Αντίο για πάντα-Θάνατος γάτας: Οι τελευταίες στιγμές και τα σημάδια, Πως θα της δείξετε την αγάπη σας

Δυστυχώς τα ζωάκια δεν ζουν όσο ο άνθρωπος. Φυσικά θα θέλαμε να τα έχουμε για αρκετό καιρό δίπλα μας υγιή και ευτυχισμένα. Όμως, πριν υιοθετήσουμε ένα ζωάκι γνωρίζουμε ότι δεν θα ζήσει για πάντα. Tα σημάδια που φανερώνουν πως η γατούλα σας πεθαίνει είναι διαφορετικά από τα σημάδια που δείχνει ο σκύλος. Το σκυλάκι φανερώνει ξεκάθαρα σημάδια και δεν έχει καθόλου ενέργεια.
Στις γάτες αντίθετα δεν φαίνεται τόσο εύκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια καθώς από την φύση τους τείνουν να κοιμούνται περισσότερο για να διατηρούν ενέργεια.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική, εάν όμως η συμπεριφορά της έχει αλλάξει μπορείτε να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.
Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε μερικές κοινές συμπεριφορές που έχουν οι γάτες όταν είναι άρρωστες ή πεθαίνουν. Η αναγνώριση αυτών των νέων συμπεριφορών θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και πρακτικά, αλλά και να προσφέρετε ανακούφιση στην γάτα που πεθαίνει.

θάνατος γάτας

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια;

Αλλαγές στην συμπεριφορά

Οι απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά μιας γάτας μπορεί να έχουν και διαφορετικές αιτίες. Όταν όμως μια ηλικιωμένη γάτα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές είναι ένδειξη ότι πεθαίνει. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το πως συνηθίζει να δρα η γατούλα σας. Ενδείξεις όπως να γίνει πιο απόμακρη, να χάσει το ενδιαφέρον της ή σε αντίθετη περίπτωση να γίνει πιο κοινωνική και να αποζητά αγκαλιές και χάδια έως συναισθηματική υποστήριξη , είναι σημάδια του επερχόμενου θανάτου της. Ακόμα η παράλειψη της περιποίησης ή το να μην μπορεί να διατηρηθεί καθαρή, είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.

Λήθαργος

Η γάτα μπορεί να έχει λιγότερη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες, να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον ύπνο ή να είναι δύσκολο να ξυπνήσει για φαγητό ή περιποίηση. Φυσικά οι γάτες συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ, αλλά μια ηλικιωμένη γάτα που κοιμάται περισσότερο από το κανονικό και είναι νωθρή, είναι σημαντικό σημάδι ότι πεθαίνει.

Απώλεια όρεξης

Ακόμα ένα σημάδι είναι όταν η γάτα δεν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το φαγητό. Ειδικά όταν σταματάει να πίνει νερό ή να τρώει δώστε της περισσότερη φροντίδα καθώς πλησιάζει το τέλος της ζωής της. Πολλές γάτες δεν ενδιαφέρονται για φαγητό ή και νερό καθώς τα εσωτερικά τους όργανα αρχίζουν να υπολειτουργούν.

Σημαντική απώλεια βάρους

Ο γούνινος φιλαράκος σας όταν δεν τρώει πολύ δεν απορροφά ο οργανισμός του τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Φυσικά η απώλεια όρεξης συνοδευόμενη με την απώλεια βάρους μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Όχι όμως όταν πρόκειται για μια ηλικιωμένη γάτα που η εμφάνισή της έχει αλλάξει από υγιής σε τρομερά αδύνατη.

Χαμηλή θερμοκρασία

Μια υγιής γάτα έχει φυσιολογική θερμοκρασία από 37.7 έως 39.1 βαθμούς κελσίου. Σημάδι πως η γάτα πεθαίνει είναι η σημαντική μείωση της θερμοκρασίας της, δηλαδή κάτω από το 37.7. Εάν είναι συνεργάσιμη μπορείτε να της τοποθετήσετε ένα θερμόμετρο και να ελέγξετε την θερμοκρασία της. Ίσως όμως να μπορείτε να αισθανθείτε την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του σώματός της απλά βάζοντας το χέρι σας απαλά στο σώμα της.

Χαμηλός καρδιακός παλμός και αναπνοή

Συνήθως ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή της επιβραδύνουν όταν πεθαίνει. Ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός για μια γάτα θεωρείται από 150 έως 200 παλμούς ανά λεπτό και 20 με 30 αναπνοές το λεπτό. Οι αλλαγές στον χτύπο της καρδίας και στην ποσότητα των αναπνοών είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Απομόνωση

Όταν η γάτα νιώθει πως πεθαίνει απομονώνεται. Αυτή μια μια ενστικτώδης κίνηση για να προστατευτεί από τα αρπακτικά που περιμένουν να εξασθενίσει ή να πεθάνει ένα ζώο.

Εάν αναγνωρίσετε τέτοια σημάδια στην γάτα σας και πιστεύετε ότι πεθαίνει, μπορείτε να της προσφέρετε λίγη ανακούφιση ώστε να νιώσει άνετα και αγαπητή τις τελευταίες της μέρες.

θάνατος γάτας
Προτάσεις για την ανακούφιση της γάτας

Δώστε της ειδικές γευστικές λιχουδιές

Εάν η γάτα σας έχει όρεξη μπορείτε να της προσφέρετε λαχταριστά γεύματα. Έτσι θα την ευχαριστήσετε και θα την κάνετε να έχει όρεξη για περισσότερο φαγητό. Ιδιαίτερα πικάντικες μυρωδιές και τρόφιμα με γεύση ψαριού θα την βοηθήσουν. Εάν δεν μπορεί να μασήσει επιλέξετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα αναμειγμένα με ζεστό νερό ή ακόμα και παιδικές τροφές.

Να της παρέχετε καθαρό και άνετο κρεβάτι

Η ηλικιωμένη γάτα χάνει την όρεξή της και κοιμάται περισσότερο. Για να αισθανθεί πιο άνετα τροποποιήστε το κρεβάτι της ή ο μέρος που της αρέσει να κοιμάται. Για παράδειγμα τοποθετήστε περισσότερες μαλακές κουβέρτες για την απορρόφηση των κραδασμών. Εάν η γάτα δεν σηκώνεται καθόλου και δεν επισκέπτεται το κουτί με την άμμο αλλάξτε τακτικά τις κουβέρτες. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε στο κρεβάτι σας ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή μια ηλεκτρική κουβέρτα. Έτσι θα την κρατήσετε ζεστή.

Βάλτε τα πράγματά της σε κοντινή απόσταση

Τοποθετήστε το μπολ με το νερό και το φαγητό της αλλά και το κουτί με την άμμο σε κοντινή απόσταση από το κρεβάτι της. Εάν η γατούλα σας σηκώνετε, η διευκόλυνση που θα της παρέχετε θα την κάνουν να αισθανθεί άνετα χωρίς να κάνει υπερ προσπάθειες και κουραστικές μετακινήσεις.

Κρατήστε επαφή

Η γατούλα σας μπορεί να προτιμά να κοιμάται ή να περνάει τις τελευταίες της ώρες απομονωμένη στο δικό της κρεβάτι. Εσείς μπορείτε να κινήστε κοντά της, το να αισθάνεται την παρουσία σας θα της κάνει καλό. Διαβάστε ή δουλέψτε σε κοντινή απόσταση και όταν θελήσει αγκαλιές μην το αρνηθείτε. Δώστε της πολύ αγάπη.

Διατηρήστε ησυχία και ηρεμία στο σπίτι

Είναι εξίσου σημαντικό να προσφέρετε στην γατούλα σας την ησυχία που θέλει για να ξεκουραστεί. Το σπίτι πρέπει να παραμένει ήσυχο και ήρεμο, μην δέχεστε επισκέψεις ειδικά από αγνώστους και μην κάνετε μεγάλες συγκεντρώσει ςκαι γιορτές. Η γάτα τις τελευταίες της μέρες δεν μπορεί να αντέξει αναταραχές και την φασαρία.
Αποφύγετε ακόμα και την έντονη και δυνατή μουσική, επιλέξτε ήχους χαλαρωτικούς ή κλασσική μουσική. Αυτό θα βοηθήσει την γάτα σας να χαλαρώσει.

Φάρμακο για τον πόνο

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας δείχνει τρομερά άρρωστη και πονά. Αυτός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο παυσίπονο που θα την ανακουφίσουν και θα την κάνουν πιο ευτυχισμένη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το φάρμακο στην τροφή της ή να της το δώσετε με το χέρι.

Η γάτα μου πεθαίνει, τι ακολουθεί μετά;

Φυσικός ή ιατρικός θάνατος

Εάν η γάτα σας πεθαίνει πρέπει να σκεφτείτε εάν θα αφήσετε την γάτα σας να πεθάνει φυσικά ή αν θα προχωρήσετε σε κάποια ιατρική επιλογή θανάτωσης. Μιλήστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ειδικά όταν η γάτα σας βιώνει σημαντικό πόνο.

Μνημείο ή αποτέφρωση

Μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό μνημείο στο κήπο σας για την γατούλα σας ή να την αποτεφρώσετε διασκορπίζοντας την στάχτη της σε ένα σημαντικό για εσάς μέρος.

αντίο για πάντα

Οι χνουδωτοί μας φίλοι δεν είναι απλά τα κατοικίδιά μας αλλά μέλη της οικογένειάς μας. Έτσι ακόμα και τη τελευταία στιγμή οφείλουμε να τους σταθούμε και να είμαστε δίπλα τους. Μπορούμε όμως να την κάνουμε να αισθανθεί όμορφα και άνετα. Έτσι θα της δείξουμε πως την αγαπάμε.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr