Έρευνες αποκαλύπτουν: Πως η υιοθεσία μιας γάτας επιδρά στην υγεία σας

by Μυρσίνη Καραμαούνα
οφέλη γάτας

Αφού παρακολουθήσατε πάρα πολλά TikToks με αξιολάτρευτα γατάκια, τώρα έχετε ξετρελαθεί εντελώς και θέλετε να υιοθετήσετε μια γάτα. Έχετε τη σωστή ιδέα- έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν καλό στην υγεία σας με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, αν και οι γάτες είναι υπέροχα κατοικίδια, η επιθυμία σας για μια γατούλα δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τέτοιες αντιλήψεις, σύμφωνα με τη Mary Molloy, CCPDT-KA, σύμβουλο συμπεριφοράς αιλουροειδών στο Behavior Vets NYC.

“Όσον αφορά τις μελέτες, όλες όσες έχω διαβάσει δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, αλλά δεν έχω δει κάτι που να δείχνει αιτιώδη συνάφεια”, λέει η ίδια. “Για παράδειγμα, δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον που απέκτησε γάτα με σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τούτου λεχθέντος, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να πούμε για τα υποκειμενικά συναισθήματα σε αυτό το θέμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο δεσμός ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τη γάτα (στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης και οποιοδήποτε αγαπημένο κατοικίδιο) κάνει καλό – είτε μπορώ να το ‘αποδείξω’ είτε όχι”.

Επειδή δεν υπάρχουν σχεδόν τόσες πολλές μελέτες για την υγεία που αφορούν γάτες όσο υπάρχουν σκύλοι, η Molloy προσθέτει ότι οι ερευνητές συχνά βασίζονται σε αυτοαναφορές των ιδιοκτητών σε έρευνες για τη συλλογή δεδομένων. Έτσι, ενώ αυτές οι μελέτες δεν είναι απαραίτητα επιστημονικές, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γονείς γατών βρίσκουν παρηγοριά στους αιλουροειδείς συντρόφους τους. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες είναι καλά κατοικίδια ζώα.

Απίστευτη έρευνα: Οι άνθρωποι με γάτα αγαπούν τις γάτες τους περισσότερο από τους ανθρώπους

Οι γάτες εκπληρώνουν τις κοινωνικές μας ανάγκες

Η Molloy λέει ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ γάτα και στη συνέχεια αποκτούν μία, ανακαλύπτουν έκπληκτοι πόσο τρυφερά και έξυπνα μπορεί να είναι τα αιλουροειδή. “Το στερεότυπο είναι ότι οι γάτες είναι απόμακρες, δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, δεν θέλουν να εκπαιδευτούν και απλώς δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους”, προσθέτει. “Υπάρχουν τέτοιες γάτες, αλλά ξανά και ξανά συναντώ ανθρώπους που αιφνιδιάστηκαν εντελώς από το πόσο γλυκές ήταν οι γάτες τους και πόσο πολύ δέθηκαν μαζί τους”.

Μια μελέτη προσπάθησε να αποσαφηνίσει τη σχέση ανθρώπου-γάτας. Το συμπέρασμα ήταν ότι, ενώ για ορισμένους ανθρώπους, “οι γάτες μπορεί να υποκαθιστούν τα άτομα σε ένα κοινωνικό δίκτυο”, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, “οι γάτες φαίνεται να αποτελούν μια πρόσθετη πηγή συναισθηματικής υποστήριξης”. Μάλιστα, ορισμένες φυλές θεωρούνται από τις πιο φιλικές γάτες, όπως το Maine coon, το ragdoll και η σιαμέζα, για να αναφέρουμε μερικές.

Οι γάτες μπορούν να μειώσουν το άγχος

Ορισμένοι ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Veterinary Science, ανακάλυψαν ότι οι αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου βοηθούν “στη μείωση των μετρήσιμων αρνητικών διαθέσεων του ατόμου, π.χ. άγχος, κατάθλιψη και εσωστρέφεια”. Συγκεκριμένα, ενώ οι άνθρωποι που μπορεί να νιώθουν κατάθλιψη δεν θα ξεκινούν την αλληλεπίδραση με τη γάτα τους τόσο συχνά, μόλις η γατούλα τους πλησιάσει, θα αποδεχτούν “την πρόθεση της γάτας να αλληλεπιδράσει, γεγονός που επηρεάζει τη διάθεση του ανθρώπου”.

Τα ευρήματα αυτά αποκάλυψαν επίσης ότι το κατοικίδιο ζώο τους αλλάζει συμπεριφορά “ως απάντηση στην καταθλιπτική διάθεση του ανθρώπου όταν βρίσκεται κοντά στο άτομο … φωνάζει συχνότερα με το άτομο και τρίβει συχνότερα το κεφάλι και το πλευρό του στο άτομο αυτό”. Είναι σαν να ξέρει η γατούλα ότι είμαστε λυπημένοι και προσπαθεί να μας προσφέρει επιπλέον παρηγοριά.

Τα κατοικίδια κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι στοργικές γάτες (εντάξει, ναι, και οι σκύλοι!) βοηθούν στην επιβράδυνση της νοητικής παρακμής των ηλικιωμένων. Μέσα από μια σειρά γνωστικών τεστ σε διάστημα έξι ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι επί μακρόν ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες από εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια.

Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν επίσης ότι ακόμη και το χάιδεμα ενός σκύλου ή μιας γάτας για μόλις 10 λεπτά είχε ως αποτέλεσμα “σημαντική μείωση της κορτιζόλης, μιας σημαντικής ορμόνης του στρες”.

Οι γάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Vascular and Interventional Neurology διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχει μια μοναδική πιθανότητα ως προς το γιατί – η Molloy δηλώνει ότι υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν τη θεραπευτική δύναμη του γουργουρητού, ιδιαίτερα για τα αιλουροειδή και ενδεχομένως για τους ανθρώπους.

Όλες οι οικόσιτες γάτες (και οι περισσότερες άγριες γάτες) γουργουρίζουν σε συχνότητες μεταξύ 20 και 150 hertz. Η Leslie A. Lyons από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι σημείωσε στο Orthopedics This Week ότι αυτές οι “θεραπευτικές συχνότητες” θα μπορούσαν να είναι ένας λόγος για τον οποίο για ορισμένους ανθρώπους, ” το χάιδεμα μιας γάτας που γουργουρίζει έχει ηρεμιστική επίδραση. Μειώνει τα συμπτώματα της δύσπνοιας (δυσκολία στην αναπνοή) σε γάτες και ανθρώπους. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ιδιοκτήτες γατών έχουν 40 τοις εκατό μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή”.

Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν μια γάτα ως κατοικίδιο, οι γατούλες γίνονται δημοφιλή ζώα θεραπείας, είτε προσφέροντας υποστήριξη σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άσυλο είτε χαρίζοντας χαρά στους κατοίκους μιας κοινότητας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το Human-Animal Bond Research Institute, οι εκπαιδευμένες θεραπευτικές γάτες παρέχουν τόσα οφέλη στους ανθρώπους όσα και οι αλληλεπιδράσεις με τους θεραπευτικούς σκύλους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και του στρες, της μείωσης των συμπτωμάτων της διάθεσης και των συμπεριφορικών καταστάσεων και της μείωσης των αναφορών μοναξιάς.

Και αν απλά δεν μπορείτε να αναλάβετε ή να υιοθετήσετε μια γάτα αυτή τη στιγμή, δεν πειράζει. Μπορείτε και πάλι να επωφεληθείτε από την ύπαρξή τους μέσω των εκατομμυρίων ταινιών με γάτες, TikToks και άλλων βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι και μόνο η παρακολούθηση μέσων που σχετίζονται με γάτες έκανε τα άτομα “πιο ενεργητικά … πιο θετικά” και βίωναν “λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ενόχληση και θλίψη”.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr