«Είναι επικίνδυνο να υιοθετήσετε ένα Πιτμπουλ»: Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα Pit Bulls

Τα Pit Bull είναι γεγονός ότι είναι μία από τις πιο κακοποιημένες και παρεξηγημένες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Ακολουθούν μερικοί από τους μύθους που έχω συναντήσει δουλεύοντας με τα Πιτ Μπουλ:

Μύθος: Τα Πιτ Μπουλ έχουν σαγόνια που κλειδώνουν

Πραγματικότητα: Τα Pit Bull δεν έχουν κάποιον ειδικό φυσικό μηχανισμό ή ένζυμο που τους επιτρέπει να “κλειδώνουν” τα σαγόνια τους. Αν συγκρίνετε ένα κρανίο Pit Bull με ένα κρανίο οποιασδήποτε άλλης φυλής σκύλου, μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι ότι και τα δύο κρανία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τη γενική οστική δομή. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας της φυλής Πιτμπουλ είναι η αποφασιστικότητα. Ό,τι κι αν κάνουν τα Πιτμπουλ, το κάνουν με μεγάλο ενθουσιασμό και αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι έχουν σαγόνι που κλειδώνει όταν δαγκώνουν κάτι και είναι αποφασισμένα να μην το αφήσουν.

Μύθος: Όλα τα πιτ μπουλ είναι από τη φύση τους φαύλα

Πραγματικότητα: Αυτό είναι ένα στερεότυπο που μεροληπτεί προς τη γενίκευση και την καταδίκη μιας ολόκληρης φυλής με βάση τις πράξεις μερικών κακών ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι κάθε σκύλος πρέπει να αξιολογείται με βάση τα δικά του προσόντα και όχι με βάση τη φυλή του. Μια συνακόλουθη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά κακά σκυλιά, αλλά μόνο κακοί άνθρωποι. Στο δοκίμιό του Troublemakers, ο Malcolm Gladwell αναλύει τι μπορούν να μας διδάξουν τα στερεότυπα των Pit Bull για το λάθος της φυλετικής καταγραφής τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων.

Μύθος: Ένα Pit Bull που είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά θα είναι επιθετικό και προς τους ανθρώπους

Πραγματικότητα: Η επιθετικότητα των σκύλων και η επιθετικότητα των ανθρώπων είναι δύο διακριτά χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να συγχέονται. Εκτός αν ένα Πιτ Μπουλ έχει εκτραφεί κακώς ή έχει εκπαιδευτεί σκόπιμα να επιτίθεται στους ανθρώπους, γενικά αγαπούν τους ανθρώπους. Είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους πιο στοργικούς, πιστούς, φιλικούς και αφοσιωμένους συντρόφους που μπορείτε να έχετε.

Μύθος: που έχει άγνωστο ιστορικό και καταγωγή από μια διάσωση ή ένα καταφύγιο, αντί να αγοράσετε ένα Πιτμπουλ από έναν εκτροφέα

Πραγματικότητα: Να θυμάστε: κάθε σκύλος είναι ένα άτομο και πρέπει να κρίνεται από την τρέχουσα προσωπικότητα και συμπεριφορά του. Σίγουρα μπορεί να επηρεαστεί από τη γενετική και το ιστορικό του, αλλά μετά από συνεργασία με χιλιάδες Πιτμπουλ, μπορώ να ισχυριστώ απερίφραστα ότι πολλά (αν όχι τα περισσότερα) Πιτμπουλ άγνωστης καταγωγής που έχουν κακοποιηθεί φρικτά, παραμεληθεί ή/και αναγκαστεί να παλέψουν εξακολουθούν να αγαπούν τους ανθρώπους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και εξακολουθούν να είναι στοργικά οικογενειακά κατοικίδια. Οι υπεύθυνες διασώσεις και τα καταφύγια αξιολογούν τη συμπεριφορά των σκύλων πριν από την υιοθεσία και στη συνέχεια υιοθετούν μόνο εκείνα τα Πιτμπουλ που παρουσιάζουν την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία απέναντι στους ανθρώπους.

Μύθος: Είναι καλύτερο να υιοθετήσετε ένα κουτάβι Pit Bull αντί για έναν ενήλικα.

Πραγματικότητα: Είναι γεγονός ότι τα κουτάβια είναι αξιολάτρευτα! Όμως το θέμα με τα κουτάβια είναι ότι μεγαλώνουν. Και καθώς ωριμάζουν, αναπτύσσεται η προσωπικότητά τους και τότε είναι που πραγματικά ανακαλύπτετε αν το Pit Bull σας είναι κυρίαρχο ή υποτακτικό με τους ανθρώπους, ή αν είναι επιθετικό απέναντι σε κάποια, σε κανένα ή σε όλα τα σκυλιά. Η ανοχή και η επιθετικότητα των σκύλων είναι χαρακτηριστικά που δεν αναπτύσσονται σε ορισμένα σκυλιά μέχρι να ωριμάσουν πλήρως. Είναι πιθανό το χαριτωμένο κουτάβι που υιοθετείτε και είναι φιλικό με όλα τα άλλα σκυλιά να μην του αρέσουν καθόλου τα άλλα σκυλιά αργότερα στη ζωή του, ακόμη και τα σκυλιά με τα οποία έχει μεγαλώσει και έχει ζήσει μαζί τους για όλη του τη ζωή.

Τόσο η ανατροφή (περιβάλλον) όσο και η φύση (γενετική) παίζουν ρόλο στον καθορισμό της ώριμης προσωπικότητας ενός σκύλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κουτάβια πίτμπουλ δεν πρέπει να υιοθετούνται, αλλά αν θέλετε να ξέρετε πόσο μεγάλος θα είναι τελικά ο σκύλος σας και πώς θα συμπεριφέρεται απέναντι στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε έναν ενήλικα.

Τελικά, η απόφαση να υιοθετήσετε οποιονδήποτε σκύλο απαιτεί πολλή σκέψη σχετικά με το τι ταιριάζει στην οικογένειά σας και την ικανότητά σας να δεσμευτείτε απέναντι στον σκύλο για όλη του τη ζωή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr