Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Συμβουλές «διάσωσης» από τον σκύλο μας-Οδηγίες για ασφαλή εορταστική περίοδο

by Έφη Αθανασίου

Για να είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας δεν θα γκρεμίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για την προστασία του σκύλου σας, αλλά και του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Διακοσμήστε το με φιλικό προς τον σκύλο σας τρόπο και κάντε του τις «συστάσεις».

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Όπως αναφέρει η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων: .«Ο στολισμός του δέντρου είναι μια από τις βασικές παραδόσεις των Χριστουγέννων, και μια από τις πιο ωραίες χριστουγεννιάτικες εικόνες είναι, σίγουρα, αυτή όπου ο σκύλος μας κάθεται μπροστά από το όμορφα διακοσμημένο δέντρο μας.

Χριστούγεννα και σκύλος,  δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος συνδυασμός. Όλοι θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρούμενη χριστουγεννιάτικη εμπειρία με τους τετράποδους φίλους μας. Δυστυχώς, όμως, το διακοσμημένο δέντρο, τα εύθραυστα στολίδια και τα ηλεκτρικά φωτάκια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι άκρως επικίνδυνα.

Διατηρήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων και προστατέψτε τον σκύλο σας, στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο με διακοσμήσεις φιλικές προς εκείνον. Χρησιμοποιήστε φυσικά εμπόδια και ασκήσεις εκπαίδευσης για να τον κρατήσετε ασφαλή και μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

● Στολίζουμε ένα τεχνητό δέντρο

Ένα τεχνητό δέντρο είναι ασφαλέστερο, επειδή δεν πρόκειται να ρίξει βελόνες, οι οποίες προκαλούν δυσφορία σε περίπτωση κατάποσης.

● «Συστήνουμε», σταδιακά, στον σκύλο μας το δέντρο

Αρχίζουμε τη διαδικασία με ένα άδειο τεχνητό δέντρο. Πριν το διακοσμήσουμε, το αφήνουμε για λίγες μέρες κάτω στο πάτωμα. Στη συνέχεια το στήνουμε όρθιο σε μια γωνία, άδειο, χωρίς στολίδια, και αφήνουμε να περάσουν λίγες, ακόμη, ημέρες.

Συνεχίζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες με ένα άδειο δέντρο «μέσα στα πόδια μας», βοηθάμε τον σκύλο μας να εξοικειωθεί σταδιακά με την παρουσία του νέου αντικειμένου στον χώρο. Έτσι, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μην του τραβήξει την προσοχή όταν καλυφθεί από φώτα και στολίδια.
Δεν φωνάζουμε, δεν τιμωρούμε, δεν τραβάμε το ζώο όταν θα πάει να μυρίσει και να εξερευνήσει.

● Σταθεροποιούμε το δέντρο

Ανεξάρτητα από το είδος του δέντρου που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βάση είναι αρκετά σταθερή, και ότι έχει τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε ο σκύλος να μην μπορεί να το ρίξει κατά λάθος.

Για επιπλέον σταθερότητα μπορούμε να το στερεώσουμε με ασφάλεια στους τοίχους, με κάποιον γάντζο από το ταβάνι, ή να χρησιμοποιήσουμε περιμετρικά κάποια έπιπλα. Τοποθετούμε το δέντρο πίσω από κάποιον καναπέ, ή σε κάποια γωνία του σπιτιού.

● Χρησιμοποιούμε διακόσμηση κατάλληλη για τον δικό μας σκύλο

Τα στολίδια προσθέτουν αυτήν την ιδιαίτερη εμφάνιση και τη λάμψη, που κάνει το δέντρο μας μοναδικό. Όπως με το δέντρο, έτσι και με τα στολίδια φροντίζουμε να τα συστήσουμε, σταδιακά, στον σκύλο μας.

Αφήνουμε λίγες μέρες τις κούτες με τα στολίδια ανοικτές στο πάτωμα, και αφήνουμε τον σκύλο να τα μυρίσει. Παρατηρούμε αν κάποιο στολίδι τού τραβάει εντονότερα το ενδιαφέρον, πριν το τοποθετήσουμε στο δέντρο, ώστε να προλάβουμε τα «χειρότερα».

Στολίζουμε το δέντρο μας, σταδιακά, με φυσικές και ήρεμες κινήσεις, χωρίς μεγάλη ένταση, φωνές και έντονες χαρές, που θα τραβήξουν την προσοχή του σκύλου μας.

Φροντίζουμε να αποφύγουμε στολίδια που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του δικού μας σκύλου.

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος λατρεύει να παίζει με την μπάλα, καλό θα είναι να επιλέξουμε στολίδια με διαφορετικό σχήμα, κι όχι στρογγυλά. Ή, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε ψηλότερα και όχι τόσο εμφανή σημεία.

Τα βελούδινα/υφασμάτινα στολίδια μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι μια ασφαλής επιλογή, ή, σε κάποιες άλλες, να του θυμίσουν τα δικά του παιχνίδια και να θελήσει να τα αφαιρέσει από το δέντρο. Συνήθως, τα πλαστικά στολίδια είναι τα λιγότερο εύθραυστα και πιο ασφαλή, καθώς τα εύθραυστα στολίδια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα ζώα μας, εάν σπάσουν στο στόμα τους ή τα πατήσουν.

Ο ευκολότερος τρόπος να διακοσμήσετε το δέντρο σας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων, είναι να χρησιμοποιήσετε πιο ανθεκτικά στολίδια, αντί γυάλινα ή κεραμικά.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τα άγκιστρα στολίσματος. Πρέπει να προτιμούμε στολίδια που κρεμιούνται από λεπτό σπάγκο.

● Δέντρο χωρίς φαγητό

Στη διακόσμηση του δέντρου, καλό θα είναι να αποφύγουμε οτιδήποτε βρώσιμο, όπως στολίδια σοκολάτας, γιρλάντες ποπ-κορν, στολίδια ζύμης αλατιού, στολίδια μπισκότα, marshmallow, μπαστουνάκια καραμέλας, ή κλαδιά με γκι.

Οι εορταστικές λιχουδιές δημιουργούν όμορφες διακοσμήσεις, όμως η σύσταση τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τοξική και επικίνδυνη για τους σκύλους μας.

● Προσέχουμε τους πυρήνες ηλεκτρικού ρεύματος

Τα έντονα, λαμπερά φωτάκια ολοκληρώνουν την όμορφη εμφάνιση του δέντρου μας, όμως μπορεί να αποβούν μοιραία για τον σκύλο μας.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και φωτιάς, αν ο σκύλος, ενώ παίζει, μπερδευτεί στα καλώδια ή τα μασήσει. Οπότε, εάν επιλέξουμε να τοποθετήσουμε φωτάκια στο δέντρο, θα πρέπει: α) να στερεώσουμε τα καλώδια που οδηγούν προς το δέντρο, β) να χρησιμοποιούμε κολλητικά κλιπ καλώδια για να τα κρατήσουμε μακριά από το πάτωμα, ή να κρύβουμε τα καλώδια κάτω από τη βάση/ποδιά του δέντρου και γ) να αφήνουμε «γυμνά» τα κάτω κλαδιά.

● Ανοίγουμε τα δώρα των Χριστουγέννων το πρωί

Η τοποθέτηση δώρων γύρω από το δέντρο θα πρέπει να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Για να διατηρήσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας ασφαλή και να προστατεύσουμε τον σκύλο από την κατάποση επιβλαβούς αντικειμένου, δεν αφήνουμε δώρα κάτω από το δέντρο.

Και, φυσικά, αφού ανοίξουμε τα δώρα μας, μαζεύουμε προσεκτικά από το πάτωμα όλα τα απομεινάρια από τα περιτυλίγματα και τις κορδέλες, που ο σκύλος θα μπορούσε να πάρει για να παίξει. Αν τα καταπιεί, μπορεί να του προκαλέσουν κάποια εντερική δυσλειτουργία.

Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του ζώου. Αν έχουμε κουτάβι στο σπίτι, μπορούμε να περιορίσουμε τελείως την πρόσβαση και να το κρατήσουμε μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με κάποια περίφραξη ή baby gate (πορτάκι ασφαλείας).Αν έχουμε έναν ιδιαίτερα ενεργητικό σκύλο, αυτό ίσως να σημαίνει ακόμη και την παράλειψη του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ακολουθώντας απλά βήματα για την ασφάλεια του σκύλου σας, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και η περίοδος των διακοπών θα είναι μια ευτυχισμένη στιγμή, για εσάς αλλά και για τον καλύτερο φίλο σας!».

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr