Χριστούγεννα και κατοικίδια: Συμβουλές «επιβίωσης»-Όσα πρέπει να προσέξουμε

Χρήσιμα

Σε λίγες ημέρες, έρχονται οι πιο γιορτινές ημέρες του χρόνου. Χαρές, γέλια, παιδικές φωνές, νόστιμες λιχουδιές θα ακούγονται στα γιορτινά τραπέζια. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι; Τι πρέπει να προσέξουμε και τι όχι;.

Πως συμβαίνει όταν έχεις παιδιά; Ένα παρόμοιο πράγμα, όταν έχεις κατοικίδια. Πρέπει να σκεφτείς με γνώμονα την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του κατοικιδίου σου και προσπαθώντας να προβλέψεις τις κινήσεις του.

Οι γιορτινές “παγίδες” για τον σκύλο σας

Όπως λένε και οι κτηνίατροι, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που δέχονται τις πιο πολλές κλήσεις από ανήσυχους σκυλογονείς. Το πρόβλημα λοιπόν με τους σκύλους αυτή την περίοδο εστιάζεται στο φαγητό. Οι προκλήσεις για το σκυλάκι μας είναι πολλές στο σπίτι και η δυνατή του όσφρηση μπορεί να τις εντοπίσει οποιαδήποτε στιγμή.

Νούμερο ένα σε τοξικότητα είναι η σοκολάτα και η αλήθεια είναι πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά βάζουμε πολλή ζάχαρη και σοκολάτα στην κουζίνα μας. Έτσι λοιπόν δεν αφήνουμε γλυκά ή πιατάκια με υπολείμματα σοκολάτας (ή ζάχαρης γενικότερα) σ’ εύκολα προσβάσιμο σημείο για τον σκύλο μας.

Συνεχίζουμε με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς… Ναι αυτές τις νόστιμες πινελιές που αξιοποιούμε στις γιορτινές συνταγές μας και για τον τετράποδο φίλο μας λειτουργούν ως δηλητήριο. Keep in mind, λοιπόν και μην τον κεράσετε!

Τρίτα στην top λίστα είναι τα φυτά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εξαιρετικά τοξικά για τον σκύλο μας. Ειδικά τα φύλλα του αλεξανδρινού, που απολαμβάνουμε να βλέπουμε στο σπίτι, πρέπει να κρατηθούν ΜΑΚΡΙΑ από το κατοικίδιό μας. Bonus tip, μην τον/ την αφήνετε μόνο/ η με τα φυτά σε προσβάσιμο σημείο.

Και οι γιορτινές «παγίδες» για τον σκύλο μας κλείνουν με τα treats του Άη Βασίλη και τα κόκαλα. Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, δεν του δίνουμε κανένα κόκαλο από το φαγητό μας και μάλιστα προσέχουμε που τα πετάμε (σε καλά κλεισμένη σακούλα ή σε κάδο απορριμμάτων). Σε ό,τι αφορά τις λιχουδιές που προσφέρουν τα παιδιά στον αγαπημένο τους Santa, φροντίζουμε να τις έχουμε κάπου ψηλά για να μην προλάβει ο σκύλος τον Άη Βασίλη.

Το «πρόβλημά» στις γάτες είναι η διακόσμηση

Οι γάτες δεν έχουν πρόβλημα με το φαγητό αλλά… με την διακόσμηση. Σίγουρα θέλει να παίξει με τη γιρλάντα, τα φωτάκια, τα διακοσμητικά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα και η λίστα της δε σταματάει εδώ!

Το πιο επικίνδυνο είναι να μην “κολλήσει” η γάτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά να μην πάθει ηλεκτροπληξία από τα φωτάκια του. Οπότε σίγουρα δεν αφήνουμε τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου αναμμένα με τη γάτα στο σπίτι μόνους τους.

Πρέπει να προσέξετε πολύ, τα λουλούδια και φυτά που έχουμε αυτές τις ημέρες στο σπίτι. Ό,τι διαβάσατε νωρίτερα σχετικά με την επικινδυνότητά τους στον σκύλο, ισχύει και για τη γάτα. Μάλιστα στις γάτες προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.

Κλείνοντας, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα κεράκια και στο υγρό των κεριών, το οποίο δεν πρέπει να έρθει σ’ επαφή με τη γάτα. Φυσικά όταν είναι καυτό για να μην καεί, αλλά κι όταν έχει περάσει ώρα από τότε που το σβήσατε, δεν πρέπει να το ακουμπήσει η γάτα. Τα συστατικά που συνήθως περιέχουν, όπως είναι η αιθανόλη και κάποια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα της. Αν παρατηρήσετε πως έχει ακουμπήσει στο υγρό κεριού, τότε ξεπλύνετε τα ποδαράκια της και το σημείο με σαπούνι και άφθονο ζεστό νερό.

Καλές γιορτές!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top