Μπορούν τα σκυλιά να σας μιλήσουν; Πώς να μάθετε στο σκύλο σας να επικοινωνεί με κουμπιά

by Μυρσίνη Καραμαούνα
εκπαίδευση σκύλου

Τα σκυλιά μας είναι απίστευτα έξυπνα και μπορούν να μάθουν τόσα πολλά για τον ανθρώπινο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων και των φράσεων.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου έχει απολαύσει συζητήσεις με τους σκύλους του. Τους λέμε πώς πήγε η μέρα μας, μοιραζόμαστε τα μυστικά μας, σχολιάζουμε τα αξιολάτρευτα χνουδωτά προσωπάκια τους. Τα σκυλιά μας ανταποκρίνονται με χαμόγελα με δόντια, κουνώντας την ουρά τους και μερικές φορές γλείφοντας το μάγουλο. Αλλά όταν πρόκειται για τα σκυλιά μας που μας απαντούν, συνήθως περιοριζόμαστε στο να ερμηνεύουμε τη γλώσσα του σώματος τους .

Από την άλλη πλευρά, ίσως έχετε δει κάποια από αυτά τα πρόσφατα δημοφιλή βίντεο σκύλων στο TikTok ή στο Instagram, όπου τα σκυλιά πατούν “κουμπιά” που εκπέμπουν ήχο για να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες τους. Ο σκύλος στέκεται δίπλα σε μια σειρά από κουμπιά που έχουν προηχογραφημένες λέξεις, πατάει ένα από τα κουμπιά με την πατούσα του και ακούγονται λέξεις όπως “περισσότερο” και “τώρα”. Φαίνεται σαν αυτά τα σκυλιά να χρησιμοποιούν ανθρώπινες λέξεις για να πουν ότι θέλουν περισσότερες βόλτες ή χρειάζονται περισσότερα σνακ. Αλλά μιλάνε όντως αυτά τα σκυλιά που πατάνε τα κουμπιά; Λοιπόν, η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αυτό – αλλά είναι σίγουρα ένα ωραίο κόλπο που μπορείτε να διδάξετε στο κουτάβι σας.

Αν θέλετε να δώσετε στον σκύλο σας έναν άλλο τρόπο να επικοινωνεί τις ανάγκες του μαζί σας, μπορείτε σίγουρα να μάθετε στον σκύλο σας να “μιλάει” χρησιμοποιώντας κουμπιά λέξεων. Χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση και μια τεχνική μάθησης που ονομάζεται διαμόρφωση, όπου διδάσκετε μια συμπεριφορά λίγο-λίγο με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να διδάξετε σε κάθε σκύλο αυτή τη διασκεδαστική δεξιότητα.

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτοί είναι οι λόγοι που τα σκυλιά κυλιούνται στο γρασίδι

Μπορούν οι σκύλοι να επικοινωνούν όπως εμείς;

Οι σκύλοι μπορούν σίγουρα να επικοινωνούν μαζί μας και με άλλα ζώα με δικό τους τρόπο. Οι σκύλοι μας λένε πώς αισθάνονται ή τι θέλουν μέσω της γλώσσας του σώματός τους και των φωνητικών τους εκφράσεων. Μερικές φορές αυτές οι φωνές ακούγονται ακόμη και σαν λέξεις. Ωστόσο, η επικοινωνία δεν είναι το ίδιο με την ομιλία ή ακόμα και τη γλώσσα και είναι σημαντικό να ορίσουμε σε ποιο από τα δύο αναφερόμαστε πριν αποφασίσουμε αν οι σκύλοι μας μπορούν να το κάνουν.

Παρόλο που οι σκύλοι μας μπορούν σίγουρα να καταλάβουν πολλές και πολλές ανθρώπινες λέξεις και μπορούν να μάθουν τη σημασία νέων λέξεων γρήγορα (και σε διάφορα πλαίσια), η έρευνα για τους σκύλους δεν έχει ακόμη δείξει αν ένας σκύλος μπορεί να κάνει παρατηρήσεις, να κατανοήσει χωρικές σχέσεις, να έχει αφηρημένες σκέψεις ή να δημιουργήσει αφηγήσεις – οι οποίες είναι όλες πτυχές της γλώσσας.

Έτσι, αν ένας σκύλος μάθει να πατάει κουμπιά λέξεων και στη συνέχεια πατάει “έξω, παιχνίδι”, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα αίτημα, μια παρατήρηση ή αν είναι απλώς ο σκύλος που πατάει τυχαία κουμπιά για να κερδίσει μια λιχουδιά. Η ιστορία του Clever Hans είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του διλήμματος. Παρόλο που ο Χανς ήταν σαφώς ένα θαυμάσια έξυπνο άλογο, τελικά ανακαλύφθηκε ότι όταν φαινόταν να κάνει μαθηματικά, να διαβάζει ή να εκτελεί άλλα εκπληκτικά πνευματικά κατορθώματα, έπαιρνε τα συνθήματα από τον δάσκαλό του – και όχι ότι στην πραγματικότητα απαντούσε ο ίδιος στα προβλήματα. Οι ικανότητές του δεν αποδείκνυαν ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί τη “γλώσσα” όπως οι άνθρωποι. Και η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποδείξει ότι ούτε οι σκύλοι διαθέτουν αυτές τις γλωσσικές δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου.

Μπορείτε να διδάξετε ένα σκύλο να μιλάει;

Το να διδάξουμε σε έναν σκύλο να χρησιμοποιεί ανθρώπινες λέξεις δεν είναι το ίδιο με το να διδάξουμε σε έναν σκύλο την ανθρώπινη γλώσσα, αλλά μπορούμε να τους διδάξουμε τρόπους να χρησιμοποιούν ανθρώπινες λέξεις. Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί στο να δημιουργούν συνειρμούς και να αντιλαμβάνονται τα συνθήματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα για να δημιουργούν νόημα. Όπως στα βίντεο με τον Στέλλα τον σκύλο που μιλάει, μπορούμε να μάθουμε στους σκύλους μας να πατάνε κουμπιά που λένε πράγματα όπως “έξω”, “παιχνίδι” ή “άουτς”. Από εκεί και πέρα, είναι πραγματικά στο χέρι σας να αποφασίσετε αν νομίζετε ότι κάνετε μια συζήτηση με το σκυλάκι σας.

Πώς να διδάξετε ένα σκύλο να μιλάει με κουμπιά

Χρησιμοποιώντας προηχογραφημένα κουμπιά που μπορείτε να αγοράσετε στο διαδίκτυο ή να φτιάξετε μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση για να μάθετε στο σκύλο σας να πατάει αυτά τα κουμπιά. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ξεκινήσετε.

1. Συγκεντρώστε τις προμήθειές σας

Θα χρειαστείτε τα ειδικά κουμπιά και άφθονες νόστιμες ενισχύσεις. Ένας καλός ενισχυτής είναι κάτι που ο σκύλος σας λατρεύει, όπως ένα κομμάτι κοτόπουλο ή μια λιχουδιά για σκύλους. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να κολλήσετε τα κουμπιά σας σε κομμένα αφρώδη χαλάκια, ώστε να μην γλιστρούν. Και ενημερωθείτε για το πώς να χρησιμοποιείτε την εκπαίδευση με κλικ για τα επερχόμενα μαθήματά σας.

2. Διαλέξτε τις λέξεις σας (και τα κουμπιά)

Ξεκινήστε εντοπίζοντας μια λέξη που χρησιμοποιείτε ήδη συχνά με το κατοικίδιό σας, όπως “έξω”, “κάτσε” ή “παιχνίδι”. Καταγράψτε αυτή τη λέξη σε ένα από τα κουμπιά. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να διδάξετε στο σκύλο σας πρώτα αυτό το ένα κουμπί, πριν προχωρήσετε σε άλλα

3. Δημιουργήστε μια συσχέτιση μεταξύ του κουμπιού και ενός ενισχυτή

Με το κουμπί στο χέρι σας ή στο πάτωμα, ξεκινήστε πατώντας το κουμπί και αμέσως μετά δώστε στο σκύλο σας τη νόστιμη λιχουδιά. Με αυτόν τον τρόπο βεβαιώνεστε ότι ο σκύλος γνωρίζει ότι το κουμπί, και ο ήχος, σημαίνει καλά πράγματα.

4. Δημιουργήστε την ικανότητα “στόχευσης” του σκύλου σας

Μέσω των διαδικασιών μάθησης της σύλληψης και της διαμόρφωσης, μπορείτε να μάθετε στο σκύλο σας να στοχεύει το κουμπί (και να το πατάει) αρκετά γρήγορα. Αν ο σκύλος σας ξέρει να δίνει “πατούσα” ή “high five”, κρατήστε το κουμπί έτσι ώστε όταν λέτε το σύνθημα, η πατούσα του σκύλου σας να αγγίζει το κουμπί. Σημειώστε τη συμπεριφορά (με ένα κλικ ή πείτε “ναι”) και, στη συνέχεια, δώστε αμέσως μια λιχουδιά.

Τώρα μπορείτε να συνδυάσετε το κουμπί με τη λέξη με μια ενέργεια ή ένα συμβάν. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθετε στο σκύλο σας να χρησιμοποιεί το κουμπί για να σας πει ότι πρέπει να βγει έξω, δώστε του το σύνθημα να πατήσει το κουμπί ακριβώς πριν ανοίξετε την πόρτα προς τα έξω (παρόμοια με την εκπαίδευση του σκύλου στο γιογιό με ένα κουδούνι). Μόλις βγει έξω, δώστε του μια λιχουδιά.

Μόλις ο σκύλος σας φαίνεται να καταλαβαίνει και να χρησιμοποιεί αυτό το κουμπί αξιόπιστα, μπορείτε να εισαγάγετε επιπλέον κουμπιά καταγεγραμμένα με διαφορετικές λέξεις/συνθήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε ένα κουμπί με ένα σύνθημα ή μια δραστηριότητα, όπως “παίξε” ή “κάτσε”, και στη συνέχεια να επαναλάβετε το παραπάνω μάθημα σε διάφορα πλαίσια. Πατήστε το κουμπί που λέει τη λέξη, προτρέψτε ή δώστε το σύνθημα στο σκύλο να κάνει τη συμπεριφορά, σημειώστε με ένα κλικ και, στη συνέχεια, δώστε αμέσως μια λιχουδιά.

6. Κάντε διάκριση μεταξύ των κουμπιών

Ακριβώς όπως όταν διδάσκετε σε έναν σκύλο να “κάθεται” σε σχέση με το “κάτω”, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να διακρίνει μεταξύ των συνθημάτων. Για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας καταλαβαίνει ότι το κουμπί που λέει “έξω” δεν είναι το ίδιο με το κουμπί που λέει “παιχνίδι”, φροντίστε να ενισχύετε μόνο τη σωστή συμπεριφορά μετά το πάτημα του κουμπιού. Έτσι, αν ο σκύλος σας πατάει το κουμπί “έξω” αλλά δεν πηγαίνει στην πόρτα ή αρπάζει ένα παιχνίδι αντ’ αυτού, μπορεί να μην έχει καταλάβει ακόμα τα διαφορετικά κουμπιά ή τη σχετική δραστηριότητα.

7. Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Μόλις ο σκύλος σας πατάει τακτικά τα κουμπιά και τα έχετε αντιστοιχίσει με γεγονότα, μπορείτε να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να παρέχετε μια λιχουδιά κάθε φορά που ο σκύλος σας στοχεύει το κουμπί, ανταποκριθείτε στο κουμπί. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας χρησιμοποιήσει το κουμπί που λέει “έξω”, πείτε του “καλό αγόρι” και αφήστε τον αμέσως να βγει έξω.

Ένας καλός ιδιοκτήτης σκύλου δίνει πάντα προσοχή στη γλώσσα του σώματος του σκύλου του, εξασφαλίζοντας ότι ο σκύλος του είναι χαρούμενος και χαλαρός. Το να δίνετε μεγάλη προσοχή σε αυτή τη μορφή σκυλίσιας ομιλίας είναι ζωτικής σημασίας για να κάνετε τον σκύλο σας ευτυχισμένο και υγιή.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει η επιστήμη αν οι σκύλοι συμμετέχουν στη γλώσσα όταν χρησιμοποιούν κουμπιά όπως αυτό, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η δραστηριότητα αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διεγείρετε τον εγκέφαλο του σκύλου σας και παρέχει έναν τρόπο να συνδεθείτε και να μάθετε μαζί με τον σκύλο σύντροφό σας.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr