Φερομόνες για γάτες: Πως θα διώξετε το άγχος της, Χρήση και τι είναι – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

φερορμόνες

Οι φερομόνες των γατών είναι χημικές ουσίες που παράγονται στο σώμα της γάτας και μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των γατών και άλλων ζώων.

Οι φερομόνες μπορούν να μεταδοθούν μέσω της εκπνοής, των ούρων, των κοπράνων και των εκκρίσεων των αδένων και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γατών και άλλων ζώων του ίδιου είδους. Για παράδειγμα, οι φερομόνες μπορούν να ανακουφίσουν τις γάτες από το άγχος και το στρες, να αυξήσουν το αίσθημα της ασφάλειάς τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών γατών σε μια περιοχή.

Μερικά χρήσιμα για την όσφρηση της γάτας

Η όσφρηση μιας γάτας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ζωής της, καθώς εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς και λειτουργίες. Η γάτα έχει αρκετά εξελιγμένο νευρικό σύστημα, το οποίο της επιτρέπει να έχει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σύστημα. Η όσφρηση μιας γάτας τη βοηθά να εντοπίσει τροφή, νερό, καρέκλες για κατασκήνωση και καναπέδες για ύπνο. Η όσφρηση της γάτας βοηθά επίσης στην αναγνώριση των συντρόφων και των γατών της οικογένειάς της, καθώς και των εχθρών της.

Η όσφρηση επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά της γάτας καθώς και στην ανίχνευση ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Με τη χρήση της όσφρησης, η γάτα μπορεί να αναγνωρίσει αλλαγές στη διατροφή της, προσβολές ή άλλες αλλοιώσεις που ενδέχεται να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας.

Συνολικά, η όσφρηση της γάτας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη ζωή της, και η ικανότητα της για την ανίχνευση εκατοντάδων διαφορετικών μυρωδιών και σημάτων είναι φανερή από τη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της.

Η όσφρηση παίζει βασικό ρόλο στην αντίληψη των γατών για τον κόσμο. Ας δούμε πώς λειτουργούν οι φερομόνες σε αυτό το θέμα.

Μερικές φορές το να μπείτε στη θέση της γάτας σας μπορεί να είναι δύσκολο, και όχι λόγω έλλειψης ενσυναίσθησης, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά. Όταν πρόκειται για όσφρηση, για παράδειγμα, είναι μια πολύ απαραίτητη αίσθηση επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν φερομόνες για γάτες σε διαφορετικά σενάρια που σχετίζονται με το άγχος του ζώου.

Τι είναι όμως οι φερομόνες; Και πώς χρησιμοποιούνται για την παροχή ευημερίας σε αυτά τα ζώα; Αυτό πρόκειται να λύσουμε σε αυτόν τον χώρο, οπότε μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να τους γνωρίσετε καλύτερα.

Τι είναι οι φερομόνες;

Το πρώτο πράγμα θα είναι να μάθουμε για τι πράγμα μιλάμε. Οι φερομόνες είναι μόρια που εκκρίνονται στο εξωτερικό μέσω διαφορετικών διαύλων, όπως ο ιδρώτας ή οι εκκρίσεις ορισμένων αδένων . Το κύριο καθήκον του είναι να μεταδίδει πληροφορίες διαφορετικών τύπων: εδαφική σήμανση, σεξουαλική διαθεσιμότητα ή ακόμα και σήμανση τοποθεσίας.

Έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες τρίβουν τα μάγουλά τους σε διαφορετικές επιφάνειες;

Αυτό, εκτός από το να δείχνει στοργή, συνιστά μια συμπεριφορά που αποσκοπεί στο να μαρκάρει αντικείμενα και έμβια όντα ως «δικά τους». Δηλαδή, εμποτίζουν τη δική τους μυρωδιά του σώματος σε αυτό που θεωρούν ασφαλές μέρος και θέλουν να κρατήσουν.

Οι σμηγματογόνοι αδένες που έχουν στο πηγούνι και τα μάγουλά τους απελευθερώνουν φερομόνες, έτσι οι γάτες απλώνουν το άρωμά τους τρίβοντας.

Αυτή η μυρωδιά, ανεπαίσθητη από τον άνθρωπο, είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για τα αιλουροειδή. Υποδεικνύει σε άλλα είδη του την παρουσία του στο χώρο, εκτός από τη δημιουργία ενός ασφαλούς οσφρητικού περιβάλλοντος για το ίδιο το άτομο.

γάτα σπίτι

Πώς τα αντιλαμβάνονται;

Οι γάτες, όπως και πολλά άλλα ζώα, έχουν ένα μικρό όργανο στο πάνω μέρος της υπερώας που ονομάζεται vomeronasal ή όργανο του Jacobson, το οποίο χρησιμεύει για να συλλαμβάνει αυτά τα χημικά σήματα και να στέλνει πληροφορίες στον οσφρητικό λοβό, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Μέσω του αντανακλαστικού Flehmen, στο οποίο ανασύρουν το άνω χείλος τους και εισπράττουν αέρα από το στόμα τους, τους κάνουν να φτάσουν στο κάτω μέρος του στόματός τους.

Φερομόνες για γάτες, συμβολή ηρεμίας

Όταν μια γάτα βιώνει περιβαλλοντικό στρες , νιώθει ότι το περιβάλλον της δεν είναι ασφαλές. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει συνθετικά παραγόμενες φερομόνες γάτας για χρήση σε σπρέι και διαχυτές. Με αυτόν τον τρόπο, προστίθενται οσφρητικές πληροφορίες στο περιβάλλον που το αιλουροειδές χαρακτηρίζει ως ασφαλές, όπως «σπίτι».

Αυτές οι φερομόνες , αν και δημιουργήθηκαν τεχνητά, διαπερνούν το δωμάτιο με μυρωδιές οικείες στο αιλουροειδές, παρόμοιες με αυτές που το αιλουροειδές θα έτριβε στις επιφάνειες του σπιτιού. Αποτελούν, λοιπόν, μια έγκυρη επιλογή για στιγμές όπως μετακομίσεις, εργασίες στο σπίτι, είσοδος άλλου ζώου στο σπίτι και πολλά άλλα παραδείγματα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακάτω.

Πότε χρησιμοποιούνται οι φερομόνες γάτας;

Όπως αναφέρθηκε, οι φερομόνες της γάτας παρέχουν μια αίσθηση του ανήκειν και ηρεμία στις γάτες σε στρεσογόνες στιγμές. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι ακόλουθες:

  • Μετακομίσεις.
  • Υπερβολικός περιβαλλοντικός θόρυβος (και παροδικός, όπως μια ανακαίνιση ή μια εργασία στο δρόμο).
  • Ένα άλλο ζώο μπαίνει στο σπίτι, είτε ανήκει στο ίδιο είδος είτε όχι. Το νέο ζώο θα φέρει το δικό του άρωμα, το οποίο είναι επεμβατικό για ζώα της περιοχής όπως οι γάτες.
  • Νέα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας.
  • Δύσκολες ενσωματώσεις νέων γατών στο σπίτι.
  • Επισκέψεις στον κτηνίατρο (το εσωτερικό του φορέα μπορεί να ψεκαστεί).
  • Αλλαγές ρουτίνας, όπως το να περνάτε περισσότερες ώρες μακριά από το σπίτι για μια νέα δουλειά.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το άγχος στις γάτες είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί για να μην καταλήξει να προκαλέσει διαταραχές συμπεριφοράς σε αυτές. Επομένως, οι συνθετικές φερομόνες δεν μπορούν να είναι το μόνο μέτρο που λαμβάνετε.

Οι φερομόνες είναι μια καλή υποστηρικτική θεραπεία για τον μετριασμό και την εξάλειψη συμπεριφορών που προκύπτουν από το στρες, όπως το σημάδι στα ούρα ή η επιθετικότητα.

Ο ρόλος του κτηνιάτρου είναι θεμελιώδης

Όπως έχετε διαβάσει, οι φερομόνες της γάτας δεν είναι πανάκεια. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες, γι’ αυτό να θυμάστε πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν το αγοράσετε και το χρησιμοποιήσετε. Αν και είναι ασφαλή για τις γάτες, η τιμή τους είναι κάπως υψηλή και μπορεί να μην λειτουργούν.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε την πηγή του άγχους μαζί με αυτόν τον επαγγελματία. Στη συνέχεια, θα περιγραφεί μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτές τις φερομόνες ή όχι, ανάλογα με την περίπτωση.

Έχετε ακούσει για αυτό το εργαλείο για τον μετριασμό του στρες στις γάτες;

Αν και για εμάς είναι άοσμες, για τις οικόσιτες γάτες αποτελούν κάτι παραπάνω από ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών. Μην υποτιμάτε ποτέ τις ικανότητες των άλλων ζώων , γιατί το κλειδί της συμπεριφοράς τους βρίσκεται συχνά σε σήματα αόρατα για τον άνθρωπο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr