Δαγκώματα αγάπης: 5 λόγοι που αρέσουν στις γάτες, γιατί το κάνουν και πώς να αντιδράσετε

Χρήσιμα

Σας έχει τύχει ποτέ η γάτα σας την ώρα που παίζετε ή τη χαϊδεύετε να σας δαγκώσει χωρίς λόγο; Τα λεγόμενα “δαγκώματα αγάπης” είναι ενδεικτικά σημάδια αγάπης και στοργής από τη γάτα σας και ίσως όχι μια επιθετική συμπεριφορά, καθώς πολλές φορές παρερμηνεύουμε αυτές τις δαγκωνιές.

Τι είναι τα δαγκώματα αγάπης της γάτας;

Οι δαγκωνιές της αγάπης είναι μια μέθοδος επικοινωνίας. Συνήθως ξεκινούν με ένα γλείψιμο της γλώσσας μέσω της συμπεριφοράς περιποίησης και σιγά σιγά εξελίσσονται σε απαλές δαγκωματιές και τσιμπήματα. Τα τσιμπήματα αγάπης είναι συνηθισμένα σε βασίλισσες που έχουν γεννήσει γέννα γατάκια. Ορισμένες γάτες επιδεικνύουν επίσης παρόμοια συμπεριφορά προς τους ανθρώπους γλείφοντας το χέρι ενός ατόμου και προχωρώντας σε μικροσκοπικά τσιμπήματα.

Οι δαγκωματιές αγάπης είναι απαλές. Δεν πονάνε, δεν τρυπούν το δέρμα, δεν τραβούν αίμα και δεν απαιτούν νοσηλεία. Εξίσου, η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι πλήρως χαλαρή και δεν υπάρχουν σημάδια επιθετικότητας, αν και μερικές γάτες μπορεί να γίνουν ελαφρώς νευρικές πριν από το τσίμπημα.

Δαγκώματα αγάπης vs πραγματικό δάγκωμα

Κάποια δαγκώματα δεν είναι δαγκώματα αγάπης. Τα δαγκώματα αγάπης είναι απαλό στόμα που περιστασιακά συνοδεύεται από τρίψιμο ή γουργουρητό. Τα πραγματικά δαγκώματα γάτας προκαλούνται από επιθετικότητα, φόβο, άγχος ή απογοήτευση.

Η επιθετικότητα προς τους ανθρώπους μπορεί να ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητά της, από εχθρική φωνητική έκφραση όπως σφύριγμα, βρυχηθμός ή κραυγή έως στάση σώματος (κυρτή πλάτη με τα μαλλιά όρθια). Η πιο σοβαρή επιθετικότητα περιλαμβάνει δαγκώματα με νύχια και δαγκώματα πλήρους ισχύος με βαθιές αμυχές που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη και αντιβιοτικά.

Λόγοι για τους οποίους οι γάτες σας δαγκώνουν με αγάπη

Αν και υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που εξηγούν γιατί οι γάτες δαγκώνουν τους ανθρώπους με αγάπη, υπάρχουν μερικές υποθέσεις:

1. Η γάτα σας δείχνει ένα σημάδι στοργής

Ορισμένες γατούλες τσιμπάνε το δέρμα σας για να σας μεταδώσουν τη στοργή τους. Οι μικρές, ντελικάτες χειρονομίες τσιμπήματος που υιοθετούνται από τη γατοκρατία και μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή εκφράζουν τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στους δυο σας.

2. Υπερδιεγείρονται από το χάιδεμά σας

Μερικές φορές η γάτα σας μπορεί να δαγκώσει, αν είναι υπερδιεγερμένη από υπερβολικό χάιδεμα. Ένα λεπτό τσιμπήμα που εντείνεται σε ένα πιο δυνατό δάγκωμα είναι μια υπενθύμιση για να σταματήσετε το βαρύ χάιδεμα. Αυτή είναι η στιγμή που οι δαγκωματιές αγάπης περνούν τα σύνορα με τις πραγματικές δαγκωματιές.

3. Η γάτα σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας

Οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες- μαθαίνουν συνεχώς παρακολουθώντας εμάς και την καθημερινότητά μας για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ίδιες. Ορισμένες γάτες έχουν καταλάβει ότι το τρίψιμο ή το τσιμπήμα στο χέρι σας ενώ ετοιμάζετε ένα γεύμα μπορεί να προκαλέσει την προσοχή σας και να τους δώσετε μια λιχουδιά ή να τις ταΐσετε. Αν η προσέλκυση δεν έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, θα δαγκώσουν πιο δυνατά από απογοήτευση.

4. Ένδειξη παιχνιδιού/θηρευτική συμπεριφορά

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γάτα σας μπορεί να δαγκώσει ή να πιάσει τα δόντια της και να κρατηθεί από το χέρι σας είναι το λανθασμένο παιχνίδι/θηρευτική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως επίθεση που ακολουθείται από ένα δάγκωμα του χεριού ή των ποδιών σας. Τελικά, πρόκειται για ένα στυλ σκληρού παιχνιδιού που θα έπρεπε να έχει καμφθεί κατά τη διάρκεια της γατοκρατίας.

5. Μπορεί να είναι μια συμπεριφορά άνεσης

Τέλος, μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο άνεσης όταν η γάτα σας γλείφει το πρόσωπό σας και τσιμπάει τα δάχτυλά σας, επειδή αυτή είναι παρόμοια με τη συμπεριφορά που προσδίδει η βασίλισσα μετά τη γέννηση.

Επιπλέον, όταν η γάτα σας περιποιείται, τρίβει το πρόσωπό της πάνω σας ή σας δίνει ερωτικές δαγκωματιές, απελευθερώνει φερομόνες που επικοινωνούν το κοινό άρωμα. Αυτό χρησιμεύει για την εδραίωση μιας θετικής σχέσης μεταξύ τους και μπορεί να χρησιμεύσει ως ανακούφιση από το άγχος κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων άγχους.

Πώς να ανταποκριθείτε στα δαγκώματα αγάπης

Η αντίδρασή σας στις δαγκωματιές αγάπης ποικίλλει ανάλογα με το αν βρίσκετε τη συμπεριφορά ευχάριστη ή ενοχλητική.

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να σας δίνει δαγκωνιές αγάπης

Για όσους ανθρώπους δεν απολαμβάνουν τα δαγκώματα της αγάπης, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να τσιμπολογάει το δέρμα σας. Βοηθάει να καταλάβετε τι είναι αυτό που υποκινεί τη γάτα σας να τσιμπήσει εξ αρχής – η επικοινωνιακή πρόθεση πίσω από τη συμπεριφορά.

1. Κρατήστε το χέρι σας ακίνητο

Αν και θα σας φανεί παράλογο και δύσκολο, κρατήστε το χέρι σας ακίνητο και μην το τραβήξετε μακριά. Ενδόμυχα, οι γάτες είναι είδος θηρευτή, οπότε η έλλειψη κίνησης συχνά θα σταματήσει τη δαγκωτική συμπεριφορά.

2. Μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Προσέξτε τα ανεπαίσθητα προειδοποιητικά σημάδια δυσφορίας της γάτας σας κατά το χάιδεμά της, ιδίως τη διαστολή της κόρης του ματιού, το σφιγμένο σώμα, το τίναγμα της ουράς, τον κυματισμό του δέρματος, το πλάγιασμα των αυτιών και την ξαφνική στροφή του κεφαλιού. Αποφύγετε το εκτεταμένο χάιδεμα στα σημεία του σώματός τους που νιώθουν πιο ευάλωτα, όπως η κοιλιά τους. Ορισμένες γάτες έχουν χαμηλά επίπεδα ανοχής και απολαμβάνουν μόνο σύντομες, χαμηλής έντασης συνεδρίες χάιδεψής τους.

3. Κατευθύνετε τη γάτα σας σε ένα παιχνίδι

Σε περιπτώσεις δαγκώματος στο παιχνίδι, ανακατευθύνετε την προσοχή της γάτας σας πετώντας ένα παιχνίδι μακριά από το σώμα σας ή στρέψτε την προσοχή της σε ένα παιχνίδι με φτερά που πειράζει τη γάτα. Το πιο σημαντικό, μην ενθαρρύνετε τη γάτα σας να παίζει με ανθρώπινα μέλη του σώματος και μην κρατάτε μικρά παιχνίδια στο χέρι σας και μετά πειράζετε τη γάτα σας να τα αρπάξει.

4. Ποτέ μην τιμωρείτε τη γάτα σας

Ποτέ μην τιμωρείτε μια γάτα που σας δίνει ερωτικές δαγκωματιές. Μην χτυπάτε, μην φωνάζετε, μην τρίβετε ή μην χρησιμοποιείτε μπουκάλια με σπρέι σε μια γάτα – αυτό μπορεί απλώς να ταράξει περισσότερο τη γάτα σας, γεγονός που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πραγματική επιθετικότητα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση με ανταμοιβή όταν η γάτα σας επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά.

5. Ενίσχυση της αισθητηριακής διέγερσης εσωτερικών χώρων

Για εκείνους τους ανθρώπους με γάτες που ζουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες και βρίσκουν δυσάρεστο το γατίσιο στόμα, ενισχύστε την ειδική για το είδος αισθητηριακή διέγερση με τη μορφή παρακολούθησης πουλιών ή θηραματικών ζώων (βίντεο με γάτες στην τηλεόραση ή ταΐστρες πουλιών), κλασική μουσική, παζλ με τροφές, μασούρια Matatabi και ασφαλή για τις γάτες φυτά, όπως το αργυροβότανο, η βαλεριάνα και το αγιόκλημα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top