Ανακαλύψτε πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν τα σκυλιά; Μερικά είναι πολύ γρήγορα

by Μυρσίνη Καραμαούνα
ταχύτητα σκύλου

Το γρηγορότερο ζώο της ξηράς είναι αναμφισβήτητα το τσιτάχ. Ικανό να πηγαίνει από τα 0-100 μίλια/ώρα σε μόλις τρία δευτερόλεπτα (μερικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να το κάνουν ούτε αυτό!), λίγα άγρια τετράποδα μπορούν να το συναγωνιστούν. Ο αφρικανικός άγριος σκύλος βρίσκεται πολύ κοντά στη δεύτερη θέση, φτάνοντας σε ταχύτητα 45 μιλίων/ώρα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, οι οικόσιτες γάτες μπορούν να τρέξουν μέχρι και 30 μίλια/ώρα, αλλά τι γίνεται με τα σκυλιά; Πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν τα σκυλιά; Εξαρτάται από τη φυλή.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει απίστευτες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των κουταβιών

Ποια είναι η πιο γρήγορη ράτσα σκύλων;

“Παρόλο που κατά καιρούς υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός από φυλές όπως το σαλούκι, το αφγανικό κυνηγόσκυλο και το vizsla, ο ταχύτερος σκύλος είναι το κυνηγόσκυλο”, λέει η Georgina Ushi Phillips, DVM.

Τα κυνηγόσκυλα φημίζονται για τα σπριντ τους, που ξεπερνούν τα 40-45 μίλια/ώρα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να διατηρήσουν μεγάλη ταχύτητα -συνήθως 35 μίλια/ώρα για περίπου 7 μίλια. Αυτή η ικανότητα τα καθιστά τον ταχύτερο σκύλο στον κόσμο.

Τα κυνηγόσκυλα έχουν μεγαλύτερο από το μέσο όρο μέγεθος καρδιάς που ενισχύει την κυκλοφορία και τα πόδια τους περιέχουν πάνω από 80% μυϊκές ίνες ταχείας συστολής που τα βοηθούν να κάνουν ξαφνικές, ισχυρές κινήσεις. “Τα κυνηγόσκυλα έχουν επίσης εύκαμπτες αρθρώσεις και μια σπονδυλική στήλη που τους επιτρέπει να κάνουν τεράστια βήματα”, προσθέτει η Phillips.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ταχύτατα σκυλιά- εδώ είναι μόνο μερικά δρομικά up και τα PR τους στο σπριντ:

Αφγανικό κυνηγόσκυλο: 40 μίλια/ώρα
Σκύλος Ίμπιζα: 40 μίλια/ώρα
Σαλούκι: 35-40 μίλια/ώρα
Γερμανικός ποιμενικός: 35-40 mph
Ντόμπερμαν πίντσερ: 35 μίλια/ώρα
Whippet: 35 μίλια/ώρα
Border collie: 30 mph
Τζακ Ράσελ τεριέ: 30 μίλια/ώρα

Γρηγορότερες φυλές σκύλων σε απόσταση

Όταν πρόκειται για αντοχή και ταχύτητα, οι φυλές σκύλων χιονιού και οι αθλητικές κυνηγετικές φυλές δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

“Φυλές όπως το σιβηριανό χάσκι μπορούν να τρέξουν πάνω από 100 μίλια την ημέρα, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τη δουλειά τους ως σκύλοι έλκηθρου”, λέει η Phillips. Έχουν ένα σταθερό τροχάδην με ταχύτητα περίπου 25-30 μίλια/ώρα μόνα τους και έως και 15-20 μίλια/ώρα όταν τραβούν έλκηθρο, όπως και πολλά άλλα κουτάβια ψυχρού κλίματος, όπως το Alaskan malamutes.

Οι γρήγοροι σύντροφοι του κυνηγιού, όπως τα βαϊμαράνερ, τα γερμανικά κοντότριχα πόιντερ, τα νορβηγικά ελχάουντ και τα λαμπραντόρ ριτρίβερ, έχουν μέσο όρο περίπου 20-30 μίλια/ώρα όταν χρειάζεται.

Είναι ασφαλές να τρέχετε με το σκύλο σας;

Η Sarah Wooten, DVM, λέει ότι το εκτεταμένο τρέξιμο καταστρέφει τις αρθρώσεις ενός σκύλου και μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη οστεοαρθρίτιδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

“Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σκύλοι δεν είναι καλοί συνεργάτες για τρέξιμο μέχρι να τελειώσει πλήρως η ανάπτυξή τους, καθώς το εκτεταμένο χτύπημα στις ανοιχτές πλάκες ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές των αρθρώσεων και αρθρίτιδα”, προσθέτει. Οι σκύλοι με τα γρήγορα πόδια έχουν επίσης πρόβλημα με τη δυσπλασία του ισχίου.

Τα σκυλιά τελειώνουν την ανάπτυξή τους σε διαφορετικούς χρόνους ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή τους, οπότε ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πότε είναι ασφαλές να κάνετε αθλήματα γρήγορης δράσης με το σκυλάκι σας, όπως τρέξιμο, ποδηλασία και σκι. Μείνετε επίσης σε πιο μαλακές επιφάνειες όταν μπορείτε – τα χωμάτινα μονοπάτια, η άμμος και το γρασίδι είναι καλές επιλογές.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr