Αν η γάτα σας αποδείχτηκε ντροπαλή, ορίστε 9 συμβουλές για να την κοινωνικοποιήσετε

by Έφη Αθανασίου

Είτε έχετε μια πληγωμένη ενήλικη γάτα είτε έχετε σώσει ένα άγριο γατάκι, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε τη ντροπαλή γάτα σας να βγει από το καβούκι της.

Είχατε αυτή την εμπειρία; Είστε ενθουσιασμένοι με τη νέα σας γάτα και ανυπομονείτε να της δώσετε το αγαπημένο σπίτι και τη ζεστή αγκαλιά που ξέρετε ότι λαχταρούσε. Αλλά μόλις ανοίγετε το μεταφορέα, εκείνη το σκάει. Για μέρες, δεν βλέπετε κανένα σημάδι της, εκτός ίσως από λίγο φαγητό που λείπει από το πιάτο ή λίγο κατούρημα στο κουτί της άμμου. Ή ίσως αρχίσετε να ψάχνετε κάτω από τα έπιπλα και, στην πιο απομακρυσμένη, σκοτεινή γωνιά κάτω από τον καναπέ σας, βλέπετε ένα ζευγάρι τρομαγμένα χρυσοπράσινα μάτια να σας κοιτάζουν επίμονα. Εσύ, φίλε μου, μόλις υιοθέτησες μια ντροπαλή γάτα. Αλλά μην ανησυχείς: Μπορείς να βοηθήσεις τη νέα σου φίλη να ξεπεράσει το άγχος της γάτας και να βγει από το καβούκι της. Απλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και τη ντροπαλή γάτα σας στην πορεία.

Ακολουθούν  9 τρόποι που θα κάνουν τη γάτα σας πιο κοινωνική

1. Καταλάβετε ότι δεν φταίτε εσείς ή εκείνη

Φέρατε αυτή τη γάτα στη ζωή σας με πολύ καλές προθέσεις και υπάρχει 99% πιθανότητα ότι τίποτα από όσα κάνατε δεν την προκάλεσε να αντιδράσει έτσι. Η ντροπαλή γάτα σας μπορεί να έχει τραυματιστεί ή μπορεί να μην είχε ποτέ την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί σωστά.

2. Η υπομονή και η συμπόνια είναι το κλειδί με μια ντροπαλή γάτα

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να προσπαθείτε να βοηθήσετε τη ντροπαλή γάτα σας χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί να αρχίσετε ακόμη και να σκέφτεστε να την επαναφέρετε στο καταφύγιο, αλλά μην το βάζετε κάτω. Πιθανότατα έχετε βρεθεί σε καταστάσεις όπου είχατε τρομοκρατηθεί ή τραυματιστεί: Θυμηθείτε εκείνες τις στιγμές και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να το αντιμετωπίσετε. Η συμπόνια σας μπορεί επίσης να σας δώσει πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να βοηθήσει τη ντροπαλή γάτα σας.

3. Αρχίστε με έναν μικρό χώρο

Ελπίζουμε ότι όταν φέρατε τη γάτα σας στο σπίτι, την τοποθετήσατε σε ένα μικρό δωμάτιο – είτε ένα υπνοδωμάτιο φιλοξενουμένων, είτε ένα μπάνιο ή κάτι παρόμοιο – μαζί με κρεβάτι, τροφή, νερό, κουτάκια για την άμμο και παιχνίδια. Μια ντροπαλή γάτα θα τα καταφέρει καλύτερα αν μπορέσει πρώτα να εξοικειωθεί με έναν μικρό χώρο.

4. Διατηρήστε την ήσυχη

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου, ένα πάρτι ή το νέο βιντεοπαιχνίδι “φόνος και μακελειό” στο φουλ είναι διασκεδαστικοί θόρυβοι για εσάς. Για τις γάτες, όχι και τόσο. Όχι μόνο οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή, αλλά οι δυνατοί θόρυβοι τρομοκρατούν μια ντροπαλή γάτα.

5. Να μιλάτε στη ντροπαλή γάτα σας με ήρεμη φωνή

Κρατήστε το ύψος και την ένταση της φωνής σας χαμηλά, πείτε στη γάτα τι πρόκειται να κάνετε και χρησιμοποιήστε συχνά το όνομά της. Φανταστείτε ότι μιλάτε σε ένα μωρό που χρειάζεται παρηγοριά. Ίσως μπορείτε ακόμη και να της τραγουδήσετε ένα μικρό νανούρισμα.

6. Το φαγητό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε φίλους και να εντυπωσιάσετε μια ντροπαλή γάτα

Ακόμα και η πιο ντροπαλή γάτα μπορεί να κερδηθεί από το νόστιμο φαγητό. Κατάφερα να πείσω μια τραυματισμένη και τρομοκρατημένη γάτα να βγει κάτω από έναν καναπέ με μια κονσέρβα γατοτροφή τόνου.

7. Αφήστε μια ντροπαλή γάτα να σας πλησιάσει

Όταν η ντροπαλή γάτα σας βγάλει το κεφάλι της από την κρυψώνα της, μη βιαστείτε να την αγγίξετε. Κρατήστε το χέρι σας απλωμένο σε χαλαρή στάση, με την παλάμη προς τα κάτω, και αφήστε την να αποφασίσει πόσο κοντά θα πλησιάσει.

8. Χρησιμοποιήστε μια ηρεμιστική φερομόνη

Οι φερομόνες ηρεμίας των γατών είναι συνθετικά ανάλογα των φερομονών της “χαρούμενης γάτας” που αφήνουν οι γάτες όταν τρίβουν τα μάγουλά τους πάνω σας ή στα έπιπλά σας. Συνδέστε στην πρίζα μερικά διαχυτικά φερομόνης και αφήστε τα να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τη ντροπαλή γάτα σας.

9. Συνεχίστε να είστε θετικοί

Μην σταματήσετε να ασχολείστε με τη ντροπαλή γάτα σας, αν υποχωρήσει ως αντίδραση σε κάτι που κάνατε. Αντ’ αυτού, ολοκληρώστε την αλληλεπίδρασή σας με κάτι που εσείς και εκείνη έχετε απολαύσει προηγουμένως μαζί.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr