Μπορούν οι σκύλοι να αισθανθούν ανθρώπινα συναισθήματα; – Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Είναι αυτονόητο ότι ως γονείς κατοικίδιων ζώων, αναπτύσσουμε μια στενή συναισθηματική σχέση με τους σκύλους μας – είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά τους τόσο εύκολα όσο και τα δικά μας. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ “μπορούν οι σκύλοι να αισθανθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα”; Έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες στον τομέα αυτό και τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν (ή και όχι).

Πόσο καλά μπορούν οι σκύλοι να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα;

Οι γονείς κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σκύλοι έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να διαβάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό το προαίσθημα έχει υποστηριχθεί από επιστημονικές έρευνες. Στην πραγματικότητα, πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν τρεις κύριες αισθήσεις – την όραση, την όσφρηση και την ακοή – για να προσδιορίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Οι σκύλοι μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου μας: Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έξι βασικά συναισθήματα – θυμό, φόβο, χαρά, θλίψη, έκπληξη και αηδία – και τα επεξεργάζονται με παρόμοιους τρόπους με τους ανθρώπους, με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και το βλέμμα.

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τις συναισθηματικές μας αλλαγές: Λόγω της αυξημένης όσφρησής τους, οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αλλαγές της μυρωδιάς του σώματός μας, οι οποίες είναι μη ανιχνεύσιμες για τους άλλους ανθρώπους. Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν νιώθουμε διαφορετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία ή ο θυμός, και αυτό επηρεάζει την αντίδρασή τους. Για παράδειγμα, μελέτες διαπίστωσαν ότι όταν οι σκύλοι εκτίθενται στην οσμή του φόβου, παρουσιάζουν πιο αγχωτικές συμπεριφορές και υψηλότερους καρδιακούς παλμούς από ό,τι όταν εκτίθενται σε ευτυχισμένες μυρωδιές.

Οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν τις διαφορές μεταξύ των συναισθημάτων μας: Οι σκύλοι είναι επίσης σε θέση να κατανοήσουν τους συναισθηματικούς τόνους των φωνών μας – ιδιαίτερα τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών ήχων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούν να αντιστοιχίσουν τον ήχο με την αντίστοιχη έκφραση του προσώπου! Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου που ταιριάζουν με τη συναισθηματική κατάσταση μιας συνοδευτικής φωνής.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι λαμβάνουν υπόψη τους τις εισροές από διάφορες αισθήσεις για να καταλάβουν πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος και στη συνέχεια να ανταποκριθούν ανάλογα.

Γιατί η ικανότητα του σκύλου να αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα συναισθήματα τον καθιστά σπουδαίο ζώο υποστήριξης

Μπορούν λοιπόν οι σκύλοι να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα; Οι ερευνητές θα έλεγαν ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα ηχηρό ναι! Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι οι σκύλοι μας μπορούν να συνδεθούν μαζί μας συναισθηματικά, αλλά τους καθιστά επίσης εξαιρετικά κατάλληλους για να εργαστούν ως σκύλοι υπηρεσίας.

Σκύλοι βοήθειας για αυτισμό: Ένας βασικός ρόλος των σκύλων βοήθειας για αυτισμό είναι η ανακατεύθυνση της συμπεριφοράς. Η κατάρρευση και οι αισθητηριακές ανάγκες είναι κοινές προκλήσεις για τα παιδιά με αυτισμό και οι σκύλοι βοήθειας αυτισμού μπορούν να εκπαιδευτούν για να ηρεμούν, να παρηγορούν και να ανακατευθύνουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Η τοποθέτηση της πατούσας τους στο πόδι του παιδιού και η άσκηση βαθιάς πίεσης ή φιλιών είναι παραδείγματα του πώς μπορούν να ανακατευθύνουν τη συμπεριφορά τη στιγμή που το κάνουν.

Σκύλοι Βοήθειας FASD: Παρόμοια με τους Σκύλους Βοήθειας Αυτισμού, οι Σκύλοι Βοήθειας FASD μπορούν να εκπαιδευτούν για να παρέχουν μια ηρεμιστική επιρροή και να υποστηρίζουν την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Αυτά τα σκυλιά εκπαιδεύονται ώστε να μαθαίνουν ένα μοναδικό σύνολο εντολών για να βοηθήσουν στη διακοπή και την αντικατάσταση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, όταν ο χειριστής τους βιώνει αισθητηριακή υπερφόρτωση επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ή καταναγκαστικά μοτίβα σκέψης.


Οφέλη από την υιοθεσία ενός σκύλου

Ακόμη και αν δεν χρειάζεστε σκύλο υπηρεσίας, η υιοθεσία ενός σκύλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη ζωή σας και την ψυχική σας υγεία.

Αγάπη χωρίς όρους: Οι σκύλοι αγαπούν χωρίς δεσμεύσεις – η αγάπη που σας δίνουν δεν βασίζεται στο να περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα. Η εμπειρία της άνευ όρων αγάπης μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ευτυχίας και αισιοδοξίας σας, τα οποία είναι σημαντικά για τη συνολική ψυχική ευεξία.

Δομή: Η ύπαρξη κάποιας μορφής δομής στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο προσγειωμένοι και να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού και επίτευξης. Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας, οπότε θα σας βοηθήσουν φυσικά να τηρήσετε μια καθημερινή ρουτίνα που περιστρέφεται γύρω από τα γεύματα, την άσκηση και το παιχνίδι τους.

Μείωση του άγχους: Όταν αρχίζετε να βιώνετε συναισθήματα άγχους, κάτι τόσο απλό όσο το να χαϊδέψετε τον σκύλο σας μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει στην πραγματικότητα την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη!

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ, “μπορούν οι σκύλοι να αισθανθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα;” τότε ελπίζουμε ότι έχετε την απάντησή σας! Χάρη στις πολυάριθμες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα αυτό, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα – ειδικά εκείνα των στενών ανθρώπινων συντρόφων τους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top