Μπορούν τα σκυλιά να αντιληφθούν τον χρόνο όπως οι άνθρωποι; Όλα τα χρήσιμα

Τα εγκεφαλικά σκυλάκια αντιλαμβάνονται τα σημάδια και τις συμπεριφορές μας για να ξέρουν τι να περιμένουν μέσα σε κάθε μέρα που περνάει – και φυσικά, πότε θα είναι το δείπνο!

Ενώ πολλά σκυλιά μπορούν να μάθουν να μιλούν για να σας πουν ότι ήρθε η ώρα για βόλτα ή για λιχουδιές, δεν μπορούν πραγματικά να κατανοήσουν την έννοια των ωρών και των λεπτών. Έχουν όμως οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου; Φυσικά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν την ώρα;

“Οι σκύλοι έχουν σίγουρα την αίσθηση του χρόνου που περνάει”, λέει. “Πιθανότατα σημειώνουν το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με άλλα ερεθίσματα, όπως η θέση του ήλιου στον ουρανό, η πείνα, η δίψα ή η θέση του φεγγαριού στον ουρανό”.

Σωστά: τα σκυλιά ανταποκρίνονται στους έμφυτους κιρκάδιους ρυθμούς τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Η Radosta λέει ότι επηρεάζονται και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το πόσο φως και σκοτάδι δέχονται μέσα σε 24 ώρες.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign αναφέρει ότι τα θηλαστικά “διαθέτουν ένα βιολογικό ρολόι που βρίσκεται στον υποθάλαμο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει βασικές βιολογικές λειτουργίες όπως ο αναπνευστικός ρυθμός, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπαραγωγή”. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συχνά μεταβάλλουν την έκθεση των ζώων τους στο φως ή αλλάζουν το χρόνο άλλων επιδράσεων, όπως η σίτιση και το παιχνίδι, “για να βοηθήσουν τα κατοικίδιά τους να προσαρμοστούν στη ζωή στον ανθρώπινο κόσμο”.

Έτσι, το γουναράκι σας δεν έχει τόσο να κάνει με το ότι ξέρει ότι είναι 10 μετά την ώρα όσο με το ότι ορισμένες βαθιά ριζωμένες ενδείξεις στο περιβάλλον του του λένε τι πρέπει να συμβαίνει ή ποια μοτίβα συσχετίζονται με συγκεκριμένα γεγονότα και συνέπειες.
Ξέρετε, όπως το δείπνο!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr