Cat sitter: Που θα βρείτε έναν αξιόπιστο φροντιστή για την γάτα σας; Επιλογές, κόστος και προετοιμασία

by Δήμητρα Τουρλίδα

Τι κάνετε όταν πρέπει να ταξιδέψετε και να αφήσετε τη γάτα σας πίσω; Το να γνωρίζετε ότι ένας έμπιστος φροντιστής προσέχει την πολύτιμη γάτα σας σας δίνει ηρεμία όταν πρέπει να λείψετε. Αλλά πώς μπορείτε να βρείτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε; Ευτυχώς, έχετε στη διάθεσή σας πολλές επιλογές, από εγκαταστάσεις φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων μέχρι νταντάδες κατοικίδιων ζώων, τόσο επαγγελματίες όσο και πιο τυχαίες όπως οι φίλοι ή η οικογένεια. Ανάλογα με τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες της γάτας σας, ίσως είναι προτιμότερο να φιλοξενήσετε τη γάτα σας έξω από το σπίτι σας ή να προσλάβετε κάποιον να τη φροντίζει στο άνετο περιβάλλον του σπιτιού σας.

Οικογένεια, φίλοι και γείτονες

Μια από τις πιο απλές και οικονομικές επιλογές είναι να ζητήσετε από έναν καλό φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και έναν γείτονα να φροντίσει τη γάτα σας στο σπίτι σας. Ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα της γάτας σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον να έρχεται δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να ταΐζει τη γάτα σας, να της δίνει φάρμακα, να καθαρίζει το κουτί της άμμου και να παίζει με τη γάτα σας.

Θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε από τον φροντιστή να μείνει στο σπίτι σας και να διανυκτερεύσει, ώστε η γάτα σας να έχει κάποιον κοντά της για παρέα. Ως μπόνους, το μέλος της οικογένειας, ο φίλος ή ο γείτονάς σας μπορεί να φέρνει την αλληλογραφία σας, να ποτίζει τα φυτά σας και να φροντίζει άλλες ελαφρές δουλειές του σπιτιού.

Το να έχετε ένα οικείο άτομο να φροντίζει τη γάτα σας στο σπίτι σας είναι μια εξαιρετική επιλογή για ντροπαλές γάτες που μπορεί να αγχωθούν αν τις πηγαίνατε σε ένα κέντρο φιλοξενίας.

Είναι επίσης μια επιλογή χαμηλού κόστους – κάποιοι καλοί φίλοι ή συγγενείς μπορεί να προσέχουν τη γάτα σας δωρεάν ή μπορείτε να προσφερθείτε να πληρώσετε ένα συμβολικό ποσό για τη βοήθειά τους.

Η φροντίδα μιας γάτας είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα μεγαλύτερο, υπεύθυνο παιδί του γείτονα που θέλει να κερδίσει λίγα χρήματα. Αν η γάτα σας είναι εντάξει με τις αλλαγές στη ρουτίνα, θα μπορούσατε επίσης να φέρετε τη γάτα σας και όλα τα πράγματά της στο σπίτι του μέλους της οικογένειας ή του φίλου σας.

Εγκαταστάσεις φιλοξενίας γατών

Μπορείτε να φιλοξενήσετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα κέντρο φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων ή στην κτηνιατρική σας κλινική, εάν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων συνήθως διαθέτουν προσωπικό που φροντίζει τα κατοικίδια ζώα για περίπου 10 έως 12 ώρες την ημέρα. Τα κατοικίδια ζώα αφήνονται συνήθως μόνα τους τη νύχτα, ασφαλή και άνετα στα κλουβιά τους, αν και ορισμένες εγκαταστάσεις μπορεί να προσφέρουν και ολονύκτια φροντίδα. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων προσφέρουν υπηρεσίες τόσο για σκύλους όσο και για γάτες, αλλά οι γάτες γενικά στεγάζονται σε ξεχωριστούς χώρους από τους σκύλους, ώστε να μην αγχώνονται από την όραση, τη μυρωδιά και τον ήχο των σκύλων. Ορισμένες ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας μόνο για γάτες αποτελούν μια γαλήνια όαση για τις γάτες.

Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων είναι μια καλή επιλογή για φιλικές, εξωστρεφείς γάτες που δεν θα αναστατωθούν με το να βρεθούν εκτός του κανονικού τους περιβάλλοντος. Αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή για γάτες με ειδικές ιατρικές ανάγκες που πρέπει να παρακολουθούνται. Εάν η γάτα σας χρειάζεται ιατρική φροντίδα ή ειδική φαρμακευτική αγωγή, η φιλοξενία σε μια εγκατάσταση με κτηνίατρο ή κτηνίατρο-τεχνικό στο προσωπικό είναι χρήσιμη.

Οι χρεώσεις για τη φιλοξενία γάτας μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης. Η φιλοξενία της γάτας σας σε κέντρο φιλοξενίας τείνει να είναι λιγότερο δαπανηρή από ορισμένες επαγγελματικές υπηρεσίες επιτήρησης κατοικίδιων ζώων, αλλά περισσότερο δαπανηρή από το να προσέχει η οικογένειά σας, ένας φίλος ή ένας γείτονας τη γάτα σας. Όταν επιβιβάζετε τη γάτα σας σε πανσιόν, γενικά της παρέχετε την κανονική τροφή της γάτας σας και ενδεχομένως ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα. Η εγκατάσταση παρέχει συνήθως ένα κουτί για τα απορρίμματα και άμμο, αν και μπορείτε να φέρετε τη δική σας, αν η γάτα σας είναι επιλεκτική.

Επαγγελματίας Cat Sitter

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή γείτονα να προσέχει τη γάτα σας, μια επαγγελματική μπέιμπι σίτερ είναι μια πολύ καλή επιλογή. Οι επαγγελματίες νταντάδες γάτας μπορούν να έρχονται στο σπίτι σας αρκετές φορές την ημέρα για να ταΐζουν και να παίζουν με τη γάτα και να καθαρίζουν το κουτί της άμμου. Ορισμένοι επαγγελματίες νταντάδες κατοικίδιων ζώων θα μετακομίσουν επίσης με πλήρη απασχόληση όσο εσείς λείπετε, ώστε η γάτα να έχει πάντα κάποιον κοντά της. Όπως και οι μη επαγγελματίες, οι νταντάδες κατοικίδιων ζώων θα κάνουν και άλλες δουλειές του σπιτιού, όπως να παραλαμβάνουν την αλληλογραφία σας, να ποτίζουν τα φυτά σας και να βγάζουν τα σκουπίδια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε έναν σπουδαίο επαγγελματία νταντά γάτας. Μπορείτε να ζητήσετε παραπομπή από τον κτηνίατρο ή τον κομμωτή σας ή να ζητήσετε συστάσεις από φίλους, συγγενείς ή γείτονες. Αν δεν μπορείτε να πάρετε προσωπική σύσταση, ελέγξτε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της γειτονιάς για τοπικούς νταντάδες κατοικίδιων ζώων. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία pet sitter μέσω των ιστότοπων pet sitting.

Οι αμοιβές για τους επαγγελματίες νταντάδες γατών ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή σας και το αν η νταντά έρχεται μερικές φορές την ημέρα ή μένει στο σπίτι σας όλο το διάστημα που λείπετε. Οι αμοιβές των sitter για γάτες μπορεί να είναι συγκρίσιμες με αυτές των κέντρων φιλοξενίας, μερικές φορές λίγο υψηλότερες για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προετοιμασία για αναχώρηση

Ανεξάρτητα από το ποιος προσέχει τη γάτα σας, ζητήστε από αυτό το άτομο να έρθει πριν φύγετε για το ταξίδι σας, ώστε να εξοικειωθεί με το σπίτι σας και τη ρουτίνα και την απαιτούμενη φροντίδα της γάτας σας. Σημειώστε πόσο πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας και τι ώρα τρώει, καθώς και οδηγίες για τυχόν φάρμακα που παίρνει και άλλες φροντίδες που χρειάζεται. Επίσης, σημειώστε το όνομα, τον αριθμό και τη διεύθυνση του κτηνιάτρου σας για κάθε περίπτωση.

Δείξτε στον γατοφύλακα πού φυλάτε την τροφή της γάτας και πού βρίσκονται το κουτί της άμμου, η άμμος και τα είδη καθαρισμού. Εάν φιλοξενείτε τη γάτα σας, ο sitter θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα έντυπο με οδηγίες για τη σίτιση και άλλες σημαντικές οδηγίες.

Πολλοί sitters γατών θα σας στείλουν γραπτή αναφορά ή θα σας στείλουν με email, ακόμη και φωτογραφίες, που θα σας ενημερώνουν για το πώς είναι η γάτα σας κάθε μέρα, ώστε να μην ανησυχείτε όσο λείπετε. Ορισμένες εγκαταστάσεις φιλοξενίας διαθέτουν “κάμερες κατοικίδιων ζώων”, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη γάτα σας για να βλέπετε τι κάνει μέσω βίντεο. Γνωρίζοντας ότι η γάτα σας είναι ευτυχισμένη και σε καλά χέρια όσο λείπετε, θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές σας ή το επαγγελματικό σας ταξίδι χωρίς να ανησυχείτε για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr