5 τρόποι για να χτίσετε έναν ισχυρότερο δεσμό με τη γάτα σας

by Έφη Αθανασίου

Οι γάτες είναι περίεργα ζώα, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να φανούν πολύ κοινωνικές και χαδιάρες, όμως άλλες φορές μοιάζουν να είναι απόμακρες και επιθετικές. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο πως με τους σωστούς τρόπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δεσμό με τη γάτα μας.

Οι γάτες είναι κατοικίδια ζώα και πολλές από αυτές ευδοκιμούν όταν νιώθουν μια ισχυρή σύνδεση με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας. Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και σωματικά οφέλη που συνδέονται με το να έχετε έναν ισχυρό δεσμό με μια γάτα και το να αφιερώνετε χρόνο για να θρέψετε και να διατηρήσετε αυτή τη σχέση θα αξίζει πάντα την προσπάθεια.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση σας με τη γάτα σας, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητάς της, της δικής σας προσωπικότητας, της ζωής σας στο σπίτι, ακόμη και της υγείας της γάτας σας. Θα πρέπει να γνωρίσετε τη γάτα σας σε βαθύτερο επίπεδο για να δημιουργήσετε έναν πραγματικά ισχυρό δεσμό, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί αρχικά να φαίνονται αντισυμβατικές, αλλά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ενίσχυση του δεσμού σας με τη γάτα σας.

#1 Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο και τα όρια της γάτας σας

Φανταστείτε κάποιον να σας πλησιάζει την ώρα που χαλαρώνετε, τρώτε ή απλά κοιτάτε τη δουλειά σας και να σας πιέζει να έρθετε σε επαφή μαζί του. Μπορεί να προσπαθήσει να σας απομακρύνει από ό,τι κάνετε αυτή τη στιγμή ή να βάλει μέρη του σώματός του άβολα κοντά σας. Δεν έχει σημασία πώς αισθάνεστε για αυτό το άτομο σε κανονική βάση- σε κανέναν δεν αρέσει να τον ενοχλούν ή να του αποσπούν την προσοχή όταν δεν έχει διάθεση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι και η γάτα σας αισθάνεται το ίδιο.

Η γάτα σας μπορεί να σας αγαπάει και να αναζητά συχνά την προσοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει το πρόσωπό σας σε απόσταση εκατοστών από το δικό της, ενώ προσπαθεί να κοιμηθεί. Δεν θέλει να την σηκώνετε ενώ εκείνη φτιάχνει άνετα μπισκότα μόνο και μόνο επειδή την θέλετε στην αγκαλιά σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι η γάτα σας έχει τις δικές της απόψεις και τα δικά της όρια.

Όταν αγνοείτε αυτά τα συναισθήματα, δείχνετε στη γάτα σας ότι δεν τη σέβεστε ούτε ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματά της. Το να σπας συστηματικά τη φούσκα του προσωπικού της χώρου θα δημιουργήσει ρήγμα στη σχέση σας.

Το να αφήνετε τη γάτα σας μόνη της μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε τη φιλία σας, αλλά το να σέβεστε τα όρια της γάτας σας θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στην καλή της πλευρά και να της δείξετε πόσο πολύ νοιάζεστε για τα συναισθήματα και τις απόψεις της.

#2 Προσφέρετε στη γάτα σας επιλογές

Μπορεί η γάτα σας να συμπεριφέρεται σαν να εξουσιάζει όλο το σπίτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι γάτες έχουν πολύ λίγο λόγο για το τι τους συμβαίνει. Εξαρτώνται πλήρως από τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας όταν πρόκειται για τα βασικά, όπως η τροφή και το νερό. Επίσης, δεν μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ή περνούν τον χρόνο τους, ακόμη και όταν αυτό επηρεάζει τη δική τους ευημερία.

Οι γάτες βρίσκονται στο έλεος του δικού σας προγράμματος, των συναισθημάτων σας και των συμπεριφορών σας κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας. Αυτό το είδος αδυναμίας είναι κατανοητά αγχωτικό. Δεν θέλετε η γάτα σας να συνδέσει εσάς και τη σχέση σας με συναισθήματα αδυναμίας και περιορισμών.

Είναι μη ρεαλιστικό να δώσετε στη γάτα σας τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντός της. Αυτό περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα γύρω της. Μπορείτε, ωστόσο, να της δώσετε στρατηγικές ευκαιρίες να κάνει επιλογές για τον εαυτό της. Το να έχετε πολλά κρεβάτια για γάτες, για παράδειγμα, δεν είναι υπερβολικό.

Είναι το να δίνετε στη γάτα σας την ελευθερία της επιλογής. Μπορείτε επίσης να δώσετε στη γάτα σας την επιλογή του με ποιον θέλει να αλληλεπιδράσει. Αν το μικρό παιδί του φίλου σας έρχεται για επίσκεψη και θέλει να χαϊδέψει τη γάτα, μην αναγκάσετε τη γάτα σας να ανεχτεί την προσοχή, αν δεν το θέλει. Δώστε της την επιλογή να παίξει ή να φύγει από το δωμάτιο.

#3 Να είστε προβλέψιμοι

Ο αυθορμητισμός έχει τη σημασία του, αλλά όχι όταν πρόκειται για τη σχέση με τη γάτα σας. Αυτό σχετίζεται με την έλλειψη ελέγχου. Οι γάτες δεν έχουν λόγο για το πότε θα πάτε για ύπνο ή πότε το σπίτι θα πλημμυρίσει από παιδιά τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να είναι αγχωτικό, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, τηρώντας μια σταθερή ρουτίνα.

Αυτή η στρατηγική αφορά τόσο τις δραστηριότητες που επηρεάζουν άμεσα τη γάτα σας όσο και εκείνες που δεν την επηρεάζουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γεμίζετε το μπολ της τροφής περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και να καθαρίζετε την άμμο με ένα προβλέψιμο πρόγραμμα.

Ορισμένες γάτες είναι πιο χαλαρές και δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουν οι υπόλοιπες της οικογένειας. Για τις ντροπαλές γάτες, ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το δεσμό σας με το να είστε ένα σταθερό και αξιόπιστο μέρος της ζωής τους. Θα βοηθήσει τη γάτα σας αν έρχεστε και φεύγετε γενικά τις ίδιες ώρες και της δίνετε προσοχή σε προβλέψιμη βάση. Φυσικά, θα υπάρξουν μέρες που δεν μπορείτε παρά να αλλάξετε τα πράγματα. Όταν συμβαίνει αυτό, δείξτε στη γάτα σας επιπλέον συμπόνια και υπομονή.

#4 Γίνετε γνώστες της γλώσσας του σώματος της γάτας

Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό μέρος της σχέσης γάτας/ανθρώπου. Εσείς και η γάτα σας δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μάθετε να ερμηνεύετε σημαντικά μηνύματα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό παίρνοντας μερικά βασικά μαθήματα για τη γλώσσα του σώματος των αιλουροειδών.

Όταν κατανοείτε καλά τη γλώσσα του σώματος των γατών, μπορείτε να ερμηνεύσετε ένα γρήγορο κούνημα της ουράς ή ένα τίναγμα του αυτιού για να μάθετε τι σκέφτεται ο καλύτερος φίλος σας. Κάποια γλώσσα του σώματος είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Όταν το τρίχωμα της γάτας σας φουσκώνει και σφυρίζει, νιώθει φόβο. Άλλες κινήσεις του σώματος, ωστόσο, είναι λίγο πιο περίπλοκες.

Μην ξεγελιέστε, για παράδειγμα, από το κούνημα της ουράς της γάτας. Οι γάτες δεν είναι σαν τους σκύλους. Μια κινούμενη ουρά συχνά υποδηλώνει εκνευρισμό, όχι χαρά. Ταυτόχρονα, μια εκτεθειμένη κοιλιά γάτας μπορεί να μην ζητάει τρίψιμο της κοιλιάς. Η γάτα σας πιθανότατα λέει ότι σας εμπιστεύεται. Η προδοσία αυτής της εμπιστοσύνης με το τρίψιμο της ευαίσθητης κοιλιάς της θα μπορούσε να γυρίσει τη σχέση σας μερικά βήματα πίσω.

#5 Εκπαιδεύστε τη γάτα σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε μόνο σκύλους και όχι γάτες. Αυτή η σκέψη, ωστόσο, υποτιμά την πρόθεση μιας γάτας να μάθει και να αλληλεπιδράσει με τον άνθρωπο. Η εκπαίδευση μιας γάτας μπορεί να απαιτεί περισσότερη υπομονή από ό,τι η εκπαίδευση ενός σκύλου, αλλά πολλές γάτες μαθαίνουν εύκολα απλές συμπεριφορές και κόλπα.

Θα πρέπει να είστε συνεπείς, αλλά οι τακτικές συνεδρίες εκπαίδευσης με τη χρήση θετικής ενίσχυσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό σας με τη γάτα σας.

Όχι μόνο θα περάσετε χρόνο μαζί, αλλά θα βοηθήσετε τη γάτα σας να σας συνδέσει με λιχουδιές και επαίνους. Επιβραβεύοντας τη γάτα σας σε τακτική βάση, της δείχνετε ότι είστε ένα θετικό και αξιόπιστο κομμάτι της ζωής της. Η πνευματική διέγερση θα κρατήσει επίσης τη γάτα σας χαρούμενη και πιο πρόθυμη να προσφέρει συντροφιά.

Για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, δοκιμάστε να διδάξετε απλές συμπεριφορές, όπως το κάτσε και το έλα όταν σε φωνάζουν. Μπορείτε τελικά να προχωρήσετε στο περπάτημα με λουρί, το οποίο θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να δεθείτε.

Αν και οι γάτες δεν κρατούν κακία, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε δεσμό όταν ξεκινάτε από μια θέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Πριν ανησυχήσετε για την ενίσχυση του δεσμού σας, αφιερώστε χρόνο για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια σταθερή βάση εμπιστοσύνης.

Γνωρίστε την προσωπικότητα της γάτας σας και μην περιμένετε να σας ερωτευτεί από τη μια μέρα στην άλλη. Να θυμάστε ότι οι γάτες είναι περίπλοκα πλάσματα, αλλά δεν θα μετανιώσετε ποτέ αν αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να ενισχύσετε τη σχέση σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr