9 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πατούσες της γάτας

Χρήσιμα

Οι πατούσες της γάτας βοηθούν τους αιλουροειδείς φίλους μας να κυνηγούν και να περιποιούνται – αλλά γνωρίζατε επίσης ότι οι πατούσες της γάτας είναι επίσης υπερευαίσθητοι απορροφητές κραδασμών που βοηθούν στην εφίδρωση της γάτας;

Οι πατούσες της γάτας είναι καταπληκτικές. Αφιερώστε λίγα λεπτά εξετάζοντας τα πατουσάκια της γάτας σας, ειδικά τα μπροστινά. Εκτός από πολύχρωμες και χαριτωμένες, είναι ευέλικτες και έχουν σοβαρές δουλειές να κάνουν που αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Οι πατούσες της γάτας λειτουργούν ως συστήματα επικοινωνίας, περιβαλλοντικοί αισθητήρες και εργαλεία κυνηγιού και καλλωπισμού. Είναι επίσης απορροφητές κραδασμών και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Διαβάστε 9 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πατούσες της γάτας

1. Οι γάτες έχουν κυρίαρχες πατούσες

Γνωρίζατε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κυρίαρχο μπροστινό πόδι; Αν και οι μελέτες διαφέρουν ως προς τα ποσοστά των γατών που είναι δεξιόστροφες, αριστερόστροφες ή αμφιδέξιες, όλες συμφωνούν ότι τα αιλουροειδή έχουν προτιμήσεις στα πόδια, ειδικά όταν εκτελούν απαιτητικές εργασίες. Μια μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Queens της Ιρλανδίας, συσχετίζει το φύλο με την κυριαρχία των παπουτσιών. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι οι αρσενικές γάτες προτιμούν να χρησιμοποιούν το δεξί τους πόδι, ενώ οι θηλυκές προτιμούν το αριστερό. Μπορείτε να ανακαλύψετε ποιο πόδι προτιμά η γάτα σας αναθέτοντάς της δύσκολες εργασίες, όπως το να ψαρεύει νόστιμες λιχουδιές από δυσπρόσιτα σημεία. Προκειμένου να έχετε την πιο ακριβή μέτρηση για τις εν λόγω γατοπατούσες, η εργασία πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 75 φορές. Η γάτα σας θα είναι πιθανότατα πρόθυμη να βοηθήσει.

2. Οι γάτες περπατούν στις μύτες των ποδιών

Οι γάτες είναι Digitigrade. Αυτό σημαίνει ότι περιηγούνται στον κόσμο τους με τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους. Πρόκειται για την επιβίωση και για ένα καλό γεύμα. Το περπάτημα και το τρέξιμο στις μύτες των ποδιών αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν ένα επιτυχημένο κυνήγι, ενισχύοντας την ταχύτητα και επιμηκύνοντας τα βήματα. Οι γάτες είναι επίσης πιο αθόρυβες στις μύτες των ποδιών τους, καθιστώντας δυσκολότερο για το θήραμα να τις εντοπίσει.

3. Οι πατούσες της γάτας είναι ευαίσθητες

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γάτες αντιδρούν στο να τρίβονται και να πειράζονται αυτές οι αξιολάτρευτες γατοπατούσες. Αυτά τα μικρά μαξιλαράκια των γατίσιων παπουτσιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις νευρικών υποδοχέων, καθιστώντας τα λεπτοδουλεμένα αισθητήρια όργανα που βοηθούν στο κυνήγι και στη διατήρηση της ισορροπίας. Λόγω αυτών των υποδοχέων, οι γάτες αισθάνονται την υφή, την πίεση και ενδεχομένως τις δονήσεις μέσω των πατουσών τους, βοηθώντας τις να αξιολογήσουν τη ζωντάνια και την εγγύτητα του θηράματός τους.

Η ευαισθησία έχει κάποιο κόστος. Παρόλο που τα πέλματα των ποδιών των γατών είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προστατεύουν τις γάτες από ορισμένες περιβαλλοντικές ζημιές, είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία, την πίεση και τον πόνο. Τα μαλακά μαξιλαράκια δεν είναι μονωμένα και μπορούν να τραυματιστούν σοβαρά από καυτά πεζοδρόμια, παγωμένα πεζοδρόμια και ρακένδυτες επιφάνειες.

4. Οι πατούσες των γατών είναι εύκαμπτες

Οι πατούσες των γατών είναι απίστευτα εύκαμπτες. Η ικανότητα να λυγίζουν και να στρέφονται βοηθά τα αιλουροειδή να σκαρφαλώνουν και να κυνηγούν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες είναι τόσο επιδέξιες στο να σκαρφαλώνουν σε δέντρα είναι επειδή οι μπροστινές τους πατούσες είναι σχεδιασμένες να στρέφονται προς τα μέσα προκειμένου να βυθίζουν τα νύχια τους στα κλαδιά. Αυτό τις βοηθά να διατηρούν τη σταθερότητα καθώς και να τις τραβούν πάνω και γύρω από τα κλαδιά. Παρόλο που αυτό είναι βολικό για την αναρρίχηση σε δέντρα, δεν βοηθάει στην κάθοδο. Οι γάτες υποχωρούν από τα δέντρα, επειδή τα μπροστινά τους νύχια έχουν στραμμένη τη λάθος κατεύθυνση για να σκαρφαλώσουν με το κεφάλι προς τα κάτω. Επιπλέον, τα μπροστινά πόδια και οι πατούσες είναι πιο αδύναμα από τα πιο μυώδη πίσω πόδια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες μερικές φορές κολλάνε πάνω στα δέντρα.

5. Τα πόδια των γατών λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών

Μια άλλη δουλειά στην οποία οι πατούσες της γάτας διαπρέπουν είναι να λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών και ήχων. Τα μαξιλαράκια των ποδιών μαλακώνουν και μαλακώνουν τις προσγειώσεις όταν οι γάτες πηδούν και όταν περπατούν σε ανώμαλο έδαφος. Βοηθούν επίσης τις γάτες να μετακινούνται και να κυνηγούν αθόρυβα.

6. Οι πατούσες των γατών βοηθούν στην περιποίηση

Οι πατούσες και τα μπροστινά πόδια της γάτας είναι τέλεια μικρά εργαλεία περιποίησης – βοηθώντας τις γάτες να καθαρίσουν τις δυσπρόσιτες περιοχές πίσω από τα αυτιά, κάτω από το πηγούνι, στο λαιμό και στο πρόσωπο. Το πετυχαίνουν αυτό γλείφοντας πρώτα αρκετές φορές το πόδι τους και στη συνέχεια σκουπίζοντάς το στις περιοχές που δεν μπορούν να γλείψουν απευθείας. Συνήθως, μετά από μερικά σκουπίσματα με την πατούσα, κάνουν μια παύση για να γλείψουν και να υγρανθούν ξανά οι πατούσες τους και επαναλαμβάνουν τη διαδικασία. Τα γατάκια συνήθως αρχίζουν να περιποιούνται τα μπροστινά τους πόδια πριν από την ηλικία των 4 εβδομάδων.

7. Οι πατούσες της γάτας βοηθούν ένα γατάκι να ιδρώσει

Οι γατοπατούσες βοηθούν τις γάτες να ιδρώσουν. Αυτό το σύστημα ψύξης βοηθά τις γάτες να μην υπερθερμαίνονται τις ζεστές μέρες. Οι φοβισμένες και αγχωμένες γάτες ιδρώνουν επίσης από τον πάτο των ποδιών τους. Την επόμενη φορά που θα πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, προσέξτε για τις μικρές πατημασιές της στο εξεταστικό τραπέζι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν περνάει καλά.

8. Οι πατούσες των γατών χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν

Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι γάτες γρατζουνάνε αντικείμενα είναι για να σηματοδοτήσουν τα εδάφη τους και να μεταδώσουν πληροφορίες για τον εαυτό τους. Εκτός από τις οπτικές αποδείξεις, στις γρατζουνισμένες επιφάνειες εναποτίθενται φερομόνες από τους αρωματικούς αδένες που βρίσκονται ανάμεσα στα πέλματα των ποδιών. Αυτή η μυρωδιά είναι γεμάτη με πληροφορίες σχετικά με τον ξύστη. Ακόμη και τα πέλματα των ποδιών στα πίσω πόδια διαθέτουν αδένες οσμής. Οι γάτες μερικές φορές ξύνουν περιοχές αφού έχουν ουρήσει ή ψεκάσει.

9. Τα χρώματα των πατουσών της γάτας ποικίλλουν

Τα μαξιλαράκια των ποδιών έρχονται σε χρώματα που ταιριάζουν με το υπόλοιπο χρώμα της γάτας. Οι γάτες που διαθέτουν γκρίζο τρίχωμα έχουν συνήθως γκρίζα πέλματα. Εκείνες που είναι πορτοκαλί έχουν ασορτί ροζ μικρά. Οι  ασπρόμαυρες είναι συχνά εξοπλισμένες με μαύρες κηλίδες στα πέλματα των ποδιών τους. Οι χρωστικές ουσίες που συνθέτουν το τρίχωμα είναι οι ίδιες που χρωματίζουν το δέρμα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top