Αναρωτιέστε γιατί η γάτα σας σας φέρνει “δώρα”; Ιδού η απάντηση

Χρήσιμα

Παρόλο που είχα γάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους σε όλη μου την ενήλικη ζωή, μεγάλωσα με αρκετές γάτες σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες κέρδισαν το βάρος τους σε χαρτονόμισμα ως “εργαζόμενες” γάτες στη φάρμα των γονιών μου. Παρόλο που αυτές οι γάτες ήταν φιλικές προς τους ανθρώπους, νομίζω ότι θα σκαρφάλωναν στις κουρτίνες αν προσπαθούσαμε να τις κρατήσουμε μέσα στο σπίτι. Αλλά ήταν σίγουρα σπουδαίες στη δουλειά τους: έπιαναν ποντίκια, αρουραίους και ιδίως τυφλοπόντικες που έκαναν κομματάκια το γκαζόν των γονιών μου.

Η σμόκιν γάτα μας, η Μις Κίτι, περίμενε υπομονετικά έναν τυφλοπόντικα να βγει από την τρύπα του κάτω από το γρασίδι, μετά τον άρπαζε και τον έφερνε στους γονείς μου, οι οποίοι την επαινούσαν για τη δουλειά της. Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια ενός ξεπουλήματος γκαράζ, η Miss Kitty έφερε ένα από τα “δώρα” της και το έριξε ακριβώς μπροστά στα πόδια ενός πελάτη μας. Μπορείτε να φανταστείτε την ανησυχία που εξέφρασε ο αγοραστής. Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα περισσότερο, αλλά υποθέτω ότι δεν επέστρεψε ποτέ σε καμία από τις πωλήσεις γκαράζ μας!

Η γλώσσα της αγάπης

Το να κάνεις δώρα θεωρείται μια από τις γλώσσες αγάπης των ανθρώπων, μια έννοια που έγινε δημοφιλής από το best-seller βιβλίο του Gary Chapman The 5 Love Languages (Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης). Έχουν οι γάτες γλώσσες αγάπης και θα μπορούσε η προσφορά δώρων να είναι μία από αυτές;

Η Miss Kitty λάμβανε πολλούς επαίνους από τους γονείς μου κάθε φορά που τους έφερνε το θήραμά της και υποθέτω ότι θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι ένιωθε την αγάπη και επαναλάμβανε τη συμπεριφορά της.

Συμβουλεύτηκα τον πιστοποιημένο κτηνίατρο αιλουροειδών Gary D. Norsworthy, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Alamo Feline Health Center στο Σαν Αντόνιο και έχει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην άσκηση της κτηνιατρικής.

“Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο πείθομαι ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας”, λέει ο Δρ Norsworthy. “Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού”.

Ο Δρ Norsworthy αφηγήθηκε την ιστορία ενός ασθενούς του, του Ret, ο οποίος έφερε στο σπίτι του φλοιό δέντρου, μια ξεφούσκωτη μπάλα ποδοσφαίρου και το χαλινάρι ενός αλόγου. Η συμπεριφορά του Ρετ ως ανακτητή ξεκίνησε όταν ήταν 6 μηνών και οι άνθρωποί του, ένα γλυκό ηλικιωμένο ζευγάρι, του έδιναν λιχουδιές κάθε φορά που τους έφερνε έναν από τους θησαυρούς του.

Ο Dr. Norsworthy αναφέρεται στις γάτες που επιδίδονται σε αυτή τη συμπεριφορά ως γάτες ανάκτησης. “Αυτές οι γάτες δεν είναι εκπαιδευμένες- τους βγαίνει με φυσικό τρόπο. Η ασυνήθιστη συμπεριφορά τους μπορεί να αυξηθεί με ανταμοιβές, αλλά οι γάτες που ανασύρουν συχνά οδηγούνται στο να κάνουν τους ιδιοκτήτες τους ευτυχισμένους με ή χωρίς ανταμοιβές. Αν έχετε μια από αυτές τις μοναδικές γάτες, απολαύστε το ιδιαίτερο ταλέντο τους”.

Κυνηγετικό ένστικτο

Όλα τα είδη γάτας είναι σαρκοφάγα και έχουν το ένστικτο του κυνηγιού. Μεταξύ των λιονταριών, οι λέαινες κυνηγούν την τροφή και τη φέρνουν στα μικρά ως ομάδα, ενώ τα αρσενικά λιοντάρια προστατεύουν την αγέλη. Άλλα είδη αιλουροειδών είναι μοναχικοί κυνηγοί, αλλά τα θηλυκά εξακολουθούν να μοιράζονται την τροφή με τους απογόνους τους και να τους μαθαίνουν να κυνηγούν.

Οι θηλυκές οικόσιτες γάτες κυνηγούν επίσης και φέρνουν νεκρό ή τραυματισμένο θήραμα στο σπίτι στους απογόνους τους για να τους διδάξουν πώς να κυνηγούν. Μια θεωρία είναι ότι οι στειρωμένες θηλυκές γάτες, καθώς δεν έχουν απογόνους, φέρνουν τα θηράματα στους ανθρώπους τους αντ’ αυτού. Με άλλα λόγια, θεωρούν τους ανθρώπους τους ως οικογένεια.

Καταπολέμηση της κυνηγετικής δραστηριότητας

Εάν ανησυχείτε για τις γάτες σας που φέρνουν αρπακτικά ζώα στο σπίτι σας, δείτε πώς θα τις κάνετε να σταματήσουν.

  1. Κρατήστε τις γάτες σας σε εσωτερικούς χώρους. Μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες που ζουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους ζουν περισσότερο.
  2. Προσφέρετε τακτικό παιχνίδι. Χρειάζονται διέγερση και άσκηση.
    Χρησιμοποιήστε παιχνίδια παζλ που μοιράζουν τροφή ή λιχουδιές για να προσομοιώσετε το κυνήγι που ακολουθείται από φαγητό.
  3. Ταΐστε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κρέατος. Οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να ευδοκιμήσουν.
  4. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρείχαν στις γάτες τους μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη κρέατος, χωρίς σιτηρά και εισήγαγαν πέντε έως 10 λεπτά παιχνιδιού με παιχνίδια που προσομοιάζουν το θήραμα κάθε μέρα, παρουσίασαν μείωση κατά 25% έως 36% στον αριθμό των ζώων που οι γάτες αιχμαλώτιζαν και έφερναν στο σπίτι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή και το παιχνίδι ήταν τόσο επιτυχημένα στον περιορισμό της θήρευσης των αιλουροειδών, ώστε αυτές οι μη επεμβατικές, θετικές μέθοδοι λειτούργησαν καλύτερα από την παρεμπόδιση των κυνηγετικών τους ικανοτήτων με μέτρα όπως η προσθήκη κουδουνιών στα περιλαίμια τους, τα οποία, όπως έγραψαν, δεν είχαν κανένα διακριτό αποτέλεσμα. Η μελέτη, “Provision of High Meat Content Food and Object Play Reduce Predation of Wild Animals by Domestic Cats Felis catus”, δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021 στο Current Biology.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σας φέρνουν δώρα, οι γάτες σας σας βλέπουν σαν οικογένεια, όπως κι εσείς τις βλέπετε σαν οικογένεια. Και όπως και εσείς, οι βασικές τους ανάγκες για μια υγιή ζωή περιλαμβάνουν σωστή διατροφή και άσκηση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top