Άμμος γάτας – Πως να αποφύγω τις τοξικές: Κριτήρια επιλογής, Πλεονεκτήματα και οδηγός υγιεινής

Χρήσιμα

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που μπαίνετε σε ένα pet shop για να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια για τον χνουδωτό σας φίλο και βομβαρδίζεστε από πολλές πληροφορίες, χρώματα, συσκευασίες και κατηγορίες τροφών ή άμμων γάτας. Η επιλογή της κατάλληλης άμμου εξαρτάται τόσο από την οικονομική ευχέρεια όσο και από την κατηγορία ή τις πιθανές αλλεργίες που έχει η γατούλα σας. Ποια είναι η καλύτερη άμμος για την γάτα μου;


Ειδικά ένας νέος ιδιοκτήτης γάτας που θα βρεθεί μπροστά στις χιλιάδες επιλογές άμμου θα νιώσει ιδιαίτερα μπερδεμένος. Μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν είναι:

  • αρωματική ή μη
  • άμμος συσσώρευσης που μετατρέπεται σε σβόλους ή όχι
  • άμμος από ανακυκλωμένη εφημερίδα, καλαμπόκι, καρύδα ή σιτάρι
  • άμμος που ξεπλένεται
  • άμμος από πηλό ή πυρίτι

Τι άμμο προτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι περισσότερο για τα γατιά τους:

•Άμμο με απορροφητικό οσμής
•Χαμηλή σε σκόνη
•Άμμο με γρήγορη και σκληρή συσσώρευση

Εμείς σας προσφέρουμε ένα πλήρη οδηγό για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε την ιδανική άμμο για την γάτα σας.

Άμμος και γάτα

Η γατούλα σας έχει την δική της άποψη και προτίμηση για την άμμο της. Η προσωπικότητά της, η εκπαίδευση και η συνήθειά της, ή έστω η ιδιοτροπία της την κάνουν να επιλέξει μια συγκεκριμένη άμμο. Είναι σημαντικό να αισθάνεται άνετα ,αλλά και η επιλογή να είναι κατάλληλη για τα χαρακτηριστικά της. Οι προτιμήσεις της μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ευαίσθητων πελμάτων της και να επιλέξει νια άμμο που θα κινείται άνετα πάνω της.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως οι γάτες προτιμούν περισσότερο…:

•Άμμος με μικρούς κόκκους. Οι γάτες αισθάνονται καλύτερα με την άμμο με μικρά σωματίδια αντί για άμμους πέλετ ή με κρυστάλλους.
•Άοσμη άμμο. Η μύτη της γάτας είναι αρκετά ευαίσθητη. Έχουν φυσικά καλύτερη οσμή από εμάς και τα έντονα αρώματα τους προκαλούν δυσφορία. Πριν επιλέξετε μια άμμο με λουλουδάτο άρωμα θυμηθείτε πως προτιμούν τις άοσμες. Κινηθείτε με ασφάλεια ειδικά εάν πρόκειται να είναι η πρώτη σας αγορά για το νέο γατάκι.


Οσμές

Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν αρωματική άμμο. Η λογική θέλει το άρωμα της άμμου να καλύπτει την μυρωδιά των ούρων. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί όσο έντονο να είναι το άρωμα της άμμου. Θυμηθείτε πως οι γάτες έχουν ευαίσθητη μυτούλα!
Για να αποφύγετε την δυσοσμία επιλέξτε μια άμμο που να απορροφά το υγρό και ανανεώστε τακτικά την άμμο της. Το κουτί απορριμμάτων πρέπει απλώς να είναι αρκετά καθαρό, ώστε να μην προκαλεί δυσοσμία.

Γιατί να αλλάξω τον τύπο άμμου που χρησιμοποιώ;

Υπάρχουν ορισμένες γάτες που είναι αδιάφορες για την άμμο που έχουν στο κουτί τους. Εάν είστε χρόνια γατογονέας και βλέπετε πως η γάτα σας δεν παρουσιάζει απέχθεια ή προβληματική στάση απέναντι στην άμμο της δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να αλλάξετε την άμμο της. Χρειάζεστε σοβαρό λόγο για να αρχίσετε να ψάχνετε καινούργια άμμο για την γάτα σας. Ένα νεοφερμένο γατάκι ίσως σας ταλαιπωρήσει περισσότερο , σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές.

Συνοπτικά κάποιοι λόγοι που θα σας κάνουν να ψάξετε για νέα άμμο είναι:

•Υιοθεσία μιας νέας γάτας που δεν ξέρετε τις προτιμήσεις της
•Όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας με την άμμο που ήδη χρησιμοποιεί
•Η αλλαγή του περιβάλλποντος που ζεί (από έξω μέσα στο σπίτι)
•Όταν παρατηρείτε πως αποφεύγει να χρησιμοποιεί το κουτί της

Αλλαγή της άμμου:

H μετάβαση από τη μία όμως στην άλλη πρέπει να γίνεται σταδιακά. Mπορείτε να τοποθετήσετε δύο διαφορετικά κουτιά με άμμο το ένα δίπλα στο άλλο. Tο ένα κουτί θα περιέχει την παλιά άμμο γάτας ενώ το άλλο τι νέα.
Δώστε λίγο χρόνο στο γατάκι σας να εξερευνήσει και να σκάψει τι νέα του άμμο. Στη συνέχεια μπορείτε να αναμείξετε την παλιά με την καινούρια.

Κατηγορίες:

Αυτοσυγγολούμενες vs Mη αυτοσυγγολούμενες

Η διαφορά τους εντοπίζεται στην δημιουργία σβόλων κατά της ούρηση της γάτας σας. Η αυτοσυγγολούμενη ή άμμους συσσώρευσης θα δημιουργήσει ένα συμπαγές κομμάτι το οποίο θα αποτελείται από τα ούρα και την άμμο. Η άμμος αυτή που ονομάζεται και μπεντονίτης απορροφά τα ούρα. Η άμμος αυτή κάνει ευκολότερο το καθάρισμα.
Η μη αυτοσυγγολούμενη άμμος επιτρέπει στο υγρό να την διαπεράσει. Απορροφά μέρος της οσμής εξαιτίας της σόδας ή του κάρβουνου που περιέχει. Η άμμος αυτή κατά κύριο λόγο περιέχει κρυστάλλους διοξειδίου του πυριτίου. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι γνωστοί για την μεγάλη απορροφητικότητά τους. Επιτρέπουν στο υγρό να εξατμιστεί σιγά σιγά «φυλακίζοντας» την δυσοσμία. Με την συγκεκριμένη άμμο μπορείτε να μαζέψετε μόνο τα κόπρανα. Μια φορά την εβδομάδα πρέπει να αλλάζετε όλο το προϊόν ανανεώνοντας το με μια νέα δόση άμμου.


Άμμος από φυτικά υλικά

Η άμμος από φυτικά υλικά όπως σιτάρι ή καλαμπόκι, είναι η πιο φιλική επιλογή προς το περιβάλλον. Η οργανική αυτή ύλη σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε την ήδη χρησιμοποιημένη άμμο ώς λίπασμα στον κήπο ή τα φυτά. Για την διαδικασία της κομποστοποίησης επιτρέπονται μόνο οι φυτικές άμμοι.

Άμμος κατάλληλη για ευαισθησίες και αλλεργίες

Ορισμένες γάτες έχουν ή μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στα συστατικά μιας άμμου. Τόσο τα εργαστηριακά πρόσθετα όσο και τα φυτά και τα ορυκτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο γατάκι σας. Η σκόνη επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο γατάκι σας. Μια άμμος σε μορφή σκόνης ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη άμμου μπορεί να ερεθίσουν του ευαίσθητους αεραγωγούς της γάτας.
Οι γάτες με ισχυρό αναπνευστικό πρόβλημα όπως το άσθμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άμμους που περιέχουν σκόνη.
Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ξαφνική αλλεργία και απόρριψη της άμμου ενημερώστε τον κτηνίατρο σας. Για την αποφυγή προβλημάτων επιλέξτε μια άμμο που είναι χαμηλή ή δεν περιέχει καθόλου σκόνη.

Άμμος και ζητήματα ασφαλείας

Οι γάτες μπορεί να καταπιούν κάποια κομμάτια άμμου ή να εισπνεύσουν σκόνη καθώς σκάβουν στο κουτί τους.
Ιδιαίτερα στις γάτες με μακρύ τρίχωμα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουμε κάποιοι κόκκοι άμμου πάνω στη γούνα τους ή ανάμεσα στα πέλματά τους.
Οι κατασκευαστές γνωρίζουνε τις πιθανότητες κατάποσης άμμου και για αυτό δεν δημιουργούν άμμους με τοξικά συστατικά.
Είναι όμως καλύτερο να αποφεύγεται η αγορά μίας άμμου που δημιουργεί σβώλους κατά την ούρηση ειδικά όταν φέρετε στο σπίτι ένα νεαρό γατάκι. Έτσι θα αποφευχθεί η πιθανότητα κατάποσης σβόλου.
Επίσης πρέπει να αποφευχθεί η αγορά μιας άμμου συσσώρευσης όταν έχετε στο σπίτι μία γάτα που αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση και έχει νάρθηκα, ράμματα, επίδεσμο ή ανοιχτή πληγή. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μία άμμο γάτας που είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο χαρτί. Έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας και θα επιτρέψει στην πληγή να επουλωθεί πλήρως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα γατάκια οι γάτες με μία σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Pica, και μπορεί να προσπαθήσουν να φάνε την λερωμένη άμμο. Εάν εντοπίσετε κάτι τέτοιο ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Κριτήριο επιλογής άμμου

Τιμή ανάλογη με τη συσκευασία: Αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουμε άμμο γάτας ανάλογα με το κόστος αλλά και την ευκολία χρήσης.
Δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει σύγκριση των τιμών ανάμεσα στα διαφορετικά είδη άμμου καθώς μία φαινομενικά ακριβή άμμος μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μία άλλη. Για παράδειγμα μία άμμος συσσώρευση δεν απαιτεί συχνή αλλαγή.
Ακόμα και η ίδια η συσκευασία μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας για την επιλογή μιας άμμου. Μία άμμος που χρειάζεται συχνότερη αλλαγή, πωλείται σε μεγαλύτερες συσκευασίες καθώς περιέχει και μεγαλύτερη ποσότητα. Συνεπώς το βάρος ,η ευκολία μεταφοράς της άμμου στο σπίτι αλλά και η ευκολία αποθήκευσης επηρεάζουν σημαντικά την απόφασή σας.

Έχοντας διαβάσει τον πλήρες οδηγό, πλέον, θα είστε σε θέση να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο για την γάτα σας που δεν θα της προκαλέσει περιβλήματα αλλά θα είναι και ιδανική , σε κόστος και χρήση, και για εσάς.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top