμο γάτας μπορεί να είναι πρόκληση. Η αγορά είναι γεμάτη με κάθε πιθανό είδος άμμου για γάτες, αλλά για να βρείτε ποια θα χρησιμοποιήσει η γάτα σας, θα πρέπει να πειραματιστείτε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top