Μπορούν τα σκυλιά να ζηλέψουν τον σύντροφό σας; 5 σημάδια σύμφωνα με κτηνίατρο

Χρήσιμα

Η γνωριμία του σκύλου σας με έναν σύντροφο μπορεί να είναι μια ανήσυχη υπόθεση. Ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός σας στον σκύλο σας και δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ο σκύλος σας στον σύντροφό σας. Όταν αγαπάτε και τους δύο, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αυτή είναι μια κατάσταση που διαδραματίζεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι ο σκύλος τους συμπεριφέρεται ζηλιάρικα και κτητικά. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Μπορούν οι σκύλοι να νιώσουν ζήλια; Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι σκύλοι μπορούν πράγματι να ζηλεύουν τον σύντροφό σας. Το να έχετε έναν ζηλιάρη σκύλο μπορεί να είναι ενοχλητικό και ανησυχητικό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Αυτά λέει η επιστήμη και τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να κάνετε τον σκύλο σας να αισθάνεται λιγότερο ζηλιάρης και να νιώθει πιο άνετα με τον σύντροφό σας.

Τα σκυλιά μπορούν να ζηλέψουν

Εδώ και αρκετό καιρό διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με το αν οι σκύλοι μπορούν να νιώθουν ζήλια. Η ζήλια είναι ένα πολύ ισχυρό ανθρώπινο συναίσθημα και οι άνθρωποι έχουν την τάση να προβάλλουν τα δικά τους περίπλοκα συναισθήματα και συναισθήματα στους σκύλους συντρόφους τους. Αποδεικνύεται όμως ότι οι σκύλοι μπορούν να νιώθουν ζήλια και πιθανότατα ζηλεύουν τους νέους συντρόφους. Αν ο σκύλος σας αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα, να είναι προσκολλημένος ή κτητικός όταν ο σύντροφός σας είναι κοντά ή όταν δείχνετε προσωπικές εκδηλώσεις στοργής, μπορεί να έχετε να κάνετε με ένα ζηλιάρικο κουτάβι.

Πώς γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν ζήλια;

Χάρη σε μια μελέτη του 2021,1 μπορούμε πλέον να πούμε οριστικά ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να αισθάνονται ζήλια όταν ο ιδιοκτήτης τους δίνει προσοχή σε έναν ψεύτικο σκύλο και είναι πιθανό αυτή η ζήλια να επεκτείνεται και στους ανθρώπους. Προηγουμένως, οι άνθρωποι υποπτεύονταν ότι οι σκύλοι συμπεριφέρονταν με ζήλια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο πραγματικά για ζήλια. Η ζήλια και το άγχος εκδηλώνονται και τα δύο με παρόμοιους τρόπους στους σκύλους. Η ζήλια είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που απαιτεί πολλαπλά επίπεδα για να βιωθεί και κάποιοι αμφέβαλλαν ότι τα ζώα ήταν ικανά να νιώσουν ένα τόσο σύνθετο συναίσθημα. Ωστόσο, αυτή η μελέτη εξέτασε 18 σκύλους βάζοντας τους ανθρώπους να κάνουν μια ποικιλία εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με ψεύτικους σκύλους, για να μετρήσουν τις αντιδράσεις των σκύλων. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Στην ομάδα ελέγχου, οι άνθρωποι κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με έναν ασαφή κύλινδρο αντί για έναν άλλο σκύλο και η αντίδραση των σκύλων ήταν πολύ διαφορετική. Τα σημάδια ζήλιας εξαφανίστηκαν σχεδόν εντελώς, γεγονός που λέει ότι οι σκύλοι αισθάνονται πράγματι ζήλια όταν ο άνθρωπός τους αλληλεπιδρά με έναν άλλο σκύλο (ή άνθρωπο) αντί για αυτούς.

Η Amalia Bastos από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ λέει:

“Η έρευνά μας υποστηρίζει αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ακράδαντα – οι σκύλοι επιδεικνύουν συμπεριφορά ζήλιας όταν ο ανθρώπινος σύντροφός τους αλληλεπιδρά με έναν πιθανό αντίπαλο”.

Η μελέτη αυτή προχώρησε σε μεγάλο βαθμό στην απόδειξη ότι οι σκύλοι μπορούν πράγματι να νιώσουν ζήλια και να επιδείξουν συμπεριφορές ζήλιας, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στους σκύλους. Αν μπορούν να αισθάνονται ζήλια απέναντι σε έναν ψεύτικο σκύλο, γιατί όχι και στους ανθρώπους;

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας ζηλεύει

1. Καταστροφική συμπεριφορά

Αν ο σκύλος σας αρχίζει να καταστρέφει πράγματα όταν ο σύντροφός σας είναι κοντά, μπορεί να οφείλεται σε ζήλια. Οι ζηλιάρηδες σκύλοι σκίζουν παιχνίδια, γρατζουνάνε πράγματα και προκαλούν γενικότερα χάος. Αν συνήθως σπεύδετε να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να είναι καταστροφικός, πιθανότατα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, οπότε θα διακόψετε την εστίασή σας στον σύντροφό σας και θα επικεντρωθείτε εκ νέου στον σκύλο σας.

2. Γκρίνια ή γαβγίσματα

Ένα ενοχλητικό σημάδι ζήλιας είναι η υπερβολική γκρίνια ή το γάβγισμα όταν ο σύντροφός σας έρχεται κοντά σας. Αν γνωρίζετε καλά τον σκύλο σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να ξεχωρίσετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα επώδυνο κλάμα ή ένα φοβισμένο γάβγισμα και ένα γάβγισμα ζήλειας. Τα κλαψουρίσματα μπορεί να είναι συνεχή και σε υψηλούς τόνους. Αυτά είναι σημάδια ότι ο σκύλος σας αντιδρά στην παρουσία του συντρόφου σας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν αρχίσει να κλαψουρίζει ενώ εσείς και ο καλός σας είστε αγκαλιά.
3. Συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή

Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά, αλλά πολλά σκυλιά έχουν μαρτυρικές συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής στις οποίες στρέφονται όταν θέλουν κάτι. Μερικά σκυλιά θα κάνουν κόλπα που γνωρίζουν για να προσπαθήσουν να τραβήξουν το βλέμμα σας. Άλλα σκυλιά θα σταθούν μπροστά σας και θα σας κοιτάξουν επίμονα ή θα τρίβονται πάνω σας. Ορισμένα σκυλιά σας πατάνε επιθετικά. Αυτές είναι προσπάθειες να σας κάνουν να δώσετε προσοχή στον σκύλο και όχι στον σύντροφό σας.
4. Υπερβολικό γλείψιμο

Ένα σημάδι ζήλιας είναι το υπερβολικό γλείψιμο. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται ως γλείψιμο σε εσάς, γλείψιμο του εαυτού τους ή γλείψιμο ενός αγαπημένου παιχνιδιού. Το γλείψιμο είναι μια εμμονική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ανησυχητική. Αν τα σκυλιά γλείφονται πάρα πολύ, μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους ένα καυτό σημείο στο δέρμα τους. Το γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι άγχους, το οποίο μπορεί επίσης να συνδέεται με έναν νέο σύντροφο.

5. Επιθετικότητα προς τον σύντροφό σας

Το χειρότερο σημάδι ζήλιας είναι η επιθετικότητα προς τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να είναι το πιο ανησυχητικό και το πιο δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν ο σκύλος σας ξαφνικά αρχίσει να γρυλίζει ή να παίρνει πόζα όταν ο σύντροφός σας σας πλησιάζει ή σας αγγίζει, μπορεί να ζηλεύει ή να είναι προστατευτικός. Όταν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσετε για να είστε όλοι ασφαλείς. Απομακρύνετε τον εαυτό σας ή το σκύλο από την κατάσταση και προσπαθήστε ξανά μια άλλη φορά από μεγαλύτερη απόσταση. Αφήστε τον σκύλο να πλησιάσει τον σύντροφό σας όταν είναι έτοιμος. Ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με φίμωτρο για να παραμείνουν όλοι ασφαλείς. Δείτε αυτό ως μια πράξη καλοσύνης προς το σκύλο σας και όχι ως τιμωρία. Συνιστούμε να συνεργαστείτε με έναν κτηνίατρο ή συμπεριφοριστή εάν υπάρχουν σημάδια επιθετικότητας.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ζήλια

Νέα κατοικίδια ζώα

Τα νέα κατοικίδια ζώα μπορεί να κάνουν το σκύλο σας να ζηλέψει. Ένας νέος σκύλος ή μια γάτα που αρχίζει να σας παίρνει το χρόνο και την προσοχή σας μπορεί να προκαλέσει τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Αυτή η ζηλότυπη συμπεριφορά μπορεί επίσης να προβάλλεται στο σύντροφό σας. Αν ο παλιός σας σκύλος αρχίσει ξαφνικά να είναι επιθετικός ή επιφυλακτικός με τον σύντροφό σας αφού φέρετε στο σπίτι ένα νέο κατοικίδιο, είναι πιθανό να οφείλεται στη ζήλια που προκαλείται από τον νέο τριχωτό φίλο και ίσως όχι από τον ίδιο τον σύντροφό σας.

Νέοι σύντροφοι

Ένας νέος σύντροφος είναι μια σίγουρη αφορμή για ζήλια. Στην αρχή, κάθε νέο πρόσωπο που έρχεται συχνά κοντά σας θα είναι ξένο. Αυτό μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται προστατευτικός, ειδικά αν ο νέος σύντροφός σας αρέσκεται να δείχνει στοργή ή να περνάει πολύ χρόνο κοντά σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει τον νέο σύντροφο, αλλά το να φέρνετε στο σπίτι ένα νέο άτομο μπορεί να αυξήσει δραματικά την πιθανότητα συμπεριφορών ζήλιας.

Νέο σπίτι / τοποθεσία

Η μετακόμιση σε μια νέα τοποθεσία μπορεί να κάνει έναν σκύλο να νιώσει ζήλια. Η μετακόμιση μπορεί να επιβαρύνει πολύ έναν σκύλο, ειδικά αν έχει ήδη ιστορικό άγχους. Όταν όλα αλλάζουν, θα προσκολληθούν στο μόνο πράγμα που είναι σταθερό, δηλαδή σε εσάς. Μην εκπλαγείτε αν ο σκύλος σας αρχίσει να φέρεται πιο προσκολλημένος και πιο ζηλιάρης αν μετακομίσετε ή μετακομίσετε σε ένα νέο μέρος.

Αλλαγή ρουτίνας

Οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να είναι αγχωτική για τους σκύλους. Αν ξεκινήσετε μια νέα δουλειά ή φέρνετε διαφορετικούς ανθρώπους κοντά σας, ή ακόμα και αν αλλάξετε το φαγητό τους ή τη διάταξη των επίπλων, μπορεί να εκνευρίσει το σκύλο σας. Όταν ο σκύλος σας αρχίζει να αισθάνεται ανασφαλής, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται πιο προσκολλημένος ή να προσκολλάται στο αγαπημένο του πρόσωπο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη ζήλια να σηκώσει το άσχημο κεφάλι της.

Πώς να σταματήσετε το σκύλο σας να ζηλεύει

Όπως πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές, έτσι και η ζήλια είναι συχνά διαχειρίσιμη με θετική εκπαίδευση. Το κλειδί για να αλλάξετε τη συμπεριφορά ενός σκύλου είναι συνήθως να επικεντρωθείτε στην επιβράβευση της προτιμώμενης συμπεριφοράς. Ο συγχρονισμός και η συνέπεια είναι το κλειδί, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να το πετύχετε σωστά, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν ειδικό. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και τον πιστοποιημένο συμπεριφοριστή σας.

Ενημερωθείτε για τις γνώσεις σας σχετικά με τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και βοηθήστε τον αν δείχνει σημάδια άγχους, όπως χασμουρητό, γλείψιμο των χειλιών, “βλέμμα φάλαινας”, αποφυγή οπτικής επαφής κ.ο.κ. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πάντα τη δυνατότητα να εγκαταλείψει μια κατάσταση.

Προσπαθήστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να συνδέσει τον σύντροφό σας με ευχάριστες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα μια ειδική λιχουδιά που παίρνει μόνο όταν ο σύντροφός σας είναι κοντά ή παίζει με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Είναι καλύτερο να μην εξαναγκάζετε τις αλληλεπιδράσεις, δώστε στο σκύλο σας την επιλογή να χαιρετήσει το σύντροφό σας, αλλά αν επιλέξει να φύγει και να μείνει μόνος του, είναι και αυτό μια χαρά. Με τον καιρό και τις συνεχείς θετικές εμπειρίες με τον σύντροφό σας θα επανέλθει. Αν ο σύντροφός σας κάνει κάποια από τα διασκεδαστικά πράγματα, όπως παιχνίδια, βόλτες και τάισμα, θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεσμό.

Συμπέρασμα

Αν νιώθετε ότι ο σκύλος σας μερικές φορές φέρεται ζηλιάρικα όταν ο σύντροφός σας είναι κοντά, μάλλον έχετε δίκιο. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αισθάνονται ζήλια και η ζήλια για έναν σύντροφο είναι συνηθισμένη. Υπάρχει ένας αριθμός συμπεριφορών που ο σκύλος σας πιθανότατα θα δείξει όταν νιώθει ζήλια ή ανασφάλεια. Αλλά με λίγη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, θα μπορέσετε να τον βοηθήσετε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και να αποδεχτεί τον νέο σας σύντροφο. Η ζήλια μπορεί να κάνει έναν σκύλο ανήσυχο και μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας και τον σκύλο σας, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τα σημάδια και να έχετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ζηλότυπων συμπεριφορών.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top