Επέκταση του TNR στην Ελλάδα: Τι είναι και αντιμετώπιση αδέσποτων σε επαρχιακές περιοχές

Χρήσιμα

Η μέθοδος παγίδευσης-στειρώσεως-επιστροφής, κοινώς «TNR», είναι η μέθοδος που προτιμάται για τον αποτελεσματικό και ανθρώπινο έλεγχο των πληθυσμών των αγριόγατων. Μόλις εντοπιστεί μια αποικία, οι εθελοντές TNR παγιδεύουν τις γάτες και τα γατάκια στήνοντας ανθρώπινες παγίδες – παρόμοιες με κλουβιά – και αιχμαλωτίζουν με ασφάλεια τις άγριες γάτες και τις μεταφέρουν για να στειρωθούν. Αυτό γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του απογεύματος και οι παγίδες συλλέγονται γρήγορα για να ελαχιστοποιηθεί το στρες της γάτας.

Αυτό μπορεί να είναι σκληρή δουλειά- περιλαμβάνει πολλή υπομονετική αναμονή και δοκιμασία θέλησης απέναντι σε αυτά τα εκ φύσεως επιφυλακτικά πλάσματα που είχαν ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη επαφή.

Οι παγιδευμένες γάτες μεταφέρονται γρήγορα σε κτηνιατρείο για να στειρωθούν, μια απλή διαδικασία που θα αποτρέψει τη γάτα από το να αναπαραχθεί. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η αφαίρεση μέρος του αυτιού τους – όπου αφαιρείται υπό αναισθησία μισό έως ένα εκατοστό από την άκρη του αριστερού αυτιού. Αυτό χρησιμεύει ως μόνιμο οπτικό σημάδι από απόσταση που δείχνει ότι η γάτα έχει στειρωθεί, ώστε να αποφευχθεί η παγίδευση της ίδιας γάτας για στείρωση στο μέλλον. Μετά τη στείρωση, οι γάτες επιστρέφουν πίσω στην περιοχή τους, εάν οι θέσεις αυτές κριθούν μη ασφαλείς ή με άλλο τρόπο ακατάλληλες, οι άγριες γάτες μετεγκαθίστανται. Η παγίδευση και η στείρωση μιας μεγάλης αποικίας αγριόγατων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και απαιτείται τακτική παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί καμία γάτα. Ιδανικά, οι θηλυκές γάτες που αναπαράγονται παγιδεύονται και στειρώνονται πρώτα, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του μεγέθους της αποικίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι άγριες γάτες που έχουμε στειρώσει και απελευθερώσει πίσω στο περιβάλλον τους βελτιώνουν γρήγορα την υγεία, την κατάσταση και το προσδόκιμο ζωής τους. Καθώς δεν χρειάζεται πλέον να περνούν τη ζωή τους ακολουθώντας το ένστικτο της αναπαραγωγής, πολύ συχνά γίνονται πιο προσιτές και
χαλαροί απέναντι στη ζωή. Εξαφανίζεται η ανάγκη να ξοδεύουν τεράστια ποσά ενέργειας σε μάχες για την επικράτεια.
και την προστασία των συντρόφων τους, οπότε δεν χρειάζονται τόσο πολύ τροφή.

Η TNR είναι η πιο ανθρώπινη, αποτελεσματική και οικονομικά βιώσιμη στρατηγική για τον έλεγχο των πληθυσμών των αγριόγατων.

Στην Ελλάδα, το TNR επεκτείνεται και στους σκύλους

Η μέθοδος TNR (Trap-Neuter-Return) είναι δημοφιλής στο εξωτερικό και εφαρμόζεται από πολλούς εθελοντές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό, όμως, η μέθοδος αυτή αφορά κυρίως τις γάτες. Διάφοροι διαδικτυακοί τόποι, ομάδες στα social media και βίντεο στο YouTube επικεντρώνονται στη στείρωση γατών.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων είναι επίσης σοβαρό, γεγονός που αναγκάζει την εφαρμογή της μεθόδου TNR και σε αυτούς. Ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου οι αδέσποτοι σκύλοι είναι δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες, η εύρεση σπιτιών για όλους δεν είναι εύκολη.

Ως αποτέλεσμα, οι εθελοντές προχωρούν τουλάχιστον σε στειρώσεις των σκύλων. Αν και το κομμάτι της απελευθέρωσης δεν είναι ιδανικό, αποτελεί μια λύση καλύτερη από το τίποτα.

Η διαχείριση των σκύλων είναι πιο δύσκολη λόγω της πιθανής επιθετικότητάς τους (λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους στον δρόμο), του μεγέθους τους (πολλά αδέσποτα στην επαρχία είναι μεγαλόσωμα) και του κόστους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top