10 σημαντικά πράγματα που ο κτηνίατρός σας θα ήθελε να μάθετε

Χρήσιμα

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι γάτες μας είχαν οδηγίες χρήσης, έτσι δεν είναι;

Πιθανότατα έχετε υπολογίσει το πρόγραμμα διατροφής και παιχνιδιού, ξέρετε για τα εμβόλια και τον έλεγχο των ψύλλων και γνωρίζετε ακόμη και το αγαπημένο σημείο χαϊδέματος της γάτας σας, αλλά όταν πρόκειται για την πρόληψη του πόνου και των ασθενειών και για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ζήσει την καλύτερη δυνατή ζωή, ο κτηνίατρός σας θα ήθελε να γνωρίζετε πολλά περισσότερα.

#1 Η γάτα σας πιθανότατα έχει οδοντική ασθένεια

Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων εκπλήσσονται όταν ο κτηνίατρός τους τους λέει ότι η γάτα τους έχει οδοντική νόσο, επειδή η έννοια της οδοντικής νόσου στις γάτες δεν είναι κοινή γνώση. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, οι περισσότερες οικόσιτες γάτες θα έχουν κάποιο επίπεδο νόσου των ούλων, η οποία ονομάζεται ουλίτιδα.

Οι οδοντικές παθήσεις συχνά δεν εντοπίζονται στις γάτες, επειδή συνήθως δεν επισκέπτονται τον κτηνίατρο, εκτός αν πρέπει να κάνουν εμβόλια ή παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας. Η οδοντική νόσος είναι μια αργή, προοδευτική κατάσταση και οι περισσότερες γάτες μαθαίνουν να ζουν με τον πόνο και δεν δείχνουν εμφανή σημάδια στοματικής δυσφορίας.

Η οδοντική νόσος δεν είναι μόνο επώδυνη, αλλά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική υγεία και ευεξία των γατών και οι κτηνίατροι θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι για αυτή την κοινή κατάσταση υγείας.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Να ελέγχετε τα δόντια της γάτας σας μία φορά το χρόνο από κτηνίατρο.
 • Καθιερώστε μια ρουτίνα οδοντικής φροντίδας στο σπίτι
 • Παρακολουθήστε για σημάδια οδοντικής νόσου, όπως η κακή αναπνοή

#2 Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνή στις ηλικιωμένες και υπέρβαρες γάτες

Οι άνθρωποι τείνουν να γνωρίζουν περισσότερα για την οστεοαρθρίτιδα στους σκύλους παρά στις γάτες, και εξαιτίας αυτού, σε συνδυασμό με την τάση των γατών να κρύβουν τον πόνο, οι γάτες με οστεοαρθρίτιδα συχνά υποφέρουν σιωπηλά.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις των ηλικιωμένων γατών, με αποτέλεσμα πόνο και απώλεια κινητικότητας. Εκατομμύρια γάτες υποφέρουν από αυτή την πάθηση, ωστόσο λίγοι γονείς κατοικίδιων ζώων την γνωρίζουν.

Οι περισσότερες γάτες άνω των 10 ετών έχουν κάποιο επίπεδο ΟΑ, αν και συνήθως προσβάλλει και νεότερες γάτες. Οι γάτες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ΟΑ λόγω της αυξημένης φθοράς των αρθρώσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Μάθετε για τα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας στις γάτες
 • Διατηρήστε τη γάτα σας σε υγιές βάρος
 • Δώστε στη γάτα σας συμπληρώματα αρθρώσεων για την προαγωγή της υγείας των αρθρώσεων
 • Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι η γάτα σας υποφέρει από πόνο αρθρίτιδας

#3 Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων για τους κτηνιατρικούς λογαριασμούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται από το κόστος της κτηνιατρικής περίθαλψης όταν η γάτα τους αρρωσταίνει ή τραυματίζεται απροσδόκητα. Επιπλέον, όταν η γάτα σας αρρωσταίνει ή τραυματίζεται, είστε ήδη ανήσυχοι και τα απροσδόκητα κτηνιατρικά έξοδα μπορούν να επιδεινώσουν μια αγχωτική κατάσταση.

Μερικές φορές δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη φροντίδα που πραγματικά χρειάζεται η γάτα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ταλαιπωρία και σε ορισμένες σπαρακτικές καταστάσεις, σε ευθανασία.

Αυτό είναι επίσης αγχωτικό για τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θέλει να ασκεί καλή ιατρική και να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, αλλά βρίσκεται κάτω από τους περιορισμούς μιας μικρής επιχείρησης με μετρητά (όπως είναι τα περισσότερα κτηνιατρεία).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων τους κτηνιατρικούς λογαριασμούς, ακόμη και αν μόλις υιοθετήσατε ένα χαριτωμένο γατάκι.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Ξεκινήστε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης στον οποίο θα έχετε πρόσβαση μόνο για κτηνιατρική περίθαλψη, στοχεύοντας στην αποταμίευση 2.000 έως 5.000 ευρώ.
 • Αποκτήστε μια πιστωτική κάρτα και χρησιμοποιήστε την μόνο για κτηνιατρικούς λογαριασμούς.
 • Ανοίξτε μια πιστωτική γραμμή με το Carecredit ή το Scratchpay, ώστε να την έχετε στη διάθεσή σας αν τη χρειαστείτε ποτέ.
 • Αγοράστε ασφάλιση κατοικίδιων ζώων ΠΡΙΝ αρρωστήσει ή τραυματιστεί το κατοικίδιό σας.

#4 Οι ετήσιες εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία της γάτας σας

Δεδομένου ότι οι περισσότερες γάτες επισκέπτονται τον κτηνίατρο μόνο όταν είναι άρρωστες ή τραυματισμένες ή χρειάζονται εμβόλια, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες γάτες δεν υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις. Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης της γάτας σας είναι η ετήσια εξέταση από κτηνίατρο.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν κρυφές καταστάσεις υγείας νωρίς (όπως οδοντικές παθήσεις ή οστεοαρθρίτιδα) πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

Οι ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις είναι επίσης μια πολύ σημαντική πτυχή της φροντίδας για τις ηλικιωμένες γάτες για τον ίδιο λόγο.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Ακόμα και αν η γάτα σας δεν πρέπει να κάνει κανένα εμβόλιο, μην παραλείπετε την ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο – η υγεία και η ευημερία της γάτας σας μπορεί να εξαρτάται από αυτήν!

#5 Οι γάτες μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια του καρδιακού σκουληκιού

Εάν έχετε σκύλο, τότε πιθανώς έχετε ακούσει για την ασθένεια του καρδιοσκώληκα, αλλά γνωρίζατε ότι και οι γάτες κινδυνεύουν από την ασθένεια του καρδιοσκώληκα; Η νόσος του καρδιοσκώληκα είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια των σκύλων και των γατών.

Μεταφέρεται από κουνούπια και ενώ οι καρδιοσκώληκες δεν μπορούν να αναπαραχθούν στις γάτες και δεν ωριμάζουν συχνά στις γάτες, μπορούν ωστόσο να μολύνουν τις γάτες και ακόμη και ένα ή δύο σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Η νόσος του καρδιοσκώληκα συχνά δεν διαγιγνώσκεται στις γάτες, επειδή οι γάτες δεν εξετάζονται τακτικά για καρδιοσκώληκες.

Τα σημάδια της νόσου του καρδιοσκώληκα στις γάτες περιλαμβάνουν:

 • Βήχας
 • Διακοπτόμενος εμετός
 • Μειωμένη όρεξη
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Κατάρρευση

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Δεν υπάρχουν καλά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του καρδιοσκώληκα στις γάτες, γι’ αυτό και η πρόληψη είναι το κλειδί. Εάν ζείτε σε περιοχή που έχει νόσο του σκουληκιού της καρδιάς, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για την πρόληψη.

#6 Η παχυσαρκία προκαλεί μεγάλα προβλήματα

Σύμφωνα με την Association for Pet Obesity Prevention, το 60% των γατών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γάτες δεν ζουν τόσο πολύ όσο οι αδύνατες γάτες και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφροπάθεια, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι παχύσαρκες γάτες έχουν υψηλότερους κτηνιατρικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς τροφής και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ όταν η γάτα τους είναι παχιά, γεγονός που τείνει να τρελαίνει λίγο τους κτηνιάτρους.

Οι κτηνίατροι εύχονται να γνωρίζατε ότι θα μπορούσατε να προλάβετε πολλές ασθένειες, να μειώσετε τους λογαριασμούς κτηνιατρικής περίθαλψης και τροφής και να βοηθήσετε τη γάτα σας να ζήσει περισσότερο και πιο ευτυχισμένη, απλά και μόνο κρατώντας τη γάτα σας αδύνατη. Είναι τόσο απλό, αλλά αν λάβετε υπόψη τα ψυχολογικά στοιχεία, επίσης πιο δύσκολο από ό,τι εκτιμούμε.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη και αν ναι, συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα ταξίδι απώλειας βάρους που θα επαναφέρει τη γάτα σας στο δρόμο της υγείας.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει το ιδανικό βάρος της γάτας σας, να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ποσότητα θερμίδων ανά ημέρα που πρέπει να τρέφετε, να σας δώσει συστάσεις για τροφή και άσκηση, να ελέγξει την πρόοδό σας και να σας εμψυχώσει. Μαζί, μπορούμε να δώσουμε τέλος στην παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων και στις σχετικές χρόνιες ασθένειες.

#7 Οι γάτες εσωτερικού χώρου χρειάζονται άσκηση και ψυχική τόνωση.

Ενώ οι γάτες εσωτερικού χώρου τείνουν να ζουν περισσότερο από τις γάτες εξωτερικού χώρου, τείνουν επίσης να υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος, επειδή ξαπλώνουν και τρώνε επειδή βαριούνται.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

Για να διατηρήσουν τις γάτες εσωτερικού χώρου σε καλή σωματική και ψυχική υγεία, χρειάζονται καθημερινή άσκηση και ψυχική διέγερση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει πολλές συμπεριφορικές και σωματικές διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, όπως η κυστίτιδα από στρες, η ακατάλληλη αποβολή και η επιθετικότητα.

Η Αμερικανική Ένωση Ιατρών Κτηνιατρικής έχει μια εξαιρετική πηγή για τους ιδιοκτήτες γατών σχετικά με το πώς να παρέχουν ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον για τις γάτες τους.

#8 Οι γάτες χρειάζονται υγρασία από την τροφή τους

Οι πρόγονοι των σημερινών γατών ήταν κάτοικοι της ερήμου και έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους από τα θηράματα που έπιαναν και έτρωγαν.

Οι γάτες έχουν μειωμένη επιθυμία να πίνουν σε σύγκριση με τους σκύλους και τους ανθρώπους και, στο σύνολό τους, δεν τείνουν να πίνουν αρκετό νερό για να διατηρούνται επαρκώς ενυδατωμένες.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Να ταΐζετε τις γάτες με συνδυασμό κονσερβοποιημένων και ξηρών τροφών
 • Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού κρέατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χυμό τόνου στην τροφή για να την υγραίνετε
 • Χρησιμοποιήστε ένα σιντριβάνι νερού αντί για μπολ με νερό

#9 Η κακή υγιεινή και η χρήση της λεκάνης της άμμου μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην άμμο της γάτας σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γάτες παραδίδονται σε καταφύγια είναι τα προβλήματα με τις τουαλέτες, κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί αν οι άνθρωποι γνώριζαν περισσότερα για το πώς σκέφτονται οι γάτες τους.

Αν στις γάτες δεν αρέσει το κουτί, η τοποθεσία, η άμμος, η καθαριότητα του κουτιού ή αν νιώθουν συνωστισμό ή βιασύνη από άλλες γάτες, τότε θα απορρίψουν το κουτί και θα αποβάλουν την ανάγκη τους κάπου αλλού.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

 • Τοποθετήστε τα κουτιά σε ήσυχους, ζεστούς, χαμηλής κυκλοφορίας, καλά αεριζόμενους χώρους (μακριά από τον φούρνο και το πλυντήριο/στεγνωτήριο)
 • Χρησιμοποιήστε λεπτή, αμμώδη, συσσωρευμένη, μη αρωματισμένη άμμο και καλύψτε τον πυθμένα με 1 ίντσα άμμου
 • Σκουπίζετε την άμμο καθημερινά- ανανεώνετε την άμμο κάθε δύο έως τρεις ημέρες.
 • Κατά τον καθαρισμό, αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε διάλυμα αμμωνίας/νερού 1:1 για τον καθαρισμό.
 • Σε νοικοκυριά με πολλές γάτες, να έχετε ένα κουτί περισσότερο από τον αριθμό των γατών στο σπίτι σας
 • Αποφύγετε τις επενδύσεις, τις κουκούλες και τα αυτόματα καθαριστικά- οι περισσότερες γάτες προτιμούν τα απλά κουτιά
 • Εάν η γάτα σας έχει αρθρίτιδα, χρησιμοποιήστε κουτί με χαμηλότερες πλευρές

#10 Οι επισκέψεις στο κτηνιατρείο δεν χρειάζεται να είναι αγχωτικές

Ένας από τους άλλους λόγους για τους οποίους οι γάτες δεν πηγαίνουν στον κτηνίατρο τόσο συχνά όσο οι σκύλοι, είναι επειδή είναι αγχωτικό!

Η γάτα είναι φοβισμένη και εσείς είστε (και μερικές φορές ντρέπεστε για τη συμπεριφορά της γάτας σας ή αισθάνεστε άσχημα για τη γάτα σας). Μπορεί να είναι δύσκολο να πιάσετε τη γάτα και να την βάλετε σε ένα μεταφορέα προκειμένου να την πάτε στον κτηνίατρο. Η όλη εμπειρία μπορεί να είναι απλά απαίσια από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ευτυχώς, η κτηνιατρική βιομηχανία γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αγώνας είναι πραγματικός και την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει μια κίνηση στο επάγγελμα για να γίνουν οι επισκέψεις στον κτηνίατρο λιγότερο αγχωτικές.

Αυτό περιλαμβάνει τεχνικές χειρισμού με χαμηλό στρες, τροποποίηση των αιθουσών αναμονής και των αιθουσών εξέτασης, νοσοκομεία μόνο για γάτες ή ξεχωριστούς χώρους για γάτες και πολλά άλλα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:

Ενώ οι επαγγελματίες κτηνίατροι εργάζονται σκληρά από την πλευρά τους για να κάνουν τις κτηνιατρικές επισκέψεις πιο ευχάριστες και ασφαλείς για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι κτηνίατροι θα ήθελαν να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι πριν από την επίσκεψη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα βελτιώσουν την εμπειρία ακόμη περισσότερο!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top