Επίθεση σκύλου: Βήματα για να σωθείτε ,Προσοχή -Τι να κάνετε και τι όχι, Συμβουλές και οδηγός επιβίωσης

Χρήσιμα

Οι επιθέσεις σκύλων είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να συμβούν. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις επιθέσεων σκύλων, όπου οι τραυματισμοί από δάγκωμα σκύλου προκάλεσαν το θάνατο.
Στατιστικά στοιχεία από τη Διεθνή Εταιρεία Συμπεριφοράς Ζώων δείχνουν ότι το 66% αυτών των επιθέσεων προκλήθηκαν από πιτ μπουλ.
Καμία ράτσα σκύλου δεν είναι πιο επιθετική από κάποια άλλη. Πράγματι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις γκόλντεν ριτρίβερ που δάγκωσαν παιδιά. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε και να πούμε ότι κάποια ράτσα είναι πιο επικίνδυνη από κάποια άλλη.
Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ελέγξουμε είναι τα σκυλιά που είναι ιδιαίτερα ευερέθιστα, πρόθυμα να βρουν θήραμα ή να αμυνθούν, και τέτοια σκυλιά μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνα.

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τα μέτρα πρόληψης στη γειτονιά σας. Γνωρίστε τους γείτονές σας και ελέγξτε για επιθετικά σκυλιά που κυκλοφορούν ή βρίσκονται στη γειτονιά σας. Αν υπάρχει ένας σκύλος που σας γαβγίζει κάθε φορά που περνάτε μπροστά από τον κήπο σας, αποφύγετε το συγκεκριμένο μονοπάτι.

Εάν ένας σκύλος έρχεται κατευθείαν προς το μέρος σας, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
Πρώτον, σταματήστε και κοιτάξτε κάτω. Μόνο αν ο σκύλος δεν γαβγίζει μπορείτε να τον κοιτάξετε στα μάτια.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να αρχίσετε να περπατάτε προς τον σκύλο. Αυτό θα δείξει στο σκύλο ότι δεν αποτελείτε απειλή και ότι δεν είστε το αντικείμενο καταδίωξης.
Εάν ο σκύλος προσπαθεί να σας επιτεθεί, ο κύριος στόχος είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας, τους οικείους σας ή το κατοικίδιό σας σώους και αβλαβείς. Μπορεί να χρειαστεί να αντεπιτεθείτε με το σώμα σας ή να χρησιμοποιήσετε σπρέι.

Συμβουλές για να αποτρέψετε μια επίθεση σκύλου

– Εάν μπορεί να δεχτείτε επίθεση από σκύλο ενώ περπατάτε.
– Καλέστε τον ιδιοκτήτη σας. Μπορείτε να πείτε με δυνατή φωνή: “Φέρτε το σκύλο σας μέσα, ο σκύλος μου έχει μολυνθεί”.
– Για να αποφύγετε την οπτική επαφή, βάλτε μπροστά σας μια ομπρέλα, μια κουβέρτα, ένα παλτό, ένα αυτοκίνητο ή έναν κάδο απορριμμάτων.
Προσπαθήστε να πείτε στο σκύλο σας με αποφασιστικότητα να “καθίσει” ή να “σταματήσει”.
– Δοκιμάστε να ρίξετε λιχουδιές που μπορεί να επιβραδύνουν ή να τρομάξουν το σκύλο σας.
– Αν έχετε λουρί, δοκιμάστε να το πιάσετε και να το δέσετε σε έναν φράχτη ή ένα αντικείμενο.

Αν ένας φοβισμένος σκύλος σας πλησιάσει, μην

– Φωνάζετε δυνατά.
– Μην κάνετε θορύβους που τρέχουν.
– Τρέξετε.
– Πηδήξετε

Εάν ένας φοβισμένος σκύλος πλησιάζει, προσπαθήστε να

– Μείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι.
– Χρησιμοποιήστε σταθερή φωνή και προσπαθήστε να ελέγξετε την κατάσταση παραμένοντας ανώτεροι. Προσπαθήστε να δώσετε εντολές ή οδηγίες.
– Σταθείτε ή παραμείνετε όρθιοι.
– Να είστε ήσυχοι και να μην φωνάζετε.
– Πετάξτε τα τρόφιμα.
– Ακουμπήστε σε μια γωνία ή έναν τοίχο, ώστε ο σκύλος να μην μπορεί να βρεθεί πίσω σας.
– Αν δεν μπορείτε να τρέξετε μακριά, ρίξτε ό,τι έχετε στο σκύλο – μην προσπαθήσετε να ξεφύγετε. – Όταν ο σκύλος ηρεμήσει, απομακρύνετε τον σκύλο, τα παιδιά ή τον εαυτό σας όσο πιο μακριά γίνεται. Μην κοιτάτε πίσω για να ελέγξετε την κατάσταση. Προσπαθήστε να βρείτε τον ιδιοκτήτη.

Αν ένας σκύλος επιτεθεί..

– Κρατήστε τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας και αμυνθείτε.

– Μην βάζετε το χέρι σας στο στόμα του σκύλου. Μην προσπαθήσετε να το αγγίξετε, καθώς μπορεί εύκολα να σας δαγκώσει.

– Μην αγγίζετε το κολάρο.

– Εάν ένας σκύλος δαγκώσει, μην τον αγκαλιάσετε ή μην προσπαθήσετε να τραβήξετε το χέρι σας μακριά. Αν αφήσετε το χέρι σας, αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή μεγάλων δαγκωματιδίων.

– Αν ο σκύλος δεν αφήνει, μην κουνάτε το κεφάλι ή το σώμα του.

– Τα παιδιά πρέπει να τα παίρνετε στα χέρια σας και να τα κρατάτε όσο πιο σφιχτά γίνεται, σαν μπάλα.

– Διδάξτε τους να μην φωνάζουν ή να μην κλαίνε, αν είναι δυνατόν, καθώς αυτό θα αυξήσει την ταραχή ενός επιθετικού σκύλου.

– Κρατήστε το παιδί σας ασφαλές γύρω σας για να αποτρέψετε να συμβεί κάτι χειρότερο.

Αν ένας σκύλος επιτεθεί στο σκυλί σας, μην προσπαθήσετε να πιάσετε τον κορμό του.

– Βρείτε κάτι για να τοποθετήσετε ανάμεσα στα δύο σκυλιά (όπως μια καρέκλα, μια ομπρέλα, ένα καπάκι κάδου απορριμμάτων).

– Το κράτημα ενός μικρού σκύλου στην προσπάθειά σας να τον προστατέψετε μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη.

– Με το να μην συγκρατείτε τον σκύλο σας αυξάνετε την πιθανότητα να τραυματιστεί από τον επιτιθέμενο σκύλο. Πρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση και να ενεργήσετε σύμφωνα με το τι είναι καλύτερο εκείνη τη στιγμή.

– Εάν σηκώσετε το σκύλο σας, μην τον κουνάτε στο πρόσωπο του επιτιθέμενου. Κρατήστε την απόστασή σας από τον θυμωμένο σκύλο. Εάν είναι απαραίτητο, απομακρύνετε τον σκύλο σε έναν κλειστό χώρο. Έχετε υπόψη σας ότι ένας επιτιθέμενος σκύλος μπορεί να πηδήξει τον φράχτη.

– Μην χτυπάτε ή κλωτσάτε τον επιτιθέμενο σκύλο. Αυτό θα αυξήσει το θυμό και τα ξεσπάσματά του.

– Μόλις ο σκύλος ηρεμήσει, οδηγήστε τον σκύλο, το παιδί ή τον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο μακριά. Μην κοιτάτε πίσω για να ελέγξετε την κατάσταση. Εντοπίστε τον ιδιοκτήτη.

Δεν είναι σπάνιο μπορεί να συμβεί. Για να γλυτώσετε από έναν εξαιρετικά επιθετικό σκύλο πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top