9 τρόποι για να “μιλήσετε” στη γλώσσα του σκύλου σας και να του “πείτε” πόσο πολύ τον αγαπάτε!

Χρήσιμα

Πόση αγάπη μπορεί να δεχθεί ένα ζώο; Και πως καταλαβαίνουν την αγάπη μας; Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους για τον τετράποδο φίλο τους και νοιάζονται πολύ για εκείνον. Δεν έχει σημασία, αν τον πήρατε απο κάποιο ίδρυμα, ή απο το δρόμο, είτε από κάποιο κατάστημα με ζώα, κάθε σκύλος αξίζει να τον αγαπούν.

Ενώ τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως τα αγαπάτε από τον τρόπο που τους φέρεστε, υπάρχουν και αρκετοί τρόποι να τους το δείξετε.

Πως να δείξετε στον σκύλο σας πως τον αγαπάτε

#1  Κοιτάξτε τους βαθιά μες στα μάτια

Όπως αναφέρει το βιβλίο «The Genius of Dogs» του Dr. Brian Hare,  του Καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Duke University, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των best best seller στους NY Times, είχε πει πως ο σκύλος μάς κοιτάζει επίμονα, ουσιαστικά «μας αγκαλιάζει με τα μάτια του». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να κοιτάζετε επίμονα στα μάτια οποιονδήποτε σκύλο! Η άμεση οπτική επαφή εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται πρόκληση ή απειλή. Απλώς με τον δικό μας σκύλο, που υπάρχει ήδη σχέση εμπιστοσύνης, είναι ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας, ειδικά όταν χαλαρώνουμε παρέα.

#2 Ανασηκώστε τα φρύδια σας

Τον Σεπτέμβριο του 2013, δημοσιεύτηκε μια έρευνα σε τεύχος του περιοδικού Behavioral Processes, η οποία διαπίστωσε πως οι σκύλοι ανασηκώνουν τα φρύδια τους- ειδικά το αριστερό- όταν τους υποδέχονται τα αφεντικά τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας, μελέτησαν εξονυχιστικά τις κινήσεις στο πρόσωπο ενός σκύλου όταν έβλεπε τον ιδιοκτήτη του και εκείνες όταν έβλεπε κάποιον ξένο.

Όταν ξένοι πήγαιναν να τους χαιρετήσουν, στους σκύλους που συμμετείχαν στον πείραμα, παρατηρήθηκε λιγότερη εκφραστικότητα στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στη δεξιά πλευρά. Η διαφορά είναι πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το αριστερό μέρος του προσώπου που είναι συνυφασμένο με το συναίσθημα, ενώ το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αντίστοιχα το αριστερό μέρος που συνδέεται με τις αναλυτικές συμπεριφορές.

Στην ουσία, όσο περισσότερο εκφραστικοί γινόμαστε όταν χαιρετούμε τον σκύλο μας, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους αγαπάμε. Σε περίπτωση δε που ανήκετε στην κατηγορία όσων μπορούν να ανασηκώσουν μόνο το ένα φρύδι, τότε επιλέξτε το αριστερό και να είστε βέβαιοι πως έτσι ο σκύλος σας θα νιώσει πόσο ξεχωριστός είναι για εσάς.

#3  «Στηριχτείτε» πάνω τους

Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά πιέστε κυριολεκτικά το σώμα σας πάνω στο δικό τους. Φυσικά όχι σε βαθμό ανυπόφορο, αλλά τόσο όσο να του δείξετε πως τον εμπιστεύεστε. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι σκύλοι ώστε να μας δείξουν ότι νοιάζονται για εμάς, αλλά πολλές φορές το παραβλέπουμε. Άλλωστε σίγουρα θα μπορείτε να θυμηθείτε έστω και μία φορά που ο σκύλος ήρθε και ακούμπησε σχεδόν ολόκληρος πάνω στα πόδια σας ή τις γάμπες σας ενώ εσείς κάνατε κάποια άλλη δουλειά. Ήταν ο τρόπος του να σας αγκαλιάσει!

#4 Αφήστε τον να κοιμάται μαζί σας

Ο Gregory Berns, νευροεπιστήμονας από το Emory University και συγγραφέας του βιβλίου «How Dogs Love Us» πέρασε πολλές δεκαετίες μελετώντας τον εγκέφαλο των σκύλων με την χρήση MRI. Σύμφωνα με τις έρευνες, το να κοιμάται ένας σκύλος με έναν άνθρωπο είναι η απόλυτη απόδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης από πλευράς του, καθώς τότε βρίσκεται στην πιο ευάλωτη φάση του. Επίσης δείχνει πως μας θεωρούν μέλη της αγέλης τους.

Αν τώρα είστε από εκείνους που δεν επιτρέπετε στο σκύλος σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, δοκιμάστε να χουζουρέψετε μαζί τους στον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να τους δείξετε την στοργή σας.

#5  Μιλήστε μαζί τους

Σύμφωνα με έρευνες, ο σκύλος μπορεί να καταλάβει την ανθρώπινη γλώσσα καλύτερα από ότι νομίζουμε. Αυτό σημαίνει πως όταν μιλάτε στον σκύλο σας, καταλαβαίνει αρκετά τι του λέτε. Τα σκυλιά ακούνε τις λέξεις και τον τόνο της φωνής, οπότε μιλώντας τους με αγάπη θα τους δείξει πως νιώθετε.

#6 Χαϊδέψτε τους ή κάντε τους μασάζ

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά λατρεύουν τα χάδια και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για έναν ιδιοκτήτη να δείξει την αγάπη του. Λατρεύουν ιδιαίτερα τα χάδια στην κοιλιά. Το να χαϊδεύεις τον σκύλο σου απελευθερώνει οξυτοκίνη και σε σένα και στον σκύλο, κάτι που τα κάνει να νιώθουν πως τα αγαπάτε. Αυτό θα τους δείξει σίγουρα το πώς νιώθετε.

#7 Βγάλτε τους βόλτα

Το να εκπαιδεύεις το σκυλί σου είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει μία καλή συμπεριφορά – και του δείχνει πως το αγαπάς. Χρησιμοποιώντας την τροφή, την επιβράβευση και το παιχνίδι, θα καταλάβει πως τους δίνετε αυτά που αγαπάει και θα νιώσει την αγάπη σας. Τα σκυλιά λατρεύουν την σταθερή ρουτίνα, οπότε καλό θα ήταν να μην τους την αλλάζετε.

#8 Χαϊδέψτε τους τα αυτιά

Τα σκυλιά λατρεύουν τα χάδια αυτά. Τα αυτιά είναι γεμάτα νευρικές απολήξεις που απελευθερώνουν ενδορφίνες όταν τα χαϊδέψετε και είναι σαν φυσικό ναρκωτικό για τα σκυλιά. Οπότε είναι σίγουρα ένας τρόπος να τους δείξετε την αγάπη σας.

#9 Ταΐστε τα με το χέρι

Έρευνες έδειξαν πως αυτό είναι ένας μηχανισμός που δένει τον σκύλο με τον ιδιοκτήτη, ειδικά αν το σκυλί σας είναι ακόμα κουτάβι. Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη οικειότητα από το να αφήσετε την τροφή του σε ένα μπολ. Επίσης θα βοηθήσει να τα κάνετε να τρώνε πιο αργά και να μην γίνονται κτητικά με το φαγητό.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top