10 λόγοι για τους οποίους αρέσει στη γάτα σας να κάθεται πάνω στο στήθος σας

Χρήσιμα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο για έναν ιδιοκτήτη γάτας από ένα χνουδωτό μαλλιαρό μπαλάκι που κάθεται ή κουρνιάζει στο στήθος του και γουργουρίζει δυνατά, ενώ μερικές γάτες μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να ζυμώνουν τον κορμό του κηδεμόνα από ικανοποίηση.

Το να κάθονται ή να κοιμούνται πάνω από το πάνω μέρος του σώματός σας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στον κόσμο των σκύλων όσο και των γάτων, κυρίως επειδή εκφράζει την οικειότητα, την αγάπη και έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας, αν και αν υποφέρετε από αναπνευστικές ασθένειες, ελλείψεις ύπνου ή αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγοι για τους οποίους μια γάτα κάθεται στο στήθος σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα κάθεται στο στήθος ενός ανθρώπου, αν και δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε μερικές θεωρίες.

#1 Ευκαιρία για δέσιμο

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Biology Journal, ορισμένες γάτες δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους, όπως αυτοί που δημιουργούν οι σκύλοι και τα μωρά. Το να κάθονται ή να ξεκουράζονται στο στήθος του ιδιοκτήτη τους, τους δίνει την ευκαιρία να δεθούν ακόμη πιο στενά με τον φροντιστή τους μέσω του αγγίγματος.

#2 Τους καθησυχάζει ο χτύπος της καρδιάς σας

Το να κρατάτε τη γάτα σας κοντά στο στήθος σας είναι καθησυχαστικό για τον φίλο σας. Όχι μόνο αισθάνεται προστατευμένη, αλλά θα ακούσει τον ήχο του καρδιακού σας παλμού που προσφέρει την αίσθηση της εγγύτητας παρόμοια με τον καρδιακό παλμό της βασίλισσας που τη μεταφέρει πίσω στη γατοζωή.

#3 Ψάχνουν για άνεση και ζεστασιά

Το επίπεδο άνεσης μιας γάτας στο περιβάλλον της συνδέεται με τη σωματική της υγεία και τη συναισθηματική της ευεξία. Πολλές γάτες αναζητούν χαρτόκουτα και κρεβάτια για παρηγοριά και ζεστασιά, ενώ άλλες προτιμούν μια άνετη εναλλακτική λύση, όπως το στήθος μας.

Το σώμα μας είναι μια θαυμάσια επιλογή, καθώς παρέχει φυσική θερμότητα του σώματος καλύτερα από οποιαδήποτε ηλεκτρική κουβέρτα ή κρεβάτι, διατηρώντας τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις ελαστικούς, έτοιμους για κυνήγι μετά από έναν μακρύ ύπνο.

#4 Μπορεί να υπάρχει μια ορμονική εξήγηση

Ίσως υπάρχει ένας ορμονικός λόγος που οι γάτες κάθονται στο πάνω μέρος του σώματός μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Veterinary Science, η ωκυτοκίνη λειτουργεί όχι μόνο για τη μείωση του στρες αλλά και για την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων όταν οι γάτες βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ιδιοκτήτη τους- επομένως, είναι πιθανό ότι το να ακουμπάμε στο στήθος ενώ ο φροντιστής χαϊδεύει τη γάτα αυξάνει την ορμόνη “feel good”, η οποία προάγει ένα παρόμοιο συναίσθημα που βίωσε η βασίλισσα όταν θήλαζε τους απογόνους της.

#5 Η γάτα σας αποζητά την ασφάλεια

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι γάτες απολαμβάνουν να κάθονται ή να κοιμούνται στο στήθος σας είναι για να νιώθουν ασφάλεια. Το στήθος ενός φροντιστή παρέχει ένα υπερυψωμένο σημείο μακριά από τα κατοικίδια του σπιτιού, τα εκφοβιστικά σκυλάκια ή τους απρόσκλητους επιδρομείς.

Ομοίως, μια γάτα που είναι ηλικιωμένη ή αδιαθεσία μπορεί να αναζητήσει την ασφάλεια και την προστασία του ιδιοκτήτη εντός της βασικής της επικράτειας, καθισμένη στο στήθος του φροντιστή για να ελαχιστοποιήσει την ευπάθεια.

#6 Για να ανακουφίσει μια αίσθηση δυσφορίας

Οι γάτες όπως και οι άνθρωποι βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Παρόλο που μια γάτα δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά της λεκτικά, επικοινωνεί μέσω της γλώσσας του σώματος, των αλλαγών στη συμπεριφορά και της φωνής. Η γάτα σας μπορεί να μεταδώσει τη στεναχώρια ή την ασθένεια σκαρφαλώνοντας ή καθισμένη στο στήθος σας.

Επιπλέον, οι γάτες που παρουσιάζουν ασφαλείς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους μπορεί να στεναχωρηθούν πολύ όταν αποχωριστούν τους ιδιοκτήτες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε μπορεί να ακολουθήσουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλο το σπίτι και να καθίσουν στο στήθος τους κατά την επιστροφή τους για να ανακουφίσουν το αίσθημα της στεναχώριας.

#7 Σε θέλουν μόνο για τον εαυτό τους

Είναι γνωστό – οι γάτες δεν θέλουν να μοιράζονται! Φανταστείτε ότι η γάτα σας πρέπει να μοιραστεί το σπίτι και όλους τους πόρους της με δύο ή περισσότερα άλλα κατοικίδια ζώα που δύσκολα λαμβάνουν επαρκή προσοχή, πηδώντας στα γόνατά σας και/ή καθισμένη στο στήθος σας, θα εξασφαλίσει ότι θα της παρέχετε αμέριστη φροντίδα και αφοσίωση.

Παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο στον κόσμο των σκύλων, ορισμένες γάτες σε νοικοκυριά με πολλές γάτες που είχαν ένα τραυματικό ξεκίνημα στη ζωή τους μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικές όσον αφορά τα παιχνίδια, το φαγητό, την περιοχή και τον φροντιστή τους, αυτό αναφέρεται ως “Resource Guarding”. Μπορεί να περνούν αρκετό χρόνο στηριζόμενες στο στήθος του ιδιοκτήτη τους, γρυλίζοντας ή χτυπώντας όταν άλλα κατοικίδια ζώα εισβάλλουν στην περιοχή τους.

#8 Σημάδεμα μυρωδιάς

Οι γάτες εκπέμπουν χημικά σήματα για να φυλάξουν την περιοχή τους, να επιδείξουν αναγνώριση της κοινωνικής συνοχής και να μεταδώσουν τα συναισθήματά τους. Όταν μια γάτα είναι αφοσιωμένη σε εσάς και σας αγαπά άνευ όρων, θα καθίσει στο στήθος σας, θα σας ακουμπήσει το κεφάλι στο μέτωπο, θα πλέξει την ουρά της με το χέρι σας μαζί με την ανάμειξη της μυρωδιάς της με τη δική σας για να σας χαρακτηρίσει ως δική της.

#9 Προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας

Ορισμένες γάτες δεν έχουν καμία έννοια του προσωπικού χώρου, θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή σας, ιδίως αν εργάζεστε πολλές ώρες ή φροντίζετε πολλά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Ειλικρινά, ποιος μπορεί να αγνοήσει μια γάτα που κάθεται στο στήθος μας τις πρώτες πρωινές ώρες, ίσως η γάτα σας πεινάει, θέλει να παίξει ή να βγει έξω, άλλωστε οι γάτες είναι νυχτερινοί κυνηγοί που δραστηριοποιούνται κυρίως πριν από την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

Μην κάνετε το λάθος να σηκωθείτε ή να ταΐσετε τη γάτα σας νωρίς το πρωί, καθώς θα ενισχύσετε ακούσια τη συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής, όπου η γάτα σας θα καταφεύγει στο να κάθεται στο στήθος σας κάθε πρωί μέχρι να ικανοποιήσετε τις “απαιτήσεις” της

#10 Τους αρέσει η υφή και η μυρωδιά των ρούχων σας

Οι γάτες μας απολαμβάνουν διάφορα είδη υφής, ωστόσο κάθε γάτα έχει μια ατομική επιλογή του υφάσματος που της αρέσει κάτω από τις πατούσες της. Εξάλλου τα αιλουροειδή αναζητούν την άνεση, το να κάθονται στο στήθος μας δεν προσφέρει μόνο μια καθησυχαστική εμπειρία αφής αλλά μεταφέρει και τη γνώριμη μυρωδιά μας.

Αν η γάτα σας αρχίσει να ζυμώνει το στήθος σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι συσχετίζει την ασφαλή φύση της σχέσης σας με εκείνη της μαμάς της όταν ήταν γατάκι, κάτι που είναι συγκινητικό.

#11 Η γάτα σας είναι ο “θεραπευτής” σας

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για τους ανθρώπους. Αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μείγμα ιδιοκτητών σκύλων και γατών, υπάρχουν αρκετές ελπιδοφόρες μελέτες για την υγεία που έχουν διερευνήσει μόνο αιλουροειδή, οι οποίες διαπίστωσαν τα επακόλουθα οφέλη για την υγεία κατά την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους:

  • Χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • Μείωση του άγχους και ταχύτερη αποκατάσταση κατά τη διάρκεια δοκιμασιών στρες

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε λίγο περισσότερο τις επιδράσεις που έχουν οι γάτες στη φυσιολογική υγεία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η παρουσία του χαϊδέματος μιας γάτας στην αγκαλιά ή στο στήθος σας μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, ως εκ τούτου υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση με τη γάτα σας ενώ βρίσκεται στο θώρακά σας μπορεί να οδηγήσει σε θετικά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων που απολαμβάνουν τις γάτες.

Θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο γάτας που κάθεται στο στήθος σας;

Όπως μάθαμε, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την ξεκούραση της γάτας στο πάνω μέρος του σώματός μας, ωστόσο θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο που η γάτα βρίσκεται στο στήθος, ιδίως αν πάσχετε από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • Αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων
  • Δυσκολίες στην αναπνοή
  • Προβλήματα ύπνου

Επιπλέον, τα μακριά νύχια μπορεί να μοιάζουν με τσίμπημα βελόνας κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και δεν υπάρχει τίποτα το υγιεινό σε μια γάτα που βρίσκεται έξω και είναι καλυμμένη με χώμα και κάθεται στο στήθος σας θέλοντας να τραβήξει την προσοχή σας.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη γάτα σας από το να κάθεται ή να κοιμάται στο στήθος σας, επενδύστε σε ένα άνετο αγκαλίτσες επενδεδυμένο με catnip ή/και μια λιχουδιά ή τοποθετήστε κοντά ένα αρωματικό μπλουζάκι εμποτισμένο με τη μυρωδιά σας. Εναλλακτικά, πειραματιστείτε με ένα θερμαντικό μαξιλάρι καλυμμένο με μαλλί που μοιάζει με γούνα και ψεκάστε ένα ηρεμιστικό σπρέι στο αγαπημένο τους σημείο.

Τέλος, αν η γάτα σας επηρεάζει τον βραδινό σας ύπνο, ασχοληθείτε με διαδραστικό παιχνίδι πριν από τον ύπνο και δημιουργήστε ένα ειδικό δωμάτιο-καταφύγιο για να κοιμάται η γάτα σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top