Μπάνιο σκύλου: Γιατί δεν αρέσει στους  σκύλους το μπάνιο-  5 συμβουλές για μπάνιο χωρίς άγχος

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας στο σπίτι – είτε του αρέσει είτε όχι… ακόμα και αν το μισεί.

Μία από τις πιο συνηθισμένες “κραυγές για βοήθεια” που λαμβάνουμε στην κοινότητά μας είναι πώς να κάνετε μπάνιο έναν σκύλο που μισεί το μπάνιο. Αν και δεν είναι εύκολο στην αρχή, είναι εφικτό με μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα.

Ακολουθούν πέντε τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το μπάνιο λίγο πιο εύκολο για τα σκυλιά που το μισούν!

Πολύ γρήγορα πριν μιλήσουμε για το πώς να ξεπεράσουμε το μίσος για το μπάνιο, είναι σημαντικό να συζητήσουμε γιατί μερικοί σκύλοι μισούν το μπάνιο.

Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο για κάθε σκύλο, ο φόβος του νερού/του μπάνιου συνήθως εμπίπτει σε μερικές “κύριες” κατηγορίες.

Λανθασμένη γνωριμία με το νερό – Δυστυχώς, πολλοί γονείς κουταβιών κινούνται πολύ γρήγορα όταν πρόκειται για μπάνιο. Δεν αντιλαμβάνονται τα σημάδια άγχους από το σκύλο τους και προχωρούν με τα μπάνια, πιστεύοντας απλώς ότι ο σκύλος τους θα το “συνηθίσει”. Αυτός είναι συχνά ο κύριος λόγος που τα σκυλιά καταλήγουν να μισούν τα μπάνια.
Μια δυσάρεστη εμπειρία με το μπάνιο/νερό – Για μερικούς σκύλους, μπορεί να έχουν ζεματιστεί από το νερό του μπάνιου, να έχουν πάρει πολύ νερό στα αυτιά τους ή οποιοδήποτε άλλο είδος δυσάρεστης εμπειρίας. Τα σκυλιά κάνουν γρήγορους συνειρμούς και μια κακή εμπειρία μπορεί να τα επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τώρα που καλύψαμε το γιατί μερικά σκυλιά πραγματικά αντιπαθούν το μπάνιο, ας μιλήσουμε για το πώς να το κάνετε λιγότερο αγχωτικό!

Τι μπορείτε να κάνετε

1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ GOLDILOCKS ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Όχι πολύ ζεστό και όχι πολύ κρύο!

Έχετε βουτήξει ποτέ σε παγωμένο νερό; Ναι, δεν είναι διασκεδαστικό. Ούτε για τον σκύλο σας είναι διασκεδαστικό. Το πολύ κρύο νερό του μπάνιου μπορεί να τα σοκάρει και να τα κάνει να θέλουν να ξεφύγουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας θα απολαύσει και το πολύ ζεστό νερό. Μπορεί να σας αρέσει το ντους σας να αγγίζει τα όρια της φουσκάλας, αλλά και ο σκύλος σας θα το βρει άβολο και σοκαριστικό. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Το χλιαρό είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ήρεμο μπάνιο.

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία για να βεβαιωθείτε ότι το νερό που τρέχει δεν έχει πάρει πολύ ακραία θερμοκρασία.

2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΟΛΙΣΘΗΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Ένας από τους λόγους που ο σκύλος σας μπορεί να μισεί το μπάνιο είναι ότι η μπανιέρα είναι ολισθηρή. Αν οι πατούσες του γλιστρούν και ολισθαίνουν, ο σκύλος σας θα νιώθει ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο σώμα του. Αυτό θα τον τρομάξει και θα προσπαθήσει να ξεφύγει για να βρει πιο σταθερό έδαφος.

Ένα αντιολισθητικό πατάκι σιλικόνης στον πάτο της μπανιέρας/του ντους/του νεροχύτη σας θα δώσει στο σκύλο σας μια άνετη επιφάνεια για να στέκεται χωρίς να γλιστράει. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να πιάσετε τυχόν τρίχες που πέφτουν από το σκύλο σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου, διευκολύνοντας το καθάρισμα για εσάς!

3. ΜΗΝ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΊΡΕΤΕ

Συμβαίνουν ήδη πολλά κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου- η προσθήκη περισσότερων ερεθισμάτων είναι πιθανό να στρεσάρει τον σκύλο σας σε σημείο που να μισεί το μπάνιο. Μερικά πράγματα που μπορεί να υπερδιεγείρουν το σκύλο σας και να προκαλέσουν άγχος περιλαμβάνουν:

Ο ήχος του τρεχούμενου νερού. Κλείστε τη βρύση ή το ντους όταν ο σκύλος σας βρίσκεται στη μπανιέρα.
Σαμπουάν με έντονο άρωμα. Προτιμήστε ένα απαλό σαμπουάν με ήπια μυρωδιά – θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινο σαμπουάν για τον σκύλο σας!
Η αίσθηση του νερού. Αντί να ρίχνετε πολύ νερό απευθείας στο σκύλο σας, τρίψτε τον με ένα βρεγμένο πανί ή πετσέτα. Τελικά, προχωρήστε σε ένα εξάρτημα ψεκαστήρα για ντους κατοικίδιων ζώων, ώστε να έχετε μια ήπια ροή νερού.

4. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανταμοιβές για να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει ότι το μπάνιο δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ή να μισεί. Αυτός ο τύπος απευαισθητοποίησης μπορεί να γίνει στα ακόλουθα στάδια:

Φέρτε το σκύλο σας στο μπάνιο ή κοντά στο σημείο όπου θα γίνει το μπάνιο του. Επιβραβεύστε τον για την ήρεμη προσέγγισή του.
Τοποθετήστε το σκύλο σας σε μια στεγνή μπανιέρα και επιβραβεύστε τον.
Αφήστε να τρέχει το νερό για λίγα δευτερόλεπτα με το σκύλο σας μέσα στην μπανιέρα και επιβραβεύστε τον.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να φτάσετε μέχρι το πλήρες μπάνιο. Μπορεί να χρειαστεί επιμονή και πολλές εκπαιδευτικές συνεδρίες, αλλά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να οικοδομήσετε μακροχρόνια ευνοϊκή συμπεριφορά.

Αυτός ο τύπος εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση λειτουργεί καλύτερα με εκπαιδευτικές λιχουδιές υψηλής αξίας.

5. ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ ΚΑΤΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ – ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΌ ΟΠΛΟ”

Υπάρχει πάντα ένας αντιπερισπασμός. Το να δώσετε στο σκύλο σας κάτι ενδιαφέρον και ευχάριστο για να αποσπάσει το μυαλό του από το μπάνιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Επίσης, τον κρατάει ακίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τελειώσετε το μπάνιο πιο γρήγορα.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν το σκύλο σας να απολαύσει το μπάνιο του – ή τουλάχιστον να το μισήσει λιγότερο!

Θυμηθείτε, αν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια του μπάνιου ο σκύλος σας φαίνεται να βρίσκεται σε δυσφορία, σταματήστε αυτό που κάνετε. Αυτός είναι ο τρόπος του σκύλου σας να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά! Δοκιμάστε το ξανά σε διαφορετική ώρα ή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι κάποιος τραυματισμός ή κάποιο δερματικό πρόβλημα δεν προκαλεί δυσφορία κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr