Αναρωτιέστε γιατί αρέσει στις γάτες να στριμώχνονται σε στενούς χώρους; Αν, ναι δεν είστε οι μόνοι και εμείς σας έχουμε την απάντηση

Χρήσιμα

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες πολλές φορές αρέσκονται στο να κρύβονται και να χώνονται σε στενά σημεία και σχεδόν πάντα μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε το γιατί.

Γιατί λοιπόν το κάνουν αυτό; Ένα στενό κλουβί που έχει κορυφή, πάτο, τέσσερις πλευρές και ένα μέρος για να κοιτάζει έξω ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες μιας γάτας. Να γιατί.

Λόγοι που κάνουν τις γάτες να χώνονται σε στενά σημεία

Τις κάνει να νιώθουν ζεστασιά.

Οι γάτες αναζητούν καταφύγιο από τη βροχή, τον άνεμο και το κρύο. Ακριβώς όπως ένα γάντι ή ένα πουλόβερ για τους ανθρώπους, ένα άνετο σημείο συγκρατεί τη θερμότητα του σώματος. Δεδομένου ότι στις γάτες αρέσει να αισθάνονται άνετα, ένα κουτί που τις περιβάλλει σφιχτά από όλες τις πλευρές παρέχει ζεστασιά.

Παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας.

Οι γάτες αναζητούν επίσης καταφύγιο από τα αρπακτικά ζώα. Το να έχουν κάτι στην πλάτη τους εμποδίζει οποιονδήποτε να πλησιάσει κρυφά από πίσω.

“Στις γάτες αρέσει να τοποθετούνται έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν έξω από το άνοιγμα”, λέει η Marilyn Krieger, πιστοποιημένη συμπεριφορολόγος γατών και ιδιοκτήτρια του The Cat Coach και του Urban Edge Wildlife με έδρα το Redwood City της Καλιφόρνια. “Αισθάνονται ασφαλείς και κρυμμένες από πιθανές απειλές, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να δουν πιθανούς θηρευτές και άλλες απειλές. Το κεφάλι τους είναι στραμμένο προς τα έξω, οπότε μπορεί να τους είναι πιο εύκολο να πολεμήσουν αν χρειαστεί”.

Μια συνηθισμένη κρυψώνα για τις γάτες είναι κάτω από ένα κρεβάτι. Αυτός ο χώρος είναι “αρκετά στενός και χαμηλός, αλλά από εκεί μπορούν να βλέπουν έξω και να αισθάνονται ασφαλείς“, λέει η Marilyn.

Προσφέρετε στους αιλουροειδείς φίλους σας ασφαλείς χώρους για να στριμωχτούν. Τα διαμερίσματα για γατάκια, οι μεταφορείς, τα καλάθια, τα κουτιά, οτιδήποτε έχει το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών ή μεγαλύτερο, μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της γάτας σας. Ορισμένα δέντρα για γάτες συνδυάζουν ψηλά κάγκελα με κλειστούς χώρους, τα οποία απευθύνονται στην ανάγκη της γάτας για ύψος και κλειστό χώρο.

Έτσι μπορούν να είναι κρυμμένες ενώ παρατηρούν το θήραμα. Οι γάτες μπορούν να παρακολουθούν το θήραμα από έναν κλειστό χώρο και θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να καλύψουν το σκυμμένο σώμα τους πριν ορμήσουν. Επίσης, τοποθετούνται έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν και να παρατηρούν το θήραμά τους.

Η Marilyn ενθαρρύνει τα φυσικά ένστικτα των γατών της προσομοιώνοντας το κυνήγι της τροφής τους στη φύση. “Θέλουμε οι γάτες να ασκούνται και να εργάζονται για την τροφή τους, γι’ αυτό θα κάνω κυνήγι θησαυρού”, λέει η Marilyn. Τοποθετεί κομμάτια τροφής και λιχουδιές, όπως κατεψυγμένο αποξηραμένο κοτόπουλο, στους ψηλούς, κλειστούς χώρους τους, καθώς και σε κουτιά και χάρτινες σακούλες που έχουν αφαιρεθεί τα χερούλια τους.

Πώς οι γάτες στριμώχνονται σε στενά σημεία

Τώρα που ξέρετε γιατί το κάνουν, πώς το κάνουν; Οι γάτες έχουν μερικά ανατομικά πλεονεκτήματα που τους επιτρέπουν να στριμώχνονται σε στενούς χώρους.

Μια εύκαμπτη κλείδα, ώμους και σπονδυλική στήλη:

Οι γάτες μπορούν να στριμώχνονται κάτω από οτιδήποτε έχει το ύψος του κεφαλιού τους, επειδή έχουν εύκαμπτη κλείδα, ώμους και σπονδυλική στήλη. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούν να περάσουν το κεφάλι και τον λαιμό τους, το σώμα τους θα ακολουθήσει – εφόσον δηλαδή υπάρχει αρκετός χώρος στην άλλη πλευρά του ανοίγματος για το σώμα της γάτας.

Μουστάκια:

Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους για να καθορίσουν το πλάτος ενός χώρου. Αν η γάτα δεν είναι υπέρβαρη, μπορεί να χωρέσει μέσα από οποιοδήποτε χώρο τόσο φαρδύ όσο τα μουστάκια της, και πάλι, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος στην άλλη πλευρά. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην άλλη πλευρά, οι γάτες μπορεί να κολλήσουν.

Στο πλαίσιο της εξάσκησης της συμπεριφοράς, η Marilyn δεν έχει δει πολλές γάτες να κολλάνε, εκτός αν υπάρχει κάποιος μηχανικός λόγος, όπως μια κλειστή πόρτα ή ένα συρτάρι που τις παγιδεύει.

“Τα μουστάκια των γατών έχουν το καθένα μια σειρά από νευρικές απολήξεις και παροχή αίματος που τις βοηθά να μετρήσουν τον χώρο και την απόσταση”, λέει η Marilyn. “Οι γάτες έχουν επίσης μουστάκια στα πόδια και το μέτωπό τους, τα οποία είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητα και, όπως και τα μουστάκια στο πρόσωπό τους, βοηθούν στην εκτίμηση του χώρου”.

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή

Βεβαιωθείτε ότι οι γάτες σας μπορούν να βγουν από ό,τι κι αν μπλέξουν. Εάν οι γάτες σας δεν μπορούν να μπουν και να βγουν από τον χώρο μόνες τους, μπλοκάρετε τις εισόδους. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τις κρυψώνες των γατών σας, ώστε να μπορείτε να τις βρείτε αν χρειαστεί ποτέ να εκκενώσετε το σπίτι σας.

Το καλάθι της Μάντι βρίσκεται ακόμα στην κορυφή του τραπεζιού της κουζίνας μας και δεν έχουμε βρει ακόμα κάτι τόσο κατάλληλο για τις στοίβες της αλληλογραφίας μας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top