Χριστούγεννα με τον Σκύλο σας: Προετοιμασία και χρήσιμες συμβουλές για να γιορτάσετε με ασφάλεια

by Έφη Αθανασίου

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές έρχονται κι εσεις είστε έτοιμοι; Συνήθως, είναι ιδιαίτερα αγχωτικές και να κυριεύσουν τους σκύλους μας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς μπορείτε να συμβουλευτείτε και να έχετε και τον σκύλο μαζί σας, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, θα κάνετε τις διακοπές πιο διασκεδαστικές για εσάς και τον πιστό σας φίλο!

Προετοιμασία Πριν Από το Πιθανό Ταξίδι

Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε κάποιο οικογενειακό φίλο σας, φροντίστε να μιλήσετε από πριν με τους οικοδεσπότες σας. Ενημερωθείτε για το ποια θα είναι τα σχέδια τους και πώς μπορεί και / ή δεν μπορεί να ενσωματωθεί ο σκύλος σας σε αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να μάθετε τους κανόνες και τις προσδοκίες του οικοδεσπότη σας για τους σκύλους πριν κάνετε την επίσκεψη. Επιτρέπονται οι σκύλοι εντός του σπιτιού; Αν ναι θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο; Εδώ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο το αν οι οικείοι σας έχουν σκύλο ώστε να απασχοληθεί το κατοικίδιο σας. Προετοιμάστε λοιπόν το ταξίδι σας, προγραμματίζοντας και γνωρίζοντας το περιβάλλον και τις δραστηριότητες που θα εμπλακεί ο σκύλος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο σκύλος να αποκομίσει θετικές και ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες.

Στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλοι σκύλοι, μάθετε αν αυτοί οι σκύλοι είναι φιλικοί και κοινωνικοί. Να είστε πάντοτε ειλικρινείς και ρεαλιστές για το πώς ο σκύλος σας διαχειρίζεται τις συναντήσεις του με νέους σκύλους. Αν λοιπόν ο τετράποδος σύντροφος σας πρόκειται να συναντήσει νέους σκύλους που θα βλέπει για πρώτη φορά, καλό θα είναι η συνάντηση να λάβει χώρα σε εξωτερικό χώρο. Αυτό θα γίνει σκόπιμα ώστε να μειώσετε το άγχος του σκύλου σας διαπιστώνοντας αν μπορούν οι σκύλοι να συμβιώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση σκεφτείτε σοβαρά να έχετε μαζί σας ένα κλουβί. Μπορείτε επίσης να έχετε τους σκύλους σε διαφορετικά δωμάτια κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

 Δημιουργήστε έναν Ιδιωτικό Χώρο

Αν ετοιμάζετε κάποιο ταξίδι, οι συγκεντρώσεις των διακοπών μπορούν να είναι αγχωτικές και γεμάτες στρες για τους σκύλους μας. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να δώσετε στον σκύλο κάποιο ιδιωτικό χώρο για να μπορεί να χαλαρώσει. Να είστε προνοητικοί δίνοντας στον πιστό σας φίλο διαλείμματα από τις εορταστικές εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο το κατοικίδιο σας θα μπορεί να χαλαρώσει, να γεμίσει τις μπαταρίες του και στη συνέχεια να επιστρέψει στη συγκέντρωση.

Θα πρέπει να έχετε ένα κρεβάτι ή το κλουβί του σκύλου σας κάπου ήσυχα. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα υπνοδωμάτιο ή σε οποιοδήποτε ήσυχο μέρος του σπιτιού. Το θέμα είναι να βρίσκεται σε ένα σημείο ξεχωριστά από τους εορταστικούς χώρους διασκέδασης του σπιτιού που βρίσκεστε. Παιχνίδια παζλ ή παιχνίδια γεμάτα τρόφιμα, όπως το Kong, είναι ιδανικά για να κρατήσουν απασχολημένο τον σκύλο σας. Ταυτόχρονα, με τα παιχνίδια αυτά του παρέχετε την πολύ σημαντική χαλαρωτική και πνευματική διέγερση που χρειάζεται.

Μην ξεχάσετε το κουτί για τις πρώτες ανάγκες του σκύλου σας. Έτσι θα είστε και εσείς ήσυχοι για να περάσετε όμορφα στις γιορτές. Επίσης, ένας καλός υπνάκος θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικός ευνοώντας και τους δυο σας. Αυτή είναι μια καλή ιδέα αν πρόκειται να ασχοληθείτε με την παρέα σας ή για την ώρα του γεύματος κατά την οποία δεν θα είστε σε θέση να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στον σκύλο σας.

Ορίστε Κάποιον σε Υπηρεσία

Ως γνωστόν τα κατοικίδια μπλέκονται συνέχεια σε μπελάδες. Ενδέχεται πολλές φορές όλοι να επαναπαυτούν υποθέτοντας ότι κάποιος άλλος στην οικογένεια, προσέχει τους σκύλους. Σε κάθε συγκέντρωση διακοπών, είναι χρήσιμο να ορίσετε τουλάχιστον ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο για τον σκύλο σας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να βεβαιώσει πως οι τριχωτοί σύντροφοι μας είναι ήσυχοι και περνούν καλά. Εάν ο σκύλος είναι ανήσυχος κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτό το άτομο μπορεί να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας απασχολώντας τον ή δίνοντας του μια λιχουδιά.

Κρατήστε τις Ρουτίνες Άθικτες

Μην ξεχάσετε πως δεν πρέπει να αλλάξει η καθημερινή ρουτίνα των σκυλιών και κυρίως να μην αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως φασαρίες ή αναταραχές. Όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ρουτίνες του σκύλου σας άθικτες. Αν ταξιδεύετε, φροντίστε να συσκευάσετε τα προμήθειες του σκύλου σας: φαγητό, μπολ, παιχνίδια και φυσικά ένα κλουβί και κρεβάτι. Παρακολουθήστε πόσα και ποια σνακ δίνετε εσείς ή οι οικείοι σας στον σκύλο σας κρατώντας μακριά από το κατοικίδιο σας οτιδήποτε θα θέσει την υγεία του σε πιθανό κίνδυνο.

Θυμηθείτε ότι πολλά από τα τρόφιμα που αγαπάμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν στην πραγματικότητα να είναι πολύ επικίνδυνα για τον σκύλο μας. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η σοκολάτα, το αλκοόλ καθώς και τα οστά της γαλοπούλας. Θα θελήσετε επίσης να αποφύγετε τα τρόφιμα όπως κέικ φρούτων ή συνταγές που περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις σταφίδες.

Σχεδιάστε Δραστηριότητες με τον Σκύλο

Μην δώσετε την εντύπωση πως αγχώνεστε, για το ταξίδι. Υπάρχουν τρόποι διασκέδασης που μπορείτε να δημιουργήσετε για τον σκύλο σας στις γιορτές. Βρίσκοντας τρόπους για να κρατήσετε τον σκύλο σας απασχολημένο κατά τη διάρκεια των διακοπών θα βοηθήσει τα μέγιστα για να περάσετε το χρόνο σας απερίσπαστοι με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Προσκαλέστε τους φίλους και την οικογένειά σας να συμμετάσχουν στα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου σας. Μπορείτε κάλλιστα να τους πάρετε μαζί σας σε μια βόλτα με το κατοικίδιο σας στη γειτονιά ή σε ένα τοπικό πάρκο.

Σκεφτείτε πως θα έχετε την ευκαιρία, να περάσετε χρόνο μαζί του. Επιπρόσθετα, η εξάσκηση του σκύλου σας, σωματική και πνευματική, θα προσφέρει μια μεγάλη ανακούφιση από το στρες στον καλύτερο σας φίλο. Μπορείτε επίσης να βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους για να συμπεριλάβετε τον σκύλο σας στις παραδόσεις σας δημιουργώντας ή αγοράζοντας σνακ σε εορταστικές συσκευασίες καθώς και εποχιακά δώρα.

 Διοργανώστε έναν Διαγωνισμό Ταλέντου για Σκύλους

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε εκπαιδευτεί σε ένα νέο άθλημα ή έχετε δουλέψει νέα κόλπα φέτος; Εάν ναι, ο προγραμματισμός μιας μικρής έκθεσης ταλέντων ανάμεσα σε εσάς και στους φίλους σας που έχουν σκύλο, θα είναι μια έξοχη δραστηριότητα. Αυτός είναι διασκεδαστικός τρόπος να απασχολήσετε τον σκύλο σας σε οποιαδήποτε συγκέντρωση φίλων στις διακοπές. Ακόμη και αν γνωρίζετε μερικά απλά κόλπα ή εντολές, έχετε τη δυνατότητα να δείξετε τις γνώσεις σας και ταυτόχρονα την άρτια εκπαίδευση του σκύλου σας. Έχετε λοιπόν την ευκαιρία με αυτή τη μορφή διασκέδασης να διοχετεύσετε την ενέργεια του σκύλου σας και να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας. Εάν υπάρχουν πολλοί σκύλοι που συμμετέχουν στην παρέα των διακοπών σας, τότε μπορείτε να διοργανώσετε ακόμη και διαγωνισμούς με λιχουδιές για τα αξιαγάπητα τετράποδα παρευρισκόμενα κατοικίδια. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση βεβαιωθείτε ότι θα έχετε έτοιμα τα βραβεία για τον νικητή!

Καλές γιορτές!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr