Δυσπλασία του ισχίου στις γάτες: Αίτια, θεραπεία και πρόληψη-Τι πρέπει να γνωρίζετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια ορθοπεδική πάθηση της άρθρωσης του ισχίου που, αν και ασυνήθιστη, μπορεί να επηρεάσει τις γάτες. Προκύπτει από μη φυσιολογική ανάπτυξη της μίας ή και των δύο αρθρώσεων του ισχίου και προκαλεί αστάθεια και εκφύλιση των αρθρώσεων. Οι γάτες δεν παρουσιάζουν πάντα σαφή σημάδια δυσπλασίας του ισχίου, αλλά συμπτώματα όπως το κουτσό, η αποφυγή της άσκησης και η ευερεθιστότητα μπορεί να υποδεικνύουν τη διάγνωση. Η δυσπλασία του ισχίου στις γάτες είναι κυρίως κληρονομική, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία. Οι μεγάλες καθαρόαιμες γάτες, όπως οι γάτες Maine coon και οι γάτες Ιμαλαΐων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσπλασία του ισχίου από ό,τι οι γάτες μικτών φυλών. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορείτε να περιμένετε πλήρη ανάρρωση.


Τι είναι η δυσπλασία του ισχίου;

Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί δυσμορφία της σφαιρικής άρθρωσης στο ισχίο, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία. Οι γάτες με δυσπλασία του ισχίου είναι πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα εάν η νόσος προχωρήσει.

Μια φυσιολογική, λειτουργική άρθρωση του ισχίου αποτελείται από μια στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου οστού που βρίσκεται σε μια δομή που μοιάζει με υποδοχή. Η άρθρωση μπορεί να λειτουργεί ομαλά με τη βοήθεια του χόνδρου, του αρθρικού υγρού και των μυών. Όταν όμως μια γάτα πάσχει από δυσπλασία του ισχίου, η κεφαλή του μηριαίου οστού αναπτύσσει ακανόνιστο σχήμα και δεν κάθεται σωστά μέσα στην υποδοχή. Η άρθρωση γίνεται ασταθής, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και δυσκαμψία. Η κακή εφαρμογή της άρθρωσης μπορεί τελικά να διαβρώσει το χόνδρο, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους.


Συμπτώματα της δυσπλασίας του ισχίου στις γάτες

Είναι σύνηθες για τις γάτες να μην παρουσιάζουν κανένα σημάδι ασθένειας στα αρχικά στάδια της δυσπλασίας του ισχίου, ενώ οι γάτες με ήπια έως μέτρια νόσο μπορεί να μην παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ανακαλύψει σημάδια δυσπλασίας του ισχίου κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης ευεξίας ή κατά τη λήψη ακτινογραφιών για άσχετο λόγο.

Τα σημάδια της δυσπλασίας του ισχίου μπορεί να είναι παρόμοια με άλλα τραύματα. Εάν δείτε αυτά ή άλλα σημάδια ασθένειας στη γάτα σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για ένα ραντεβού.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κουτσό που χειροτερεύει σταδιακά
  • Προβλήματα στο άλμα
  • μειωμένη  άσκηση
  • Λήθαργος ή/και ευερεθιστότητα
  • Δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης σε ένα ή και στα δύο πίσω άκρα
  • Μυϊκή απώλεια στα οπίσθια άκρα

Κουτσό

Ο πόνος, η φλεγμονή και η δυσκαμψία που προκαλούνται από την ασταθή άρθρωση της γάτας σας μπορεί να οδηγήσουν στο να κουτσαίνει. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην κινητικότητα της γάτας σας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Έλλειψη άσκησης

Επηρεάσει την ικανότητα της γάτας σας να ασκείται, επηρεάζοντας κινήσεις όπως το άλμα, το τρέξιμο και η αναρρίχηση.

Λήθαργος/ερεθιστικότητα

Εάν η γάτα σας πάσχει από δυσπλασία του ισχίου, μπορεί να παρουσιάζει λήθαργο και ευερεθιστότητα λόγω του πόνου της πάθησης. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στη διάθεση της γάτας σας, εξετάστε τη σωματική δυσφορία ως πιθανή αιτία.


Δυσκαμψία

Η κακή εφαρμογή της άρθρωσης της γάτας σας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία. Η δυσκαμψία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή όταν η γάτα σας σηκώνεται ή ξαπλώνει.

Απώλεια δύναμης μυών

Η απώλεια δύναμης μυών στα ισχία ή τους μηρούς της γάτας σας μπορεί να είναι σύμπτωμα δυσπλασίας του ισχίου. Αντίστροφα, οι διογκωμένοι μύες των ώμων μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δυσπλασίας του ισχίου, καθώς η γάτα σας βασίζεται περισσότερο στο πάνω μισό του σώματός της για να αποφύγει την επώδυνη χρήση των ισχίων και να αντισταθμίσει την απώλεια μυών.


Αιτίες της δυσπλασίας των ισχίων

Η δυσπλασία του ισχίου πιστεύεται ότι είναι κληρονομική ασθένεια στις γάτες, αλλά μερικοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την ανάπτυξη της πάθησης.

Παχυσαρκία: Το βάρος της γάτας σας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη δυσπλασίας του ισχίου, καθώς το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση που ασκείται στα ισχία της γάτας, οδηγώντας τελικά σε δυσφορία των αρθρώσεων.
Τραυματισμός: Εάν η γάτα σας έχει τραυματιστεί στο παρελθόν, όπως π.χ. έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο, η αντοχή των ισχίων της μπορεί να είναι μειωμένη, καθιστώντας την ανάπτυξη μιας πάθησης των αρθρώσεων πιο πιθανή.

Διάγνωση της δυσπλασίας των ισχίων στις γάτες

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας πάσχει από δυσπλασία του ισχίου, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να επιβεβαιώσετε το πρόβλημα. Αφού παρατηρήσετε συμπτώματα δυσπλασίας του ισχίου στη γάτα σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέσει επίσημη διάγνωση μετά από ακτινογραφία της πάσχουσας άρθρωσης.


Θεραπεία

Ο κτηνίατρός σας θα διαγνώσει τη δυσπλασία του ισχίου της γάτας σας μέσω φυσικής εξέτασης και ακτινογραφιών. Οι εκτιμήσεις για τη θεραπεία γίνονται με βάση τη σοβαρότητα των αποτελεσμάτων των ακτινογραφιών και τα συμπτώματα της γάτας σας.

Η δυσπλασία του ισχίου στις γάτες συνήθως αντιμετωπίζεται πρώτα συντηρητικά. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής και πιθανές αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας. Εάν η συντηρητική προσέγγιση δεν είναι αρκετή, ο κτηνίατρός σας θα σας μιλήσει για τη χειρουργική θεραπεία της γάτας σας.

Η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση ονομάζεται εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου οστού. Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ο κτηνίατρος αφαιρεί την παραμορφωμένη κεφαλή και τον αυχένα του μηριαίου οστού. Με τον καιρό, οι μύες της γάτας σας αναδομούνται και σχηματίζουν μια νέα, ψεύτικη άρθρωση. Μετά την ανάρρωση, οι περισσότερες γάτες θα ζήσουν μια ευτυχισμένη, φυσιολογική ζωή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ολικής αντικατάστασης ισχίου.Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με ένα ειδικό συνθετικό ισχίο που ονομάζεται micro-THR.


Πρόγνωση για γάτες με δυσπλασία ισχίου

Εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορείτε να περιορίσετε τις υπολειμματικές επιπτώσεις της δυσπλασίας του ισχίου στη γάτα σας. Καθώς οι επιπτώσεις της πάθησης εξελίσσονται, τα συμπτώματα θα εμφανιστούν σταδιακά και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν γίνουν αντιληπτά ή δεν αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται δευτερογενώς στη δυσπλασία του ισχίου, επιδεινώνοντας τον πόνο, τη φλεγμονή και τη δυσκαμψία. Η σοβαρή δυσπλασία του ισχίου συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση, αλλά συνήθως η θεραπεία θα αποκαταστήσει πλήρως τη γάτα σας. Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για τη γάτα σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φυσικοθεραπείες.

Πώς να προλάβετε τη δυσπλασία του ισχίου

Επειδή είναι κληρονομική, η δυσπλασία του ισχίου στις γάτες δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε την πάθηση νωρίς και να επιβραδύνετε την εξέλιξή της. Εάν η γάτα σας δεν έχει γενετική προδιάθεση για δυσπλασία του ισχίου, το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει υγιές βάρος και γυμνάζει συχνά τους μύες της. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά συνεχιζόμενη χωλότητα, πόνο ή δυσκαμψία.

Μελλοντικές περιπτώσεις δυσπλασίας του ισχίου μπορούν να προληφθούν από τους εκτροφείς γατών, καθώς μια γάτα με δυσπλασία του ισχίου μπορεί να στειρωθεί για να διακοπεί η γενετική μετάδοση της πάθησης. Οι γάτες με δυσπλασία του ισχίου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr