Διατροφή γάτας: Μπορούν οι γάτες να φάνε μέλι;- Οι κτηνίατροι αποκαλύπτουν

by Μ. Καραμάνδου
γάτα και μέλι

Το μέλι δεν είναι τοξικό για τις γάτες, αλλά δεν συνιστάται. Οι κίνδυνοι από τη διατροφή της γάτας σας με μέλι μπορεί να υπερτερούν των πιθανών οφελών, γι’ αυτό προχωρήστε με προσοχή.
Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε, χρησιμοποιήστε ωμό μέλι. Αυτό το μέλι προσφέρει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία και τα περισσότερα αντιβακτηριακά οφέλη.

Οι κτηνίατροι δεν συνιστούν τη χορήγηση μελιού στη γάτα σας

Περισσότερο από τη γευστική εμπειρία, οι ανησυχίες των κτηνιάτρων είναι η υγεία και η ασφάλεια. Οι πεπτικές διαταραχές, οι στομαχόπονοι, η πιθανή αύξηση του βάρους και το ασαφές όφελος για την υγεία της γάτας είναι ο λόγος που οι περισσότεροι κτηνίατροι αποθαρρύνουν το μέλι.

Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει την ανατομία και το ιατρικό ιστορικό της γάτας σας όταν καθορίζει τι είναι ασφαλές να τρώει. Κάτι που μπορεί να επισημάνει ο κτηνίατρός σας είναι ότι οι γάτες δεν χρειάζονται ζάχαρη και πιθανότατα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτήν ούτως ή άλλως.

Στις γάτες αρέσει το μέλι;

Γενικά, στις γάτες δεν αρέσει το μέλι. Η γάτα σας είναι σαρκοφάγος και στην πραγματικότητα δεν έχει την ικανότητα να γεύεται τα γλυκά. Ενώ μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε μια νόστιμη λιχουδιά με τη γάτα σας, δεν θα απολαύσει την ίδια αισθητηριακή εμπειρία. Τα σαρκοφάγα ζώα, κατά κανόνα, έλκονται από την περιεκτικότητα σε λίπος που προσφέρει μια τροφή. Αν έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να γλείφει ένα πιάτο παγωτό, δεν είναι επειδή είναι εθισμένη στη ζάχαρη. Το λίπος είναι αυτό που στην πραγματικότητα λατρεύουν.

Αν θέλετε να ταΐσετε τη γάτα σας με μέλι ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος ή αντιοξειδωτικό, φροντίστε να της δίνετε ωμό μέλι, τοπικής προέλευσης, και όχι περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε νέα τροφή στη γάτα σας.

Ακολουθούν μερικές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για την κατανάλωση μελιού

Αν θέλετε να δώσετε στη γάτα σας μια μικρή λιχουδιά από το κουτάλι, αναζητήστε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τη γάτα. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι αγαπούν τους λουκουμάδες, αλλά η γάτα σας αγαπάει το κρέας. Οι νόστιμες λιχουδιές τόνου ή οι λιχουδιές σολομού τριών συστατικών είναι εξαιρετικές σπιτικές επιλογές. Το Pinterest προσφέρει πίνακα επί πίνακα με DIY βιολογικές λιχουδιές για γάτες που θα ενθουσιάσουν τους γευστικούς κάλυκες της γάτας σας.

Όταν έχετε αμφιβολίες, σκεφτείτε τη διατροφή που θα κατανάλωνε η γάτα σας στη φύση και βασιστείτε σε αυτήν.

Αν αποφασίσετε να δώσετε στη γάτα σας μέλι, να τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας και επιλέξετε να δοκιμάσετε το μέλι στη διατροφή της ενήλικης γάτας σας, ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα μελιού. Το να δίνετε μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι κατάλληλο για να αποδώσει τα όποια πιθανά οφέλη.

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών αναρωτιούνται αν το μέλι είναι καλή θεραπεία για θέματα όπως οι εποχιακές αλλεργίες ή ο πονόλαιμος. Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες έχουν δώσει στο μέλι ένα καλό όνομα στην ομοιοπαθητική κοινότητα. Τα οφέλη που προσφέρει το μέλι στους ανθρώπους εμπνέουν ορισμένους ιδιοκτήτες γατών να στραφούν στο νέκταρ της φύσης για βοήθεια.

Μόνο το ωμό μέλι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να αποκομίσετε κάθε πιθανό όφελος για την υγεία. Μπόνους το ακατέργαστο και το τοπικό.

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το μέλι για τις αλλεργίες της γάτας σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αν και το μέλι δεν θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στη γάτα σας, η αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών του κατοικίδιου ζώου σας με μέλι είναι ένα “ίσως” στην καλύτερη περίπτωση. Αν επιχειρήσετε να καταπραΰνετε τις αλλεργίες με μέλι, επιλέγετε πάντα ωμό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το επεξεργασμένο μέλι από τις αλυσίδες παντοπωλείων θα προσφέρει μηδενικά οφέλη στο ζώο σας. Ακόμα και με το ωμό, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το μέλι διευκολύνει τις αλλεργίες της γάτας, ώστε να το προτείνουμε ως θεραπεία.

Τι να αποφύγετε – Το επεξεργασμένο μέλι κάθε είδους έχει απογυμνωθεί από όλες σχεδόν τις ιδιότητες για την υγεία. Το αποτέλεσμα είναι άδειες θερμίδες.

Το περισσότερο μέλι που βρίσκετε σε ένα παντοπωλείο έχει υποστεί επεξεργασία και παστερίωση. Απογυμνωμένο από τα ζωντανά οφέλη για την υγεία, διασταυρούμενα μολυσμένο στα εργοστάσια και νερωμένο, το επεξεργασμένο μέλι είναι εντελώς περιττό και στερείται όλων των πλεονεκτημάτων για τη γάτα σας.

Υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Όσο για τον ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου που μόλις έπιασε τη γάτα του στη μέση ενός κουτιού Honey Nut Cheerios, δεν υπάρχει λόγος για επείγουσα επίσκεψη. Το μέλι δεν είναι τοξικό για τις γάτες. Εάν η γάτα σας έχει επίμονη διάρροια ή γίνεται ληθαργική, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

Τα γατάκια, ειδικότερα, πρέπει να μένουν μακριά από κάθε μέλι για διάφορους λόγους. Ο μικροσκοπικός λαιμός και το στομάχι του γατάκι σας κάνουν την κολλώδη ουσία δύσκολη στην κατάποση. Το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για τα βακτηριακά σπόρια του μελιού. Όπως και τα ανθρώπινα μωρά, τα γατάκια υπόκεινται σε αλλαντίαση, μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο clostridium botulinum το οποίο απελευθερώνει μια νευροτοξίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να δώσετε μέλι σε ένα γατάκι, αλλά πολλοί λόγοι για να το αποφύγετε.

Ούτε η ενήλικη γάτα σας είναι εντελώς ασφαλής. Για ορισμένες γάτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα της γάτας σας. Αν παρατηρήσετε εμετό, διάρροια, λήθαργο ή άλλα συμπτώματα στομαχικών διαταραχών, σταματήστε εντελώς το μέλι. Υπάρχει επίσης το θέμα των θερμίδων, από τις οποίες το μέλι κατέχει πολλές. (Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει σχεδόν 64 θερμίδες.) Η προσθήκη μελιού στη διατροφή της γάτας σας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους. Για τις διαβητικές γάτες, το μέλι μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και ρίχνει τον διαβήτη εκτός ελέγχου.

Παρόλο που το μέλι δεν πρόκειται να δηλητηριάσει τον αιλουροειδή φίλο σας, γενικά δεν είναι καλή ιδέα για την πλειοψηφία.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr