Εκπαίδευση σκύλου: Πώς να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι Newfoundland;- Χρονοδιάγραμμα & Πρόγραμμα

by Μ. Καραμάνδου
Εκπαίδευση Newfoundland

Το να φέρνετε στο σπίτι ένα κουτάβι Newfoundland δεν μοιάζει με την ανατροφή οποιουδήποτε άλλου κουταβιού. Όχι μόνο είναι σωματικά τεράστια ως κουτάβια -κάτι που σημαίνει διασκέδαση γιγάντιου μεγέθους- αυτά τα μεγάλα κουτάβια χρειάζονται επίσης σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν σωματικά και πνευματικά από ό,τι οι μικρότερες ράτσες.

Αυτό σημαίνει ιδιαίτερες εκτιμήσεις σχετικά με την εκπαίδευση, τόσο όταν το κουτάβι σας έρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι, όσο και για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Έχοντας αυτό κατά νου, θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την απογοήτευσή σας από τις αταξίες των κουταβιών και να δώσετε στο σκύλο σας ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στη ζωή.

10-12 εβδομάδες: Είσοδος στο σπίτι

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς Newfoundland κρατούν γενικά τα κουτάβια λίγο περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να έχετε συνηθίσει σε άλλες ράτσες. Ως επιπλέον προφύλαξη, τα κουτάβια Newfoundland υποβάλλονται σε προκαταρκτικό έλεγχο για καρδιακές παθήσεις από κτηνίατρο καρδιολόγο πριν φύγουν από τον εκτροφέα τους και έρθουν στο σπίτι της νέας τους οικογένειας. Αυτή η επίσκεψη στον καρδιολόγο θα γίνει όταν τα κουτάβια είναι μεταξύ 10-12 εβδομάδων. Επειδή τείνουν να επιστρέφουν στο σπίτι λίγο αργότερα, είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα κουτάβια Newfoundland να κοινωνικοποιούνται νωρίς και με ασφάλεια σε ήχους, υφές κ.λπ. όσο βρίσκονται με τους εκτροφείς τους, καθώς περνούν την πρώτη περίοδο.

Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο ή πλακάκια μπορεί να είναι ολισθηρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των αρθρώσεων των Newfoundland καθώς μεγαλώνουν, γι’ αυτό προετοιμαστείτε με χαλιά στο σπίτι σας για να παρέχουν πρόσφυση.

12-18 εβδομάδες: Νυσταγμένοι εξερευνητές

Μόλις το κουτάβι Newfoundland σας είναι στο σπίτι, είναι καιρός να επικεντρωθείτε στην δημιουργία ρουτίνας, στην εισαγωγή τους στο κλουβί τους και στη διδασκαλία απλών δεξιοτήτων υπακοής, όπως το “κάτσε” και το “κάτω”, καθώς και στο ευγενικό περπάτημα με λουρί. Χρησιμοποιήστε πολλά μικρά κομματάκια από λιχουδιές και παιχνίδια για να επιβραβεύσετε τη συμπεριφορά που θέλετε. Τα κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους αυτή τη στιγμή, οπότε επικεντρωθείτε στη διδασκαλία του “δίνω/πετάω” “ανταλλάσσοντας” παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα με λιχουδιές. Η περιποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης για όλα τα σκυλιά, αλλά ειδικά για τα σκυλιά με βαρύ τρίχωμα όπως τα Newfoundlands. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας αρχίζει να νιώθει άνετα με την εμπειρία της περιποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος, του καθαρισμού των αυτιών και της περιποίησης/λείανσης των νυχιών. Κρατήστε τις συνεδρίες περιποίησης σύντομες και διασκεδαστικές, με πολλές ανταμοιβές.

Θέστε ως προτεραιότητα τη συνέχιση της κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας εκθέτοντάς το με ασφάλεια σε νέους ανθρώπους, ήχους, μέρη και υφές κάτω από τα πόδια. Αλλά να είστε προσεκτικοί με το πόση άσκηση κάνει το κουτάβι Newf σας στο σπίτι και σε αυτές τις εξόδους κοινωνικοποίησης, καθώς θα θέλετε να περιορίσετε την ποσότητα της άσκησης που κάνει για να προστατεύσετε τις αναπτυσσόμενες αρθρώσεις του. Εάν η εκδρομή σας περιλαμβάνει πολύ περπάτημα, προγραμματίστε να μεταφέρετε το κουτάβι σας (ή επενδύστε σε ένα μεγάλο καροτσάκι σκύλου).

4-8 μήνες: Φάση Teddy Bear

Παρόλο που το κουτάβι Newfoundland σας είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από άλλα κουτάβια της ηλικίας τους (και από πολλά ενήλικα σκυλιά), είναι ακόμα συναισθηματικά ανώριμο και μπορεί να κουραστεί και να εξουθενωθεί εύκολα. Επίσης, θα αναπτύσσονται γρήγορα και θα αποκτούν συντονισμό – κάποιες μέρες μπορεί να νιώθετε ότι ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας και το κουτάβι σας είναι ξαφνικά πολύ μεγαλύτερο. Συνεχίστε τη βασική εκπαίδευση εκθέτοντας με ασφάλεια και θετικά το κουτάβι σας σε μια ποικιλία ήχων, τόπων, επιφανειών για περπάτημα και ανθρώπων όλων των ηλικιών. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ηλικία για να αρχίσετε (με ασφάλεια) να εκθέτετε το Newfoundland σας στο νερό. Η αργή και σταθερή ανάπτυξη είναι σημαντική με αυτούς τους γίγαντες και συνεχίστε να περιορίζετε τη σωματική άσκηση που λαμβάνει το κουτάβι σας. Μιλήστε με τον κτηνίατρο και τον εκτροφέα σας για το πόση άσκηση είναι ασφαλής καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει.

Παραμείνετε θετικοί και συνεπείς με την εκπαίδευσή σας. Τα Νιουφάουντλαντ είναι εξαιρετικά έξυπνα και υποχωρητικά σκυλιά εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε και να αναπτύσσετε τους γενικούς τρόπους συμπεριφοράς και την εκπαίδευσή τους. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά που σας αρέσει (όπως το να κάθεται ήρεμα καθώς τρώτε, να κάθεται όταν του το ζητάτε) και να αγνοείτε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

8-12 μήνες: Αδέξιοι κλόουν

Το Νιουφάουντλαντ σας πιθανότατα έχει πλέον εξελιχθεί από ένα μικρό χνουδωτό κουτάβι σε ένα πολύ μεγάλο κουτάβι σε σχήμα σκύλου. Σε αυτή την ηλικία, τα Newfoundland δεν έχουν απαραίτητα αίσθηση του μεγέθους τους – μια χαρούμενη ουρά που κουνάει την ουρά της μπορεί να καθαρίσει ένα ολόκληρο τραπεζάκι του καφέ. Ενώ οι περισσότερες άλλες ράτσες αρχίζουν να φτάνουν στην ωριμότητα, το κουτάβι του Newfoundland μόλις τώρα ξεκινάει.

12-24 μήνες: Έφηβοι

Ενώ οι περισσότεροι σκύλοι έχουν αναπτυχθεί πλήρως σε αυτή την ηλικία, το Newfoundland σας εξακολουθεί να ωριμάζει σωματικά και πνευματικά. Αυτό το χαριτωμένο μικρό αρκουδάκι κουτάβι έχει πλέον δικό του μυαλό και κάποιες μέρες μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεχάσει όλα όσα του μάθατε. Η υπομονή και η συνέπεια είναι το κλειδί για την εκπαίδευση σε αυτή την ηλικία.

Σε γενικές γραμμές, μετά τους 18 μήνες, τα Newfoundland ολοκληρώνουν τη σωματική τους ανάπτυξη.

2-3 έτη: Ύστερη εφηβεία

Τα καταφέρατε! Το κουτάβι Newfoundland σας είναι σχεδόν ενήλικο. Αυτό είναι το γλυκό σημείο της όψιμης εφηβείας, όπου ο υπόλοιπος κόσμος θα βλέπει το Newfoundland σας ως ενήλικο σκυλί – και τις περισσότερες ημέρες θα μπορείτε να το βλέπετε και εσείς. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν στιγμές ανόητης ή άτακτης εφηβικής συμπεριφοράς, αλλά αυτή είναι η στιγμή που όλη η συνέπεια στην εκπαίδευση των τρόπων συμπεριφοράς και των δεξιοτήτων ζωής αποδίδει καρπούς. Αυτό το ατίθασο γιγάντιο κουτάβι συμπεριφέρεται πλέον περισσότερο σαν ένας καλομαθημένος και υπεύθυνος ενήλικας.

Η ανατροφή ενός κουταβιού που μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος κάποιους ενήλικες ανθρώπους έρχεται με μοναδικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες χαρές. Ψάχνετε για περισσότερη βοήθεια; Η Λέσχη Newfoundland της Αμερικής διαθέτει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη φυλή για τα μέλη και το κοινό με πρακτική υποστήριξη καθώς προσαρμόζεστε στη ζωή με το κουτάβι σας Newfoundland .

.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr