Είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε πάντα τι θέλει να σας πει η γάτα σας; Αν όχι, ιδού 10 κοινοί θόρυβοι γάτας – και τι σημαίνουν

by Έφη Αθανασίου

Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί ήχοι γάτας, τους οποίους οι αιλουροειδείς φίλοι μας χρησιμοποιούν για να μας μιλήσουν. Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους θορύβους γάτας εδώ.

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να επικοινωνούν με τις άλλες γάτες στη ζωή τους, αλλά ότι πολύ λίγο από αυτή την επικοινωνία γίνεται με τη μορφή νιαουρίσματος. Αν μιλούσαν όσο και αν έκαναν χειρονομίες (παράδειγμα: όταν οι γάτες τρίβονται πάνω σας), οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα ευχόσασταν να το βουλώσουν. Βέβαια, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σχεδόν τόσο καλοί στην παρατήρηση της γλώσσας του σώματος και στην κατανόηση της επικοινωνίας των γατών, όπως οι λεπτές κινήσεις των αυτιών των γατών και οι συσπάσεις της ουράς των γατών, συχνά “χρησιμοποιούν τα λόγια τους” για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αυτούς τους θορύβους των γατών.

Το λεξιλόγιο μιας γάτας είναι εξίσου πλούσιο και λεπτό όσο και η γλώσσα του σώματος της γάτας (συμπεριλαμβανομένων των τρόπων με τους οποίους η γάτα εκφράζει τη στοργή της), αλλά εδώ είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου θορύβους γάτας και τι σημαίνουν. Ας ξεκινήσουμε με τους βασικούς θορύβους γάτας:

Οι 10 βασικοί θόρυβοι που κάνει μια γάτα

1. Νιαούρισμα γάτας

Τα γατάκια είναι πολύ πιο πιθανό να νιαουρίζουν από ό,τι οι ενήλικες γάτες. Επειδή τα γατάκια γεννιούνται ανίκανα να ακούσουν και να δουν, νιαουρίζουν για να ειδοποιήσουν τη μητέρα τους ότι χρειάζονται προσοχή. Γιατί, λοιπόν, η ενήλικη γάτα σας κάνει αυτούς τους θορύβους γάτας; Οι ενήλικες γάτες σπάνια νιαουρίζουν η μία στην άλλη, αλλά μπορεί να νιαουρίζουν σε εμάς για τους ίδιους λόγους. (Οι άνθρωποι μερικές φορές νιαουρίζουν ο ένας στον άλλο, αλλά συνήθως για να γελάσουμε.) Δείτε αυτό το γατάκι που κλαίει για τη μητέρα του.

2. Γάτα που γουργουρίζει

Το γουργουρητό είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους θορύβους της γάτας. Οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι ευχαριστημένες, αλλά γουργουρίζουν επίσης ως ένας τρόπος να παρηγορηθούν όταν είναι άρρωστες ή τραυματισμένες. Η ακουστική συχνότητα του γουργουρητού, περίπου 25 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο, θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και σχεδόν σίγουρα λειτουργεί ως εσωτερικό μασάζ.

3. Τρίλισμα της γάτας

Οι γάτες χρησιμοποιούν ένα τρίλιζα, έναν γατίσιο θόρυβο κάπου ανάμεσα στο νιαούρισμα και το γουργουρητό, ως φιλικό χαιρετισμό. Αυτό το γλυκούλι νιαουρίζει και τραγουδάει για να νικήσει την μπάντα!

4. Γάτα που γρυλίζει

Το γρύλισμα της γάτας συγκαταλέγεται στους θορύβους της γάτας που εκπέμπουν προειδοποίηση. Οι γάτες γρυλίζουν η μία στην άλλη για να πουν: “Κάνε πίσω πριν αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω τα νύχια μου αντί για τη φωνή μου”!

5. Φλυαρία γάτας

Αν η γάτα σας κάθεται στο παράθυρο και κοιτάζει τους σκίουρους έξω, με τα αυτιά όρθια και τα μάτια συγκεντρωμένα, αλλά δεν μπορεί να βγει έξω για να τους κυνηγήσει, μπορεί να κάνει έναν ήχο γατίσιας φλυαρίας ή γατίσιας τσίχλας. Αυτοί οι θόρυβοι της γάτας επικοινωνούν είτε ενθουσιασμό είτε απογοήτευση.

6. Σφύριγμα γάτας

Το σφύριγμα της γάτας είναι ένας από τους θορύβους της γάτας που μπορεί να ακούσετε όταν η γάτα σας είναι θυμωμένη ή φοβισμένη. Το σφύριγμα είναι το επόμενο στάδιο προειδοποίησης μετά το γρύλισμα.

7. Γάτα που γρυλίζει

Οι θηλυκές γάτες που είναι σε έξαψη βγάζουν αυτή την απελπισμένη κραυγή, ελπίζοντας να προσελκύσουν τους γάτους για να ανακουφίσουν τους πόνους της επιθυμίας τους να κάνουν γατάκια. Και το ουρλιαχτό γάτας, μια παραλλαγή του γαβγίσματος γάτας, είναι ο τελευταίος προειδοποιητικός ήχος πριν ξεκινήσει ένας σοβαρός γατοκαβγάς.

8. Το μπιπ της γάτας

Όταν ο γάτος μου ο Τόμας θέλει να ανέβει στην αγκαλιά μου, συχνά κάθεται στο πάτωμα κοιτάζοντάς με και κάνει έναν γρήγορο ήχο “μπιπ” ή “εκ”. Το ερμηνεύω αυτό ως “Αχμ – με συγχωρείτε”.

9. Μουρμούρισμα γάτας

Αυτοί οι γατίσιοι θόρυβοι είναι υβρίδια ανάμεσα σε ένα γουργουρητό, ένα νιαούρισμα και ένα γρύλισμα. Το μπουρμπουρητό δεν έχει καμία αρνητική σημασία, παρόλο που ενσωματώνει ένα γρύλισμα. Είναι ο θόρυβος που τραβάει την προσοχή της Siouxsie και, όπως και η λέξη “Aloha”, έχει περισσότερες από μία σημασίες. Μπουρμπουρίζει επίσης όταν είναι ευγνώμων για την προσοχή μου. Μπορείτε να ακούσετε μερικούς από τους βρυχηθμούς της Σιούξι σε αυτό το βίντεο, μαζί με μια σειρά από άλλους θορύβους που της αρέσει να κάνει. (Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το “μπουρμπουρίζω-μουρμουρίζω!” σημαίνει “Κοιτάξτε με, είμαι έξω! Ναι!” και όχι “Γαμώτο, είμαι έξω και ξεπαγιάζω!”, γιατί της αρέσει να κάνει αυτούς τους θορύβους κάθε φορά που περπατάει έξω).

10. Γάτα που ουρλιάζει

Ταΐζω την Μπέλα μου στο μπάνιο με κλειστή την πόρτα, γιατί αν δεν το κάνω αυτό, καταβροχθίζει το φαγητό της και στη συνέχεια κλέβει και τα γεύματα της Σιούξι και του Τόμας. Συνήθως τελειώνει πριν από τις άλλες γάτες και μετά αρχίζει με τις σπαρακτικές κραυγές της “Παρακαλώ, αφήστε με να βγω!”. “Μισό λεπτό, Μπέλα”, της απαντώ. Φυσικά, την αφήνω να βγει μόλις οι άλλες γάτες τελειώσουν το φαγητό τους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr