7 συμβουλές για την ασφάλεια σκύλων στην πισίνα  – Είναι ασφαλές να έχετε πισίνα;

Χρήσιμα

Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι φυσικό να θέλετε να βρίσκεστε έξω. Ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού είναι η κολύμβηση στην πισίνα, αλλά μπορούν και τα σκυλίσια μέλη της οικογένειάς σας να πάρουν μέρος στη διασκέδαση; Η σύντομη απάντηση είναι η εξής: Ναι! Διαβάστε όμως παρακάτω μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν προσκαλείτε τους τριχωτούς φίλους σας να σας κάνουν παρέα στην πισίνα.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η ασφάλεια στην πισίνα είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τις καλές στιγμές. Όσον αφορά τους σκύλους, πολλοί από αυτούς αγαπούν το νερό και θα το δεχτούν με φυσικό τρόπο, ενώ άλλοι θα επωφεληθούν από μια μικρή εκπαίδευση στην κολύμβηση. Είτε ο σκύλος σας είναι γεννημένος κολυμβητής είτε όχι, είναι σημαντικό να κάνετε την πισίνα σας προσβάσιμη γι’ αυτόν, δίνοντάς του εύκολους τρόπους να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό – αυτό θα αποτρέψει επίσης την πρόκληση ζημιών στην πισίνα σας.

Είναι ασφαλές να έχετε πισίνα με σκύλους;

Εάν ληφθούν προφυλάξεις, μπορεί να είναι ασφαλές να έχετε πισίνα όταν έχετε ασαφή μέλη της οικογένειας. Κάνοντας το περιβάλλον της πισίνας σας ασφαλές για εσάς και τον σκύλο σας, είτε τον προσκαλείτε για κολύμπι είτε όχι, θα είναι όλοι ασφαλείς, χαρούμενοι και προετοιμασμένοι για ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Σκεφτείτε: «Αν θέλετε να έχετε ένα μικρό σκυλάκι στην περιοχή σας, πρέπει να το σκεφτείτε:

Πώς μπορεί ο σκύλος σας να βγει εύκολα και με ασφάλεια από την πισίνα
Να προμηθευτείτε έναν φράχτη πισίνας για να τα κρατήσετε εντελώς μακριά (ειδικά αν διατηρείτε ηλιακό κάλυμμα στην πισίνα σας)
σωσίβια
Διασφαλίστε ότι τα σκυλιά σας επιβλέπονται ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται μέσα ή/και γύρω από την πισίνα

Συμβουλές για την ασφάλεια στην πισίνα για σκύλους
Εγκατάσταση φράχτη πισίνας

Μερικές φορές ένας φράκτης αποκλείει ένα γενικό μέρος της αυλής, κρατώντας τα μικρότερα παιδιά και τα παιδιά με γούνα μακριά από την πισίνα. Όμως οι περιμετρικοί φράκτες, οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν προσωρινά, περνούν γύρω από τα όρια της ίδιας της πισίνας, αφήνοντας μια είσοδο ανοιχτή και μόνο μερικές ίντσες μακριά από την ίδια την άκρη της πισίνας.

Εγκαθίστανται σε πάνελ που στέκονται περίπου 4-5 πόδια από το έδαφος. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πηδώντας στην πισίνα από τα πλάγια. Αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια, ώστε το κουτάβι σας να μην πέσει κατά λάθος στο νερό.


Μάθετε στο σκύλο σας να κολυμπάει

Ενώ πολλά σκυλιά είναι φυσικοί κολυμβητές και έχουν το ένστικτο να κάνουν κουπί, η παραμονή στο νερό μπορεί να τα κάνει νευρικά ή φοβισμένα, αν δεν περίμεναν να βρεθούν εκεί. Τα αγχωμένα σκυλιά μπορεί ακόμη και να πανικοβληθούν, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν στο νερό και, στη χειρότερη περίπτωση, να πνιγούν.

Αν θέλετε ο σκύλος σας να είναι προετοιμασμένος, ασφαλής και με αυτοπεποίθηση στο νερό, σκεφτείτε τα μαθήματα κολύμβησης! Η εκπαίδευση του σκύλου σας ώστε να νιώθει άνετα στο νερό είναι ο κύριος στόχος, αλλά η εκμάθηση του να μαθαίνει να κολυμπάει σωστά είναι εξίσου σημαντική. Ακόμη καλύτερα, είναι εξαιρετική άσκηση για τα σκυλιά, ειδικά για τα μεγαλύτερα κουτάβια με προβλήματα κινητικότητας.

Για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας μόνοι σας, ξεκινήστε μεταφέροντάς τον σε ρηχά νερά και κατεβάζοντάς τον κάτω. Πιθανότατα θα αρχίσουν να κωπηλατούν με τις μπροστινές τους πατούσες, αλλά αυτή η «μέθοδος» καταλήγει σε πολύ πιτσίλισμα και όχι σε πολύ κολύμπι. Κρατώντας το πίσω μέρος του σώματός τους ψηλά, κάτω από τη μέση τους, θα τους αποτρέψετε από το να καταλήξουν σε κάθετη θέση και θα τους βοηθήσετε να αρχίσουν να κωπηλατούν και τα πίσω πόδια τους. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση και επαίνους για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να κολυμπήσει μέχρι τα σκαλοπάτια της πισίνας στην αρχή και, στη συνέχεια, μείνετε στο πλευρό τους καθώς αρχίζουν να τολμούν να βγαίνουν έξω και να τελειοποιούν το κουπί τους.

Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι κάθε δραστηριότητα που κάνετε με τον τριχωτό σας φίλο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για δεσμούς! Το να μοιράζεστε τις περιπέτειές τους στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής τους, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη μεταξύ εσάς και του σκύλου σας, κάνοντάς τον να αισθάνεται ακόμα πιο ασφαλής όταν βρίσκεται στο νερό.

Χρησιμοποιήστε σωσίβια σκύλων

Ενώ εκπαιδεύετε το σκύλο σας να κολυμπάει, ένας πολύ καλός τρόπος για να τον κρατήσετε στην επιφάνεια είναι η χρήση σωσίβιου. Ένα σωσίβιο ή μια συσκευή επίπλευσης θα κρατήσει τον σκύλο σας ασφαλή σε περίπτωση που κουραστεί εύκολα, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου με τις μεγαλύτερες φυλές και τα ηλικιωμένα σκυλιά.

Τα σωσίβια μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα για ράτσες που θέλουν να συμμετάσχουν στη διασκέδαση με τους ανθρώπους τους, αλλά δεν είναι φυσικοί κολυμβητές. Αν ο σκύλος σας έχει μεγάλο κεφάλι, κοντό ρύγχος, πλατύ πρόσωπο ή κοντά πόδια, όπως τα αγγλικά και γαλλικά μπουλντόγκ, επενδύστε σε ένα αξιόπιστο σωσίβιο πριν σκεφτείτε να πάτε στην πισίνα.

Να επιβλέπετε πάντα το σκύλο σας γύρω από το νερό

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αφήνετε το κουτάβι σας να παίζει στο νερό μαζί σας είναι να το προσέχετε πάντα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να προσέχετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή του σκύλου σας στην πισίνα:

Να μην πίνει το νερό. Κάθε σκύλος (και άνθρωπος) που μπαίνει στην πισίνα θα εισπνεύσει λίγο νερό της πισίνας μια στο τόσο, αλλά προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση. Οι πισίνες που έχουν υποστεί επεξεργασία με χλώριο μπορεί να είναι επιβλαβείς για την κατάποση, αν ο σκύλος σας πιει πάρα πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες με αλμυρό νερό- το πολύ αλάτι δεν είναι ποτέ καλό για ένα κουτάβι. Και αν το κουτάβι σας ζεσταίνεται και είναι εξαντλημένο από την παραμονή στην ύπαιθρο και το κολύμπι, θα θέλει να το πιει για να ξεδιψάσει.

Ευτυχώς, η ποσότητα χλωρίου στο νερό της πισίνας είναι πολύ αραιή. Τα συμπτώματα είναι ήπια και περιλαμβάνουν ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και πάλι είναι καλή ιδέα να σταματήσετε το σκύλο σας από το να πίνει πολύ από αυτό. Διατηρείτε φρέσκο νερό και ένα φορητό μπολ για σκύλους κοντά σας, ώστε το κουτάβι σας να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ανά πάσα στιγμή.

Παρακολουθήστε για να δείτε αν ο σκύλος σας κουράζεται. Τα σκυλιά που διασκεδάζουν στην πισίνα μπορεί να μην παρατηρούν ότι κουράζονται. Αν παρατηρήσετε ότι το πίσω μέρος του σώματός τους βυθίζεται λίγο, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι κουράζονται και χρειάζονται ένα διάλειμμα. Τότε είναι που ένα σωσίβιο ή μια συσκευή επίπλευσης μπορεί να τους σώσει από το να γλιστρήσουν κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλά αν δεν έχετε ένα τέτοιο για το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι έχει έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο να βγει από την πισίνα.

Οι ράμπες πισίνας, τα σκαλοπάτια και οι σκάλες για σκύλους θα δώσουν στο κουτάβι σας ένα ασφαλές σημείο για να βγει και να πάρει μια ανάσα πριν πηδήξει ξανά μέσα.

Η παροχή ενός αξιόπιστου σημείου πρόσβασης για αυτά θα βοηθήσει επίσης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και αν ο σκύλος σας γίνει νευρικός μέσα στο νερό.

Ελέγξτε τις πατούσες και τα αυτιά του σκύλου σας. Το χλωριωμένο νερό είναι ασφαλές για να κολυμπάει ο σκύλος σας, αλλά η υπερβολική ποσότητα ενός καλού πράγματος μπορεί να έχει αντίκτυπο. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η υπερβολική έκθεση στο χλώριο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του αφού βρεθεί στην πισίνα, τα μαξιλαράκια του μπορεί να έχουν ερεθιστεί.

Το χλώριο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γούνα τους, κάνοντάς την ξηρή ή ακόμη και αλλάζοντας το χρώμα της. Εάν ο σκύλος σας είναι συχνός επισκέπτης της πισίνας, ξεπλύνετε ή κάντε του μπάνιο για να απομακρύνετε το χλώριο και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακτικό για τη γούνα του πριν μπει στην πισίνα. Για τις πατούσες τους, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο βάλσαμο για τις πατούσες που χρησιμοποιείτε το χειμώνα.

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι πρόκειται για πρόβλημα χλωρίου, το νερό στα αυτιά μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι σκύλοι με πλαδαρά αυτιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις, οπότε τρίψτε γρήγορα το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας με ένα βαμβάκι. Αν φαίνεται ότι χτυπάει τα αυτιά του ή κουνάει το κεφάλι του περισσότερο από το συνηθισμένο μετά το κολύμπι ή αν παρατηρήσετε ερυθρότητα στον ακουστικό πόρο, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι κολυμβητής, καλέστε τον μέσα. Αρκεί να λάβετε μερικά προληπτικά μέτρα και το χνουδωτό μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να έρθει μαζί σας στην πισίνα αντί να σας παρακολουθεί από το κλιματιζόμενο σπίτι -εκτός κι αν αυτό είναι που προτιμά! Είναι μια εξαιρετική άσκηση και για τους δυο σας και είναι επίσης ένας τέλειος τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το σκύλο σας, χτίζοντας εμπιστοσύνη που διαρκεί και μετά την περίοδο της πισίνας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top