Έχετε ξανακούσει ποτέ γάτα να ουρλιάζει; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη συμπεριφορά

by Έφη Αθανασίου

Ουρλιάζει η γάτα σας – ή δεν είστε σίγουροι για το πώς ακούγεται αυτός ο ήχος της γάτας; Επιπλέον, γιατί οι γάτες ουρλιάζουν; Ας μιλήσουμε για το τι προκαλεί το κλάμα της γάτας και ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να φωνάζουν.

Για όσους έχουν ακούσει μια γάτα να ουρλιάζει, ο ήχος είναι αξέχαστος – ένα διαπεραστικό, πολυσύλλαβο ουρλιαχτό που σοκάρει τις αισθήσεις και απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Μια γάτα που ουρλιάζει μπορεί να σας ξυπνήσει ακόμα και από τον πιο βαθύ ύπνο. Το ουρλιαχτό της γάτας μπορεί να φέρνει στο μυαλό σας εικόνες τύπου αποκριών με καμπυλωτές πλάτες, εκτεταμένα νύχια και γυμνούς κυνόδοντες. Και το πιο σημαντικό, το ουρλιαχτό της γάτας μπορεί να τρομάξει τόσο τους ανθρώπους όσο και τις άλλες γάτες, κάτι που συχνά (αλλά όχι πάντα) είναι ακριβώς αυτό που η γάτα που ουρλιάζει έχει ως στόχο.

Πώς ακούγεται το ουρλιαχτό της γάτας;

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ γάτα να ουρλιάζει, ίσως έχετε πάει σε στοιχειωμένο σπίτι; Ξέρετε εκείνα τα ελατήρια που στριγγλίζουν, τα φαντάσματα που ξεπηδούν από τους τοίχους τη στιγμή που δεν το περιμένετε; Ναι – κάπως έτσι είναι η πρώτη φορά που ακούτε μια γάτα να ουρλιάζει – ειδικά αν είναι η γάτα σας που ουρλιάζει.

Αν χρειάζεστε μια υπενθύμιση ότι αυτά τα χαριτωμένα, χαδιάρικα πλάσματα που τόσο αγαπάμε έρχονται πλήρως εξοπλισμένα με τα ένστικτα και τον εξοπλισμό για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν το θήραμά τους, απλά ακούστε μια γάτα να ουρλιάζει. Είναι ένας σπαρακτικός, αρχέγονος ήχος και οι γάτες τον χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων.

Το ουρλιαχτό μιας γάτας ακούγεται πολύ σαν το ουρλιαχτό ενός ανθρώπου, μόνο που είναι λίγο πιο επείγον και απελπισμένο – κάτι σαν να βγήκε από ταινία τρόμου. Ο ήχος μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται σε ένταση όπως τα ωκεάνια κύματα που σκάνε, ή το ουρλιαχτό της γάτας μπορεί να είναι ξαφνικό και τσιριχτό, το ισοδύναμο μιας ανθρώπινης κραυγής: “Έι! Πρόσεχε!”.

Σημείωση: Για μια γάτα που ουρλιάζει σε μια ξένη γάτα, καλύψτε τα παράθυρα ή τις πόρτες, ώστε η γάτα του εσωτερικού χώρου να μην μπορεί πλέον να δει την ξένη γάτα. Μια (απαλή!) ρίψη πετσέτας (παρόμοια με αυτή που γίνεται στο τέλος αυτού του βίντεο) θα βοηθήσει επίσης να αποσπάσετε την προσοχή και να εκτονώσετε την κατάσταση.

Τι είναι η κραυγή της γάτας;

Η “κραυγή” είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες ήχους που μπορούν να βγάλουν οι γάτες. Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι εξαιρετικά ομιλητικά ζώα, ικανά να κάνουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερους ήχους από τους σκύλους. Αλλά η κραυγή γάτας είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – μια παρατεταμένη, υψηλή φωνή που συχνά συνοδεύεται από γρυλίσματα ή γρυλίσματα. Το ουρλιαχτό της γάτας είναι άμεσα και απόλυτα διακριτό – δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει κανείς αυτόν τον ήχο με κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Το ουρλιαχτό της γάτας είναι αρκετά ασυνήθιστο, γι’ αυτό πιθανώς ακούγεται τόσο σοκαριστικό. Η ώρα της ημέρας που συμβαίνει συνήθως το ουρλιαχτό της γάτας κάνει αυτόν τον ήχο ακόμη πιο ανησυχητικό. Είναι πιο πιθανό να ακούσετε γάτες να ουρλιάζουν όταν είναι σκοτάδι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε για τον απλούστατο λόγο ότι οι γάτες είναι νυχτερινές, δηλαδή είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο – και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τις μάχες έξω από το παράθυρο του υπνοδωματίου σας.

Γιατί φωνάζουν οι γάτες;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γάτες φωνάζουν είναι επειδή είναι θυμωμένες ή φοβισμένες – εξ ου και το ουρλιαχτό της γάτας συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια γατοκαυγάδων. Σύμφωνα με τον ειδικό στη συμπεριφορά των γατών Jackson Galaxy, “το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται με το αντανακλαστικό “πάλεψε ή φύγε”- αν δεν υπάρχει πουθενά να φύγεις, η μόνη επιλογή είναι να παλέψεις. Μια γάτα που επιτίθεται με φόβο είναι εξαιρετικά τρομακτική από μόνη της- πρόκειται για μια γάτα που μπορεί να σας βλάψει, και μάλιστα άσχημα. Να είστε πολύ προσεκτικοί!”

Ωστόσο, οι γάτες δεν ουρλιάζουν μόνο από επιθετικότητα. Οι γάτες μπορεί επίσης να ουρλιάζουν όταν είναι άρρωστες. Η Galaxy συνιστά να παρακολουθείτε τις κτηνιατρικές εξετάσεις για να προλάβετε τυχόν προβλήματα υγείας προτού γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να δικαιολογήσουν μια από αυτές τις γατίσιες κραυγές. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια σύγχυσης ή άνοιας και μπορεί να ουρλιάξουν αν τρομάξουν ή φοβηθούν το περιβάλλον τους.

Οι γάτες μπορεί επίσης να ουρλιάζουν αν βρίσκονται σε κίνδυνο. Έχετε ποτέ κλειδώσει κατά λάθος τη γατούλα σας σε μια ντουλάπα; Πιθανότατα δεν ντράπηκε να επικοινωνήσει τη δυσαρέσκειά της για την ακούσια αμέλειά σας. Και αν έχετε πατήσει ποτέ κατά λάθος την ουρά της γάτας σας, πιθανότατα θα έχετε επίσης γίνει κοινωνός γατίσιας κραυγής – μπορεί να είχατε θορυβηθεί τόσο πολύ που ουρλιάξατε κι εσείς ο ίδιος!

Τέλος, οι γάτες μπορεί να ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ή κατά την αναζήτηση συντρόφου. Περιττό να πούμε ότι οι γάτες που ουρλιάζουν δεν ενδιαφέρονται να ξυπνήσουν τους γείτονες.

Ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συμπεριφορές, ορισμένες γάτες είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν από άλλες. Δύο σημαντικοί παράγοντες είναι η ιδιοσυγκρασία της γάτας και το περιβάλλον – ζει η γάτα σε ένα σπίτι με πολλές γάτες, όπου χρειάζεται τακτικά να εδραιώσει την κυριαρχία της στην κοινωνική ιεραρχία; Είναι εύκολα υπερδιεγερμένη ή τρομαγμένη; Είχε σκληρή μεταχείριση όταν ήταν γατάκι; Όλες αυτές οι πτυχές του σπιτιού και της ανάπτυξης μιας γάτας μπορεί να την κάνουν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να ουρλιάξει.

Επιπλέον, οι μη ευνουχισμένες γάτες που δεν έχουν στειρωθεί είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν από επιθετικότητα ή λόγω ορμονών. Όταν υιοθέτησα για πρώτη φορά την calico γάτα μου, τη Phoenix, ήταν σε έξαρση και περιπλανιόταν στο σπίτι ουρλιάζοντας τη νύχτα για αρκετές ημέρες μέχρι να μπορέσω να τη στειρώσω.

Ο Γαλαξίας προσφέρει αυτή τη συμβουλή: “Η επιθετικότητα της ανέγγιχτης γάτας περιλαμβάνει τόσο τη μητρική επιθετικότητα (απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά σε μια νέα μητέρα όταν υπερασπίζεται τα γατάκια της), όσο και την επιθετικότητα του εδαφικού γάτου. Οι άθικτες γάτες, τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές, τείνουν να είναι πιο επιθετικές καθώς και ιδιαίτερα εδαφικές- και έχουν επίσης την τάση να ψεκάζουν ούρα σε όλες τις κατάλληλες επιφάνειες. Η λύση: στειρώσεις, φυσικά!”

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr