Αφυδάτωση στις γάτες: Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Χρήσιμα

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να εξηγήσει τα πάντα σχετικά με την αφυδάτωση στις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών της αφυδάτωσης στις γάτες, των συμπτωμάτων και του τρόπου αντιμετώπισης της αφυδάτωσης στις γάτες.

Τι είναι η αφυδάτωση στις γάτες;

Η αφυδάτωση περιγράφει την κατάσταση μιας γάτας όταν έχει χάσει υπερβολικά πολλά υγρά από το σώμα της, τα οποία στη συνέχεια δεν έχουν αντικατασταθεί από επαρκή ποσότητα νερού από την κατανάλωση. Εκτός από την απώλεια υγρών, υπάρχει συνήθως και απώλεια βασικών μετάλλων, όπως το νάτριο, το κάλιο και το χλώριο.

Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που συχνά προκαλείται από υποκείμενα προβλήματα υγείας, και είναι μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για τη γάτα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται η αφυδάτωση και να διορθώνεται με επανυδάτωση, συνήθως με τη χρήση θεραπείας με υγρά, υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου.

Γιατί η αφυδάτωση είναι τόσο σημαντική;

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία της γάτας σας. Οι γάτες πρέπει να αντικαθιστούν συνεχώς τα υγρά που χάνουν μέσω των ούρων και των περιττωμάτων τους. Το νερό είναι απαραίτητο για τη γενική κυκλοφορία, την πέψη και την απομάκρυνση των αποβλήτων της γάτας σας. Εάν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί σε μια γάτα, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Αιτίες αφυδάτωσης στις γάτες

Σε γενικές γραμμές, η αφυδάτωση συμβαίνει όταν μια γάτα έχει υπερβολική απώλεια υγρών/νερού ή/και δεν πίνει αρκετό νερό.

Οι πιο κοινές υποκείμενες αιτίες της αφυδάτωσης είναι:

 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (χρόνια νεφρική νόσος)
 • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως έμετος ή διάρροια
 • Κατάρρευση λόγω πολλών πιθανών αιτιών
 • Υποογκαιμικό σοκ λόγω πολλών πιθανών αιτιών
 • Θερμοπληξία ή υπερθέρμανση
 • Χειρουργική επέμβαση (κατά τη διάρκεια και μετά την αναισθησία)
 • Μεταβολικές κρίσεις και ιατρικές καταστάσεις, όπως υπερθυρεοειδισμός, υπογλυκαιμία ή σακχαρώδης διαβήτης
  Δηλητηρίαση

Πόσο συχνή είναι η αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση είναι συχνή επιπλοκή πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως αναφέρονται παραπάνω.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ατονία και αδυναμία
 • Κατάρρευση
  Έλλειψη όρεξης
 • Βυθισμένα μάτια
 • Τα ούλα της γάτας είναι ξηρά και κολλώδη στην αφή
 • Η γάτα μπορεί να επισκέπτεται την τουαλέτα λιγότερο συχνά, παράγοντας μόνο μικρές ποσότητες ούρων.
 • Ο σαφέστερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν μια γάτα είναι σοβαρά αφυδατωμένη είναι η τεντωματοποίηση του δέρματος. Όταν το δέρμα που βρίσκεται πάνω από τα πλευρά ή τους ώμους της γάτας τσιμπήσει απαλά, κανονικά θα πρέπει να ισιώσει ξανά αμέσως λόγω της φυσικής ελαστικότητας του δέρματος.

Εάν μια γάτα πάσχει από σοβαρή αφυδάτωση (πάνω από 10% αφυδάτωση), το δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό και το τσιμπημένο δέρμα παραμένει σε υπερυψωμένο, τεντωμένο σχήμα. Αυτό είναι ένα βασικό τεστ αφυδάτωσης και αν το δέρμα της γάτας σασας “τεντώνει”, απαιτείται επείγουσα ενυδάτωση από κτηνίατρο.

Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε μια γάτα που πάσχει από αφυδάτωση

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να είναι αφυδατωμένη, χρειάζεστε επειγόντως επαγγελματική βοήθεια από τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θα περάσει από μια διαδικασία λήψης αποφάσεων και εξετάσεων για να διαπιστώσει πόσο αφυδατωμένη είναι η γάτα. Αυτό θα επιτρέψει να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να ενυδατωθεί με τη χρήση υγροθεραπείας.

Συνήθως ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.

Λεπτομερής λήψη ιστορικού

Όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο με τη γάτα σας, ο κτηνίατρος θα συζητήσει κάθε στοιχείο της ζωής και της υγείας της γάτας σας, λαμβάνοντας πλήρη γνώση του τρέχοντος προβλήματος της γάτας σας. Αυτό θα περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με την ισορροπία των υγρών της γάτας σας, όπως πόσο πίνει η γάτα σας και τυχόν σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών (όπως εμετός ή διάρροια), καθώς και το πρότυπο παραγωγής ούρων.

Σωματική εξέταση

Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει προσεκτικά τη γάτα σας, σημειώνοντας τυχόν σωματικά σημάδια ασθένειας και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση ενυδάτωσης της γάτας σας. Εάν μια γάτα είναι σοβαρά αφυδατωμένη (περισσότερο από 10%), το δέρμα θα “τεντώσει” όταν μια πτυχή του δέρματος τεντωθεί απαλά (δηλαδή, το δέρμα παραμένει σε θέση που μοιάζει με τέντα αντί να ισιώνει αμέσως, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια κανονικά ενυδατωμένη γάτα).

Θα ελεγχθεί ο καρδιακός ρυθμός. Αυτός μπορεί να είναι ταχύτερος ή βραδύτερος σε μια αφυδατωμένη γάτα, ανάλογα με μια σειρά άλλων παραγόντων.

Θα εκτιμηθούν οι βλεννογόνοι μεμβράνες (π.χ. τα ούλα), οι οποίοι είναι ξηροί και κολλώδεις σε μια αφυδατωμένη γάτα, λόγω της μειωμένης αιμάτωσης με αίμα.

Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει το χρόνο επαναπλήρωσης των τριχοειδών πιέζοντας απαλά τα ούλα της γάτας σας. Αυτό δίνει πληροφορίες σχετικά με τη ροή του αίματος στα ούλα.

Το σωματικό βάρος της γάτας σας θα καταγραφεί, καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος των υπολογισμών που πρέπει να γίνουν όταν υπολογίζεται πόσα υγρά πρέπει να χορηγηθούν σε μια αφυδατωμένη γάτα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επανεξετάζονται επανειλημμένα από έναν κλινικό ιατρό όταν μια γάτα βρίσκεται στο κτηνιατρείο και της χορηγούνται υγρά ως θεραπεία για την αφυδάτωση.

Αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας

Είναι πιθανό ο κτηνίατρός σας να πραγματοποιήσει επίσης αιματολογικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αιματολογίας (γενική αίματος, μέτρηση ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων στοιχείων) και βιοχημικών προφίλ, για να μάθει περισσότερα για τον εσωτερικό μεταβολισμό της γάτας σας.

Αυτό συχνά περιλαμβάνει μια μέτρηση του όγκου των πακεταρισμένων κυττάρων (PCV), η οποία είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να υπολογιστεί η κατάσταση ενυδάτωσης της γάτας. Συχνά χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του όγκου των υγρών που απαιτούνται για την ενυδάτωση μιας γάτας. Αυτό επανεξετάζεται με την ολική πρωτεΐνη στο αίμα, και το επίπεδο αλβουμίνης, ως ένας τρόπος για να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί.

Μπορεί να μετρηθεί το νάτριο και το κάλιο στο αίμα– σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση συμπληρώματος καλίου αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας με υγρά, εάν τα επίπεδα καλίου στο αίμα μιας γάτας είναι πολύ χαμηλά όταν αυτή είναι γυμνή από αφυδάτωση. Μπορούν επίσης να μετρηθούν άλλοι ηλεκτρολύτες και να εκτιμηθεί η ισορροπία οξέων-βάσεων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες κατά την επεξεργασία της θεραπείας που απαιτείται για μια αφυδατωμένη γάτα, συμπεριλαμβανομένου του είδους των υγρών που πρέπει να χορηγηθούν, με ποιο ρυθμό και σε ποια ποσότητα.

Άλλες εξετάσεις

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση της γάτας σας. Μια αφυδατωμένη γάτα με χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) χρειάζεται διαφορετική ποσότητα υγρών από μια γάτα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Τι είδους υγρά βοηθούν τη θεραπεία μιας γάτας που πάσχει από αφυδάτωση;

Οι αφυδατωμένες γάτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επανυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τους χορηγούνται επιπλέον υγρά. Αυτό μπορεί να γίνει με υγρά από το στόμα ή με ενέσιμα αποστειρωμένα υγρά.

Τα πόσιμα υγρά μπορεί να είναι τόσο απλά όσο το νερό για μια ήπια αφυδατωμένη γάτα ή ένα διάλυμα εμπλουτισμένο με ηλεκτρολύτες σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις (π.χ. μια γάτα με ήπια γαστρεντερίτιδα που έχει υποστεί εμετό ή διάρροια).

Τα ενέσιμα αποστειρωμένα υγρά χρησιμοποιούνται για την υγροθεραπεία για τη θεραπεία μιας πιο σοβαρά αφυδατωμένης γάτας. Αυτά τα υγρά διατίθενται σε πλαστικά δοχεία, συνήθως σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, που περιέχουν 500 ml ή 1.000 ml υγρού. Κάποιες φορές διατίθενται σε μαλακά πλαστικά μπουκάλια.

Η σακούλα με τα υγρά έχει γράμματα στο πλάι που περιγράφουν τι είδους υγρά υπάρχουν στη σακούλα. Αυτό είναι σαν την ετικέτα σε ένα προϊόν παντοπωλείου, με μια περιγραφή και συχνά έναν κατάλογο των συστατικών.

Τα κύρια υγρά είναι γνωστά ως κρυσταλλοειδή υγρά, που σημαίνει υδατικό διάλυμα ανόργανων αλάτων και άλλων μικρών, υδατοδιαλυτών μορίων. Οι διάφοροι τύποι περιλαμβάνουν:

Κανονικός φυσιολογικός ορός: Αυτό είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ενδοφλέβιο υγρό. Πρόκειται για ένα ισοτονικό κρυσταλλοειδές διάλυμα, που περιέχει χλωριούχο νάτριο 0,9%, το οποίο είναι ισοδύναμο του αίματος χωρίς κύτταρα ή πρωτεΐνες. Περιέχει μόνο ηλεκτρολύτες και υγρό. Χρησιμοποιείται για την απλή αντικατάσταση των συνήθων υγρών σε καταστάσεις όπου ένα ζώο μπορεί να είναι αφυδατωμένο χωρίς άλλα προβλήματα.

Ένα ισορροπημένο διάλυμα ηλεκτρολυτών: Hartmann, αυτό περιέχει έναν συνδυασμό ηλεκτρολυτών που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ορισμένων μεταβολικών αλλαγών που παρατηρούνται σε γάτες που είναι αφυδατωμένες λόγω προβλημάτων όπως εμετός, ορισμένες ασθένειες κ.λπ.

Η δεξτρόζη ή η γλυκόζη συμπεριλαμβάνεται μερικές φορές στα υγρά, για περιπτώσεις όπου η γάτα μπορεί να έχει χαμηλά σάκχαρα στο αίμα, καθώς και αφυδάτωση.

Μετάγγιση αίματος: Το ολικό αίμα χρησιμοποιείται μερικές φορές ως είδος θεραπείας με υγρά σε ορισμένες κρίσιμες καταστάσεις όπου η γάτα έχει χάσει ολικό αίμα εκτός από την αφυδάτωση.

Πώς χορηγούν οι κτηνίατροι υγροθεραπεία για τη θεραπεία της αφυδάτωσης στα κτηνιατρικά νοσοκομεία;

Πρώτον, η απαιτούμενη ποσότητα υγρών υπολογίζεται από τους επαγγελματίες κτηνιάτρους σας και βασίζεται σε διάφορους παράγοντες:

 • Η ασθένεια ή η κατάσταση
 • Η παρουσία υποογκαιμίας καθώς και αφυδάτωσης (μειωμένος όγκος αίματος, π.χ. μετά από επεισόδιο αιμορραγίας)
 • Ο βαθμός αφυδάτωσης
 • Συνεχιζόμενες απώλειες υγρών (π.χ. εάν μια γάτα αιμορραγεί, κάνει εμετό ή έχει διάρροια)
 • Παραγωγή ούρων

Ο κτηνίατρος υπολογίζει δύο σημαντικούς όγκους υγρών. Η πρώτη είναι το αρχικό bolus υγρών που πρέπει να χορηγηθεί για να διορθωθεί το έλλειμμα υγρών που έχει υποστεί η γάτα. Πρόκειται για έναν σχετικά μεγάλο όγκο, ο οποίος χορηγείται πιο γρήγορα.

Δεύτερον, ο όγκος που απαιτείται για την παροχή υγρών συντήρησης με βάση τη φυσιολογική απώλεια υγρών και την ανάγκη για υγρά αντικατάστασης για μια γάτα.

Είναι σημαντικό να χορηγείται η σωστή ποσότητα υγρών. Εάν χορηγηθεί υπερβολική ποσότητα υγρών, καθώς ο χρόνος προχωρά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επικίνδυνης υπερφόρτωσης με υγρά, όπου υγρό διαρρέει από την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες, οδηγώντας σε πνευμονικό οίδημα, το οποίο είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Ορισμένες φορές, αντί για ενδοφλέβια, μπορεί να χορηγηθούν υποδόρια ενέσιμα υγρά, και αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι από τους φροντιστές της γάτας. Τα υγρά συνήθως χορηγούνται μεταξύ των ωμοπλάτων κατά μήκος της πλάτης της γάτας, ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνει ο κτηνίατρός σας. Αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και γενικά προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις (όπως η κατ’ οίκον θεραπεία επιλεγμένων περιπτώσεων χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας).

Πόσο κοστίζει η θεραπεία μιας γάτας με αφυδάτωση;

Το κόστος της θεραπείας με υγρά περιλαμβάνει τις αναλώσιμες προμήθειες (βελόνες, ενδοφλέβιες κάνουλες, επιδέσμους, πλαστικούς σωλήνες, σάκους με αποστειρωμένα υγρά), καθώς και τη χρήση του εξοπλισμού (αντλίες υγρών και βάσεις), καθώς και τον επαγγελματικό χρόνο που απαιτείται για την οργάνωση και την παρακολούθηση της χορήγησης της θεραπείας με υγρά. Κατά τη χορήγηση υποδόριας θεραπείας υγρών στο σπίτι, το κόστος των αναλώσιμων υλικών πρέπει να καλύπτεται.

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί παράγοντες που συμβαίνουν στο παρασκήνιο των μεμονωμένων περιπτώσεων. Θα πρέπει να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας μια λεπτομερή εκτίμηση προτού συμφωνήσετε να προχωρήσετε στη θεραπεία.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top