9+1 σημάδια ότι ο σκύλος μας γερνάει: Πως θα το διαχειριστείτε και τι πρέπει να κάνετε

Χρήσιμα

Όσοι έχουμε μεγαλώσει με κατοικίδια, υπάρχει πάντα η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού, ότι δεν ζουν πολύ και είναι πάντα από εκείνα που σκεφτόμαστε συνέχεια.

Σκύλος: Οι στιγμές με τους τετράποδους φίλους μας που θα μείνουν

Το ότι μεγαλώνουμε είναι κάτι που εμείς οι άνθρωποι το αρνούμαστε, δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Ούτε στους άλλους αλλά ούτε και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Είναι δύσκολο, να γνωρίζουμε πως τα ζώα μας, κάποια στιγμή θα φύγουν νωρίς, ενώ έχουμε περάσει μια ζωή και στιγμές μαζί τους.

Νομίζουμε ότι πάντα θα πηγαίνουμε τις μεγάλες βόλτες μαζί τους, θα παίζουμε ατελείωτες ώρες και θα είναι πάντα τα μωρά μας. Τις περισσότερες φορές συνειδητοποιούμε αργά ότι γέρασαν.

Το να καταλάβουμε ότι το ζώο μας μεγαλώνει είναι κάτι που θα μας βοηθήσει σε δυο πράγματα: Στο να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγαλώνει και ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να βοηθήσουμε να γεράσει καλά και να ζήσει όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται.

Σκύλος: 10 σημάδια που μας δείχνουν πως γερνάνε

#1 Περπατάει πιο αργά

Όταν κουράζεται πιο γρήγορα στη βόλτα σας, όταν ξεκινάει να παίξει και μετά από λίγο σταματάει να ξεκουραστεί, όταν στο κάλεσμά σας είναι πιο αργό, πιο βαρύ.

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν αρχή αρθρίτιδας, προβλήματα με το θυρεοειδή και πολλά άλλα. Καιρός λοιπόν για επίσκεψη στον κτηνίατρο.

#2 Αυξάνεται το βάρος του

Μεγαλώνοντας το ζωάκι σας μπορεί να πάρει βάρος. Αυτό δείχνει χαμηλό μεταβολισμό, προβλήματα στο θυρεοειδή. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για εξετάσεις.

Αν δεν έχει κάτι παθολογικό, το πιθανότερο είναι να σας συστήσει να του μειώσετε την ποσότητα της τροφής ή να του δώσετε ειδική τροφή για ηλικιωμένα ζώα.

#3  Δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματά σας

Αυτό είναι κάτι που συχνά μας μπερδεύει. Εκεί λοιπόν που ερχόταν μόλις το φωνάζαμε ή μόλις μας άκουγε, με τον καιρό άρχισε να μην έρχεται.

Είναι άδικο να νευριάζετε και να σκέφτεστε ότι δεν σας ακούει πια.

Όταν οι δυνάμεις αρχίζουν να εγκαταλείπουν ένα ζώο, οι συμπεριφορές σαν αυτή είναι συνηθισμένες. Μπορεί επίσης να έχει χάσει και ένα μέρος της ακοής του.

#4 Δυσκολεύεται να σηκωθεί

Και εκεί που πεταγόταν αμέσως από το κρεβάτι του, άρχισε να μην μπορεί. Σηκώνεται σιγά σιγά ή χάνει λίγο την ισορροπία του. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια του, ότι πονάει.

Ένα επίσης σημάδι ότι χρειάζεται να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

#5 Έχει θολά μάτια

Στην αρχή μπορεί να μην το εντοπίσουμε αν δεν μας κοιτάξει στα μάτια. Αν όμως το δούμε, δεν πρέπει να το αφήσουμε γιατί είναι σύμπτωμα καταρράκτη και θα χρειαστεί θεραπεία.

Ακόμα όμως και αν δε δείτε κάτι στα μάτια του, λόγω ηλικίας και μόνο επιβάλλεται να το δει ο κτηνίατρος.

Sad Beagle Dog sits in cage

#6 Πηγαίνει συχνότερα στην τουαλέτα του

Όσο ένα ζωάκι μεγαλώνει, τόσο θα θέλει να πηγαίνει περισσότερο για τις ανάγκες του. Επίσης ενδέχεται και κάποιες φορές να μην προλάβει να πάει και να δείτε τα σημάδια μέσα στο σπίτι. Η ακράτεια είναι κάτι συνηθισμένο στις μεγάλες ηλικίες.

Όταν φεύγετε από το σπίτι, αφήστε κάποιες πάνες ώστε αν χρειαστεί, να πάει εκεί.

#7 Έχει βγάλει στο κορμί του εξογκώματα

Σε ένα ζώο με κοντή τρίχα αυτά είναι εύκολο να εντοπιστούν. Όταν ο σκύλος έχει μακριά τρίχα, καλό θα είναι να τον ψάχνετε πού και πού.

Είναι πολύ βασικό τα εξογκώματα να εντοπιστούν νωρίς γιατί δεν αποκλείεται να είναι καρκινικοί όγκοι.

#8  Αλλάζει το τρίχωμά του

Όταν το δέρμα του αρχίζει να ξεραίνεται, όταν το τρίχωμα χάνει τη λάμψη του, όταν αραιώνει, όλα αυτά είναι σημάδια γήρατος. Μπορεί όμως και να είναι σημάδια κάποιου παθολογικού προβλήματος.

Όταν βλέπετε ότι το τρίχωμά του δεν είναι όπως παλιά, είναι και πάλι ώρα για τον κτηνίατρο.

#9 Έχει άσχημη αναπνοή

Τις περισσότερες φορές αυτό είναι το πρώτο σημάδι που μαρτυράει ότι ο σκύλος σας γερνάει και σημαίνει κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Όταν δείτε διαφορά σε αυτό, θα πρέπει να δράσετε.

Μπορεί απλά να χρειαστεί κάποιος καθαρισμός ή κάποια άλλη θεραπεία.

#10 Κάνει τα πάντα με δυσκολία
Αυτό δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε πολύ. Όταν δύσκολα σηκώνεται, περπατάει αργά, χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να αντιδράσει σε κάτι, βαριέται να κάνει πράγματα, όλα αυτά είναι σημάδια ότι μεγαλώνει.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top