Χρήσιμος οδηγός: Τι να κάνετε σε περίπτωση κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου-Συμβουλές και τρόπος αντίδρασης

Χρήσιμα

Κάθε μέρα δημοσιεύονται πολλές ιστορίες από όλο τον κόσμο που αφορούν τουλάχιστον μια μορφή κακοποίησης ζώων. Για αυτό σας παρουσιάζουμε το ακόλουθο άρθρο, με τη συμβολή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ), για σας ενημερώσει σχετικά με τους διάφορους νόμους και τις νομοθεσίες σχετικά με την κακοποίηση των ζώων και τα μέτρα που μπορεί να λάβει ένα άτομο αν γίνει μάρτυρας κακοποίησης.

Συνοπτικός οδηγός με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με την περίπτωση

Η μόνη λύση για την εξάλειψη των περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης ζώων είναι η δική μας παρέμβαση και καταγγελία.

1. Δηλητηρίαση με φόλες

Α) Για τα αδέσποτα ζώα
Αρχικά ενημερωθείτε εάν δραστηριοποιείται μια φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή σας και γνωστοποιήστε της το περιστατικό. Ειδοποιήστε τα  ΜΜΕ και δημοσιεύστε στο διαδίκτυο, προκειμένου να μαθευτεί από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά κινδυνεύουν και τα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια κάνετε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.


Η αστυνομία οφείλει αμέσως να προχωρήσει σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία. Ενημερώνουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα και να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση για να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες.


Β) Για ιδιόκτητο/δεσποζόμενο ζώο

Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να το ερευνήσουν. Είναι απαραίτητο το ζώο να μεταφερθεί στον κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να σταλούν ιστοί για τοξικολογική ανάλυση. Τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

2. Παθητική κακοποίηση/παραμέληση ζώου από τον ιδιοκτήτη

Είναι πολύ σημαντικό να τραβήξτε φωτογραφίες και βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση. Και σε αυτήν την περίπτωση ενημερώνεται την τοπική φιλοζωική οργάνωση και κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας, αναφέροντας όσα γνωρίζετε. Μπορείτε να κάνετε την καταγγελία τηλεφωνικά ή με fax, φροντίστε, όμως, να ζητήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός βεβαιώνει ότι καταγράφηκε το γεγονός και είναι απαραίτητος για κάθε μελλοντική επικοινωνία σχετικά με την καταγγελία. Ειδοποιήστε και τη Δημοτική Αστυνομία ή τον Δήμο. Οφείλουν να επισκεφτούν το χώρο, να κάνουν έκθεση αυτοψίας και να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Πριν προχωρήσετε σε καταγγελία, καλό θα ήταν να κάνετε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή κάποιας δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιδράσουν άσχημα. Άλλωστε ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο.


Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί τότε μπορείτε να τον παραπέμψετε στον εισαγγελέα (για την Αττική: κτίριο 16 στην παλιά Σχολή Ευελπίδων) και περιγράψτε όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα το περιστατικό παραθέτοντας φωτογραφίες, βίντεο και άλλους μάρτυρες, αν υπάρχουν. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα ενημερώσει το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη.
Αν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, μπορείτε να συντάξετε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας το περιστατικό και επισυνάπτοντας πάλι τυχόν φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Ζητήστε τους να επικοινωνήσουν μαζί σας, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, η καταγγελία προωθείται στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα.


Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.

Τι είναι η παθητική κακοποίηση;

Η παθητική κακοποίηση περιλαμβάνει:

  • Ελλιπής, κακή ή ακατάλληλη διατροφή
  • Ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα
  • Κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης του ζώου
  • Ακατάλληλο κατάλυμα, εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα
  • Το ζώο είναι συνέχεια δεμένο/βρίσκεται μόνιμα στο μπαλκόνι/στην ταράτσα/περιορισμένο χώρο, χωρίς να ασκείται ή να βγαίνει βόλτα

3. Εγκατάλειψη ζώου

Σε αυτήν τη περίπτωση ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση. Αν γνωρίζετε σε ποιον ανήκει το ζώο ή φέρει μικροτσίπ καταχωρισμένο στο όνομα του ιδιοκτήτη, πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα και κάντε καταγγελία ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη για εγκατάλειψη και έκθεση σε κίνδυνο του κατοικίδιου του. ∆εν χρειάζεται μήνυση. Η καταγγελία σας αρκεί!

4. Κακοποίηση*/βασανισμός/θανάτωση ζώων

Α) Για ιδιόκτητο/δεσποζόμενο ζώο

Στην περίπτωση αυτή καλείτε αμέσως το 100. Υποχρεούται να παρέμβει αμέσως και να προχωρήσει σε δίωξη και σύλληψη του δράστη. Αν το 100 αργεί, πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να κάνετε καταγγελία, ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του δράστη. ∆εν χρειάζεται να κάνετε μήνυση, θα πρέπει να έχετε κάποιο στοιχείο, όμως, που να οδηγεί στην ταυτοποίηση του δράστη. Με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη ξεκινάει διαδικασία του αυτοφώρου. Αν παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, το δικαστήριο θα οριστεί για δύο ή τρία χρόνια αργότερα. Εάν η αστυνομία θεωρήσει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα, θα την παραπέμψει.


Εάν η αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά είτε επειδή δεν έχει διαθέσιμο περιπολικό, πηγαίνετε κατευθείαν στον εισαγγελέα και ζητήστε να δώσει εντολή για την άμεση απομάκρυνση του ζώου και τη σύλληψη του δράστη.
Μόλις παραλάβει την εισαγγελική εντολή, το αστυνομικό τμήμα υποχρεούται να επέμβει αμέσως. Και εδώ θα πρέπει να πείσετε τον εισαγγελέα για τη σοβαρότητα του περιστατικού, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, μάρτυρες κ.λπ.).

Αμέσως θα πάρουν το ζώο από τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση κακοποίησης. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο που κακοποιείται από τον ιδιοκτήτη και παραδίνεται σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου δήμου (εάν υπάρχει) ή σε ενδιαφερόμενο φιλοζωικό σωματείο ή σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα βάναυση ή αποτρόπαια, η απομάκρυνση μπορεί να είναι οριστική, ενώ ο εισαγγελέας μπορεί, επίσης, να απαγορεύσει στον ιδιοκτήτη την απόκτηση άλλου ζώου.

Β) Για αδέσποτο ζώο και άγνωστος δράστης

Όπως και παραπάνω, καλέστε αμέσως το 100, ώστε να συλληφθεί ο δράστης, ο οποίος με την αυτόφωρη διαδικασία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής σας. Τονίστε τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει τόσο το ζώο, όσο και οι παρευρισκόμενοι από τη βάναυση συμπεριφορά του δράστη. Ενημερώστε τους ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει αν δεν παρέμβουν αμέσως.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Εάν γίνετε μάρτυρες περιστατικού κακοποίησης, προσπαθήστε να κινητοποιήσετε περαστικούς και γείτονες, ώστε να μη διαφύγει ο δράστης. Πάντα να ειδοποιείτε και τον αρμόδιο δήμο, ο οποίος υποχρεούται να έχει πρόγραμμα περίθαλψης, ώστε να επέμβει και να περιθάλψει το ζώο και να στηρίξει την καταγγελία. Αν όλοι οι δημότες απευθύνονται στον αρμόδιο δήμο και όχι αποκλειστικά στους φιλόζωους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία, τότε ο δήμος θα αναγκαστεί  ως οφείλει, να θεσπίσει ένα προγράμματα περίθαλψης και προστασίας για τα αδέσποτα ζώα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφία ή βίντεο με περιεχόμενο κακοποίησης ζώου, προωθήστε το link, περιγράφοντας το περιεχόμενό του στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στο [email protected].

* Κακοποίηση θεωρείται μεταξύ άλλων: η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός (κόψιμο άκρων, αυτιών και ουράς), οι κυνομαχίες, η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού με πράξεις βίας εναντίον ζώων, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησής τους.


5. Πεταμένα νεογέννητα ζωάκια στα σκουπίδια

Μόνο στην περίπτωση που πιάσετε κάποιον επ’ αυτοφώρω να τα πετάει ή γνωρίζετε ποιος το έκανε, μπορείτε να τον καταγγείλετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή του και επομένως τη σύλληψή του στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Δεν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Η καταγγελία σας αρκεί!

Η παραμέληση και η κακοποίηση των ζώων εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, αλλά μπορεί ο καθένα μας να συνεισφέρει ώστε να μειωθούν τα περιστατικά, μέχρι να εξαλειφθούν τελείως. Δεν χρειάζονται, άλλωστε, μεγάλες ηρωικές πράξεις, αλλά μικρές και καθημερινές προκειμένου να αλλάξουμε τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top