Άκου…τα αυτιά του σκύλου σου – Τα συναισθήματα που εκφράζουν, Ερμηνεία και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

αυτιά σκύλου

Ο σκύλος πάντα έχει τον τρόπο να σου δείξει τα συναισθήματά του. Πολλές φορές η ερμηνεία της γλώσσας του σώματος ή των ενδείξεων συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να είναι θέμα διαίσθησης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να αναγνωρίσουν και να ερμηνεύσουν μερικές κινήσεις όπως όταν ο σκύλος τοποθετεί την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του σημαίνει πως νιώθει άβολα ή είναι φοβισμένος.

αυτιά σκύλου

Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη η αναγνώριση και η ερμηνεία κάποιων κινήσεων.

Η θέση των αυτιών του σκύλου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα συναισθήματά του. Ο σκύλος ρίχνει τα αυτιά που προς τα πίσω για διάφορους λόγους.
Είναι σημαντικό να θυμάστε να εξετάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας συνολικά. Δώστε προσοχή στο πώς κοιτούν τα μάτια του, αν οι μύες του προσώπου του είναι χαλαροί ή τεταμένοι και πού βρίσκεται το κέντρο βάρους του. Οι σκύλοι με μακριά πεσμένα αυτιά, ειδικά τα λαγωνικά, μπορούν να ισιώσουν τα αυτιά τους γέρνοντας το κεφάλι τους προς τα πίσω, καθώς δεν είναι σε θέση να κινήσουν τα αυτιά τους.
Παρατηρώντας τη θέση των αυτιών καθώς και άλλα σημάδια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι συμβαίνει και τι προσπαθούν να σας πουν.
Ακολουθεί μια περίληψη ορισμένων από τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να γέρνει τα αυτιά του προς τα πίσω.

Τα αυτιά μπορεί να δηλώσουν: Ικανοποίηση

Τα αυτιά ορισμένων φυλών δεν έχουν φυσική θέση όρθια και μυτερά, είναι χαλαρά και ελαφρώς πεσμένα κοντά στο κρανίο του. Εάν τα αυτιά του σκύλου σας είναι πίσω αλλά δεν είναι καρφωμένα στο κρανίο τους, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ικανοποιημένος.
Σημαντικό είναι να παρατηρήσετε και τις άλλες ενδείξεις που σας δίνει με την γλώσσα του σώματος, εάν το πρόσωπο του είναι χαλαρό και ήρεμο, εάν έχει μια χαλαρή στάση σώματος και η ουρά του είναι χαλαρή.

Ο σκύλος με μια κίνηση των αυτιών μπορεί να σας δείξει τον φόβο την νευρικότητα

Όταν ο σκύλος σας γυρίζει τα αυτιά του προς τα πίσω, είναι όταν φοβάται κάτι ή τουλάχιστον είναι σε εγρήγορση. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν αυτό το σύνθημα παρατηρείται σε συνδυασμό με άλλη “φοβική” γλώσσα του σώματος.

Άλλα σημάδια είναι όταν ο σκύλος χασμουριέται, γλείφει τα χείλη του, αποφεύγει την οπτική επαφή, γυρίζει τα μάτια του ή κρατάει την ουρά του. Αυτά είναι σημάδια ότι ο σκύλος είναι νευρικός ή φοβισμένος.

αυτιά σκύλου

Τα αυτιά μπορεί να δηλώσουν: Προειδοποίηση

Ειδικά τα σκυλιά με τα αυτιά τους πιασμένα προς τα πίσω μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται να δαγκώσουν. Η στάση με συγκρατημένα αυτιά συνοδεύεται επίσης από μια εχθρική στάση. Άλλα σημάδια που προειδοποιούν ότι ένας σκύλος πρόκειται να δαγκώσει είναι το γρύλισμα, τα τρεμάμενα χείλη, τα σκληρά μάτια και το σήκωμα των μαλλιών. Οι περισσότεροι σκύλοι που δαγκώνουν το κάνουν ως άμυνα απέναντι στην επιθετικότητα άλλων σκύλων. Με άλλα λόγια, αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό και αγχωτικό, αλλά είναι σημαντικό να μην τιμωρείτε ποτέ τον σκύλο σας για το δάγκωμα. Με το μάλωμα ή την τιμωρία του σκύλου για το γρύλισμα, ο σκύλος μαθαίνει ότι η προειδοποιητική συμπεριφορά θα τον βάλει σε μπελάδες. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά μπορεί να δαγκώσει ή να επιτεθεί χωρίς να δώσει ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Αντί να τιμωρείτε, αναζητήστε την αιτία που ο σκύλος σας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
Για παράδειγμα, αν περιβάλλεται από νέους ανθρώπους, θα πρέπει να τους δώσετε περισσότερο χώρο. Η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης μπορεί στη συνέχεια να τον βοηθήσει να αισθάνεται πιο άνετα γύρω από τους ξένους.

Μια κίνηση μπορεί να είναι σημάδι: Ασθένεια / τραυματισμός

Η κίνηση του αυτιού μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας ή λοίμωξης. Εάν ένας σκύλος έχει την ατυχία να έχει μόλυνση στα αυτιά του, θα κρατάει τα αυτιά του προς τα κάτω επειδή πονάνε.
Τα σκυλιά έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στα αυτιά τους και το ξύσιμο ή το βίαιο κούνημα του αυτιού μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων μέσα στο πτερύγιο του αυτιού (λοβός του αυτιού). Το αυτί τότε θα γεμίσει με αίμα και θα πρηστεί. Δυστυχώς, αυτό απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα για να αποστραγγιστεί πρώτα το αίμα από το πτερύγιο του αυτιού και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί η εξωτερική ωτίτιδα. Η κατάλληλη θεραπεία αποτελεί πρόληψη έναντι άλλων, πιο σοβαρών προβλημάτων.

αυτιά σκύλου

Μετατόπιση για καλύτερη ακοή

Οι σκύλοι γυρίζουν τα αυτιά τους προς τα πίσω για να μπορούν να ακούνε καλύτερα τι συμβαίνει πίσω τους. Μπορεί να παρατηρήσετε μια τέτοια συνήθεια, για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στον κήπο και ο σκύλος σας θέλει να ακούσει τι συμβαίνει στο σπίτι.

αυτιά σκύλου

Η συμπεριφορά και τα σήματα του σκύλου σας μπορούν να σας δώσουν στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σκύλο σας. Όταν κοιμάται, είναι καλύτερο να εξετάζετε ολόκληρο το σώμα και όχι μεμονωμένες θέσεις. Τα αυτιά που δείχνουν προς τα πίσω δεν υποδηλώνουν φόβο, εκτός αν η ουρά είναι λυγισμένη ή το σώμα είναι σκυφτό.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr