Αυτό είναι το ιαγουρόντι: Η μικρή αγριόγατα με το βρυχηθμό που μοιάζει με λιονταριού και το τιτίβισμα πουλιού

Χρήσιμα

Το ιαγουρόντι έχει ένα εντυπωσιακά πλούσιο φωνητικό ρεπερτόριο σε σύγκριση με άλλα αιλουροειδή, καθώς μπορεί να παράγει τουλάχιστον 13 διαφορετικούς ήχους για επικοινωνία, οριοθέτηση της περιοχής του, αλλά και αναζήτηση συντρόφου.

Δεν βρυχώνται όλα τα άγρια αιλουροειδή: το ιαγουρόντι (jaguarundi) χρησιμοποιεί ποικιλία ήχων για επικοινωνία, από χουρχουρητό έως τιτίβισμα.

Τα ιαγουρόντι έχουν μερικά περίεργα χαρακτηριστικά για αιλουροειδή: λεπτά και μακριά σώματα, κοντά πόδια, μικρά και πλατιά κεφάλια με στρογγυλεμένα αυτιά, που τα κάνουν να μοιάζουν περισσότερο με ενυδρίδες ή νυφίτσες παρά με γάτες. Ζουν σε πεδινές περιοχές με πυκνή βλάστηση, όπως θαμνότοπους, βάλτους και δάση, για να κρύβονται.

Παρά την ονομασία τους, δεν έχουν στενή συγγένεια με τα τζάγκουαρ ούτε με άλλα μικρά αγριόγατα της Κεντρικής Αμερικής. Γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι, παρά το διαφορετικό μέγεθος και εμφάνισή τους, έχουν περισσότερες ομοιότητες με το πούμα ή το κούγκαρ. Για αυτόν τον λόγο, στις πιο πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιείται η επιστημονική ονομασία Puma yagouaroundi, αντί του αρχικού γένους, Herpailurus.

Το ιαγουρόντι άρχισε να διαχωρίζεται από το πούμα πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια, εξελισσόμενο σε ξεχωριστό είδος.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πολύ μικρότερο από τα κούγκαρ και τα πούμα, φτάνοντας το πολύ έως τα επτά κιλά, λίγο μεγαλύτερο από μια κοινή οικόσιτη γάτα.

Παρότι όλα τα αιλουροειδή παράγουν μια γκάμα ήχων ανάλογα με το ποιον και γιατί επικοινωνούν, το ιαγουρόντι έχει ένα ευρύτερο φωνητικό ρεπερτόριο, με τουλάχιστον 13 διαφορετικούς ήχους, όπως γουργουρητό, κραυγές, σφύριγμα, χτύπημα δοντιών, αλλά και ένα «τιτίβισμα» που θυμίζει πουλί.

Επειδή ζουν μοναχικά και σπανίως απαντώνται στη φύση, δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς ή γιατί τα ιαγουρόντι παράγουν τόσους πολλούς διαφορετικούς ήχους. Ωστόσο, ερευνητές που έχουν μελετήσει ιαγουρόντι σε αιχμαλωσία έχουν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για επικοινωνία, οριοθέτηση της περιοχής τους και αναζήτηση συντρόφου.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top