Έχουμε την απάντηση: Γιατί ο σκύλος σου τινάζει τα πόδια του αφού κάνει την ανάγκη του – Ερμηνεία, Όσα πρέπει να γνωρίζετε

by Έφη Αθανασίου

Όσοι από εσάς έχετε κατοικίδιο, πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει κάποιες συμπεριφορές τις οποίες δεν μπορείτε να εξηγήσετε και αναρωτιέστε γιατί φέρεται έτσι το τετράποδο σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τίναγμα του ποδιού στους σκύλους, όταν κάνουν την ανάγκη τους.

Είναι βέβαιο όμως θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές τινάζουν το πόδι τους αφού τελειώσουν την ανάγκη τους. Αν το έχεις προσέξει σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί γιατί το κάνουν. Σίγουρα έχεις προσπαθήσει να το εξηγήσεις και έχεις καταλήξει σε διάφορες εκδοχές. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;

Ο λόγος που τα σκυλιά τινάζουν τα πόδια τους όταν κάνουν την ανάγκη τους

Στα σκυλιά υπάρχουν αδένες που βρίσκονται στα πόδια τους και απελευθερώνουν φερομόνες τινάζοντας το πόδι τους. Όπως όταν γρατζουνάν το έδαφος για να απελευθερώσουν εδαφικό άρωμα. Με την κίνηση αυτή, που κλωτσάνε προς τα πίσω, αφήνουν τα άλλα σκυλιά να ξέρουν ότι διεκδικούν την περιοχή τους.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση όμως δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του σκύλου. Μπορεί να το κάνει ένα Κανισάκι μέχρι και ένα Pit Bull. Ένας σκύλος μπορεί να σταματήσει να ξύνει το έδαφος επειδή κάποιος άλλος σκύλος έχει εδραιώσει μια πιο ισχυρή παρουσία.

Αυτή η συμπεριφορά δεν γίνεται μόνο από τα αρσενικά, αλλά και από τα θηλυκά σκυλιά. Προσπαθούν να δείξουν στα υπόλοιπα σκυλιά ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι δική τους. Αυτό είναι ένα ένστικτο που έχουν ακόμα και τα άγρια ζώα.

σκύλος ανάγκη

Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά;

Αν παρατηρήσεις κλώτσημα προς τα πίσω ή να ξύνουν τις πατούσες τους είναι απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Αν όμως παρατηρήσεις ότι κάνει παύση ενώ κλωτσάει ή κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του ίσως το πρόβλημα να είναι πιο υποκειμενικό. Καλό θα είναι τότε να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Ίσως να υποφέρει από τραυματισμό στο πόδι ή αρθρίτιδα.

Παρόλο που η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να προκαλέσει έναν χαμό στο γκαζόν και στο γρασίδι. Για να είσαι σίγουρος ότι δε θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πίσω και την μπροστά αυλή σου ή στην γειτονιά, ξεκίνα να πηγαίνεις μεγαλύτερες και πιο συχνές βόλτες. Επίσης, προσπάθησε να το κρατάς μακριά από το γρασίδι που είναι προσεγμένο για να μην το καταστρέψει.

σκυλος

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr